Liiallisuutta, nurinkääntämistä ja rajojen rikkomista : Kati Kovácsin sarjakuvateokset Vihreä rapsodia, Karu selli ja Kuka pelkää Nenian Ahnavia? kertomuksina ruumiillisuudesta
Romu, Leena (2018)
Romu, Leena
Tampere University Press
2018
Suomen kirjallisuus - Finnish Literature
Viestintätieteiden tiedekunta - Faculty of Communication Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2018-10-6
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0824-7
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0824-7
Tiivistelmä
Visuaalisena kertomusmuotona sarjakuvat näyttävät henkilöhahmojen ruumiit, kasvonilmeet, eleet, asennot ja muut ominaispiirteet. Lisäksi henkilöhahmojen toistumisella ruudusta toiseen on kerronnallinen funktio, sillä se auttaa lukijaa yhdistämään ruudut toisiinsa ja ymmärtämään tarinan. Väitöskirja kysyy, miten sarjakuvan muodolliset ja rakenteelliset ominaisuudet vaikuttavat ruumiillisuuden representoimiseen. Tutkimuksen aineisto koostuu kolmesta suomalaisen sarjakuvataiteilija Kati Kovácsin pitkästä sarjakuvakertomuksesta: Vihreä rapsodia (1994), Karu selli (1996) ja Kuka pelkää Nenian Ahnavia? (2010). Kovács aloitti sarjakuvien tekemisen suomalaisella sarjakuvakentällä jo 1980-luvulla, ja hänen uransa on tunnustettu lukuisin palkinnoin – mukaan lukien ensimmäinen sarjakuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2014. Hänen sarjakuvansa on tarkoitettu aikuisyleisölle ja sisältävät kerronnallisesti ja temaattisesti monikerroksisia kehityskertomuksia, joiden keskiössä on naispäähenkilö. Analysoimalla kolmea pitkää sarjakuvakertomusta väitöskirja pyrkii ymmärtämään, miten ruumiillisuuden representoimisen strategiat ovat kehittyneet tähän mennessä vaille tutkimusta jääneen taiteilijan tuotannossa.
Kovácsin julkaistessa ensimmäisen sarjakuvateoksensa Vihreän rapsodian sanomalehtikriitikko kuvaili teoksen olevan liiallinen ja liian täynnä yksityiskohtia. Taiteilijan teokset ovat liiallisia siinä merkityksessä, että ne ovat usein täynnä henkilöhahmoja, symboleja, metaforia ja kummallisia tapahtumia. Monet kriitikot ovat huomioineet, että taiteilija käyttää myös groteskia kuvastoa, jossa toistuvat ruumiin toimintojen ja erilaisten muodonmuutosten kuvaukset. Mihail Bahtinin mukaan karnevalistinen groteski rakentuu vastakohtana klassiselle estetiikalle, jossa ruumis mielletään eheäksi ja suljetuksi. Karnevalistinen groteski rakentuu rajojen rikkomiselle ja nurinkääntämisille juhlistamalla ruumiin toimintoja, joita yleensä pidetään sopimattomina tai hävettävinä. Tässä mielessä Kovácsin sarjakuvia voidaan pitää groteskeina, sillä niiden kuvasto hyödyntää usein liiallisuutta, nurinkääntämistä ja rajojen rikkomista. Väitän kuitenkin, että groteski on vain yksi ruumiillisuuden representoimisen aspekti taiteilijan teoksissa. Väitöskirjassa analysoin, kuinka groteski kuvasto yhdessä kuvan ja sanan vuorovaikutuksen, tilallisen sommittelun ja erilaisten ruumiin representoimisstrategioiden kanssa osallistuu ruumiillisuuden teemojen käsittelyyn. Vaikka Kovácsin sarjakuvat ovat usein humoristisia, niissä käsitellään usein vakavia aiheita, kuten seksuaalista väkivaltaa, sukupuolirooleja, seksuaalista suuntautumista, sukupuoli- ja ruumisnormeja sekä patriarkaalista suku-puolijärjestystä.
Ruumiillisuus ymmärretään väitöskirjassa laajasti käsitteen kattaessa ensinnäkin fenomenologisen ajatuksen ruumiista maailman kokemisen ja havaitsemisen välineenä. Toiseksi ruumis ymmärretään väitöskirjassa kohteena kulttuurisille käsityksille, määritelmille ja normeille, jotka vaikuttavat siihen, millaisiksi toivotut ja epätoivotut ruumiit, sukupuolet ja seksuaalisuudet ymmärretään. Ruumiillisuuden eri aspektien käsitteellistämisen apuna väitöskirjassa käytetään teorioita fenomenologiasta, sukupuolentutkimuksesta ja jälkiklassisesta narratologiasta. Vastatakseni kysymykseen, miten sarjakuvan ominaisuudet vaikuttavat ruumiillisuuden representoimiseen, lähestyn kysymystä kolmella tasolla: 1) kuvan ja sanan vuorovaikutus, 2) sarjakuvan tilallisuus ja 3) henkilöhahmojen representaatio.
Väitöskirjan teoreettinen kehys muodostuu kirjallisuuden-, sarjakuvan- ja kulttuurintutkimuksen teorioista ja käsitteistä. Narratologian eli kertomuksentutkimuksen peruskäsitteitä sovelletaan tutkimuksessa kiinnittäen erityistä huomiota sarjaku-valle tyypillisiin kerrontakeinoihin. Väitöskirja osoittaa, että James Phelanin retorisen narratologian mallia voidaan soveltaa myös sarjakuvakertomusten kommunikaatiorakenteen ja henkilökerronnan analysoimiseen. Luonnollisen narratologian teoriat puolestaan ohjaavat analyysin fokuksen kertomuksen keinoihin ilmaista ja kertoa inhimillisistä kokemuksista.
Narratologisten käsitteiden ja mallien rinnalla väitöskirjassa hyödynnetään sarjakuvatutkimuksen teorioita. Thierry Groensteenin tilallisuuteen perustuvaa mallia soveltamalla tutkimuksessa huomioidaan, kuinka sarjakuvan tila vaikuttaa henkilö-hahmojen ruumiillisten kokemusten kuvaukseen. Narratologian ja sarjakuvatutkimuksen lisäksi tutkimus hyödyntää kulttuurintutkimukselle tärkeää representaation käsitettä. Representaatio ymmärretään väitöskirjassa esittämisen ja edustamisen prosessina, jossa kulttuurisia merkityksiä aktivoidaan, kierrätetään, toistetaan, käsitellään, haastetaan ja uudistetaan. Sarjakuvallisten representaatioiden analysoimiseen tutkimuksessa käytetään intertekstuaalisuuden, karikatyyrin, stereotyypin ja tyypin käsitteitä ja teorioita.
Analyysi paljastaa samankaltaisuuksia ja eroja tutkimuskohteissa. Kaikissa kolmessa teoksessa kerrontatilanne rakentuu henkilökerronnalle, mutta teokset hyödyntävät erilaisia kuvan ja sanan vuorovaikutuksessa rakentuvia jännitteitä, jotka vaikuttavat kerrontaan. Kovácsin tuotannossa toistuva piirre on metaforien käyttö. Tutkimuskohteissa hyödynnetään käsitteellistä metaforaa, jonka avulla seksi rinnastuu syömiseen. Vihreässä rapsodiassa metafora kuvastaa lapsipäähenkilön viattomuutta ympäristössä, joka kohdistaa tyttöön seksualisoivia paineita ja odotuksia. Karussa sellissä metafora kuvastaa sekä päähenkilön seksuaalista itsevarmuutta että hänen sairaalloista mustasukkaisuuttaan. Kuka pelkää Nenian Ahnavia? -teoksessa kyseistä metaforaa ei enää käytetä. Sen sijaan teos hyödyntää monimutkaisia kuvan ja sanan vuorovaikutuksen muotoja ja toisiinsa kietoutuvia symboleja kuvatakseen seksuaalista väkivaltaa osana patriarkaalista sukupuolijärjestystä. (Ks. luvut 2.1, 3.3, 4.1 ja 5.2.)
Teokset eroavat toisistaan tilankäytöltään. Vihreä rapsodia käyttää useita tilallisia tekniikoita, kuten henkilöhahmojen asemoimista, ruudun kokoa ja vertikaalista sommittelua, välittämään päähenkilön ruumiillisia kokemuksia. Karu selli on täynnä kokeellisia sivusommitteluja ja koristeellisia ruutukehyksiä, jotka tukevat päähenkilön kokemusten kuvausta tuottamalla sivuille pyörteistä liikettä. Pyörteinen liike voimistaa teoksen päämetaforaa, jossa mieli vertautuu karuselliin. Sekä Vihreä rapsodia että Karu selli hyödyntävät sivusommitteluja, joissa sivun vertikaalisuutta käytetään tukemaan päähenkilön liikkeen kuvausta. Kuka pelkää Nenian Ahnavia? -teoksessa päähenkilön dramaattisia kokemuksia tuetaan tilankäytöllisesti hyödyntämällä sivunkääntämisen kohtaa lukijan yllättämisen ja jopa shokeeraamisen keinona. Shokkiefekti laajentaa tarinan maailmassa tapahtuvan väkivallan lukemisen tasoa koskevaksi ilmiöksi. (Ks. luvut 2.2, 3.1, 4.3 ja 5.3.)
Väitöskirja osoittaa, että sarjakuvat voivat hyödyntää useita kuvaamisen strategioita rakentaakseen intertekstuaalisia ja kulttuurisia viittaussuhteita. Piirroksellisena taidemuotona sarjakuva voi leikkiä ihmiskehon mittasuhteilla ja luoda mielikuvituk-sellisia hybridisiä ruumiita. Vihreässä rapsodiassa hybridiset henkilöhahmot rakentavat viittauksia moniin ruumiin representoimisen perinteisiin ja toimivat kertomuksen välineinä seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvien aiheiden käsittelemiselle. Karu selli puolestaan näyttää ensi katsomalta perustuvan humoristiselle perinteelle, jossa lihavat naiset joutuvat naurun kohteeksi. Teos kuitenkin kyseenalaistaa kuvausperinteen tuomalla esiin päähenkilön ja hänen puolisonsa monimutkaisuuden. Kuka pelkää Nenian Ahnavia? -teoksessa päähenkilön isä toimii keinona kiteyttää patriarkaatti stereotyyppiseen hahmoon. Teos ei sanallisesti tuomitse tai kritisoi patriarkaaliseen järjestelmään kietoutuvaa naisvihaa, mutta se hyödyntää erilaisia visuaalisia keinoja lukijaan vetoamisen välineinä. (Ks. luvut 2.3, 3.2, 4.2 ja 5.1.)
Väitöskirja on ensimmäinen suomalaisen sarjakuvataiteilijan teoksiin tekstilähtöisesti keskittyvä tutkimusmonografia. Analysoimalla sarjakuvan kerronnallisia, rakenteellisia ja representoimiseen liittyviä ominaisuuksia tutkimus tuottaa tietoa siitä, kuinka sarjakuva välineenä pystyy kertomaan inhimillisistä ja siten ruumiillisis-ta kokemuksista sekä keskustelemaan ruumiiseen, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liitetyistä kulttuurisista merkityksistä. Samalla tutkimus kehittää metodologisia ja teoreettisia välineitä sarjakuvakertomusten analyysiin.
Kovácsin julkaistessa ensimmäisen sarjakuvateoksensa Vihreän rapsodian sanomalehtikriitikko kuvaili teoksen olevan liiallinen ja liian täynnä yksityiskohtia. Taiteilijan teokset ovat liiallisia siinä merkityksessä, että ne ovat usein täynnä henkilöhahmoja, symboleja, metaforia ja kummallisia tapahtumia. Monet kriitikot ovat huomioineet, että taiteilija käyttää myös groteskia kuvastoa, jossa toistuvat ruumiin toimintojen ja erilaisten muodonmuutosten kuvaukset. Mihail Bahtinin mukaan karnevalistinen groteski rakentuu vastakohtana klassiselle estetiikalle, jossa ruumis mielletään eheäksi ja suljetuksi. Karnevalistinen groteski rakentuu rajojen rikkomiselle ja nurinkääntämisille juhlistamalla ruumiin toimintoja, joita yleensä pidetään sopimattomina tai hävettävinä. Tässä mielessä Kovácsin sarjakuvia voidaan pitää groteskeina, sillä niiden kuvasto hyödyntää usein liiallisuutta, nurinkääntämistä ja rajojen rikkomista. Väitän kuitenkin, että groteski on vain yksi ruumiillisuuden representoimisen aspekti taiteilijan teoksissa. Väitöskirjassa analysoin, kuinka groteski kuvasto yhdessä kuvan ja sanan vuorovaikutuksen, tilallisen sommittelun ja erilaisten ruumiin representoimisstrategioiden kanssa osallistuu ruumiillisuuden teemojen käsittelyyn. Vaikka Kovácsin sarjakuvat ovat usein humoristisia, niissä käsitellään usein vakavia aiheita, kuten seksuaalista väkivaltaa, sukupuolirooleja, seksuaalista suuntautumista, sukupuoli- ja ruumisnormeja sekä patriarkaalista suku-puolijärjestystä.
Ruumiillisuus ymmärretään väitöskirjassa laajasti käsitteen kattaessa ensinnäkin fenomenologisen ajatuksen ruumiista maailman kokemisen ja havaitsemisen välineenä. Toiseksi ruumis ymmärretään väitöskirjassa kohteena kulttuurisille käsityksille, määritelmille ja normeille, jotka vaikuttavat siihen, millaisiksi toivotut ja epätoivotut ruumiit, sukupuolet ja seksuaalisuudet ymmärretään. Ruumiillisuuden eri aspektien käsitteellistämisen apuna väitöskirjassa käytetään teorioita fenomenologiasta, sukupuolentutkimuksesta ja jälkiklassisesta narratologiasta. Vastatakseni kysymykseen, miten sarjakuvan ominaisuudet vaikuttavat ruumiillisuuden representoimiseen, lähestyn kysymystä kolmella tasolla: 1) kuvan ja sanan vuorovaikutus, 2) sarjakuvan tilallisuus ja 3) henkilöhahmojen representaatio.
Väitöskirjan teoreettinen kehys muodostuu kirjallisuuden-, sarjakuvan- ja kulttuurintutkimuksen teorioista ja käsitteistä. Narratologian eli kertomuksentutkimuksen peruskäsitteitä sovelletaan tutkimuksessa kiinnittäen erityistä huomiota sarjaku-valle tyypillisiin kerrontakeinoihin. Väitöskirja osoittaa, että James Phelanin retorisen narratologian mallia voidaan soveltaa myös sarjakuvakertomusten kommunikaatiorakenteen ja henkilökerronnan analysoimiseen. Luonnollisen narratologian teoriat puolestaan ohjaavat analyysin fokuksen kertomuksen keinoihin ilmaista ja kertoa inhimillisistä kokemuksista.
Narratologisten käsitteiden ja mallien rinnalla väitöskirjassa hyödynnetään sarjakuvatutkimuksen teorioita. Thierry Groensteenin tilallisuuteen perustuvaa mallia soveltamalla tutkimuksessa huomioidaan, kuinka sarjakuvan tila vaikuttaa henkilö-hahmojen ruumiillisten kokemusten kuvaukseen. Narratologian ja sarjakuvatutkimuksen lisäksi tutkimus hyödyntää kulttuurintutkimukselle tärkeää representaation käsitettä. Representaatio ymmärretään väitöskirjassa esittämisen ja edustamisen prosessina, jossa kulttuurisia merkityksiä aktivoidaan, kierrätetään, toistetaan, käsitellään, haastetaan ja uudistetaan. Sarjakuvallisten representaatioiden analysoimiseen tutkimuksessa käytetään intertekstuaalisuuden, karikatyyrin, stereotyypin ja tyypin käsitteitä ja teorioita.
Analyysi paljastaa samankaltaisuuksia ja eroja tutkimuskohteissa. Kaikissa kolmessa teoksessa kerrontatilanne rakentuu henkilökerronnalle, mutta teokset hyödyntävät erilaisia kuvan ja sanan vuorovaikutuksessa rakentuvia jännitteitä, jotka vaikuttavat kerrontaan. Kovácsin tuotannossa toistuva piirre on metaforien käyttö. Tutkimuskohteissa hyödynnetään käsitteellistä metaforaa, jonka avulla seksi rinnastuu syömiseen. Vihreässä rapsodiassa metafora kuvastaa lapsipäähenkilön viattomuutta ympäristössä, joka kohdistaa tyttöön seksualisoivia paineita ja odotuksia. Karussa sellissä metafora kuvastaa sekä päähenkilön seksuaalista itsevarmuutta että hänen sairaalloista mustasukkaisuuttaan. Kuka pelkää Nenian Ahnavia? -teoksessa kyseistä metaforaa ei enää käytetä. Sen sijaan teos hyödyntää monimutkaisia kuvan ja sanan vuorovaikutuksen muotoja ja toisiinsa kietoutuvia symboleja kuvatakseen seksuaalista väkivaltaa osana patriarkaalista sukupuolijärjestystä. (Ks. luvut 2.1, 3.3, 4.1 ja 5.2.)
Teokset eroavat toisistaan tilankäytöltään. Vihreä rapsodia käyttää useita tilallisia tekniikoita, kuten henkilöhahmojen asemoimista, ruudun kokoa ja vertikaalista sommittelua, välittämään päähenkilön ruumiillisia kokemuksia. Karu selli on täynnä kokeellisia sivusommitteluja ja koristeellisia ruutukehyksiä, jotka tukevat päähenkilön kokemusten kuvausta tuottamalla sivuille pyörteistä liikettä. Pyörteinen liike voimistaa teoksen päämetaforaa, jossa mieli vertautuu karuselliin. Sekä Vihreä rapsodia että Karu selli hyödyntävät sivusommitteluja, joissa sivun vertikaalisuutta käytetään tukemaan päähenkilön liikkeen kuvausta. Kuka pelkää Nenian Ahnavia? -teoksessa päähenkilön dramaattisia kokemuksia tuetaan tilankäytöllisesti hyödyntämällä sivunkääntämisen kohtaa lukijan yllättämisen ja jopa shokeeraamisen keinona. Shokkiefekti laajentaa tarinan maailmassa tapahtuvan väkivallan lukemisen tasoa koskevaksi ilmiöksi. (Ks. luvut 2.2, 3.1, 4.3 ja 5.3.)
Väitöskirja osoittaa, että sarjakuvat voivat hyödyntää useita kuvaamisen strategioita rakentaakseen intertekstuaalisia ja kulttuurisia viittaussuhteita. Piirroksellisena taidemuotona sarjakuva voi leikkiä ihmiskehon mittasuhteilla ja luoda mielikuvituk-sellisia hybridisiä ruumiita. Vihreässä rapsodiassa hybridiset henkilöhahmot rakentavat viittauksia moniin ruumiin representoimisen perinteisiin ja toimivat kertomuksen välineinä seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvien aiheiden käsittelemiselle. Karu selli puolestaan näyttää ensi katsomalta perustuvan humoristiselle perinteelle, jossa lihavat naiset joutuvat naurun kohteeksi. Teos kuitenkin kyseenalaistaa kuvausperinteen tuomalla esiin päähenkilön ja hänen puolisonsa monimutkaisuuden. Kuka pelkää Nenian Ahnavia? -teoksessa päähenkilön isä toimii keinona kiteyttää patriarkaatti stereotyyppiseen hahmoon. Teos ei sanallisesti tuomitse tai kritisoi patriarkaaliseen järjestelmään kietoutuvaa naisvihaa, mutta se hyödyntää erilaisia visuaalisia keinoja lukijaan vetoamisen välineinä. (Ks. luvut 2.3, 3.2, 4.2 ja 5.1.)
Väitöskirja on ensimmäinen suomalaisen sarjakuvataiteilijan teoksiin tekstilähtöisesti keskittyvä tutkimusmonografia. Analysoimalla sarjakuvan kerronnallisia, rakenteellisia ja representoimiseen liittyviä ominaisuuksia tutkimus tuottaa tietoa siitä, kuinka sarjakuva välineenä pystyy kertomaan inhimillisistä ja siten ruumiillisis-ta kokemuksista sekä keskustelemaan ruumiiseen, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liitetyistä kulttuurisista merkityksistä. Samalla tutkimus kehittää metodologisia ja teoreettisia välineitä sarjakuvakertomusten analyysiin.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4970]