Elintarvikemyymälän kosteuden hallinta ja kylmäkalusteiden vaikutus sisäilman kosteuteen
Sairiala, Teppo Pekka (2018)
Sairiala, Teppo Pekka
2018
Ympäristö- ja energiatekniikka
Teknis-luonnontieteellinen tiedekunta - Faculty of Natural Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2018-04-04
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201803231431
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201803231431
Tiivistelmä
Elintarvikemyymälöissä käytettävillä kylmäkalusteilla on merkittävä vaikutus sisäilman kosteuteen ja lämpötilaan. Erityisesti avoimissa kalusteissa tapahtuu ilman sekoittumista kalusteen ja myymälän sisäilman välillä kalusteissa käytetyistä ilmaverhoista huolimatta. Rakennusten suunnittelussa käytettävät energiankulutusta ja sisäilman laatua mallintavat simulaatiomallit yleistyvät jatkuvasti, mutta kylmäkalusteiden vaikutukselle ei ole olemassa yleisessä käytössä olevaa valmista mallia.
Tämän diplomityön tavoitteena oli tutkia elintarvikemyymälän kylmäkalusteiden vaikutusta myymälän sisäilman kosteuteen ja lämpötilaan simuloimalla. Työssä vertailtiin pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta myymälästä saatua mittausdataa erilaisilla simulointimalleilla laskettuihin tuloksiin. Työssä on käytetty kolmea erilaista simulointimallia: yhtä aiemmin määritettyyn kondensaation muodostumisnopeuden funktioon perustuvaa mallia sekä kahta muuta mallia, joiden kondensaation muodostumisnopeuden funktiot luotiin tätä työtä varten saadun mittausdatan perusteella. Kaikissa kolmessa simulointimallissa pidettiin muut arvot samoina, joten tulokset kertovat kondensaation muodostumisnopeuden funktion vaikutuksesta simulointituloksiin.
Työn tuloksena saatiin kaksi uutta kondensaation muodostusmisnopeuden funktiota, jotka kuvaavat kylmäkalusteiden kondensaation muodostumisnopeutta uskottavasti. Työ myös osoittaa, että aiemmin käytetty kondensaation muodostumisnopeuden funktio tuottaa uskottavia tuloksia. Samalla työ kuitenkin osoittaa simulointimallin luomiseen liittyvät haasteet ja jättää mahdollisuuden tehdä vastaava työ ongelmakohdat huomioiden.
Tämän diplomityön tavoitteena oli tutkia elintarvikemyymälän kylmäkalusteiden vaikutusta myymälän sisäilman kosteuteen ja lämpötilaan simuloimalla. Työssä vertailtiin pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta myymälästä saatua mittausdataa erilaisilla simulointimalleilla laskettuihin tuloksiin. Työssä on käytetty kolmea erilaista simulointimallia: yhtä aiemmin määritettyyn kondensaation muodostumisnopeuden funktioon perustuvaa mallia sekä kahta muuta mallia, joiden kondensaation muodostumisnopeuden funktiot luotiin tätä työtä varten saadun mittausdatan perusteella. Kaikissa kolmessa simulointimallissa pidettiin muut arvot samoina, joten tulokset kertovat kondensaation muodostumisnopeuden funktion vaikutuksesta simulointituloksiin.
Työn tuloksena saatiin kaksi uutta kondensaation muodostusmisnopeuden funktiota, jotka kuvaavat kylmäkalusteiden kondensaation muodostumisnopeutta uskottavasti. Työ myös osoittaa, että aiemmin käytetty kondensaation muodostumisnopeuden funktio tuottaa uskottavia tuloksia. Samalla työ kuitenkin osoittaa simulointimallin luomiseen liittyvät haasteet ja jättää mahdollisuuden tehdä vastaava työ ongelmakohdat huomioiden.