Sokerijuurikkaan laadun parantaminen karttasovelluksen avulla
Lewis, David (2015)
Lewis, David
2015
Tietotekniikan koulutusohjelma
Talouden ja rakentamisen tiedekunta - Faculty of Business and Built Environment
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2015-12-09
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201511241770
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201511241770
Tiivistelmä
Sucros Oy valmistaa sokerijuurikkaasta sokeria ja tarvitsee siihen mahdollisimman laadukasta sokerijuurikasta. Sokerijuurikkaan hyvä laatu on tärkeää, koska se takaa hyvän ja tasaisen juurikaskäynnin. Suomessa saadaan tuottaa EU:n määräyksestä 80 900 tonnia sokeria vuodessa ja sen tuottamiseen tarvitaan noin 550 000 tonnia sokerijuurikasta. Tämä sokerimäärä vastaa noin 40 % Suomen sokeritarpeesta.
Sokerijuurikkaan laadussa tapahtuu käyntikauden aikana muutoksia jo pelkästään aumaa-misessa, jossa sokerijuurikas menettää sokeripitoisuuttaan ja heikentyy muutenkin laadullisesti. Suomen syksy aiheuttaa lisäksi myös ongelmia lämpötilan muutoksen suhteen aumatulle juurikkaalle; juurikas ei kestä suuria lämpötilan vaihteluja. Erityisesti muutos pakkasesta takaisin plusasteille aiheuttaa juurikkaan mädäntymisen. Sokerijuurikkaan aumaamisessa on käytetty erilaisia peitteitä suojaamaan sokerijuurikkaita pakkaselta, mutta Sucroksella ei ole ollut mahdollisuutta varmistaa, ovatko aumat varmasti olleet peitettynä silloin, kun on ollut pakkasta.
Ratkaisua haettiin GrowerMap – ohjelmasta. GrowerMap on ollut käytössä jo muutamissa konsernin tehtaissa, mutta sitä ei ole käytetty aumojen peittämisen seuraamiseen. Sucroksella ohjelmaa käytettäisiin aumojen merkitsemiseen ja peittopäivän merkitsemiseen.
Sokerijuurikkaan laadussa tapahtuu käyntikauden aikana muutoksia jo pelkästään aumaa-misessa, jossa sokerijuurikas menettää sokeripitoisuuttaan ja heikentyy muutenkin laadullisesti. Suomen syksy aiheuttaa lisäksi myös ongelmia lämpötilan muutoksen suhteen aumatulle juurikkaalle; juurikas ei kestä suuria lämpötilan vaihteluja. Erityisesti muutos pakkasesta takaisin plusasteille aiheuttaa juurikkaan mädäntymisen. Sokerijuurikkaan aumaamisessa on käytetty erilaisia peitteitä suojaamaan sokerijuurikkaita pakkaselta, mutta Sucroksella ei ole ollut mahdollisuutta varmistaa, ovatko aumat varmasti olleet peitettynä silloin, kun on ollut pakkasta.
Ratkaisua haettiin GrowerMap – ohjelmasta. GrowerMap on ollut käytössä jo muutamissa konsernin tehtaissa, mutta sitä ei ole käytetty aumojen peittämisen seuraamiseen. Sucroksella ohjelmaa käytettäisiin aumojen merkitsemiseen ja peittopäivän merkitsemiseen.