Elintarvikepakkauksen laatu ja kehittäminen
Ängeslevä, Anne-Mari (2013)
Ängeslevä, Anne-Mari
2013
Materiaalitekniikan koulutusohjelma
Teknisten tieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2013-11-08
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201311191457
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201311191457
Tiivistelmä
Pakkauksen ja pakkausprosessin korkea laatu ovat merkittävässä asemassa elintarvikkeen tuoteturvallisuuden ja tuotannon kustannusten hallinnan kannalta. Tässä työssä tutkittiin vakuumipakattujen lihajalostepakkausten laatua ja laadun parantamisen keinoja sekä teknisestä että toiminnallisesta näkökulmasta. Työn tavoitteena oli selvittää syitä pakkausten vuotamiselle sekä esittää toimenpiteet, joiden avulla vuotavien pakkausten määrää ja siten tuotehävikin aiheuttamia kustannuksia voidaan vähentää.
Pakkausten laadun tutkimusmenetelmänä oli vuotavien pakkausten keruu ja vikasyyn selvittäminen visuaalisella tarkastelulla ja tarvittaessa ylipainetestauksella. Merkittävin tekninen syy pakkausten vuotamiselle oli vekki pakkauksen saumassa. Toiminnallisista syistä merkittäviä olivat tuote tai reunanauha sauman välissä. Toiminnallisten seikkojen parantamiseksi ja teknisten syiden nopeampaa havaitsemista tukemaan koostettiin laadunvalvonnan tietopaketti. Kooste esittää merkittävimmät pakkausten vuotamista aiheuttavat syyt lyhyin tekstein ja selkein kuvin. Tietopaketti soveltuu osaksi työntekijöiden koulutusta ja perehdytystä. Tutkimuksen mukaan vuotavien pakkausten osuus tuotannosta oli esimerkkipakkauslinjasta riippuen 0,31–0,46 prosenttia.
Kuluttajat vaativat pakkauksilta korkean laadun lisäksi ympäristöystävällisyyttä ja kierrätettävyyttä sekä käytettävyyttä parantavia ja helpottavia ominaisuuksia. Jatkuva pakkaustrendien seuraaminen ja uudistuminen ovat edellytyksiä korkeasti kilpailluilla markkinoilla menestymiseen. Tämän työn toisena tavoitteena oli löytää mielenkiintoisia, lihajalosteiden pakkaamiseen soveltuvia pakkaustrendejä maailmalta.
Pakkausten laadun tutkimusmenetelmänä oli vuotavien pakkausten keruu ja vikasyyn selvittäminen visuaalisella tarkastelulla ja tarvittaessa ylipainetestauksella. Merkittävin tekninen syy pakkausten vuotamiselle oli vekki pakkauksen saumassa. Toiminnallisista syistä merkittäviä olivat tuote tai reunanauha sauman välissä. Toiminnallisten seikkojen parantamiseksi ja teknisten syiden nopeampaa havaitsemista tukemaan koostettiin laadunvalvonnan tietopaketti. Kooste esittää merkittävimmät pakkausten vuotamista aiheuttavat syyt lyhyin tekstein ja selkein kuvin. Tietopaketti soveltuu osaksi työntekijöiden koulutusta ja perehdytystä. Tutkimuksen mukaan vuotavien pakkausten osuus tuotannosta oli esimerkkipakkauslinjasta riippuen 0,31–0,46 prosenttia.
Kuluttajat vaativat pakkauksilta korkean laadun lisäksi ympäristöystävällisyyttä ja kierrätettävyyttä sekä käytettävyyttä parantavia ja helpottavia ominaisuuksia. Jatkuva pakkaustrendien seuraaminen ja uudistuminen ovat edellytyksiä korkeasti kilpailluilla markkinoilla menestymiseen. Tämän työn toisena tavoitteena oli löytää mielenkiintoisia, lihajalosteiden pakkaamiseen soveltuvia pakkaustrendejä maailmalta.