Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Porvariston luonnollinen charmi. Legitiimin maun diskurssit Helsingin Sanomien luomu- ja lähiruokauutisoinnissa.

Ruohonen, Kaisa (2016)

 
Avaa tiedosto
GRADU-1465562402.pdf (984.6Kt)
Lataukset: 



Ruohonen, Kaisa
2016

Journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelma - Degree Programme in Journalism and Communication
Viestinnän, median ja teatterin yksikkö - School of Communication, Media and Theatre
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2016-06-03
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201606101882
Tiivistelmä
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää sitä, minkälaisia arvo- ja makukäsityksiä luomu- ja lähiruokaan kehystyy journalistisissa teksteissä. Tutkimuksen aiheistona on 169 Helsingin Sanomien luomu- ja lähiruokaa käsittelevää artikkelia vuosilta 2011-2013. Aineiston analyysin metodeina on tutkielmassa käytetty sisällön erittelyn ja kriittisen diskurssianalyysin tutkimusmenetelmiä.

Sisällön erittelyn avulla tutkielma tuo esiin seitsemän Helsingin Sanomien luomu- ja lähiruokauutisoinnin näkökulmakategoriaa, jotka tuottavat luonnonmukaiselle ruualle ja ruokakulttuurille erilaista julkisuutta ja kutsuvat lukijaa ottamaan tiettyjä tekstin tulkinnan positioita. Aineiston kaikki artikkelit jakaantuvat neutraalin, myönteisen, kehottavan, ironisen, elämyksellisen, kriittisen ja ambivalentin näkökulman kategorioihin.

Kriittisen diskurssianalyysin avulla tutkielma selvittää sitä, minkälaisten elämäntyylien diskurssien avulla luomu- ja lähiruokauutisointia kehystetään, minkä ihmisryhmän legitiimi maku on artikkeleissa hallitsevassa asemassa ja minkälaisiin sosioekonomisiin asemiin luonnonmukainen ruoka teksteissä liitetään. Kriittisen diskurssianalyysin avulla aineiston selkeimpiä luomuruokakulttuurin (keskiluokkaisia) diskursseja ovat trendikkyyden, ylellisyyden, autenttisuuden, romanttisuuden, perinteikkyyden, elitismin, teennäisyyden ja legitiimistä mausta kamppailun diskurssit.

Tutkielman päätelminä voidaan todeta, että (1) luomu- ja lähiruokauutisointi on kokonaisuutena Helsingin Sanomissa suhteellisen monipuolista aiheiltaan ja näkökulmiltaan, (2) mutta erityisesti myönteisesti ja elämyksellisesti luonnonmukaiseen ruokaan suhtautuvat artikkelit kierrättävät ja luovat luomuruokaan ja sen kulutukseen kehystyviä keski- ja yläluokkaisia, eksklusiivisia sekä korkeaan kulttuuriseen ja taloudelliseen pääomaan kiinnittyviä puhetapoja, joissa luonnonmukainen ruoka on terveydellisten ja ekologisten syiden ohella ennen kaikkea kulttuurisen erottautumisen ja legitiimin maun kamppailun ja esittämisen kenttä.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [41180]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste