Detection of Enteroviruses in Tissue Samples - Methods and applications in type 1 diabetes
Oikarinen, Maarit (2015)
Oikarinen, Maarit
Tampere University Press
2015
Virologia - Virology
Lääketieteen yksikkö - School of Medicine
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2015-06-10
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9840-4
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9840-4
Tiivistelmä
Tyypin 1 diabetes (T1D) johtuu haiman insuliinia tuottavien beetasolujen tuhoutumisesta immunologisten mekanismien kautta. Tapahtumaketju, joka johtaa sairastumiseen, on monimutkainen ja vielä osittain epäselvä. Taudin puhkeamista edeltää pitkä oireeton vaihe, jonka merkkinä verenkierrossa esiintyy autovasta-aineita beetasolun rakenteita kohtaan. Geneettinen alttius määrittelee taipumuksen sairastua T1D:een, mutta myös ympäristötekijät ovat tärkeässä osassa taudin synnyssä. Enteroviruksia on pitkään epäilty taudin syntyyn myötävaikuttaviksi tekijöiksi. Useat epidemiologiset tutkimukset ovat osoittaneet T1D:n ja enterovirusten välisen yhteyden, ja virusten löytyminen diabeetikoiden haimasta ja muista kudoksista on vahvistanut epäilyjä enterovirusten osuudesta taudin synnyssä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää immunohistokemiaan ja in situ -hybridisaatioon perustuvia menetelmiä enterovirusten osoittamiseen sekä soveltaa näitä menetelmiä diabeetikoiden ja esidiabeetikoiden kudosnäytteiden analysointiin.
Immunovärjäys yhdeksällä eri enterovirusvasta-aineella tai -vasta-aineyhdistelmällä sekä in situ -hybridisaatio viruksen RNA-genomiin sitoutuvalla koettimella optimoitiin formaliinilla fiksoiduille ja parafiiniin valetuille enteroviruksella infektoituja soluja sisältäville leikkeille. Vastaavasti immunovärjäys seitsemällä eri vasta-aineella tai vasta-aineyhdistelmällä optimoitiin jääleikkeille, ja menetelmien kyky tunnistaa eri enterovirustyyppejä selvitettiin. Useimmat vasta-aineet ja vasta-aineyhdistelmät sekä in situ -hybridisaatio toimivat hyvin ja osoittautuivat hyväksi työkaluksi enterovirusten osoittamiseen tämän tyyppisistä näytteistä.
Enterovirusten ja eräiden immunologisten markkereiden esiintyvyyttä tutkittiin näillä immunohistokemiallisilla ja in situ -hybridisaatiomenetelmillä sekä RT-PCR-menetelmällä diabeetikoiden ja esidiabeetikoiden kudosnäytteistä. Haimanäyte tutkittiin lapselta, jolla oli todettu diabetekseen liittyviä saarekesoluvasta-aineita. Haiman morfologia oli normaali, ja ainoa merkki mahdollisesta immunologisesta reaktiosta oli beta2-mikroglobuliinin runsas tuotanto haiman saarekkeissa. Lapsen haimanäyte oli enteroviruspositiivinen kahdella eri enterovirusvasta-aineella testattuna, mutta in situ -hybridisaatio antoi negatiivisen tuloksen. Myös lapsesta otetut seeruminäytteet olivat enterovirusnegatiivisia RT-PCR-analyysissä.
Virusten esiintyvyyttä tyypin 1 diabeetikoiden ohutsuolessa selvitettiin kahdessa eri tutkimuksessa. Ensimmäisessä tutkimuksessa kahdentoista diabeetikon ja kymmenen verrokin ohutsuolibiopsianäyte värjättiin enteroviruksen VP1-proteiiniin kohdistuvalla vasta-aineella ja viruksen genomin esiintymistä tutkittiin in situ -hybridisaatiolla. Kaiken kaikkiaan yhdeksän diabeetikkoa (75 %) ja yksi verrokki (10 %) olivat positiivisia joko immunohistokemialla tai in situ -hybridisaatiolla (p=0,004). Viruksen läsnäolo vahvistettiin RT-PCR:llä osassa tapauksista. Jälkimmäisessä tutkimuksessa sama tulos toistui suuremmassa aineistossa, johon kuului 39 diabeetikkoa ja 41 verrokkia sekä 40 keliaakikkoa. 74 % diabeetikoista oli enteroviruspositiivisia in situ -hybridisaatiolla verrattuna 29 %:iin verrokeista (p<0,001), ja sama suuntaus oli nähtävissä myös RT-PCR:llä. Positiivisuus in situ -hybridisaatiossa oli myös yhteydessä tulehdusreaktioon suolen limakalvolla.
Yhteenvetona voidaan todeta, että tutkimuksessa kehitettiin onnistuneesti uusia immunohistokemiallisia ja in situ -hybridisaatiomenetelmiä enterovirusten osoittamiseen solu- ja kudosnäytteistä. Menetelmiä sovellettiin tyypin 1 diabeetikoiden ohutsuolinäytteiden tutkimiseen, ja niiden avulla osoitettiin ensi kertaa enterovirusten esiintyminen diabeetikoiden ohutsuolen limakalvolla. Lisäksi saatiin merkkejä siitä, että virus voi esiintyä haiman saarekkeissa jo diabeteksen oireettoman esivaiheen aikana. Nämä löydökset tukevat aiempia havaintoja enterovirusten ja tyypin 1 diabeteksen yhteydestä.
Immunovärjäys yhdeksällä eri enterovirusvasta-aineella tai -vasta-aineyhdistelmällä sekä in situ -hybridisaatio viruksen RNA-genomiin sitoutuvalla koettimella optimoitiin formaliinilla fiksoiduille ja parafiiniin valetuille enteroviruksella infektoituja soluja sisältäville leikkeille. Vastaavasti immunovärjäys seitsemällä eri vasta-aineella tai vasta-aineyhdistelmällä optimoitiin jääleikkeille, ja menetelmien kyky tunnistaa eri enterovirustyyppejä selvitettiin. Useimmat vasta-aineet ja vasta-aineyhdistelmät sekä in situ -hybridisaatio toimivat hyvin ja osoittautuivat hyväksi työkaluksi enterovirusten osoittamiseen tämän tyyppisistä näytteistä.
Enterovirusten ja eräiden immunologisten markkereiden esiintyvyyttä tutkittiin näillä immunohistokemiallisilla ja in situ -hybridisaatiomenetelmillä sekä RT-PCR-menetelmällä diabeetikoiden ja esidiabeetikoiden kudosnäytteistä. Haimanäyte tutkittiin lapselta, jolla oli todettu diabetekseen liittyviä saarekesoluvasta-aineita. Haiman morfologia oli normaali, ja ainoa merkki mahdollisesta immunologisesta reaktiosta oli beta2-mikroglobuliinin runsas tuotanto haiman saarekkeissa. Lapsen haimanäyte oli enteroviruspositiivinen kahdella eri enterovirusvasta-aineella testattuna, mutta in situ -hybridisaatio antoi negatiivisen tuloksen. Myös lapsesta otetut seeruminäytteet olivat enterovirusnegatiivisia RT-PCR-analyysissä.
Virusten esiintyvyyttä tyypin 1 diabeetikoiden ohutsuolessa selvitettiin kahdessa eri tutkimuksessa. Ensimmäisessä tutkimuksessa kahdentoista diabeetikon ja kymmenen verrokin ohutsuolibiopsianäyte värjättiin enteroviruksen VP1-proteiiniin kohdistuvalla vasta-aineella ja viruksen genomin esiintymistä tutkittiin in situ -hybridisaatiolla. Kaiken kaikkiaan yhdeksän diabeetikkoa (75 %) ja yksi verrokki (10 %) olivat positiivisia joko immunohistokemialla tai in situ -hybridisaatiolla (p=0,004). Viruksen läsnäolo vahvistettiin RT-PCR:llä osassa tapauksista. Jälkimmäisessä tutkimuksessa sama tulos toistui suuremmassa aineistossa, johon kuului 39 diabeetikkoa ja 41 verrokkia sekä 40 keliaakikkoa. 74 % diabeetikoista oli enteroviruspositiivisia in situ -hybridisaatiolla verrattuna 29 %:iin verrokeista (p<0,001), ja sama suuntaus oli nähtävissä myös RT-PCR:llä. Positiivisuus in situ -hybridisaatiossa oli myös yhteydessä tulehdusreaktioon suolen limakalvolla.
Yhteenvetona voidaan todeta, että tutkimuksessa kehitettiin onnistuneesti uusia immunohistokemiallisia ja in situ -hybridisaatiomenetelmiä enterovirusten osoittamiseen solu- ja kudosnäytteistä. Menetelmiä sovellettiin tyypin 1 diabeetikoiden ohutsuolinäytteiden tutkimiseen, ja niiden avulla osoitettiin ensi kertaa enterovirusten esiintyminen diabeetikoiden ohutsuolen limakalvolla. Lisäksi saatiin merkkejä siitä, että virus voi esiintyä haiman saarekkeissa jo diabeteksen oireettoman esivaiheen aikana. Nämä löydökset tukevat aiempia havaintoja enterovirusten ja tyypin 1 diabeteksen yhteydestä.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4964]