Stability of parent-reported food allergy in six and seven-year-old children: first five years of the Finnish Allergy Programme
Järvenpää, Johanna (2014)
Järvenpää, Johanna
2014
Lääketiede - Medicine
Lääketieteen yksikkö - School of Medicine
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2014-10-15
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201410212215
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201410212215
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa ruoka-aineallergioiden määrä ja laatu peruskoulun syksyllä 2013 aloittaneilla lapsilla ja verrata, onko vanhempien raportoimien ruoka-allergioiden yleisyys vähentynyt Kansallisen allergia-ohjelman aloittamisen jälkeen. Kyseessä oli seurantatutkimus, joten tutkimus tehtiin samalla tavalla kuin vastaava vuonna 2009 ennen Kansallista allergiaohjelmaa tehty (julkaistu vuonna 2011) Parent-reported food allergy requiring an avoidance diet in children starting elementary school -tutkimus.
Kouluterveydenhoitajat täyttivät allergiakyselylomakkeen tehdessään terveystarkastusta peruskoulun aloittavalle lapselle. Kriteerinä vanhempien raportoimille allergioille oli, että lapsen tuli välttää ruoka-aineita koulussa.
Tutkimukseen saatiin mukaan 1653 lasta, joista 6,1 prosentilla oli jokin ruoka-aineallergia. Lapsista 2,5 prosenttia olivat allergisia perusruoka-aineille (maito, kananmuna tai vehnä). Vuonna 2009 perusruoka-aineallergisia lapsia oli 2,7 prosenttia. Hedelmä- ja juuresallergiat vähenivät 5,8 prosentista 3,2 prosenttiin. Pähkinäallergiat taas vähenivät 3,1 prosentista 1,8 prosenttiin.
Perusruoka-aineallergioiden määrä pysyi siis lähes samalla tasolla, sen sijaan pähkinä-, hedelmä- ja vihannesallergiat vähenivät Kansallisen allergiaohjelman ensimmäisen viiden vuoden aikana.
Kouluterveydenhoitajat täyttivät allergiakyselylomakkeen tehdessään terveystarkastusta peruskoulun aloittavalle lapselle. Kriteerinä vanhempien raportoimille allergioille oli, että lapsen tuli välttää ruoka-aineita koulussa.
Tutkimukseen saatiin mukaan 1653 lasta, joista 6,1 prosentilla oli jokin ruoka-aineallergia. Lapsista 2,5 prosenttia olivat allergisia perusruoka-aineille (maito, kananmuna tai vehnä). Vuonna 2009 perusruoka-aineallergisia lapsia oli 2,7 prosenttia. Hedelmä- ja juuresallergiat vähenivät 5,8 prosentista 3,2 prosenttiin. Pähkinäallergiat taas vähenivät 3,1 prosentista 1,8 prosenttiin.
Perusruoka-aineallergioiden määrä pysyi siis lähes samalla tasolla, sen sijaan pähkinä-, hedelmä- ja vihannesallergiat vähenivät Kansallisen allergiaohjelman ensimmäisen viiden vuoden aikana.