Making Domestic Technology Meaningful: From purification to emotions
Aaltojärvi, Inari (2014)
Aaltojärvi, Inari
Tampere University Press
2014
Sosiologia - Sociology
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö - School of Social Sciences and Humanities
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2014-10-17
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9555-7
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9555-7
Tiivistelmä
Kodit ovat täynnä teknisiä laitteita ja infrastruktuureja, jotka vaikuttavat jokapäiväisiin rutiineihin, sosiaalisiin rooleihin, identiteetteihin, tunteiden kokemiseen ja vuorovaikutussuhteisiin perheenjäsenten sekä muiden ihmisten kanssa. Tutkimuksessa kysytään, miten ihmiset luokittelevat ja merkityksellistävät kodin teknologisia laitteita ja minkälaisissa kehyksissä tämä merkityksellistäminen tapahtuu. Tarkoitus on osoittaa, etteivät kodin teknologiat ole ainoastaan funktionaalisia laitteita, vaan ne muodostavat suuren osan arjesta ja ovat tiiviisti yhteydessä tunteisiin, sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin, kulttuurisiin luokituksiin ja konteksteihin. Lisäksi pohditaan, miten tämän kaltaista sosiaalitieteellistä tutkimustietoa voitaisiin käyttää hyväksi kodin teknologioiden suunnittelussa. Esimerkkitapauksena käytetään älykoteja sekä koteihin suunnattuja älykkäitä sovelluksia.
Tutkimus kuuluu materiaalisen kulttuurin ja sosiologisen tieteen- ja teknologiantutkimuksen piireihin. Aineistona on 20 heteropariskunnan haastattelua, ja teoreettisina sekä analyyttisina käsitteinä on käytetty etäännyttäminen-sekoittaminen-ideaa (Latour 1993, purification-hybridization), kodin käsitettä ja materiaalista kulttuuria.
Bruno Latour (1993) kirjoittaa etäännyttämisestä ja sekoittamisesta. Etäännyttämisellä viittaan Latourin englannin kieliseen termiin ”purification” ja sekoittamisella tarkoitan Latourin termiä ”hybridization”. Ensimmäinen termi tarkoittaa selvää rajantekoa luonnon/tieteen ja yhteisön/ihmisen välillä ja toinen kuvaa hybridejä, joissa objekti sekoittuu subjektiin ja luonto sosiaaliseen. Etäännyttäminen ja sekoittaminen ovat tutkimuksen analyysin punainen lanka ja osoittavat, miten kodin teknologioita merkityksellistään tämän kahtiajaon ja jatkumon kautta.
Ensimmäisessä analyysiluvussa käsitellään teknologioiden etäännyttämistä ja kuvaillaan, miten haastateltavat osoittavat kodin teknologisille laitteille "oikean paikan" ihmisten ja objektien normatiivisessa järjestyksessä. Etäännyttäminen on sosiaalisesti määräytynyt asenne teknologioita kohtaan ja se kumpuaa teknologisista uhista, joita mediassa yleisesti käsitellään. Kun kodin laitteita etäännytetään, niistä puhutaan "vain teknologiana", jolloin niille samalla osoitetaan alempi rooli suhteessa ihmisiin. Etäännyttämisessä teknologia "otetaan haltuun" ja tarkoituksena on diskursiivisesti ilmentää, että ihmisten tulisi hallita teknisiä laitteita, ei toisin päin. Etäännyttämisen yleisin muoto ilmenee niin sanotuissa kontrollidiskursseissa, joita ovat rahan ja teknisten ominaisuuksien kontrollointi, energian kontrollointi (kestävä kehitys) ja ajan kontrollointi (aktiivisuusvaade). Näitä diskursseja käytetään, kun halutaan painottaa teknologian alisteista roolia suhteessa ihmisiin. Toisaalta niiden avulla ilmaistaan myös omaa moraalista ja eettistä asennetta suhteessa teknologioiden kuluttamiseen ja käyttämiseen.
Toisessa analyysiluvussa käsitellään etäännyttämiselle vastakkaista teknologioiden merkityksellistämistapaa eli sekoittamista. Sekoittamisessa kodin teknologioiden merkityksellistäminen on sosiaalisesti värittynyttä, ja kodin laitteille annettuihin merkityksiin kietoutuvat haastateltavalle tärkeät ihmiset ja ihmissuhteet. Kodin laitteista ja niihin liittyvistä rutiineista puhutaan muodossa "me" tai "hän", jolloin merkityksellistämisprosessissa viitataan ennen kaikkea parisuhteeseen tai puolisoon ja hänen teknologiavälitteiseen toimintaansa tai asenteihinsa. Haastateltavien puheessa ilmenee sosiologisen lahjan käsitteen vastavuoroisuuden periaate. Vastavuoroisuuden ajatus arjen teknologiavälitteisessä toiminnassa tiivistyy balanssin ideaaliin. Se tarkoittaa, että kun puoliso tekee jotain, niin toinen vastavuoroisesti tekee jotakin muuta, tai ainakin huomioi ja arvostaa puolison näkemää vaivaa. Kuten sosiologisen lahjan yhteydessä, tämä vastavuoroisuus tiivistää sosiaalista perheyksikköä ja tuo sen jäseniä lähemmäksi toisiaan. Perheyksikön balanssi-ideaali on kuitenkin ennen kaikkea ideaali ja sen saavuttaminen ja/tai ylläpitäminen on vaikeaa. Esimerkiksi kotiin hankittava uusi teknologinen laite tai perheenjäsenen/-jäsenten elämänmuutos vaikuttaa arkisiin rutiineihin, jolloin myös vastavuoroisuusperiaatteet ja niiden avulla saavutettava balanssin ideaali tulee neuvotella uudelleen. Puolison ohella kodin teknologioiden merkityksellistämisprosesseihin vaikuttavat myös lapsi-vanhempi-suhde sekä ystävät.
Kolmannessa analyysiluvussa tarkastellaan tunteita ja niiden yhteyttä kodin teknisiin laitteisiin. Tunteita pidetään yleisesti rationaalisuuden vastakohtana, mutta tässä tutkimuksessa painotetaan niiden roolia sekä kodin teknologioiden kanssa toimiessa että niistä puhuttaessa, ja tunteet voivat myös olla tärkeä osa rationaalista toimintaa. Haastatteluissa painottuvat tunteiden luokitteleminen ja ärsytyksen/turhautumisen ja ilon/viihteen väliset jännitteet. Puutteellisesti toimivat tai rikkinäiset laitteet ja niihin liittyvät negatiiviset tunteet tuodaan ensisijaisesti esiin, koska "teknisten laitteiden rooli kotona on toimia". Teknologian etäännyttämisen mukaisesti tunteiden ilmaisussa vaikuttaa niin sanottu "tunnesääntö" (feeling rule), jonka mukaisesti tunteita ei sotketa teknologisiin laitteisiin. Toisin sanoen kodin teknologioiden ja tunteiden sekoittaminen ei tuntunut haastateltavista luontevalta. Mitä kauemmin aihetta haastatteluissa kuitenkin käsiteltiin, sitä enemmän haastateltavat alkoivat tarinoida, miten tekniset laitteet saattava edesauttaa ja ylläpitää sosiaalisia suhteita ja/tai tuottaa viihdettä ja tätä kautta positiivisia tunteita. Luvun lopussa myös esitellään narratiivin käsite ja pohditaan kodin teknologiaan liittyviä tunneilmaisuja narratiivin kautta.
Kodin teknologioiden merkityksellistäminen tapahtuu kolmella tasolla: kulttuurisella, praktisella ja materiaalisella. Vahvin teknologian etäännyttäminen esiintyy kulttuurisella tasolla, kun taas praktisilla ja materiaalisilla tasoilla ilmennetään yleisesti teknologioiden sekoittamista, jossa sosiaaliset elementit (ihmissuhteet ja tunteet) sekoittuvat teknologioiden merkityksellistämiseen. Kulttuurisella tasolla kodin teknologioista puhutaan usein abstraktisti ja ideaalisti. Praktisella tasolla merkityksellistäminen tapahtuu arjen rutiineihin ja sosiaalisiin suhteisiin viittaamisen kautta, ja usein tähän liittyy myös teknisten laitteiden ulkonäkö ja materiaaliset ulottuvuudet. Etäännyttäminen ja sekoittaminen ovat siis ennen kaikkea jatkumo, ja kodin laitteiden merkityksellistäminen muuttuu, mikäli merkityksellistämisen lähtökohta on lähempänä etäännyttämistä tai sekoittamista. Teknologioiden merkityksellistäminen on täten relationaalista. Tämä tarkoittaa, että se on riippuvainen kontekstista ja merkityksellistämistasosta. Tästä syystä merkityksellistäminen on myös tilanteista. Ihmiset järjestelevät kodin teknisiä laitteita mentaalisesti, diskursiivisesti sekä praktisesti, ja samanaikaisesti kodin teknisillä laitteilla on kyky järjestellä ihmisiä ja heidän ajan- sekä tilankäyttöään kotiympäristössä.
Tutkimuksen lopussa esitellään älykotiesimerkin kautta, miten sosiaalitieteellistä tietoa voitaisiin käyttää hyväksi tulevaisuuden kodin teknologioiden suunnittelussa. Ensimmäiseksi osoitetaan, ettei teknologian etäännyttäminen sovi yhteen "jokapaikan tietotekniikka" -käsitteen (ubiquitous computing) kanssa. Teknologian etäännyttäminen kiteytyy teknologian hallittavuuden ajatuksessa. Ihmisten tulee voida ajatella ja tuntea, että he hallitsevat teknologisia laitteita kotiympäristössään. Tulevaisuuden jokapaikan tietotekniikka on visioissa usein täysin automaattista ja näkymätöntä, joka aiheuttaa tunteen siitä, että teknologia hallitsee ihmisiä. Toiseksi älykotivisioissa synnyttää ongelmia subjektin ja objektin välinen ristiriita. Älykkäiden sovellusten itseohjautuvat älykkäät prosessit (intelligent agents) vaikuttavat ihmisten kaltaisilta, omalakisilta ja sosiaalisilta toimijoilta, jolloin älykkäiden teknologioiden käyttäjille jää objektin tyyppinen asema, jossa ollaan näiden teknisten prosessien valvonnassa ja ohjailun kohteina. Automaattisen teknologian lisäksi tämä on vahvassa ristiriidassa teknologioiden etäännyttämisen kanssa, jossa on lähtökohtana ihmisten ja heidän toimijuutensa painottaminen suhteessa teknisiin laitteisiin ja sovelluksiin. Kolmanneksi teknologisten objektien esteettinen olemus on melkein kokonaan unohdettu uusissa innovaatioissa, vaikka laitteiden ulkonäkö on tärkeä seikka niiden kotiympäristöön sopeuttamisessa. Neljänneksi kodin käsitettä ei ole tarpeeksi syvällisesti ymmärretty tulevaisuuden teknologioiden suunnittelussa, joka tarkoittaa, että suunniteltavat sovellukset eivät ole sopusoinnussa niiden loppusijoituksen eli kodin kanssa. Erityisesti kotitilan yksityinen luonne ja perheen välisten sosiaalisten vuorovaikutussuhteiden intiimiys eivät näy älykkäissä sovelluksissa. Myös tunteiden rooli kodin teknologioiden suunnittelussa on vajavaista. Kuten tässä tutkimuksessa on osoitettu, tunteet liittyvät teknologiavälitteisiin arjen rutiineihin ja ne ovat moniulotteisia, sekä käytännössä että niistä puhuttaessa. Tämä tarkoittaa, että tunteiden mitattavuuden ja määrällisyyden ei tulisi olla ainoa tieteellinen lähestymistapa uusia kodin sovelluksia suunniteltaessa. Yleisesti sanoen älykotien ja älykkäiden sovelluksien suunnittelun tieteellistä lähtökohtaa olisi hyvä laajentaa, jotta myös laadulliset sosiaalitieteelliset menetelmät voisivat tuoda oman osansa ja näkemyksensä suunnitteluprosessiin. Luonnollisesti tämä tarkoittaa myös sitä, että sosiaalitieteilijöiden olisi hyvä miettiä omia lähtökohtiaan laadullisen teknologiatutkimuksen tekemisessä, eikä turvautua ainoastaan ei-empiiriseen teknologiavisioiden kritisoimiseen.
Tutkimus kuuluu materiaalisen kulttuurin ja sosiologisen tieteen- ja teknologiantutkimuksen piireihin. Aineistona on 20 heteropariskunnan haastattelua, ja teoreettisina sekä analyyttisina käsitteinä on käytetty etäännyttäminen-sekoittaminen-ideaa (Latour 1993, purification-hybridization), kodin käsitettä ja materiaalista kulttuuria.
Bruno Latour (1993) kirjoittaa etäännyttämisestä ja sekoittamisesta. Etäännyttämisellä viittaan Latourin englannin kieliseen termiin ”purification” ja sekoittamisella tarkoitan Latourin termiä ”hybridization”. Ensimmäinen termi tarkoittaa selvää rajantekoa luonnon/tieteen ja yhteisön/ihmisen välillä ja toinen kuvaa hybridejä, joissa objekti sekoittuu subjektiin ja luonto sosiaaliseen. Etäännyttäminen ja sekoittaminen ovat tutkimuksen analyysin punainen lanka ja osoittavat, miten kodin teknologioita merkityksellistään tämän kahtiajaon ja jatkumon kautta.
Ensimmäisessä analyysiluvussa käsitellään teknologioiden etäännyttämistä ja kuvaillaan, miten haastateltavat osoittavat kodin teknologisille laitteille "oikean paikan" ihmisten ja objektien normatiivisessa järjestyksessä. Etäännyttäminen on sosiaalisesti määräytynyt asenne teknologioita kohtaan ja se kumpuaa teknologisista uhista, joita mediassa yleisesti käsitellään. Kun kodin laitteita etäännytetään, niistä puhutaan "vain teknologiana", jolloin niille samalla osoitetaan alempi rooli suhteessa ihmisiin. Etäännyttämisessä teknologia "otetaan haltuun" ja tarkoituksena on diskursiivisesti ilmentää, että ihmisten tulisi hallita teknisiä laitteita, ei toisin päin. Etäännyttämisen yleisin muoto ilmenee niin sanotuissa kontrollidiskursseissa, joita ovat rahan ja teknisten ominaisuuksien kontrollointi, energian kontrollointi (kestävä kehitys) ja ajan kontrollointi (aktiivisuusvaade). Näitä diskursseja käytetään, kun halutaan painottaa teknologian alisteista roolia suhteessa ihmisiin. Toisaalta niiden avulla ilmaistaan myös omaa moraalista ja eettistä asennetta suhteessa teknologioiden kuluttamiseen ja käyttämiseen.
Toisessa analyysiluvussa käsitellään etäännyttämiselle vastakkaista teknologioiden merkityksellistämistapaa eli sekoittamista. Sekoittamisessa kodin teknologioiden merkityksellistäminen on sosiaalisesti värittynyttä, ja kodin laitteille annettuihin merkityksiin kietoutuvat haastateltavalle tärkeät ihmiset ja ihmissuhteet. Kodin laitteista ja niihin liittyvistä rutiineista puhutaan muodossa "me" tai "hän", jolloin merkityksellistämisprosessissa viitataan ennen kaikkea parisuhteeseen tai puolisoon ja hänen teknologiavälitteiseen toimintaansa tai asenteihinsa. Haastateltavien puheessa ilmenee sosiologisen lahjan käsitteen vastavuoroisuuden periaate. Vastavuoroisuuden ajatus arjen teknologiavälitteisessä toiminnassa tiivistyy balanssin ideaaliin. Se tarkoittaa, että kun puoliso tekee jotain, niin toinen vastavuoroisesti tekee jotakin muuta, tai ainakin huomioi ja arvostaa puolison näkemää vaivaa. Kuten sosiologisen lahjan yhteydessä, tämä vastavuoroisuus tiivistää sosiaalista perheyksikköä ja tuo sen jäseniä lähemmäksi toisiaan. Perheyksikön balanssi-ideaali on kuitenkin ennen kaikkea ideaali ja sen saavuttaminen ja/tai ylläpitäminen on vaikeaa. Esimerkiksi kotiin hankittava uusi teknologinen laite tai perheenjäsenen/-jäsenten elämänmuutos vaikuttaa arkisiin rutiineihin, jolloin myös vastavuoroisuusperiaatteet ja niiden avulla saavutettava balanssin ideaali tulee neuvotella uudelleen. Puolison ohella kodin teknologioiden merkityksellistämisprosesseihin vaikuttavat myös lapsi-vanhempi-suhde sekä ystävät.
Kolmannessa analyysiluvussa tarkastellaan tunteita ja niiden yhteyttä kodin teknisiin laitteisiin. Tunteita pidetään yleisesti rationaalisuuden vastakohtana, mutta tässä tutkimuksessa painotetaan niiden roolia sekä kodin teknologioiden kanssa toimiessa että niistä puhuttaessa, ja tunteet voivat myös olla tärkeä osa rationaalista toimintaa. Haastatteluissa painottuvat tunteiden luokitteleminen ja ärsytyksen/turhautumisen ja ilon/viihteen väliset jännitteet. Puutteellisesti toimivat tai rikkinäiset laitteet ja niihin liittyvät negatiiviset tunteet tuodaan ensisijaisesti esiin, koska "teknisten laitteiden rooli kotona on toimia". Teknologian etäännyttämisen mukaisesti tunteiden ilmaisussa vaikuttaa niin sanottu "tunnesääntö" (feeling rule), jonka mukaisesti tunteita ei sotketa teknologisiin laitteisiin. Toisin sanoen kodin teknologioiden ja tunteiden sekoittaminen ei tuntunut haastateltavista luontevalta. Mitä kauemmin aihetta haastatteluissa kuitenkin käsiteltiin, sitä enemmän haastateltavat alkoivat tarinoida, miten tekniset laitteet saattava edesauttaa ja ylläpitää sosiaalisia suhteita ja/tai tuottaa viihdettä ja tätä kautta positiivisia tunteita. Luvun lopussa myös esitellään narratiivin käsite ja pohditaan kodin teknologiaan liittyviä tunneilmaisuja narratiivin kautta.
Kodin teknologioiden merkityksellistäminen tapahtuu kolmella tasolla: kulttuurisella, praktisella ja materiaalisella. Vahvin teknologian etäännyttäminen esiintyy kulttuurisella tasolla, kun taas praktisilla ja materiaalisilla tasoilla ilmennetään yleisesti teknologioiden sekoittamista, jossa sosiaaliset elementit (ihmissuhteet ja tunteet) sekoittuvat teknologioiden merkityksellistämiseen. Kulttuurisella tasolla kodin teknologioista puhutaan usein abstraktisti ja ideaalisti. Praktisella tasolla merkityksellistäminen tapahtuu arjen rutiineihin ja sosiaalisiin suhteisiin viittaamisen kautta, ja usein tähän liittyy myös teknisten laitteiden ulkonäkö ja materiaaliset ulottuvuudet. Etäännyttäminen ja sekoittaminen ovat siis ennen kaikkea jatkumo, ja kodin laitteiden merkityksellistäminen muuttuu, mikäli merkityksellistämisen lähtökohta on lähempänä etäännyttämistä tai sekoittamista. Teknologioiden merkityksellistäminen on täten relationaalista. Tämä tarkoittaa, että se on riippuvainen kontekstista ja merkityksellistämistasosta. Tästä syystä merkityksellistäminen on myös tilanteista. Ihmiset järjestelevät kodin teknisiä laitteita mentaalisesti, diskursiivisesti sekä praktisesti, ja samanaikaisesti kodin teknisillä laitteilla on kyky järjestellä ihmisiä ja heidän ajan- sekä tilankäyttöään kotiympäristössä.
Tutkimuksen lopussa esitellään älykotiesimerkin kautta, miten sosiaalitieteellistä tietoa voitaisiin käyttää hyväksi tulevaisuuden kodin teknologioiden suunnittelussa. Ensimmäiseksi osoitetaan, ettei teknologian etäännyttäminen sovi yhteen "jokapaikan tietotekniikka" -käsitteen (ubiquitous computing) kanssa. Teknologian etäännyttäminen kiteytyy teknologian hallittavuuden ajatuksessa. Ihmisten tulee voida ajatella ja tuntea, että he hallitsevat teknologisia laitteita kotiympäristössään. Tulevaisuuden jokapaikan tietotekniikka on visioissa usein täysin automaattista ja näkymätöntä, joka aiheuttaa tunteen siitä, että teknologia hallitsee ihmisiä. Toiseksi älykotivisioissa synnyttää ongelmia subjektin ja objektin välinen ristiriita. Älykkäiden sovellusten itseohjautuvat älykkäät prosessit (intelligent agents) vaikuttavat ihmisten kaltaisilta, omalakisilta ja sosiaalisilta toimijoilta, jolloin älykkäiden teknologioiden käyttäjille jää objektin tyyppinen asema, jossa ollaan näiden teknisten prosessien valvonnassa ja ohjailun kohteina. Automaattisen teknologian lisäksi tämä on vahvassa ristiriidassa teknologioiden etäännyttämisen kanssa, jossa on lähtökohtana ihmisten ja heidän toimijuutensa painottaminen suhteessa teknisiin laitteisiin ja sovelluksiin. Kolmanneksi teknologisten objektien esteettinen olemus on melkein kokonaan unohdettu uusissa innovaatioissa, vaikka laitteiden ulkonäkö on tärkeä seikka niiden kotiympäristöön sopeuttamisessa. Neljänneksi kodin käsitettä ei ole tarpeeksi syvällisesti ymmärretty tulevaisuuden teknologioiden suunnittelussa, joka tarkoittaa, että suunniteltavat sovellukset eivät ole sopusoinnussa niiden loppusijoituksen eli kodin kanssa. Erityisesti kotitilan yksityinen luonne ja perheen välisten sosiaalisten vuorovaikutussuhteiden intiimiys eivät näy älykkäissä sovelluksissa. Myös tunteiden rooli kodin teknologioiden suunnittelussa on vajavaista. Kuten tässä tutkimuksessa on osoitettu, tunteet liittyvät teknologiavälitteisiin arjen rutiineihin ja ne ovat moniulotteisia, sekä käytännössä että niistä puhuttaessa. Tämä tarkoittaa, että tunteiden mitattavuuden ja määrällisyyden ei tulisi olla ainoa tieteellinen lähestymistapa uusia kodin sovelluksia suunniteltaessa. Yleisesti sanoen älykotien ja älykkäiden sovelluksien suunnittelun tieteellistä lähtökohtaa olisi hyvä laajentaa, jotta myös laadulliset sosiaalitieteelliset menetelmät voisivat tuoda oman osansa ja näkemyksensä suunnitteluprosessiin. Luonnollisesti tämä tarkoittaa myös sitä, että sosiaalitieteilijöiden olisi hyvä miettiä omia lähtökohtiaan laadullisen teknologiatutkimuksen tekemisessä, eikä turvautua ainoastaan ei-empiiriseen teknologiavisioiden kritisoimiseen.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4982]