Hyvät ”kanssalaiset”! Yhteiskunnallistamisen strategiat televisiokeskustelun vuorovaikutuksessa
Rautajoki, Hanna (2014)
Rautajoki, Hanna
Tampere University Press
2014
Sosiologia - Sociology
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö - School of Social Sciences and Humanities
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2014-08-30
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9533-5
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9533-5
Tiivistelmä
Väitöskirjassa tutkitaan yhteiskunnallis-poliittisia televisiokeskusteluja konkretisoituna julkisena tilana ja vaiheittain aikaansaatuna keskinäisten suhteiden muodostelmana poliittisen järjestelmän ”kanssalaisten” kesken. Suorat monenkeskiset televisiokeskustelut ovat julkisen palvelun ohjelmistoon vakiintunut formaatti ajankohtaisten asioiden argumentatiiviselle käsittelylle. Sellaisena ne kuuluvat vielä siihen poliittisen mediajulkisuuden marginaaliin, jossa erilaiset tahot kokoontuvat keskustelemaan poliittisista asialistoista yhdessä. Tutkimuksessa kysytään, kuinka osallistumista asemineen ja identifikaatioineen näiden ohjelmien vuorovaikutuksessa jäsennetään. Työn aineisto koostuu kolmesta suomalaisesta keskusteluohjelmasta, jotka on kaikki lähetetty kolmen viikon sisällä syyskuun 11:nnen terrori-iskuista USA:ssa vuonna 2001. Kolme temaattisesti rinnakkaista mutta kokoonpanoltaan varsin erilaista keskustelua samasta aiheesta tarjoaa mahdollisuuden vertailla toimittajien erilaisia strategioita yleisön puhutteluun, osallistujien roolittamiseen ja julkisen tilan konstituoimiseen poliittisessa ajankohtaiskeskustelussa. Työn keskeinen teoreettinen viitekehys on etnometodologia, joka tutkii sosiaalista toimintaa osallistujien vaihe vaiheelta etenevänä yhteisenä aikaansaannoksena. Myös julkisen tilan ideaa lähestytään tällöin kulttuurin jäsenten tilanteisesti toteuttamana ilmiönä. Jäsenyyskategorisointi, institutionaalinen vuorovaikutus ja multimodaalinen toiminta ovat metodeita, jotka auttavat erittelemään, millaisia vuorovaikutuskeinoja osallistujat tähän käyttävät. Väitöskirjassa kuvataan, kuinka televisiokeskusteluissa puhutellaan, määritetään ja normitetaan demokratian ”kanssalaisuutta” sekä luodaan samalla ehtoja kattavalle poliittiselle osallisuudelle ja vallitsevan yhteiskuntajärjestelmän legitimiteetille.
Väitöskirja koostuu neljästä artikkelista sekä yhteenvetoluvusta. Työssä sovelletaan osallistumiskehikon käsitettä, joka erittelee puhujalle sekä vastaanottajalle vuorovaikutuksessa rakennettavia asemia ja identiteettejä. Julkisena tilana televisiokeskusteluita määrittää hajautunut osallistumiskehikko, jossa puhe on koko ajan suunnattu pääasiallisesti kolmannelle osapuolelle: televisioyleisölle. Aiempi tutkimus toistaa ajatuksen yleisön keskeisyydestä televisiopuheessa, mutta on jättänyt televisioyleisön osallistujaroolin empiirisen tutkimisen vähälle huomiolle. Tässä väitöskirjassa halutaan valottaa, kuinka toimittajat hallinnoivat osallistujarooleja ja erityisesti asemoivat yleisöä vuorovaikutustoiminnassa. Kasvokkaisen keskustelun tilanteisen organisoitumisen lisäksi huomio on siis myös studiotilan ulkopuolelle ulottuvissa poliittisissa prosesseissa. Keskeistä ei tästä näkökulmasta ole niinkään se, mitä sanotaan, vaan se, mitä puhujat tekevät sanoessaan, mitä sanovat. ”Yhteiskunnallistuminen” viittaa tutkimuksessa prosessuaaliseen vuorovaikutustoimintaan, jonka puitteissa osallistujat aktualisoivat keskinäistä sidoksellisuuttaan ja yhteenkuuluvuuttaan yhteiskunnan jäseninä. Samanlaista prosessuaalisuutta korostava ”julkisoutuminen” merkitsee vastaavasti ajankohtaisasioita pohtivaan keskustelulliseen toimintamuotoon liittymistä. Modernissa massamittaisessa yhteiskunnassa julkinen keskustelu on suurelta osin median välittämää. Yleisöys on keskeinen tapa olla yhteydessä yhteiskuntaan. Joukkoviestintä ei näin ajatellen tapahdu yhteiskunnassa, vaan yhteiskunta tapahtuu joukkoviestinnässä. Prosessuaalinen tilanteisten toimintakehysten tarkastelu yrittää tavoittaa yhteiskunnan sellaisena kuin se on toimijoille tässä ja nyt, syntymisensä tilassa. Keskinäisen ymmärryksen varaan rakennettu toiminnan mikrotaso edellyttää kuitenkin aina makrotason luokitteluja ja jäsenyyksiä viitepisteekseen. Yhteiskunta puhutaan eläväksi aktiivisten toimijoiden yhteistyössä, mutta väitöskirjassa halutaan pitää näkyvillä myös rakenteellisen jatkuvuuden ulottuvuus. Yhteiskunta uusiutuu ajasta ja tilasta toiseen ja tämä toisteisuuden varaan nojautuu väistämättä myös etnometodologian ydinajatus toiminnan tunnistettavuudesta.
Jos yhteiskunta on vuorovaikutusta ja vuorovaikutus tuottaa suhteita, on yhteiskunnallistumisen yksi keskeinen aspekti toimijoiden keskinäinen asemoituminen ja hierarkiat. Poliittisen osallisuuden toimintakentällä yhteiskunnallistaminen on intentionaalista strategista toimintaa. Analyysin keskiössä ovatkin keskustelua hallinnoivien toimittajien vuorot. Ohjelman aloitus ja lopetus suuntaavat merkittävällä tavalla keskustelun luonnetta, roolituksia ja päämääriä, joten olen keskittynyt muuta keskustelua tarkemmin ohjelman avaamisen ja päättämiseen. Televisiokeskusteluiden kauttaaltaan relevantti osallistumiskehikko on muodoltaan triangulaarinen. Toimintakehykset muodostuvat toimittajien, keskusteluvieraiden ja yleisön tilanteisista identiteeteistä ja keskinäisistä suhteista. Neljässä artikkelissani kysyn, kuinka yleisöä puhutellaan, millaisten keinojen avulla keskustelijoita roolitetaan ja miten toimittajat itse toimijana identifioituvat.
Artikkelissani Kasvokkain julkison kanssa analysoin ohjelmantekijöiden ja toimittajien multimodaalisia keinoja vastaanottajan muotoilemiseksi ohjelman avauksessa. Tilallisen, kehollisen ja verbaalisen viestinnän avulla katsojaa kutsutaan ja velvoitetaan mukaan avointen akuuttien yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen. Kaikki ohjelmat ottavat katsojaan osallistavan kontaktin ja esittelevät aiheen tavalla, joka korostaa jaettua taustatietämystä, vallitsevia ristiriitoja ja tilanteen keskeneräisyyttä. Nämä episteemiset, ongelmallistavat ja temporaaliset strategiat liittävät katsojan jaettuun poliittiseen ja moraaliseen yhteisöön, aktivoivat toiminnan tarpeen ja kutsuvat katsojaa muodostamaan kannan ajankohtaisiin avoimiin kysymyksiin. Vastaanottajan muotoilussa käytetään myös emotionaalista viestintää, joka on eri ohjelmissa kuitenkin hyvin erilaista. Erityisesti loppujuonnon päättävät kasvonilme ja katsekontakti katsojaan voivat korostaa yhtäältä moraalista närkästystä, toisaalta pidättynyttä huolestuneisuutta tai kolmanneksi rajun vastakkainasettelun hyvää henkeä. Ilmeet viestittävät, erilaista demokratian teorioista ammentaen, kukin journalistista vastuullisuutta, kutsuvat katsojalta tietynlaista responssia edellä esitettyyn juontoon ja ehdottavat samalla vastaavia ihanteita vastuullisesta kansalaisuudesta. Aloituksen lisäksi yleisöä osallistetaan ja identifioidaan myös toimittajien kysymysmuotoiluissa, esimerkiksi käyttämällä inklusiivisen me-retoriikan strategiaa sekä kansallista kotoperäistämistä, jolloin kansainvälinen aihe kehystetään Suomen tilanteeseen ja julkiseen keskusteluun liittyväksi.
Artikkelit Membership Categorization as a Tool for Moral Casting in TV Discussion ja Tietämisoikeudet televisiokeskustelun vuorovaikutuksessa keskittyvät keskusteluvieraiden roolittamiseen tietämisen ja vastuun näkökulmasta. Niissä toimittajat kysymysmuotoiluillaan hallinnoivat keskustelun lähtökohtia, kulkua ja lopputulosta. Ensimmäisessä artikkelissa käytetään jäsenyyskategorioiden kulttuurista voimaa keskustelijoiden roolittamiseen. Vieraat esitellään tiettyyn kansallisuuskategoriaan kuluviksi ja yksilöidään sitten poikkeuksellisiksi jäseniksi, mutta asetetaan kuitenkin selontekovelvolliseksi kaikkien muiden kategoriaan kuuluvien puolesta. Vieraat pysyvät osoitetun kategorian sisällä ja vastaavat odotetulla tavalla. Kategorisoimisstrategian avulla myös neljän tavallisen ihmisten (eli ei poliitikon, julkkiksen tai asiantuntijan) haastattelusta voi saada sellaisen, jossa vaaditaan julkisia selontekoja ja jossa toimittajat voivat työstää omaa vastuullisuuttaan vallankäytön ja vääryyksien vartijana. Toisen artikkelin asiantuntijoista koostuvassa keskustelussa toimittajat osoittavat ensiksi, vastaajan nimeävien kohdekysymysten avulla, keskustelijoiden keskinäisen tiedollisen hierarkian eli tietyn studiovieraan etuoikeuden tietää tietyn alueen kysymykseen paras vastaus. Tietäminen jäsentyy kohdekysymysten avulla tiedollisiksi reviireiksi, joita keskustelijat tuottavat myös itse reviirikorjausten ja itsekategorisointien muodossa. Asiantuntijuus ei ohjelmissa ole kuitenkaan itseoikeutettua, vaan toimittajat törmäyttävät reviiritkierroskysymysten avulla ja käyttävät näin tietäjyyttä sekä siihen sisältyvää vastuuta resurssina yleisön huoliin ja epäselviin yhteiskunnallisiin ongelmiin vastaamisessa. Keskustelijoiden tietämisen ja yleisön tiedonpuutteen vastakkain asettaminen toimii ohjelmassa strategiana, jonka avulla toimittajat, vastaamiseen painostaen ja vastuuta vaatien, voivat nousta esiin kansan edusmiehenä ja ajankohtaisen tiedon tarjoajina.
Viimeisessä artikkelissa Staging Public Discussion tutkitaan sitä, kuinka keskustelut tuodaan päätökseen. Kolmen erilaisen keskustelun sarja päätetään yllättäen hyvin samaan tapaan. Toimittajat korostavat lopussa institutionaalista kysyjä-vastaaja roolijakoa ja tekevät kaikkia keskustelijoita yhtäläisesti velvoittavan kierroskysymyksen keskeiseen ajankohtaiseen epäselvyyteen liittyen. Toimittajien strategiaa voi kutsua tehtäväperustaiseksi identifikaatioksi. Vastatessaan kysymykseen kukin studiovieras joutuu samalla muodostamaan kannan akuuttiin yhteiskunnalliseen ongelmaan eli kierroskysymyksen avulla aktivoidaan kulttuurisia kategorioita, jotka liittyvät esimerkiksi aktiiviseen kansalaisuuteen tai vastuulliseen asiantuntijuuteen. Samalla asetettu tehtävä tekee näkyväksi sen institutionaalisen päämäärän, johon televisiokeskustelut pyrkivät: monipuolisen julkisen keskustelun näyttämöimiseen ja mielipiteen muodostamiseen keskustelun pohjalta. Eheän ohjelmakokonaisuuden korostaminen saa toimittajat lopussa jopa nostamaan yhden kannan muiden yläpuolelle loppupäätelmän muodossa. Toimittajat joutuvat luovimaan demokraattisen ja tuotannollisen kontekstin ristipaineessa ja luovat identifioitumisen paikkoja yleisölle yhtäältä mobilisoimalla jaetun poliittisen ja moraalisen yhteisön avoimine ongelmineen sekä toisaalta tarjoamalla katsojille mielikuvan eheästä ohjelmatuotteesta kulutettavaksi. Lisäksi suhdetta katsojaan luodaan käyttämällä journalistista me-retoriikkaa. Journalistinen itsekorostus lopussa vahvistaa oman ohjelman asemaa kansanvallan tukijana, demokraattisten prosessien keskiössä.
Yhteenvetoluvussa esitän, että keskusteluohjelmien osallistuminen ei muotoudu vain studiossa kohtaavien toimittajien ja keskustelijoiden keskinäisestä suhdetyöstä, vaan televisiokeskusteluiden toimintakentässä rakennetaan kautta linjan olennaisella tavalla suhdetta myös katsojaan. Osallistumiskehikkoa paremmin televisiokeskusteluiden toimintaorientaatiota kuvaakin osallistumiskentän käsite. Erilaisista toimintakerroksista muodostuva osallistumiskenttä kuvaa aktiivisten toimijoiden orientoitumista mikro- ja makrotason menneisiin ja tuleviin prosesseihin kuvitellun ison yleisön ja laajemman julkisen keskustelun äärellä. Käsite myös korostaa aikaansaadun osallistumismuodostelman historiallisuutta tietynlaisena voimasuhteiden, rajoitusten ja mahdollisuuksien kenttänä. Televisiokeskustelujen toiminnassa on kyse kentästä, jonka identifikaatioiden ja käytäntöjen kohteena on (foucault’laisittain vinkeästi) osallisuus nimenomaan poliittisen lainsäädäntövallan laitteistossa. Toimintavalintojen tunnistettavuus ja mieli syntyy välittömän tilanteen ulkopuolelle ulottuvasta orientaatiosta: sosiaalisesta kuvitelmasta, joka tehdään todeksi yhteisen keskustelutoiminnan tuloksena. Sosiaalinen kuvitelma on yleisesti jaettu käsitys siitä, kuinka ihmiset jäsentävät sosiaalista olemassaoloaan: sitä, miten ihmiset liittyvät toisiinsa ja miten asiat heidän välillään hoidetaan. Televisiokeskustelun toimintavalinnoissa ja puhutteluissa aktualisoidaan modernin ajan ymmärrystä personoimattomasta julkisen toiminnan ja poliittisen kommunikaation tilasta lukuisten tuntemattomien ihmisten kesken. Strategisena muodostelmana ne esittävät yhteiskunnan ja demokratian tavalla, joka legitimoi julkisen palvelun paikan kansanvallan keskeisenä tukipilarina.
Journalistisesti strukturoidut televisiokeskustelut eivät edusta ideaalia julkisesta tilasta, jonka pyrkimyksiä määrittää tasa-arvoinen ja vapaa järjen ohjailu. Keskusteluohjelmia on helppo kritisoida jäykkyydestä, katkonaisuudesta ja kapeasta, yksisuuntaisesta, valmiiksi normitetusta kansalaisuuden määritelmästä. Strateginen muodostelma on kuitenkin aina paitsi rajoittava myös toimintaa mahdollistava suhteiden laitteisto. Televisiokeskustelut ovat areena, joka sijaitsee nykyisen mediajulkisuuden marginaalissa. On vavahduttavaa, kuinka epämuodikkaana näyttäytyy ohjelmatyyppi, joka toteuttaa kuitenkin demokraattisen massayhteiskunnan toimintakyvylle ja legitimiteetille elintärkeitä tehtäviä. Ne keskusteluttavat ihmisiä, jotka kuuluvat tietyn lainsäädäntö- ja hallintovallan alaisuuteen. Televisiokeskustelut tarjoavat yksilön ja yhteisön suhdetta ritualisoivan kanavan kattavalle poliittiselle osallisuudelle. Ne nostavat näkyviin kilpailevia poliittisia perspektiivejä, tukevat keskusteluyhteyttä erilaisten osajulkisuuksien välillä ja materialisoivat eletyn kokemuksen poliittisesta kuulumisesta erilaisten ihmisten muodostamaan yhteiskuntaan.
Väitöskirja koostuu neljästä artikkelista sekä yhteenvetoluvusta. Työssä sovelletaan osallistumiskehikon käsitettä, joka erittelee puhujalle sekä vastaanottajalle vuorovaikutuksessa rakennettavia asemia ja identiteettejä. Julkisena tilana televisiokeskusteluita määrittää hajautunut osallistumiskehikko, jossa puhe on koko ajan suunnattu pääasiallisesti kolmannelle osapuolelle: televisioyleisölle. Aiempi tutkimus toistaa ajatuksen yleisön keskeisyydestä televisiopuheessa, mutta on jättänyt televisioyleisön osallistujaroolin empiirisen tutkimisen vähälle huomiolle. Tässä väitöskirjassa halutaan valottaa, kuinka toimittajat hallinnoivat osallistujarooleja ja erityisesti asemoivat yleisöä vuorovaikutustoiminnassa. Kasvokkaisen keskustelun tilanteisen organisoitumisen lisäksi huomio on siis myös studiotilan ulkopuolelle ulottuvissa poliittisissa prosesseissa. Keskeistä ei tästä näkökulmasta ole niinkään se, mitä sanotaan, vaan se, mitä puhujat tekevät sanoessaan, mitä sanovat. ”Yhteiskunnallistuminen” viittaa tutkimuksessa prosessuaaliseen vuorovaikutustoimintaan, jonka puitteissa osallistujat aktualisoivat keskinäistä sidoksellisuuttaan ja yhteenkuuluvuuttaan yhteiskunnan jäseninä. Samanlaista prosessuaalisuutta korostava ”julkisoutuminen” merkitsee vastaavasti ajankohtaisasioita pohtivaan keskustelulliseen toimintamuotoon liittymistä. Modernissa massamittaisessa yhteiskunnassa julkinen keskustelu on suurelta osin median välittämää. Yleisöys on keskeinen tapa olla yhteydessä yhteiskuntaan. Joukkoviestintä ei näin ajatellen tapahdu yhteiskunnassa, vaan yhteiskunta tapahtuu joukkoviestinnässä. Prosessuaalinen tilanteisten toimintakehysten tarkastelu yrittää tavoittaa yhteiskunnan sellaisena kuin se on toimijoille tässä ja nyt, syntymisensä tilassa. Keskinäisen ymmärryksen varaan rakennettu toiminnan mikrotaso edellyttää kuitenkin aina makrotason luokitteluja ja jäsenyyksiä viitepisteekseen. Yhteiskunta puhutaan eläväksi aktiivisten toimijoiden yhteistyössä, mutta väitöskirjassa halutaan pitää näkyvillä myös rakenteellisen jatkuvuuden ulottuvuus. Yhteiskunta uusiutuu ajasta ja tilasta toiseen ja tämä toisteisuuden varaan nojautuu väistämättä myös etnometodologian ydinajatus toiminnan tunnistettavuudesta.
Jos yhteiskunta on vuorovaikutusta ja vuorovaikutus tuottaa suhteita, on yhteiskunnallistumisen yksi keskeinen aspekti toimijoiden keskinäinen asemoituminen ja hierarkiat. Poliittisen osallisuuden toimintakentällä yhteiskunnallistaminen on intentionaalista strategista toimintaa. Analyysin keskiössä ovatkin keskustelua hallinnoivien toimittajien vuorot. Ohjelman aloitus ja lopetus suuntaavat merkittävällä tavalla keskustelun luonnetta, roolituksia ja päämääriä, joten olen keskittynyt muuta keskustelua tarkemmin ohjelman avaamisen ja päättämiseen. Televisiokeskusteluiden kauttaaltaan relevantti osallistumiskehikko on muodoltaan triangulaarinen. Toimintakehykset muodostuvat toimittajien, keskusteluvieraiden ja yleisön tilanteisista identiteeteistä ja keskinäisistä suhteista. Neljässä artikkelissani kysyn, kuinka yleisöä puhutellaan, millaisten keinojen avulla keskustelijoita roolitetaan ja miten toimittajat itse toimijana identifioituvat.
Artikkelissani Kasvokkain julkison kanssa analysoin ohjelmantekijöiden ja toimittajien multimodaalisia keinoja vastaanottajan muotoilemiseksi ohjelman avauksessa. Tilallisen, kehollisen ja verbaalisen viestinnän avulla katsojaa kutsutaan ja velvoitetaan mukaan avointen akuuttien yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen. Kaikki ohjelmat ottavat katsojaan osallistavan kontaktin ja esittelevät aiheen tavalla, joka korostaa jaettua taustatietämystä, vallitsevia ristiriitoja ja tilanteen keskeneräisyyttä. Nämä episteemiset, ongelmallistavat ja temporaaliset strategiat liittävät katsojan jaettuun poliittiseen ja moraaliseen yhteisöön, aktivoivat toiminnan tarpeen ja kutsuvat katsojaa muodostamaan kannan ajankohtaisiin avoimiin kysymyksiin. Vastaanottajan muotoilussa käytetään myös emotionaalista viestintää, joka on eri ohjelmissa kuitenkin hyvin erilaista. Erityisesti loppujuonnon päättävät kasvonilme ja katsekontakti katsojaan voivat korostaa yhtäältä moraalista närkästystä, toisaalta pidättynyttä huolestuneisuutta tai kolmanneksi rajun vastakkainasettelun hyvää henkeä. Ilmeet viestittävät, erilaista demokratian teorioista ammentaen, kukin journalistista vastuullisuutta, kutsuvat katsojalta tietynlaista responssia edellä esitettyyn juontoon ja ehdottavat samalla vastaavia ihanteita vastuullisesta kansalaisuudesta. Aloituksen lisäksi yleisöä osallistetaan ja identifioidaan myös toimittajien kysymysmuotoiluissa, esimerkiksi käyttämällä inklusiivisen me-retoriikan strategiaa sekä kansallista kotoperäistämistä, jolloin kansainvälinen aihe kehystetään Suomen tilanteeseen ja julkiseen keskusteluun liittyväksi.
Artikkelit Membership Categorization as a Tool for Moral Casting in TV Discussion ja Tietämisoikeudet televisiokeskustelun vuorovaikutuksessa keskittyvät keskusteluvieraiden roolittamiseen tietämisen ja vastuun näkökulmasta. Niissä toimittajat kysymysmuotoiluillaan hallinnoivat keskustelun lähtökohtia, kulkua ja lopputulosta. Ensimmäisessä artikkelissa käytetään jäsenyyskategorioiden kulttuurista voimaa keskustelijoiden roolittamiseen. Vieraat esitellään tiettyyn kansallisuuskategoriaan kuluviksi ja yksilöidään sitten poikkeuksellisiksi jäseniksi, mutta asetetaan kuitenkin selontekovelvolliseksi kaikkien muiden kategoriaan kuuluvien puolesta. Vieraat pysyvät osoitetun kategorian sisällä ja vastaavat odotetulla tavalla. Kategorisoimisstrategian avulla myös neljän tavallisen ihmisten (eli ei poliitikon, julkkiksen tai asiantuntijan) haastattelusta voi saada sellaisen, jossa vaaditaan julkisia selontekoja ja jossa toimittajat voivat työstää omaa vastuullisuuttaan vallankäytön ja vääryyksien vartijana. Toisen artikkelin asiantuntijoista koostuvassa keskustelussa toimittajat osoittavat ensiksi, vastaajan nimeävien kohdekysymysten avulla, keskustelijoiden keskinäisen tiedollisen hierarkian eli tietyn studiovieraan etuoikeuden tietää tietyn alueen kysymykseen paras vastaus. Tietäminen jäsentyy kohdekysymysten avulla tiedollisiksi reviireiksi, joita keskustelijat tuottavat myös itse reviirikorjausten ja itsekategorisointien muodossa. Asiantuntijuus ei ohjelmissa ole kuitenkaan itseoikeutettua, vaan toimittajat törmäyttävät reviiritkierroskysymysten avulla ja käyttävät näin tietäjyyttä sekä siihen sisältyvää vastuuta resurssina yleisön huoliin ja epäselviin yhteiskunnallisiin ongelmiin vastaamisessa. Keskustelijoiden tietämisen ja yleisön tiedonpuutteen vastakkain asettaminen toimii ohjelmassa strategiana, jonka avulla toimittajat, vastaamiseen painostaen ja vastuuta vaatien, voivat nousta esiin kansan edusmiehenä ja ajankohtaisen tiedon tarjoajina.
Viimeisessä artikkelissa Staging Public Discussion tutkitaan sitä, kuinka keskustelut tuodaan päätökseen. Kolmen erilaisen keskustelun sarja päätetään yllättäen hyvin samaan tapaan. Toimittajat korostavat lopussa institutionaalista kysyjä-vastaaja roolijakoa ja tekevät kaikkia keskustelijoita yhtäläisesti velvoittavan kierroskysymyksen keskeiseen ajankohtaiseen epäselvyyteen liittyen. Toimittajien strategiaa voi kutsua tehtäväperustaiseksi identifikaatioksi. Vastatessaan kysymykseen kukin studiovieras joutuu samalla muodostamaan kannan akuuttiin yhteiskunnalliseen ongelmaan eli kierroskysymyksen avulla aktivoidaan kulttuurisia kategorioita, jotka liittyvät esimerkiksi aktiiviseen kansalaisuuteen tai vastuulliseen asiantuntijuuteen. Samalla asetettu tehtävä tekee näkyväksi sen institutionaalisen päämäärän, johon televisiokeskustelut pyrkivät: monipuolisen julkisen keskustelun näyttämöimiseen ja mielipiteen muodostamiseen keskustelun pohjalta. Eheän ohjelmakokonaisuuden korostaminen saa toimittajat lopussa jopa nostamaan yhden kannan muiden yläpuolelle loppupäätelmän muodossa. Toimittajat joutuvat luovimaan demokraattisen ja tuotannollisen kontekstin ristipaineessa ja luovat identifioitumisen paikkoja yleisölle yhtäältä mobilisoimalla jaetun poliittisen ja moraalisen yhteisön avoimine ongelmineen sekä toisaalta tarjoamalla katsojille mielikuvan eheästä ohjelmatuotteesta kulutettavaksi. Lisäksi suhdetta katsojaan luodaan käyttämällä journalistista me-retoriikkaa. Journalistinen itsekorostus lopussa vahvistaa oman ohjelman asemaa kansanvallan tukijana, demokraattisten prosessien keskiössä.
Yhteenvetoluvussa esitän, että keskusteluohjelmien osallistuminen ei muotoudu vain studiossa kohtaavien toimittajien ja keskustelijoiden keskinäisestä suhdetyöstä, vaan televisiokeskusteluiden toimintakentässä rakennetaan kautta linjan olennaisella tavalla suhdetta myös katsojaan. Osallistumiskehikkoa paremmin televisiokeskusteluiden toimintaorientaatiota kuvaakin osallistumiskentän käsite. Erilaisista toimintakerroksista muodostuva osallistumiskenttä kuvaa aktiivisten toimijoiden orientoitumista mikro- ja makrotason menneisiin ja tuleviin prosesseihin kuvitellun ison yleisön ja laajemman julkisen keskustelun äärellä. Käsite myös korostaa aikaansaadun osallistumismuodostelman historiallisuutta tietynlaisena voimasuhteiden, rajoitusten ja mahdollisuuksien kenttänä. Televisiokeskustelujen toiminnassa on kyse kentästä, jonka identifikaatioiden ja käytäntöjen kohteena on (foucault’laisittain vinkeästi) osallisuus nimenomaan poliittisen lainsäädäntövallan laitteistossa. Toimintavalintojen tunnistettavuus ja mieli syntyy välittömän tilanteen ulkopuolelle ulottuvasta orientaatiosta: sosiaalisesta kuvitelmasta, joka tehdään todeksi yhteisen keskustelutoiminnan tuloksena. Sosiaalinen kuvitelma on yleisesti jaettu käsitys siitä, kuinka ihmiset jäsentävät sosiaalista olemassaoloaan: sitä, miten ihmiset liittyvät toisiinsa ja miten asiat heidän välillään hoidetaan. Televisiokeskustelun toimintavalinnoissa ja puhutteluissa aktualisoidaan modernin ajan ymmärrystä personoimattomasta julkisen toiminnan ja poliittisen kommunikaation tilasta lukuisten tuntemattomien ihmisten kesken. Strategisena muodostelmana ne esittävät yhteiskunnan ja demokratian tavalla, joka legitimoi julkisen palvelun paikan kansanvallan keskeisenä tukipilarina.
Journalistisesti strukturoidut televisiokeskustelut eivät edusta ideaalia julkisesta tilasta, jonka pyrkimyksiä määrittää tasa-arvoinen ja vapaa järjen ohjailu. Keskusteluohjelmia on helppo kritisoida jäykkyydestä, katkonaisuudesta ja kapeasta, yksisuuntaisesta, valmiiksi normitetusta kansalaisuuden määritelmästä. Strateginen muodostelma on kuitenkin aina paitsi rajoittava myös toimintaa mahdollistava suhteiden laitteisto. Televisiokeskustelut ovat areena, joka sijaitsee nykyisen mediajulkisuuden marginaalissa. On vavahduttavaa, kuinka epämuodikkaana näyttäytyy ohjelmatyyppi, joka toteuttaa kuitenkin demokraattisen massayhteiskunnan toimintakyvylle ja legitimiteetille elintärkeitä tehtäviä. Ne keskusteluttavat ihmisiä, jotka kuuluvat tietyn lainsäädäntö- ja hallintovallan alaisuuteen. Televisiokeskustelut tarjoavat yksilön ja yhteisön suhdetta ritualisoivan kanavan kattavalle poliittiselle osallisuudelle. Ne nostavat näkyviin kilpailevia poliittisia perspektiivejä, tukevat keskusteluyhteyttä erilaisten osajulkisuuksien välillä ja materialisoivat eletyn kokemuksen poliittisesta kuulumisesta erilaisten ihmisten muodostamaan yhteiskuntaan.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4985]