Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vastuullisuus ja sen johtaminen toimitusketjussa - case ruoka-ala

Kallio, Eveliina (2014)

 
Avaa tiedosto
GRADU-1401891376.pdf (1.366Mt)
Lataukset: 



Kallio, Eveliina
2014

Yrityksen johtaminen - Management and Organization
Johtamiskorkeakoulu - School of Management
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2014-05-28
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201406041588
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan vastuullisuutta ja sen johtamista toimitusketjussa ruoka-alan kontekstissa. Ruoka-alalla tapahtuneet väärinkäytökset ovat kasvattaneet sidosryhmien kiinnostusta ruoan alkuperästä ja tuotannon vastuullisuudesta. Ruoan vastuullisuuden varmistamiseksi onkin olennaista koko toimitusketjun kattava vastuullinen toiminta. Vastuullisuuspaineet kohdistuvat kuitenkin usein toimitusketjun suuriin toimijoihin ja niitä pidetäänkin enenevässä määrin vastuullisina myös liiketoimintakumppaneidensa toiminnan vastuullisuudesta. Täten toimitusketjujen suurten toimijoiden tuleekin sidosryhmien vastuullisuusvaatimuksiin vastatakseen vaatia vastuullisuutta myös toimittajiltaan.

Tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jossa aiemman toimitusketjun ja ruoka-alan vastuullisuustutkimuksen pohjalta luodaan teoreettinen viitekehys kuvaamaan toimitusketjun vastuullisuuden johtamista ruoka-alan kontekstissa, sekä laadullisesta yhden tapauksen casetutkimuksesta. Tutkimuksen kohdeorganisaatio on yksi alan suurimmista teollisen tuotannon toimijoista. Vastuullisuutta ja sen johtamista tarkastellaan kohdeorganisaation näkökulmasta suhteessa sen lihatoimittajiin. Tapaustutkimuksen pääasiallinen aineisto on kerätty teemahaastatteluin ja analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin.

Tutkimuksen tulokset osoittavat vastuullisuuden olevan olennainen osa ruoka-alan toimijoiden toimintaa. Tutkimuksen kohdeorganisaation toteuttama vastuullisuuden johtaminen suhteessa lihatuottajiinsa mukaili tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen esittämää hyvin, ja näin ollen jokaisesta prosessin osa-alueesta, vastuullisuuden perustasta, viestinnästä ja koulutuksesta sekä toiminnan ja tulosten arvioinnista, löytyi viitteitä kohdeorganisaation toiminnassa. Merkittävimpänä ruoka-alan vastuullisuuden osa-alueena toimijoiden välillä näyttäytyi eläinten hyvinvoinnin osa-alue.

Tämän tutkimuksen keskeisimpänä kontribuutiona on toimitusketjun vastuullisuuden tutkimuksen yhdistäminen ruoka-alan kontekstiin. Aikaisempi toimitusketjun ja ruoka-alan vastuullisuuden yhdistävä tutkimus on toistaiseksi ollut vähäistä, joten näiden yhdistäminen tässä tutkimuksessa on jo itsessään ollut arvokasta. Toimitusketjun - ja ruoka-alan vastuullisuustutkimuksen yhdistämisen lisäksi yhtenä tämän tutkimuksen teoreettisena kontribuutiona on myös toimitusketjun vastuullisuuden johtamisen prosessin mallin muodostus, sekä sen eri osa-alueiden systemaattinen tarkastelu ruoka-alan kontekstissa. Tutkimuksessa koottu malli vastuullisuuden johtamisesta toimitusketjussa auttaa käytännön tasolla ruoka-alan toimijoita hahmottamaan sitä, miten ne voivat lisätä toimitusketjunsa toiminnan vastuullisuutta.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40600]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste