• Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Trepo etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Trepo etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Protein Engineering of Avidin by Rational Design and DNA Family Shuffling

Taskinen, Barbara (2014)

 
Tweet Linkki tiedostoon
 
Linkki tiedostoon
Avaa tiedosto
978-951-44-9360-7.pdf (9.964Mt)
Lataukset: 



Taskinen, Barbara
Tampere University Press
2014

Lääketieteellinen teknologia ja bioteknologia - Medical technology and biotechnology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2014-02-14
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9360-7
Tiivistelmä
Parempia proteiineja laboratoriossa ohjatun evoluution avulla

Eliöiden perimässä tapahtuvat muutokset mahdollistavat evoluution. Perimän muutokset, mutaatiot, muokkaavat perimän koodaamien proteiinien ominaisuuksia. Proteiinit ovat molekyylikoneita, jotka ovat välttämättömiä elämälle. Mutaatio voi olla proteiinin toiminnan kannalta hyödyllinen tai haitallinen, ja hyödylliset ominaisuudet rikastuvat luonnonvalinnan avulla. Laboratoriossa evoluutiota voidaan matkia satunnaisen tai kohdennetun muokkaamisen (mutageneesin) avulla. Kohdennetussa mutageneesissä joku tunnettu proteiinin rakennuspalikka vaihdetaan toiseksi, kun taas satunnaisessa mutageneesissä muutokset tehdään sattumanvaraisesti. DNA:n sekoittaminen geeniperheen sisällä (engl. DNA family shuffling) on menetelmä, jossa eri organismeista peräisin olevia samaa proteiinia koodaavia geenejä sekoitetaan keskenään pilkkomalla ne ensin pieniksi paloiksi, ja kasaamalla näin syntyneet palaset yhteen. Näin saadaan aikaan suuri joukko erilaisia geenejä, joiden joukosta halutunlaisia ominaisuuksia sisältävää proteiinia koodaava geeni voidaan valita esimerkiksi ns. faagiesittely-menetelmän avulla (engl. phage display). Tässä menetelmässä eri proteiinimuodot esitellään bakteeriviruksen eli faagin pinnalla. Koska faagi sisältää esittelemänsä proteiinin tuottamiseen tarvittavan perimäaineksen, voidaan näin selvittää helposti myös valitun proteiinin aminohappojärjestys.

Tässä tutkimuksessa käytettiin kohdennettua mutageneesiä ja DNA:n sekoittamista geeniperheen sisällä avidiiniproteiinin toiminnan muokkaamisessa. Avidiini on kestävä proteiini, joka sitoo hyvin tiukasti pientä biotiini-vitamiinia. Avidiinia löytyy lukuisista eri lajeista sekä selkärankaisten, sienten että bakteerien joukosta. Avidiini sopii toimintansa ja rakenteensa ansiosta erinomaisesti biotieteiden sovelluksiin. Tyypillinen käyttötarkoitus on molekyylien liittäminen toisiinsa avidiinin välityksellä. Tässä työssä onnistuttiin muokkaamaan avidiinin toimintaa ja rakenteellisia ominaisuuksia käyttämällä DNA:n sekoittamista geeniperheen sisällä yhdistettynä faagiesittely-menetelmään. Tutkimuksessa määritettiin myös seeprakalasta peräisin olevan uuden avidiinin ominaisuudet.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [3885]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Yhteydenotto | Tietosuoja
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Yhteydenotto | Tietosuoja