Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Leipomoiden ja konditorioiden toiminimistä

KORPPINEN, HANNA-KAISA (2005)

 
Avaa tiedosto
gradu00748.pdf (541.6Kt)
Lataukset: 



KORPPINEN, HANNA-KAISA
2005

Suomen kieli - Finnish Language
Humanistinen tiedekunta - Faculty of Humanities
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2005-12-12
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-15236
Tiivistelmä
Hakutermit:

nimistöntutkimus, toiminimet, leipomot, konditoriat

Tutkielmassa tarkastellaan suomalaisia leipomoiden ja konditorioiden toiminimiä. Tutkimusaineisto on kerätty Yritystele 2002 ­luettelon CD-ROM-versiosta. Tarkasteltavia toiminimiä on yhteensä 641. Tutkielma kuuluu nimistöntutkimuksen alaan.

Tutkimuksen tarkoituksena on esittää kuvaus leipomonimien semanttisesta sisällöstä ja syntaktissemanttisesta rakenteesta. Semanttinen analyysi lähtee liikkeelle siitä, esiintyykö toiminimessä paikannimeä, henkilönnimeä vai ei kumpaakaan näistä. Tämän lisäksi tutkitaan, mitä muuta semanttista sisältöä toiminimessä ilmaistaan. Rakenteellinen analyysi perustuu semanttisesti määriteltyihin nimenosa-käsitteisiin. Lisäksi toiminimet ryhmitellään sen mukaan, koostuvatko nimenosat yhdyssanoista, yhdistämättömistä sanoista vai sanaliitoista. Tässä yhteydessä kiinnitetään huomiota myös toiminimen syntaktiseen rakenteeseen. Semanttisen ja rakenteellisen analyysin ohessa esitetään myös pohdintaa ja havaintoja siitä, minkälainen on hyvä yrityksen toiminimi sekä siitä, minkälaisia mielikuvia kaupalliseen tarkoitukseen luodut toiminimet nimenkäyttäjissä synnyttävät.

Keskeinen tutkimustulos on se, että yli puolet leipomoiden ja konditorioiden toiminimistä sisältää henkilönnimen. Jotkut toiminimet eivät mitään muuta sisälläkään. Usein toiminimessä esiintyy kuitenkin lisäksi yrityksen toimitilaan viittaava ilmaus. Toiminimessä voidaan mainita myös leipomotuotteiden tekijää tai valmistettavaa leipomotuotetta tarkoittava sana.

Tutkimus osoittaa sen, että leipomoiden ja konditorioiden toiminimet ovat kaiken kaikkiaan varsin informatiivisia. Yritystä tuntematonkin nimenkäyttäjä kykenee yleensä jo pelkästä toiminimestä päättelemään kyseessä olevan toimialan. Monille muille aloille tyypillisiä vieraskielisiä aineksia esiintyy leipomoiden ja konditorioiden nimissä hyvin vähän. Vaikka persoonallisia ja kekseliäitäkin nimiä aineistossa esiintyy, ovat tutkitut toiminimet yleensä ennemminkin perinteisiä ja kotoisuuteen sekä suomalaiseen kulttuuriin liittyviä mielikuvia herättäviä.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [37227]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste