Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

"Odotuksissaan ja toiveissaan kuten 'tavalliset' äidit" - Tutkimus päihderiippuvaisten äitien kulttuurisesta jäsentymisestä

JUTTULA, SANNA (2004)

 
Avaa tiedosto
gradu00411.pdf (485.6Kt)
Lataukset: 



JUTTULA, SANNA
2004

Sosiologia - Sociology
Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2004-12-20
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-14322

Sisällysluettelo

1. JOHDANTO 1 2. TUTKIMUSKYSYMYKSET JA AINEISTO 4 Tutkimuskysymykset 4 Aineisto 1: Vuoden 2004 Yhteisvastuukeräyksen kotimaan kohteeseen liittyvä kampanjamateriaali 5 Aineisto 2: Aineistopyyntöjen avulla saadut kirjeet ja internet-palstan keskustelu 7 Yhteisvastuukeräyksen historiasta ja tavoitteista 11 Yhteisvastuukeräys 2004: ”Jotta äidinrakkaus toteutuisi” 14Tutkijapositiosta 14 3. KEHYSANALYYSISTÄ 15 Kehykset sosiaalisen todellisuuden jäsentäjänä ja ylläpitäjänä 16 Kehysten kontekstin merkitys analyysissä 18 Kehysten väliset rakenteelliset suhteet 20 Kehysten määrittelemät kulttuuriset jäsennykset 24 4. PÄIHDERIIPPUVAISET ÄIDIT TUTKIMUSKOHTEENA JA YHTEIS-KUNNALLISENA ONGELMANA 26 Yhteiskuntatieteellinen näkökulma lääketieteellisen näkökulman täydentäjänä 28 Keitä päihderiippuvaiset äidit, isät ja lapset ovat? 31 Äiti uhkana lapselleen ­ terveydellinen kehys 33 Äidin, isän ja yhteiskunnan vastuu 35 5. ÄITIYDEN KULTTUURISET MERKITYKSET 37 Mitä äitiys on? 37 Riittävän hyvä äiti, tai niin hyvä kuin kykenee? 40 Äidin taidot kadoksissa ­ äitiyden tekemisen kehys 41 Äiti ilman äidinrakkautta ­ kristillinen kehys 44 Päihderiippuvaiset äidit intensiivisen äitiyden ulkopuolella… 45 … ja äitiyden rajojen siirtäjinä 47 Äitiys mahdollisuutena ja sosiaalisen hyväksynnän välineenä 49 Äitiys naisen mahdollisuutena ­ psykologinen kehys 50 6. PÄIHDERIIPPUVUUDEN SUKUPUOLITTUNEISUUS 53 Päihteet äitiyden ja naiseuden tuhoajina 54 Heteroseksuaalisuuden merkitys normaalin ja poikkeavan äitiyden määrittelyssä 55 Äiti päihteitä käyttävän miehen uhrina ­ heteroseksuaalinen kehys 57 Hyvinvointivaltio ja hoivainstituutiot isän korvaajana? 60 7. PÄIHDERIIPPUVAISTEN ÄITIEN SOSIAALINEN KONTEKSTI 60 Lapsen isä päihderiippuvaisen äidin sosiaalisen kontekstin rakentajana 61 Muut merkittävät toiset päihderiippuvaisen äidin elämässä 62 Onko raskaus kaikille (länsimaisille) naisille oma valinta? 63 Äidin tausta ja elämänhistoria ­ kontekstuaalinen kehys 64 Maternalismin paluu? 68 Äiti sosiaalisten verkostojen varassa ja kansallisena projektina ­ yhteisöllinen kehys 70 8. NAISERITYINEN LÄHESTYMISTAPA MIEHISTEN HOITOSTANDARDIEN RINNALLA 75 Päihderiippuvaiset äidin yksityisen ja julkisen rajalla 76 Valtiolliset interventiot äitiyden tukena ja uhkana 78 Naiserityisyys päihdehoidon lähtökohtana 83 Äiti oman elämänsä subjektina ­ hoidollinen kehys 85 Valtaistuminen ­ feministinen näkökulma päihdehoitoon 88 9. VOIKO PÄIHDERIIPPUVAINEN ÄITI OLLA HYVÄ ÄITI? 89 Median rooli päihderiippuvaisten äitien konstruoimisessa 90 Saako hyvä äiti käyttää päihteitä? ­ äitiyden uudelleenmäärittelyä internetin keskustelupalstalla 92 10. KAHDEKSAN NÄKÖKULMAA PÄIHDERIIPPUVAISTEN NAISTEN ÄITIYTEEN 94 Lopuksi 100 LÄHTEET 104 LIITTEET
Tiivistelmä
Hakutermit:

Äitiys, päihteet, Yhteisvastuukeräys

Tutkimus käsittelee päihderiippuvaisten äitien kulttuurisia jäsennyksiä vuoden 2004 Yhteisvastuukeräyksen kampanjamateriaalissa ja aineistopyynnöllä saaduissa kolmessa kirjeessä sekä internetkeskustelussa. Työssä tarkastellaan myös sukupuolen merkitystä kirkon organisoimassa kampanjassa ja käsitellään päihderiippuvuuden sukupuolittuneisuutta. Lisäksi pohditaan, mitä päihderiippuvaisten äitien määrittäminen kertoo tavoiteltavasta äitiydestä.

Tutkimuksen metodina on kehysanalyysi. Kehysanalyysin avulla Yhteisvastuu-keräyksen kampanjamateriaalista hahmotellaan niitä kulttuurisia jäsennyksiä, joita päihderiippuvaisiin äiteihin liitetään, ja jotka tällä hetkellä ovat kulttuurisesti mahdollisia. Aineistopyynnöllä saadun aineiston avulla tarkastellaan ihmisten arki-käsityksiä aiheesta ja pohditaan, löytyykö arkiajattelusta samoja päihderiippuvaisten äitien jäsennyksiä kuin kampanjamateriaalista.

Kampanjamateriaalista jäsennetyt kehykset on nimetty seuraavasti: 1) Äiti uhkana lapselleen ­ terveydellinen kehys, 2) Äidin taidot kadoksissa ­ äitiyden tekemisen kehys, 3) Äiti ilman äidinrakkautta ­ kristillinen kehys, 4)Äitiys naisen mahdollisuutena ­ psykologinen kehys, 5) Äiti päihteitä käyttävän miehen uhrina ­ heteroseksuaalinen kehys, 6) Äidin tausta ja elämänhistoria ­ kontekstuaalinen kehys, 7) Äiti sosiaalisten verkostojen varassa (ja kansallisena projektina?)- yhteisöllinen kehys ja 8) Äiti oman elämänsä subjektina ­ hoidollinen kehys.

Vuoden 2004 Yhteisvastuukeräyksessä tehdään tunnetuksi ajatusta riittävän hyvästä äitiydestä ja pyritään tuomaan päihderiippuvaisia äitejä lähemmäs ”hyvän” tai ”tavallisen” äidin kategoriaa. Sekä kampanjamateriaalissa että muussakin aineistossa tiedostetaan länsimaisen kulttuurin äitimyytti ja määritellään äitiyttä uudelleen ­ joskus päihteitä käyttänyt äiti voi myöhemmin olla hyvä äiti tai toisaalta hyväkin äiti voi nauttia ainakin alkoholia satunnaisesti ja hallitusti. Kampanjassa äitien subjektiutta pyritään vahvistamaan vastuuttamalla ympäröiviä yhteisöjä ja ammattilaisia äidin ja lapsen tukemisessa. Sen sijaan isän vastuuttaminen puuttuu kokonaan, ja päihderiippuvaisen äidin mies ja lapsen isä näyttäytyy lähes pelkästään kielteisessä valossa naisen polkuna päihteisiin. Äitiä tukevat yhteisöt ja äitiyden tekemisen oppiminen sen sijaan ovat polkuja pois päihteidenkäytöstä.

Äitiys käsitetään tutkimuksessa fyysisenä, mentaalisena ja sosiaalisena tilana. Tutkimusaineistossa äitiyden tila sijoittuu äidin ja vauvan väliseen vuorovaikutus-suhteeseen sekä äitiyden tekemiseen arkisissa käytännöissä ja sosiaalisissa suhteissa ympäröivien yhteisöjen kanssa. Äitiyden tilaan liittyvät myös ne äitiyden tunteet ja kokemukset, jotka syntyvät näissä äidin vuorovaikutussuhteissa. Äidin subjektius on sukupuoleen sidottua toimijuutta ja äitiyden tekemistä niin, että äiti ei nojaa pelkästään muiden määrittelyihin äitiydestä, vaan todentaa omaa äitiyttään omalla toimijuudellaan itsenäisesti esimerkiksi suhteessa lapsen isään.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40600]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste