Elintarviketyöntekijän koettu kuormittuminen, fyysinen kunto, terveys ja työkyky.
MAURO, MARJO (2004)
Tässä tietueessa ei ole kokotekstiä saatavilla Treposta, ainoastaan metadata.
MAURO, MARJO
2004
Kansanterveystiede - Public Health
Lääketieteellinen tiedekunta - Faculty of Medicine
Hyväksymispäivämäärä
2004-01-19Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suuren elintarvikekonsernin elintarviketehtaan työntekijöiden työn koettua ruumiillista kuormittumista, koettua fyysistä kuntoa, terveyttä ja työkykyä.
Tutkimusaineistona oli elintarvikekonsernin tehtaassa poikkileikkaustutkimuksena toteutettu kysely. Kyselyyn vastasi 512 työntekijää; vastausprosentti oli 81 %. Vastaajista oli 65 % alle 45 vuotiaita ja 35 % 45 vuotiaita tai sitä vanhempia. Naisia vastaajista oli 65,6 %.
Koettu työn ruumiillinen rasittavuus oli suurempi alle 45 vuotiailla vastaajilla kuin vanhemmilla vastaajilla. Naisilla koettu työn ruumiillinen rasittavuus sekä työliikkeiden ja työasentojen aiheuttama rasittavuus oli suurempi kuin miehillä.
Nuoremmilla vastaajilla oli parempi koettu kunto, terveys ja työkyky. Heidän terveytensä ja työkykynsä oli tilastollisesti merkitsevästi parempi. Naisten koettu kunto, terveys ja työkyky oli heikompi kuin miehillä.
Toistuvat yksipuoliset työliikkeet ja vaikeat tai epämukavat työasennot näyttävät olevan yhteydessä vastaajien koettuun kuntoon, terveyteen ja työkykyyn. Mitä vähemmän näitä rasitustekijöitä oli sitä paremmaksi vastaajat kokivat kuntonsa, terveytensä ja työkykynsä. Rasittavaksi työnsä kokevat vastaajat kokivat kuntonsa, terveytensä ja työkykynsä heikoimmaksi.
Sekä fyysisen kuormituksen että toistotyön keventäminen ja sitä kautta esimerkiksi rasitussairauksien ehkäiseminen edellyttävät ergonomisia parannuksia, työmenetelmien ja työjärjestelyjen kehittämistä, mutta myös koko työyhteisön yleistä kehittämistä esimerkiksi johtamisen kehittämisen ja omaehtoiseen fyysisen kunnon ylläpitämiseen ja parantamiseen kannustamisen muodossa. Ikääntyvän työntekijän kohdalla näiden asioiden huomioiminen on erittäin tärkeää.
Avainsanat: Työn fyysinen kuormittavuus, fyysinen kunto, terveys, työkyky, liikunta
SUMMARY
Marjo Mauro
Perceived strain, physical condition, health and work ability among employees in food industry
The study aimed at investigating the perceived physical strain at work, perceived physical condition, health and work ability among the employees at a food processing plant of a major food industry group.
A cross-sectional questionnaire study was carried out at the food processing plant. A total of 512 employees returned the questionnaire; the response rate was 81 %. Of the respondents, 65 % were aged less than 45 years and 35 % were aged 45 or over. Two thirds (65.6 %) of the respondents were female.
Perceived physical strain of the work was higher among the younger than among the older respondents. Both perceived physical strain and the strain caused specifically by work movements and work postures were higher among women, in comparison to men.
Perceived physical condition, health and work ability were better among the younger respondents. They showed statistically significantly better health and work ability. Women had poorer perceived physical condition, health and work ability than men.
Repetitive and monotonous work movements and difficult or uncomfortable work postures appear to be associated with the perceived physical condition, health and work ability. The less the respondents were exposed to these strain factors, the better they perceived their physical condition, health and work ability. Those who felt their work was stressful rated their physical condition, health and work ability poorest.
In order to reduce physical strain and repetitive work, and thereby to prevent, e.g., strain injuries, it is necessary to improve the ergonomics and to amend the work methods and procedures. Also, it is essential to develop the work community in general through, e.g., developing the management and encouraging the employees to independently maintain good physical condition. These issues are particularly important for ageing employees.
Keywords: physical strain at work, physical condition, health, work ability, physical activity
Tutkimusaineistona oli elintarvikekonsernin tehtaassa poikkileikkaustutkimuksena toteutettu kysely. Kyselyyn vastasi 512 työntekijää; vastausprosentti oli 81 %. Vastaajista oli 65 % alle 45 vuotiaita ja 35 % 45 vuotiaita tai sitä vanhempia. Naisia vastaajista oli 65,6 %.
Koettu työn ruumiillinen rasittavuus oli suurempi alle 45 vuotiailla vastaajilla kuin vanhemmilla vastaajilla. Naisilla koettu työn ruumiillinen rasittavuus sekä työliikkeiden ja työasentojen aiheuttama rasittavuus oli suurempi kuin miehillä.
Nuoremmilla vastaajilla oli parempi koettu kunto, terveys ja työkyky. Heidän terveytensä ja työkykynsä oli tilastollisesti merkitsevästi parempi. Naisten koettu kunto, terveys ja työkyky oli heikompi kuin miehillä.
Toistuvat yksipuoliset työliikkeet ja vaikeat tai epämukavat työasennot näyttävät olevan yhteydessä vastaajien koettuun kuntoon, terveyteen ja työkykyyn. Mitä vähemmän näitä rasitustekijöitä oli sitä paremmaksi vastaajat kokivat kuntonsa, terveytensä ja työkykynsä. Rasittavaksi työnsä kokevat vastaajat kokivat kuntonsa, terveytensä ja työkykynsä heikoimmaksi.
Sekä fyysisen kuormituksen että toistotyön keventäminen ja sitä kautta esimerkiksi rasitussairauksien ehkäiseminen edellyttävät ergonomisia parannuksia, työmenetelmien ja työjärjestelyjen kehittämistä, mutta myös koko työyhteisön yleistä kehittämistä esimerkiksi johtamisen kehittämisen ja omaehtoiseen fyysisen kunnon ylläpitämiseen ja parantamiseen kannustamisen muodossa. Ikääntyvän työntekijän kohdalla näiden asioiden huomioiminen on erittäin tärkeää.
Avainsanat: Työn fyysinen kuormittavuus, fyysinen kunto, terveys, työkyky, liikunta
SUMMARY
Marjo Mauro
Perceived strain, physical condition, health and work ability among employees in food industry
The study aimed at investigating the perceived physical strain at work, perceived physical condition, health and work ability among the employees at a food processing plant of a major food industry group.
A cross-sectional questionnaire study was carried out at the food processing plant. A total of 512 employees returned the questionnaire; the response rate was 81 %. Of the respondents, 65 % were aged less than 45 years and 35 % were aged 45 or over. Two thirds (65.6 %) of the respondents were female.
Perceived physical strain of the work was higher among the younger than among the older respondents. Both perceived physical strain and the strain caused specifically by work movements and work postures were higher among women, in comparison to men.
Perceived physical condition, health and work ability were better among the younger respondents. They showed statistically significantly better health and work ability. Women had poorer perceived physical condition, health and work ability than men.
Repetitive and monotonous work movements and difficult or uncomfortable work postures appear to be associated with the perceived physical condition, health and work ability. The less the respondents were exposed to these strain factors, the better they perceived their physical condition, health and work ability. Those who felt their work was stressful rated their physical condition, health and work ability poorest.
In order to reduce physical strain and repetitive work, and thereby to prevent, e.g., strain injuries, it is necessary to improve the ergonomics and to amend the work methods and procedures. Also, it is essential to develop the work community in general through, e.g., developing the management and encouraging the employees to independently maintain good physical condition. These issues are particularly important for ageing employees.
Keywords: physical strain at work, physical condition, health, work ability, physical activity