Restonomikoulutus ammatti-identiteetin kehittäjänä.
LUIRO, ARJA (2003)
Tässä tietueessa ei ole kokotekstiä saatavilla Treposta, ainoastaan metadata.
LUIRO, ARJA
2003
Kasvatustiede, ammattikasvatus - Education, Vocational Education
Kasvatustieteiden tiedekunta - Faculty of Education
Hyväksymispäivämäärä
2003-11-12Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvailla ja ymmärtää millainen ammatti-identiteetti Pirkanmaan ammattikorkeakoulun palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelman Pihron yksikön hotelli- ja ravintola-alan suuntautumisvaihtoehdon restonomiopiskelijoilla on ja miten heidän ammatti-identiteettinsä kehittyy koulutuksen aikana. Tutkimuksen keskeinen tehtävä on myös antaa uutta näkökulmaa ja ideoita Pirkanmaan ammattikorkeakoulun uuden hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelman kehittämiseen, jotta se vastaisi entistä paremmin työelämän ja opiskelijoiden tarpeita.
Tutkimuksen viitekehyksessä perehdytään aluksi hotelli- ja ravintola-alan historiaan ja alan koulutukseen. Tämä osuus pohjustaa tutkittavaa ilmiötä eli ammatti-identiteettiä ja sen eri osa-alueita. Historiakatsauksen tarkoituksena on valottaa hotelli- ja ravintola-alan ja sen koulutuksen taitekohtia, joilla on merkitystä ammatti-identiteetin muodostumisessa. Traditiolla on tärkeä merkitys erityisesti käytännöllisen tiedon oppimisessa ja siirtämisessä. Traditio sisältää aiempien ammattisukupolvien kautta kertynyttä tietoa. Ammatti-identiteetti on käsitteenä moniulotteinen. Siinä voidaan erottaa yksilöllinen ja kollektiivinen taso. Ammatti-identiteetin ja sen kehittymisen kannalta keskitytään tiettyihin teema-alueisiin, joista merkittävimpinä esiin nousevat ammatin arvostus, työmotivaatio ja ammattitaito.
Tutkimuksen lähestymistapa on fenomenologis-hermeneuttinen. Tutkimus on tehty kvalitatiivisella menetelmällä teemahaastatteluja käyttäen. Tutkimusaineistona on käytetty kahdeksaa (N=8) Pirkanmaan ammattikorkeakoulun Pihron yksikön opintojensa loppuvaiheessa olevaa restonomiopiskelijaa. Teemahaastattelut suoritettiin kevättalven 2003 aikana. Tutkimusaineisto on analysoitu sisällönanalyysiä käyttäen.
Tutkimus osoittaa, että restonomiopiskelijan ammatti-identiteetti on monitahoinen ilmiö. Ammatti-identiteetti ei ole irrallinen ihmisen identiteetistä, vaan se on osa sitä ja kehittyy ammatillisen sosialisaation kautta. Restonomiopiskelijat arvostavat tulevaa ammattiaan. Koulutus on antanut heille itseluottamusta, varmuutta ja erilaisia ammatillisia valmiuksia sekä sitä kautta vahvistanut heidän ammatti-identiteettiään. Haastateltavien koulutuksen ja työkokemuksen määrä vahvistaa käsitystä ammatti-identiteetin muodostumisen ja kasvun suhteesta aikaan. Myös kulttuurisella kontekstilla on merkitystä ammatti-identiteetin eri osa-alueiden kehittymisessä ja korostumisessa.
Avainsanat: hotelli- ja ravintola-alan historia ja -koulutus, restonomikoulutus, identiteetin ulottuvuudet, ammatti-identiteetti.
Tutkimuksen viitekehyksessä perehdytään aluksi hotelli- ja ravintola-alan historiaan ja alan koulutukseen. Tämä osuus pohjustaa tutkittavaa ilmiötä eli ammatti-identiteettiä ja sen eri osa-alueita. Historiakatsauksen tarkoituksena on valottaa hotelli- ja ravintola-alan ja sen koulutuksen taitekohtia, joilla on merkitystä ammatti-identiteetin muodostumisessa. Traditiolla on tärkeä merkitys erityisesti käytännöllisen tiedon oppimisessa ja siirtämisessä. Traditio sisältää aiempien ammattisukupolvien kautta kertynyttä tietoa. Ammatti-identiteetti on käsitteenä moniulotteinen. Siinä voidaan erottaa yksilöllinen ja kollektiivinen taso. Ammatti-identiteetin ja sen kehittymisen kannalta keskitytään tiettyihin teema-alueisiin, joista merkittävimpinä esiin nousevat ammatin arvostus, työmotivaatio ja ammattitaito.
Tutkimuksen lähestymistapa on fenomenologis-hermeneuttinen. Tutkimus on tehty kvalitatiivisella menetelmällä teemahaastatteluja käyttäen. Tutkimusaineistona on käytetty kahdeksaa (N=8) Pirkanmaan ammattikorkeakoulun Pihron yksikön opintojensa loppuvaiheessa olevaa restonomiopiskelijaa. Teemahaastattelut suoritettiin kevättalven 2003 aikana. Tutkimusaineisto on analysoitu sisällönanalyysiä käyttäen.
Tutkimus osoittaa, että restonomiopiskelijan ammatti-identiteetti on monitahoinen ilmiö. Ammatti-identiteetti ei ole irrallinen ihmisen identiteetistä, vaan se on osa sitä ja kehittyy ammatillisen sosialisaation kautta. Restonomiopiskelijat arvostavat tulevaa ammattiaan. Koulutus on antanut heille itseluottamusta, varmuutta ja erilaisia ammatillisia valmiuksia sekä sitä kautta vahvistanut heidän ammatti-identiteettiään. Haastateltavien koulutuksen ja työkokemuksen määrä vahvistaa käsitystä ammatti-identiteetin muodostumisen ja kasvun suhteesta aikaan. Myös kulttuurisella kontekstilla on merkitystä ammatti-identiteetin eri osa-alueiden kehittymisessä ja korostumisessa.
Avainsanat: hotelli- ja ravintola-alan historia ja -koulutus, restonomikoulutus, identiteetin ulottuvuudet, ammatti-identiteetti.