Ikääntyvien elintarviketyöntekijöiden koetut elintapamuutokset ja niihin yhteydessä olleet tekijät kymmenen viime vuoden aikana.
SIUKOLA, ANNA (2003)
Tässä tietueessa ei ole kokotekstiä saatavilla Treposta, ainoastaan metadata.
SIUKOLA, ANNA
2003
Kansanterveystiede - Public Health
Lääketieteellinen tiedekunta - Faculty of Medicine
Hyväksymispäivämäärä
2003-03-10Sisällysluettelo
1. JOHDANTO 1 2. IKÄÄNTYVÄT JA ELINTAVAT 3 2.1 Terveelliset elintavat 3 2.1.1 Elintavan käsite 3 2.1.2 Elintapasuosituksia ikääntyville 4 2.2 Muutoksia elintavoissa 7 2.2.1 Elintapamuutoksen luonne 7 2.2.2 Ravitsemus 11 2.2.3 Alkoholin käyttö ja tupakointi 13 2.2.4 Liikunta 15 2.3 Elintapoihin yhteydessä olevat tekijät 18 3. IKÄÄNTYVIEN TERVEYS JA TOIMINTAKYKY 27 3.1 Terveys ja ikä 27 3.2 Toimintakyky ja ikä 33 4. TUTKIMUKSEN TAVOITTEET 38 5. TUTKIMUSAINEISTO 38 6. TUTKIMUSMENETELMÄ JA TUTKIMUKSEN TOTEUTUS 39 7. TULOKSET 41 7.1 Elintapamuutokset 41 7.1.1 Tupakoinnin, alkoholin käytön ja liikuntatottumusten muutokset 42 7.1.2 Ravintotottumusten muutokset 42 7.2 Elintapamuutoksiin yhteydessä olleet tekijät 43 7.2.1 Terveys ja toimintakyky 45 7.2.2 Puoliso 46 7.2.3 Eläkkeelle siirtyminen 46 7.2.4 Terveydenhuoltohenkilöstö 47 7.2.5 Joukkotiedotusvälineet 49 7.3 Terveydentilamuutokset 50 7.4 Toimintakykymuutokset 51 8. SURVEYHAASTATTELUN JA -VASTAUSTILANTEEN TEOREETTISTA POHDINTAA 52 9. POHDINTA 65 9.1 Tulosten pohdintaa 65 9.2 Menetelmän pohdintaa 71 9.3 Johtopäätökset 73 LÄHTEET 76 LIITE: Haastattelukysymykset 93
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ikääntyvien elintarviketyöntekijöiden elintapojen koettuja muutoksia ja niihin yhteydessä oleviksi koettuja tekijöitä, kuten terveyden ja toimintakyvyn muutoksia. Tarkastelujaksona oli viimeiset kymmenen vuotta. Lisäksi tavoitteena oli teoreettisen pohdinnan avulla konstruktionismin näkökulmasta syventää käsitystä yleensä terveyshaastatteluissa ja -kyselyissä annetuista vastauksista. Tutkimuksen aineisto koostui 56 ikääntyvän elintarviketyöntekijän haastattelusta. Tutkitut olivat 55 - 74-vuotiaita ja heidän keski-ikänsä oli 65 vuotta. Suurin osa haastatelluista oli jäänyt eläkkeelle kymmenen viime vuoden aikana. Haastattelun kysymykset olivat pääosin strukturoituja.
Tutkituista 96 % oli kokenut muutoksia elintavoissaan, 57 % terveydentilassaan ja 61 % toimintakyvyssään kymmenen viime vuoden aikana. Terveydentila oli hiukan isommalla joukolla huonontunut kuin pysynyt ennallaan. Toimintakyky oli myös huonontunut reilusti yli puolilla tutkituista. Elintavoista alkoholin käytössä ei ollut mainittavia muutoksia. Ne, jotka tupakoivat, olivat lähes kaikki vähentäneet tupakointia. Liikuntaa oli lisännyt kolmasosa tutkituista, mutta saman verran oli myös liikuntaa vähentäneitä. Ravintotottumuksissa muutokset olivat yleisesti ottaen tapahtuneet terveellisempään suuntaan, vaikka monen ravintoryhmän suhteen käyttäytyminen olikin suunnilleen puolella pysynyt ennallaan. Rasvojen käytössä oli tehty eniten muutoksia; 68 % oli vähentänyt niiden käyttöä. Elintapojen muutokseen yhteydessä olleiksi tekijöiksi mainittiin useimmiten oman terveydentilan muutos (55 %), eläkkeelle siirtyminen (45 %) ja terveydenhuoltohenkilöstön vaikutus (43 %). Lehtien ja TV:n merkitys muutokseen ilmeni, kun tutkittavat joutuivat arvioimaan kolme tärkeintä elintapoihin yhteydessä ollutta tekijää. Tällöin ne mainittiin edellä lueteltujen kolmen tekijän jälkeen heti seuraavaksi useimmiten.
Terveystutkimusten haastattelu- ja vastaustilanteita tarkasteltiin teoreettisesti. Terveys ja elintavat kuuluvat niihin aihealueisiin, joihin liittyy usein moraalisia velvoitteita tai sosiaalisia paineita jonkin tietyn käyttäytymisen suhteen. Tätä terveyspuheisiin sisältyvää moraalista latausta on nykyinen terveyttä ihannoiva ilmapiiri vahvistanut.
Tutkimuksen perusteella saatiin viitteitä siitä, että ikääntyvät ovat vastaanottavaisia terveyden edistämistyölle ja valmiita muuttamaan elintapojaan. Eläkkeelle jääminen on ajankohta, johon terveyden edistäjien kannattaisi kohdentaa toimiansa. Ikääntyvien ja terveydenhuoltohenkilöstön väliset kontaktit sekä joukkotiedotusvälineet näyttäytyvät tärkeinä elintapojen muutoksen syntyprosessissa.
Avainsanat: elintavat, elintapamuutos, ikääntyminen, surveytutkimus
Tutkituista 96 % oli kokenut muutoksia elintavoissaan, 57 % terveydentilassaan ja 61 % toimintakyvyssään kymmenen viime vuoden aikana. Terveydentila oli hiukan isommalla joukolla huonontunut kuin pysynyt ennallaan. Toimintakyky oli myös huonontunut reilusti yli puolilla tutkituista. Elintavoista alkoholin käytössä ei ollut mainittavia muutoksia. Ne, jotka tupakoivat, olivat lähes kaikki vähentäneet tupakointia. Liikuntaa oli lisännyt kolmasosa tutkituista, mutta saman verran oli myös liikuntaa vähentäneitä. Ravintotottumuksissa muutokset olivat yleisesti ottaen tapahtuneet terveellisempään suuntaan, vaikka monen ravintoryhmän suhteen käyttäytyminen olikin suunnilleen puolella pysynyt ennallaan. Rasvojen käytössä oli tehty eniten muutoksia; 68 % oli vähentänyt niiden käyttöä. Elintapojen muutokseen yhteydessä olleiksi tekijöiksi mainittiin useimmiten oman terveydentilan muutos (55 %), eläkkeelle siirtyminen (45 %) ja terveydenhuoltohenkilöstön vaikutus (43 %). Lehtien ja TV:n merkitys muutokseen ilmeni, kun tutkittavat joutuivat arvioimaan kolme tärkeintä elintapoihin yhteydessä ollutta tekijää. Tällöin ne mainittiin edellä lueteltujen kolmen tekijän jälkeen heti seuraavaksi useimmiten.
Terveystutkimusten haastattelu- ja vastaustilanteita tarkasteltiin teoreettisesti. Terveys ja elintavat kuuluvat niihin aihealueisiin, joihin liittyy usein moraalisia velvoitteita tai sosiaalisia paineita jonkin tietyn käyttäytymisen suhteen. Tätä terveyspuheisiin sisältyvää moraalista latausta on nykyinen terveyttä ihannoiva ilmapiiri vahvistanut.
Tutkimuksen perusteella saatiin viitteitä siitä, että ikääntyvät ovat vastaanottavaisia terveyden edistämistyölle ja valmiita muuttamaan elintapojaan. Eläkkeelle jääminen on ajankohta, johon terveyden edistäjien kannattaisi kohdentaa toimiansa. Ikääntyvien ja terveydenhuoltohenkilöstön väliset kontaktit sekä joukkotiedotusvälineet näyttäytyvät tärkeinä elintapojen muutoksen syntyprosessissa.
Avainsanat: elintavat, elintapamuutos, ikääntyminen, surveytutkimus