TYÖPAIKKA AMMATTIKORKEAKOULUOPISKELIJAN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ Hotelli-, ravintola- ja matkailualan opiskelijoiden kokemuksia ensimmäisestä työharjoittelusta
SOIVE, PEKKA (2012)
SOIVE, PEKKA
2012
Kasvatustiede, ammattikasvatus - Education, Vocational Education
Kasvatustieteiden yksikkö - School of Education
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2012-12-19
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-23117
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-23117
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tehtävänä oli tutkia millaiseksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan ja matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmien opiskelijat kokevat ensimmäisen työharjoittelunsa. Opintoihin sisältyvää harjoittelua on tutkittu työssä oppimisen -käsitteen näkökulmasta. Tässä tutkimuksessa oppimista määritellään oppimisympäristö-käsitteen avulla. Oppimisympäristöstä käsin tarkastellen työssä oppimiseen liittyvät situationaalisen ja kokemuksellisen oppimisen käsitteet. Merkittävin työssä oppimista tässä tutkimuksessa määrittävä teoria liittyy sosiaaliseen oppimiseen. Yksilön ja hänen ympäristönsä vuorovaikutusta ja sen merkitystä oppimiseen on tarkasteltu sosiaalisen oppimisen teorian pohjalta erityisesti työn tekemisen ympäristössä.
Tutkimuksen viitekehyksessä käytetty taustoittava aineisto koostuu sekä kotimaisista että ulkomaisista tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Tämä tietoperusta rakentuu sekä oppilaitosten toimintaan liittyvistä työssä oppimisen näkökulmista sekä työpaikalla ja työn tekemisen yhteydessä tapahtuvan työssä oppimisen teemaa käsittelevistä aineistoista.
Tutkimustehtävänä oli tutkia mitkä ovat merkittävimmät harjoittelukokemukset ja niihin vaikuttavat tekijät työpaikalla. Lisäksi tarkoitus oli löytää tutkimuksen tulosten perusteella niitä tekijöitä, joihin tulee suunnata huomio harjoittelun kehittämisessä.
Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena. Tutkimuskohteena on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan sekä matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmien opiskelijoiden ensimmäinen harjoittelu, Perusharjoittelu, joka on osa ensimmäisen opiskeluvuoden opintoja. Aineistona käytettiin 96 harjoittelunsa suorittaneen opiskelijan tekstejä, joita he kirjoittivat harjoittelunsa aikana lukuvuosina 2009 ja 2010. Aineistoa käsiteltiin teoriaan ja aineistoon perustuvalla sisällönanalyysillä.
Tutkimustulosten mukaan merkittävin harjoittelukokemukseen vaikuttava tekijä on työyhteisö, sen ilmapiiri ja työpaikan ihmisten suhtautuminen harjoittelua suorittavaan opiskelijaan. Työpaikalla tapahtuva perehdytys, harjoittelun ohjaus ja palautteen antaminen toteutuvat suuressa osassa työpaikkoja suunnittelemattomasti. Työpaikoilla harjoittelussa opiskelijat kokevat oppivansa oman alansa ammatillista perusosaamista, ammattispesifejä työelämävalmiuksia. Opiskelijoilla on runsaasti kokemuksia yleisten työelämävalmiuksien kehittymisestä harjoittelun aikana. Erityisesti kommunikointitaito sekä itsetuntemukseen ja työelämässä pärjäämiseen liittyvät valmiudet kehittyvät. Harjoittelun työllistävä vaikutus koetaan merkittäväksi. Harjoittelu avaa suurelle osalle opiskelijoista mahdollisuuden työllistyä joko välittömästi harjoittelupaikkaansa tai välillisesti omalle ammattialalleen. Tutkimustulosten perusteella tärkeimmät harjoittelun kehittämiskohteet ovat harjoittelun suunnitelmallisuuden lisääminen. Suunnitelmallisuutta voidaan lisätä sekä opiskelijan itseohjatun työssä oppimisen valmiuksia kehittämällä että työpaikkojen työnohjauksen ja työssä oppimisen tukemisella.
Asiasanat: työssä oppiminen, ammattikorkeakoulu, työharjoittelu, sosiaalinen oppiminen, tapaustutkimus
Tutkimuksen viitekehyksessä käytetty taustoittava aineisto koostuu sekä kotimaisista että ulkomaisista tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Tämä tietoperusta rakentuu sekä oppilaitosten toimintaan liittyvistä työssä oppimisen näkökulmista sekä työpaikalla ja työn tekemisen yhteydessä tapahtuvan työssä oppimisen teemaa käsittelevistä aineistoista.
Tutkimustehtävänä oli tutkia mitkä ovat merkittävimmät harjoittelukokemukset ja niihin vaikuttavat tekijät työpaikalla. Lisäksi tarkoitus oli löytää tutkimuksen tulosten perusteella niitä tekijöitä, joihin tulee suunnata huomio harjoittelun kehittämisessä.
Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena. Tutkimuskohteena on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan sekä matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmien opiskelijoiden ensimmäinen harjoittelu, Perusharjoittelu, joka on osa ensimmäisen opiskeluvuoden opintoja. Aineistona käytettiin 96 harjoittelunsa suorittaneen opiskelijan tekstejä, joita he kirjoittivat harjoittelunsa aikana lukuvuosina 2009 ja 2010. Aineistoa käsiteltiin teoriaan ja aineistoon perustuvalla sisällönanalyysillä.
Tutkimustulosten mukaan merkittävin harjoittelukokemukseen vaikuttava tekijä on työyhteisö, sen ilmapiiri ja työpaikan ihmisten suhtautuminen harjoittelua suorittavaan opiskelijaan. Työpaikalla tapahtuva perehdytys, harjoittelun ohjaus ja palautteen antaminen toteutuvat suuressa osassa työpaikkoja suunnittelemattomasti. Työpaikoilla harjoittelussa opiskelijat kokevat oppivansa oman alansa ammatillista perusosaamista, ammattispesifejä työelämävalmiuksia. Opiskelijoilla on runsaasti kokemuksia yleisten työelämävalmiuksien kehittymisestä harjoittelun aikana. Erityisesti kommunikointitaito sekä itsetuntemukseen ja työelämässä pärjäämiseen liittyvät valmiudet kehittyvät. Harjoittelun työllistävä vaikutus koetaan merkittäväksi. Harjoittelu avaa suurelle osalle opiskelijoista mahdollisuuden työllistyä joko välittömästi harjoittelupaikkaansa tai välillisesti omalle ammattialalleen. Tutkimustulosten perusteella tärkeimmät harjoittelun kehittämiskohteet ovat harjoittelun suunnitelmallisuuden lisääminen. Suunnitelmallisuutta voidaan lisätä sekä opiskelijan itseohjatun työssä oppimisen valmiuksia kehittämällä että työpaikkojen työnohjauksen ja työssä oppimisen tukemisella.
Asiasanat: työssä oppiminen, ammattikorkeakoulu, työharjoittelu, sosiaalinen oppiminen, tapaustutkimus