Terveystarkastukset yrityksen työterveyshuollossa
RÄISÄNEN, TERHI (2011)
RÄISÄNEN, TERHI
2011
Hoitotiede - Nursing Science
Terveystieteiden yksikkö - School of Health Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2011-06-17
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-21648
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-21648
Tiivistelmä
Terveyttä tai sairautta koskevaa neuvontaa nimitetään terveysneuvonnaksi tai elintapaohjaukseksi. Länsimaissa elintapoihin liittyvät terveysongelmat ja erityisesti ylipainon ja metabolisen oireyhtymän aiheuttamat sairaudet ovat yleistyneet nopeasti. Useissa tutkimuksissa on osoitettu elintapamuutosten teho esimerkiksi aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata T2D- ehkäisytutkimukseen lentoyhtiön työterveyshuollossa osallistuneiden, pienen diabetesriskin omaavien henkilöiden (N=1036) mittaustuloksia (BMI, vyötärönympärys, verenpaine) ja näiden muutosta tutkimuksen ensimmäisen ja toisen vaiheen välillä. Tutkimuksen tarkoituksena on myös kuvata, millaisia kokemuksia henkilöillä on terveystarkastuksista.
Mittaustulosten kuvailu ja vertailu tehtiin kvantitatiivisena SPSS-ohjelmalla. Tutkimushenkilöiden kokemuksia elintapaohjauksesta tutkittiin haastattelemalla 10 henkilöä. Haastateltavat valittiin aineistosta satunnaistamalla. Haastattelu toteutettiin teemahaastatteluna. Haastatteluaineisto litteroitiin ja analysoitiin sisällönanalyysimenetelmällä.
Pääasiallisiksi tuloksiksi mittausten osalta saatiin, että normaalipainoisten osuus pieneni, lievästi ylipainoisten osuus lisääntyi jonkin verran ja lihavien osuus kasvoi merkittävästi. Naisten vyötärönympärysmitat kasvoivat ja optimaalisten vyötärönympärysmittojen osuus väheni. Miesten vyötärönympärysmitat sen sijaan pysyivät suunnilleen samoissa lukemissa seurantajakson aikana. Systoliset ja diastoliset verenpainearvot paranivat jonkin verran kohonneissa luokissa, sen sijaan normaalien systolisten ja diastolisten verenpaineiden osuus väheni hiukan seurantavaiheen aikana.
Haastateltavat kuvasivat terveystarkastuksia seuraavina luokkina: elintapamuutosten tarve, asiakkaan tarpeiden huomioiminen tai huomioimatta jättäminen, elintapaohjauksen toteuttaminen, terveystietoisuuden lisääntyminen ja elintapamuutosten säilyttämisen vaikeus.
Tutkimuksessa korostui työntekijöiden myönteiset kokemukset terveystarkastuksista. Terveystarkastuksissa tulisi huomioida nykyistä paremmin henkilöiden yksilölliset tilanteet ja tarpeet.
Avainsanat: elintapaohjaus, ehkäisy, metabolinen oireyhtymä
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata T2D- ehkäisytutkimukseen lentoyhtiön työterveyshuollossa osallistuneiden, pienen diabetesriskin omaavien henkilöiden (N=1036) mittaustuloksia (BMI, vyötärönympärys, verenpaine) ja näiden muutosta tutkimuksen ensimmäisen ja toisen vaiheen välillä. Tutkimuksen tarkoituksena on myös kuvata, millaisia kokemuksia henkilöillä on terveystarkastuksista.
Mittaustulosten kuvailu ja vertailu tehtiin kvantitatiivisena SPSS-ohjelmalla. Tutkimushenkilöiden kokemuksia elintapaohjauksesta tutkittiin haastattelemalla 10 henkilöä. Haastateltavat valittiin aineistosta satunnaistamalla. Haastattelu toteutettiin teemahaastatteluna. Haastatteluaineisto litteroitiin ja analysoitiin sisällönanalyysimenetelmällä.
Pääasiallisiksi tuloksiksi mittausten osalta saatiin, että normaalipainoisten osuus pieneni, lievästi ylipainoisten osuus lisääntyi jonkin verran ja lihavien osuus kasvoi merkittävästi. Naisten vyötärönympärysmitat kasvoivat ja optimaalisten vyötärönympärysmittojen osuus väheni. Miesten vyötärönympärysmitat sen sijaan pysyivät suunnilleen samoissa lukemissa seurantajakson aikana. Systoliset ja diastoliset verenpainearvot paranivat jonkin verran kohonneissa luokissa, sen sijaan normaalien systolisten ja diastolisten verenpaineiden osuus väheni hiukan seurantavaiheen aikana.
Haastateltavat kuvasivat terveystarkastuksia seuraavina luokkina: elintapamuutosten tarve, asiakkaan tarpeiden huomioiminen tai huomioimatta jättäminen, elintapaohjauksen toteuttaminen, terveystietoisuuden lisääntyminen ja elintapamuutosten säilyttämisen vaikeus.
Tutkimuksessa korostui työntekijöiden myönteiset kokemukset terveystarkastuksista. Terveystarkastuksissa tulisi huomioida nykyistä paremmin henkilöiden yksilölliset tilanteet ja tarpeet.
Avainsanat: elintapaohjaus, ehkäisy, metabolinen oireyhtymä