Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kaura ja keliakia - kauraperäisten molekyylien hyödyt ja haitat in vitro

AIRAKSINEN, LAURA (2009)

 
Avaa tiedosto
gradu03802.pdf (946.2Kt)
Lataukset: 



AIRAKSINEN, LAURA
2009

Biokemia - Biochemistry
Lääketieteellinen tiedekunta - Faculty of Medicine
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2009-06-25
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-19975
Tiivistelmä
Tutkimuksen tausta ja tavoitteet

Keliakia on perinnöllinen autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin gluteeni aiheuttaa tulehdusreaktion ohutsuolessa. Gluteeni sisältää gliadiinia, jonka on todettu olevan haitallinen ohutsuolen epiteelisoluille. Kaura kuitenkin sopii keliaakikoille ja se sisältää avenantramideja, joilla on todettu olevan antioksidanttisia, antiproliferatiivisia sekä anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Tutkimuksen tavoitteina oli pystyttää uusia menetelmiä gliadiinin haittojen tutkimiseen sekä selvittää, voiko avenantramidi tai siitä synteettisesti johdettu lääkeaine, Tranilast, ennaltaehkäistä tai parantaa gliadiinin aiheuttamia haittavaikutuksia Caco-2-soluissa. Lisäksi tavoitteenani oli tutkia minkälaisia vaikutuksia aveniinilla, gliadiinin vastineella kaurassa, on Caco-2-soluissa.

Tutkimusmenetelmät

Caco-2-solujen apoptoosia tutkittiin FACS-menetelmällä ja proliferaatiota kaupallisen kolorimetrisen kitin avulla. Caco-2-solukerroksen läpäisevyyttä tutkittiin mittaamalla transepiteelista resistanssia (TER) sekä FITC-dekstraanivirtausta solukerroksen läpi. Kalvoröyhelöiden muodostumista analysoitiin falloidiinivärjätyistä solunäytteistä mikroskooppisesti.

Tutkimustulokset

Tutkimuksessa pystytetyt menetelmät, apoptoosi- ja proliferaatiomittaus eivät soveltuneet gliadiinin haittavaikutusten tutkimiseen in vitro. Tranilast ei kyennyt ehkäisemään PT-gliadiinin aiheuttamaa lisääntynyttä parasellulaarista läpäisevyyttä, eikä kalvoröyhelöiden muodostumista. PT-aveniinilla oli yhtä voimakas vaikutus solukerroksen läpäisevyyteen kuin PT-gliadiinilla, mutta se ei aiheuttanut yhtä voimakasta kalvoröyhelöiden muodostumista.

Tulosten tarkastelu

Jotkin menetelmistä eivät soveltuneet tutkittavien aineiden testaamiseen. Tutkimuksen tulokset eivät anna viitteitä Tranilastin käyttökelpoisuudesta keliakian vaihtoehtoisena hoitomuotona. Lisäksi aveniini osoittautui olevan melko haitallinen epiteelisoluille. Näin ollen on mahdollista että kaura sopii keliaakikoille muiden ainesosiensa ansiosta.

Johtopäätökset

Tranilast ei pysty estämään gliadiinin aiheuttamia haittavaikutuksia Caco-2-soluissa ja aveniini on yhtä toksinen kuin gliadiini, ainakin in vitro.

Asiasanat:keliakia, Caco-2, kaura, gluteeni, gliadiini, avenantramidi, aveniini, tranilast, epiteeli
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40555]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste