"OLISI PITÄNYT OLLA JÄMÄKÄN MUKAVA JA MUKAVAN JÄMÄKKÄ" - Ryhmätilanteen hallinta ja toimintamallit teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden tarinoissa
VALTONEN, VIRPI (2008)
VALTONEN, VIRPI
2008
Aikuiskasvatus ja kasvatustiede - Adult Education and Education
Kasvatustieteiden tiedekunta - Faculty of Education
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2008-04-14
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-17936
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-17936
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen aiheena oli selvittää teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden ryhmän hallintaa sekä löytää niitä elementtejä, joita opiskelijat draamallisessa oppimistilanteessa pitävät merkityksellisinä. Tutkimuksen kohteena olivat Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman ensimmäisen vuosikurssin ja kolmannen vuosikurssin opiskelijat. Tutkimuksen keskeisinä käsitteinä oppimistilanteen hallinnan rakentajana olivat ryhmä, ohjaaja ja vuorovaikutus. Tutkijan ja tutkittavien käyttöteoria nousi myös keskeisesti esiin. Yhteensä 35 opiskelijaa kirjoitti eläytymismenetelmällä kaksi eri kehysvariaatiotarinaa. Kehystarinoiden avulla opiskelijat kirjoittivat, miten draamallinen oppimistilanne pahimmillaan ja parhaimmillaan alkaa ja loppuu. Molemmissa tarinoissa tapahtui toiminnassa muutos joko positiivisesta negatiiviseen tai päinvastoin. Tarinoista löytyi kuvauksia siitä, mitkä asiat vahvistavat ja toisaalta vaikeuttavat ryhmän hallintaa oppimistilanteessa. Opiskelijat kirjoittivat kehystarinoihin liittyen myös reflektiivistä pohdintaa ryhmän hallinnan merkittävistä tekijöistä. Tutkimuksessa nousi esiin, että teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija pitää ryhmätilanteen hallinnan kannalta ensisijaisena ryhmätilanteen kuuntelemista ja tilanteessa elämistä. Seuraavaksi tärkeinä asioina nousi johtaminen ja ryhmän hallinta sekä suunnittelu ja valmistautuminen. Näiden elementtien avulla syntyi malli, joka kuvaa teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijan käsityksiä ryhmän hallintaan liittyvistä merkityksellisistä tekijöistä. Tämä malli on sovellettavissa myös opiskelija käyttöteorian pohjaksi. Tutkimuksessa ehdotetaan, että kehitetyn mallin mahdollisuuksia tutkittaisiin tarkemmin ja sitä sovellettaisiin teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutuksessa opiskelijoiden työelämäorientaatioon.
Asiasanat: draama, draamallinen oppimistilanne, ryhmän hallinta, ohjaaja, vuorovaikutus
Asiasanat: draama, draamallinen oppimistilanne, ryhmän hallinta, ohjaaja, vuorovaikutus