Pitkäketjuisten rasvahappojen vaikutus monosyyttien MMP-9:n eritykseen
ASMALA, MARIA (2013)
ASMALA, MARIA
2013
Lääketiede - Medicine
Lääketieteen yksikkö - School of Medicine
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2013-01-10
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-23201
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-23201
Tiivistelmä
Tutkimuksen taustaa
Pitkäketjuisista rasvahapoista peräisin olevien johdannaisten on todettu olevan merkittävässä asemassa elimistön tulehdusreaktioiden säätelyssä. On todettu, että n–6 perheen rasvahaposta, arakidonihaposta, peräisin olevilla johdannaisilla on enemmän proinflammatorisia vaikutuksia kuin n–3 perheen rasvahapoilla (eikosapentaeenihappo, dokosapentaeenihappo, dokosaheksaeenihappo). Useissa tutkimuksissa on myös saatu viitteitä, että n–3 perheen rasvahapoilla olisi ehkäisevää vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksissa. Tutkimuksissa on löydetty myös viitteitä MMP–9:n mahdollisesta osuudesta sydäntapahtumissa. Tässä tutkimuksessa halusimme selvittää, vähentääkö seerumittomassa mediumissa, x-vivossa, kasvaneiden ihmisen MonoMac 6 -monosyyttien inkuboiminen etukäteen n–3 perheen rasvahapoissa arakidonihapon indusoivaa vaikutusta matriksimetalloproteinaasi 9:n eritykseen.
Tulokset
Havaitsimme, että tutkimistamme n–3 perheen rasvahapoista dokosapentaeenihapolla ja dokosaheksaeenihapolla oli merkittävä MMP–9:n eritystä vähentävä vaikutus, kun soluja ensin oli inkuboitu 24 h arakidonihapossa. DPA:ssa kasvaneet solut tuottivat MMP–9:ää 15 % ja DHA:ssa kasvaneet solut 18 % ainoastaan arakidonihapossa kasvaneisiin soluihin verrattuna. Eikosapentaeenihapossa kasvaneet solut tuottivat MMP–9:ää 94 % arakidonihapossa kasvaneisiin verrattuna eli väheneminen oli vain 6 %. Tutkimuksessa myös havaittiin, että prosessi on hyvin herkkä ulkoisille tekijöille, esimerkiksi haihtuminen ja siitä seuranneet konsentraatioerot tuottivat hyvin erilaisia tuloksia.
Pohdinta
Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että kun MonoMac 6 -soluja viljellään optimaalisessa kasvuympäristössä, dokosapentaeenihappo (DPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA) vähentävät merkittävästi arakidonihapon indusoivaa vaikutusta MMP–9 tuotantoon. Näistä DPA:lla oli hieman voimakkaampi vaikutus kuin DHA:lla. Sen sijaan eikosapentaeenihappo (EPA) ei juuri vähentänyt MMP–9:n erittymistä.
Avainsanat: ateroskleroosi, arakidonihappo, eikosapentaeenihappo, dokosapentaeenihappo, dokosaheksaeenihappo, matriksin metalloproteinaasit
Pitkäketjuisista rasvahapoista peräisin olevien johdannaisten on todettu olevan merkittävässä asemassa elimistön tulehdusreaktioiden säätelyssä. On todettu, että n–6 perheen rasvahaposta, arakidonihaposta, peräisin olevilla johdannaisilla on enemmän proinflammatorisia vaikutuksia kuin n–3 perheen rasvahapoilla (eikosapentaeenihappo, dokosapentaeenihappo, dokosaheksaeenihappo). Useissa tutkimuksissa on myös saatu viitteitä, että n–3 perheen rasvahapoilla olisi ehkäisevää vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksissa. Tutkimuksissa on löydetty myös viitteitä MMP–9:n mahdollisesta osuudesta sydäntapahtumissa. Tässä tutkimuksessa halusimme selvittää, vähentääkö seerumittomassa mediumissa, x-vivossa, kasvaneiden ihmisen MonoMac 6 -monosyyttien inkuboiminen etukäteen n–3 perheen rasvahapoissa arakidonihapon indusoivaa vaikutusta matriksimetalloproteinaasi 9:n eritykseen.
Tulokset
Havaitsimme, että tutkimistamme n–3 perheen rasvahapoista dokosapentaeenihapolla ja dokosaheksaeenihapolla oli merkittävä MMP–9:n eritystä vähentävä vaikutus, kun soluja ensin oli inkuboitu 24 h arakidonihapossa. DPA:ssa kasvaneet solut tuottivat MMP–9:ää 15 % ja DHA:ssa kasvaneet solut 18 % ainoastaan arakidonihapossa kasvaneisiin soluihin verrattuna. Eikosapentaeenihapossa kasvaneet solut tuottivat MMP–9:ää 94 % arakidonihapossa kasvaneisiin verrattuna eli väheneminen oli vain 6 %. Tutkimuksessa myös havaittiin, että prosessi on hyvin herkkä ulkoisille tekijöille, esimerkiksi haihtuminen ja siitä seuranneet konsentraatioerot tuottivat hyvin erilaisia tuloksia.
Pohdinta
Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että kun MonoMac 6 -soluja viljellään optimaalisessa kasvuympäristössä, dokosapentaeenihappo (DPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA) vähentävät merkittävästi arakidonihapon indusoivaa vaikutusta MMP–9 tuotantoon. Näistä DPA:lla oli hieman voimakkaampi vaikutus kuin DHA:lla. Sen sijaan eikosapentaeenihappo (EPA) ei juuri vähentänyt MMP–9:n erittymistä.
Avainsanat: ateroskleroosi, arakidonihappo, eikosapentaeenihappo, dokosapentaeenihappo, dokosaheksaeenihappo, matriksin metalloproteinaasit