Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sickness absence and working conditions in the food industry

Siukola, Anna (2013)

 
Avaa tiedosto
978-951-44-9104-7.pdf (1.196Mt)
Lataukset: 



Siukola, Anna
Tampere University Press
2013

Työterveys - Occupational Health
Terveystieteiden yksikkö - School of Health Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2013-04-26
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9104-7
Tiivistelmä
Sairauspoissaolot ja työolosuhteet elintarviketeollisuudessa

Työpaikan poissaolokulttuuri ohjaa työntekijöiden sairauspoissaolokäyttäytymistä

Elintarviketeollisuudessa tehdyn tutkimuksen perusteella työolosuhteet selittivät osin sairauspoissaoloja. Sairauspoissaolokulttuuri ja yksilöllinen kynnys jäädä sairauslomalle olivat tärkeitä sairauspoissaolojen kannalta, kuten myös ryhmähenki, työilmapiiri, kokemus työn arvostuksesta ja läsnä oleva esimies. Tutkimuksen mukaan myös poissaolojen aikaiset työjärjestelyt olivat yhteydessä sairauspoissaoloihin. Lisäksi ikääntyville työntekijöille suunnattu senioriohjelma, jossa oli mahdollisuus yksilöllisiin työjärjestelyihin, alensi pitkien sairauspoissaolojen riskiä, vaikka lyhyiden sairauspoissaolojen riski lisääntyi. Vaikka elintarvikealan työ on fyysistä, eivät fyysiset työolosuhteet nousseet tutkimuksessa esille erityisinä sairauspoissaolojen selittäjinä.

Tuloksiin päädyttiin työterveyden alan väitöskirjatyössä, jossa perehdyttiin työolosuhteiden ja sairauspoissaolojen yhteyksiin. Työolosuhteilla tarkoitettiin psykososiaalisia ja fyysisiä työolosuhteita ja työjärjestelyjä (poissaolon aikaiset työjärjestelyt ja senioriohjelma). Lisäksi tarkasteltiin sairauspoissaoloihin liittyvää kulttuuria ja asenteita. Tutkimus toteutettiin suurehkon elintarvikekonsernin henkilöstölle hyödyntäen ryhmähaastatteluja, kysely- ja sairauspoissaolorekisteritietoja.

Sairauspoissaolot ovat aina ajankohtainen ja työelämää puhutteleva aihe. Niitä on tutkittu laajasti, mutta tutkimukset ovat painottuneet Suomessa julkisen sektorin alueelle. Vaikka elintarviketeollisuus johtaa teollisuudenalojen sairauspoissaolotilastoja, siitä ei ole seurannut alaan kohdennettua tutkimusta.
Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että sairauspoissaoloja selittävät monet muutkin kuin työolosuhteisiin liittyvät tekijät. Se ei kuitenkaan tarkoita, että työterveyshuollon ja työnantajien toimet sairauspoissaolojen minimoimiseksi olisivat turhia. Tutkimuksessa esiin nousseet työolosuhdetekijät ja -järjestelyt ansaitsevat huomiota työpaikkojen henkilöstöhallinnoissa. Myös ikääntyvien työntekijöiden työkykyä tukeva senioriohjelma antoi kannustavia tuloksia, sillä se vähensi pitkien sairauspoissaolojen riskiä. Tieto on erittäin tärkeä, sillä pitkien sairauslomajaksojen tiedetään lisäävän riskiä ennenaikaiseen eläköitymiseen.

Sairauspoissaolokulttuurin merkityksellisyys korostuu silloin kun työntekijät miettivät sairauslomalle jäämistä. Kuitenkin lopullista päätöstä ohjannee yksilöllinen sairauslomalle jäämisen kynnys, jossa punnitaan läsnäolon ja poissaolon hyötyjä ja haittoja. Henkilökohtainen kynnys on tärkeä tekijä työntekijöiden sairauspoissaoloihin liittyvissä päätöksissä lukuun ottamatta tilannetta, jolloin työntekijä on täysin työkyvytön.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [5013]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste