The ILO Principle of Equal Pay and Its Implementation
Määttä, Paula (2008)
Tässä tietueessa ei ole kokotekstiä saatavilla Treposta, ainoastaan metadata.
Määttä, Paula
Tampere University Press
2008
Sosiaalipolitiikka - Social Policy
Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta - Faculty of Social Sciences
Väitöspäivä
2008-03-08
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-7240-4
https://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-7240-4
Kuvaus
Väittelijän pyynnöstä tiedosto poistettu 18.2.2013.
Tiivistelmä
Naisten ja miesten samapalkkaperiaate on ollut ajankohtainen keskusteluaihe kansainvälisellä ja kansallisella tasolla useiden vuosikymmenten ajan. Samapalkkaperiaate on yksi tärkeimmistä ja ratkaisevimmista sukupuolten välisistä työelämän tasa-arvokysymyksistä, sillä naisten ja miesten palkkaerot on yhä yksi itsepintaisimmista sukupuolten epätasa-arvon muodoista.
Tutkimus tarkastelee kansainvälisen ja kansallisen tason samapalkkapolitiikkaa. Siinä tutkitaan, kuinka samapalkkaisuuden periaatteellinen idea asteittain kehittyi Kansainvälisen työjärjestön (ILO) samapalkkasopimukseksi no. 100 ja kuinka samapalkkaisuus liitettiin erilaisiin poliittisiin keskusteluihin kansainvälisellä tasolla vuosina 1848-2000. Samapalkkasopimuksen mukaan naisille ja miehille tulee maksaa samaa palkkaa samanarvoisesta työstä ilman sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Sen lisäksi sopimus määrittelee mm. menetelmät ja työmarkkinaosapuolten yhteistyön samapalkkaisuuden edistämiseksi. Tutkimusaineistona käytettiin ILO:n elinten (kansainvälinen työkonferenssi, hallintoneuvosto ja pääjohtaja) ja kansainvälisten naisjärjestöjen tuottamia dokumentteja. Lisäksi tutkitaan, kuinka samapalkkasopimuksen periaatteita on toimeenpantu yhdeksässä erilaisessa maassa. Tutkimuksessa mukana olevia kehittyneitä maita ovat Australia, Iso-Britannia, Kanada, Suomi ja Uusi-Seelanti ja kehittyviä maita Filippiinit, Ghana, Intia ja Sambia. Maita vertailtiin sopimuksen toimeenpanossa esiintyvien samanlaisuuksien ja erilaisuuksien löytämiseksi sopimuksen ratifioinnista vuoteen 2000 asti. Aineistona olivat hallitusten ILO:lle toimittamat raportit, kansallinen lainsäädäntö ja ILO:n asiantuntijakomitean kommentit.
Tutkimus osoittaa, että samapalkkaperiaate on ollut muuttuva ilmiö sekä kansainvälisellä että kansallisella tasolla. Kansainvälisellä tasolla naisten ja miesten samapalkkaperiaate on liitetty eri aikoina erilaisiin politiikkakeskusteluihin. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä se liitettiin naisten ja miesten erilaisista oikeuksista käytävään keskusteluun. Keskustelun luonne muuttui pikkuhiljaa naisten ja miesten samoista oikeuksista käytävään keskusteluun, jolloin myös naisten ja miesten samapalkkasopimuksen kehittely sai alkunsa ILO:ssa johtaen sopimuksen hyväksymiseen vuonna 1951. Tämän jälkeen samapalkkakysymystä pohdittiin työelämän syrjintään liittyvien kysymysten yhteydessä ja myöhemmin 1980-luvulla työelämän yhtäläisiin oikeuksiin ja mahdollisuuksiin liittyvien kysymysten yhteydessä. 1990-luvulla esiin nostettiin sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen työelämän rakenteisiin ja käytäntöihin, ja sen yhtenä tavoitteena oli naisten ja miesten samapalkkaisuus. Nämä eri aikoina esiintyneet lähestymistavat muokkasivat samapalkkapoliittista keskustelua määritellen sen edistämiseksi hyväksyttyjen strategioiden ja menetelmien luonteen. Samanaikaisesti naistyöntekijän asema muuttui kansainvälisessä keskustelussa mieselättäjästä riippuvaisesta, perheen tuloja täydentävästä yksilöstä itsenäisemmäksi ja tasa-arvoisemmaksi työntekijäksi.
Tutkimus osoittaa myös, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajilla ILO:n eri elimissä oli erilaiset ja usein ristiriitaiset näkemykset samapalkkaperiaatteesta ja sen tarpeellisuudesta. Työnantajajärjestöjen edustajat asettivat samapalkkaperiaatteen tarpeellisuuden ja sen edistämisen kyseenalaiseksi vetoamalla taloudellisiin intresseihin. Työntekijäjärjestöjen edustajat puolestaan pitivät naisten ja miesten samapalkkaisuuden edistämistä tarpeellisena työhön ja työehtoihin liittyvin perustein, vaikkakaan ei aina sukupuolten tasa-arvoa edistävin perustein.
Kansallisella tasolla tapahtunut samapalkkapoliittinen keskustelu seurasi kansainvälisellä tasolla tapahtuvia muutoksia vaikuttaen maiden samapalkkapoliittisiin toimiin. Huolimatta tutkittavien maiden institutionaalisista eroista samanlaisia samapalkkaperiaatteen toimeenpanon malleja ja prosesseja löytyi. Maiden yhteisenä piirteenä oli se, että niiden työmarkkinarakenteet ja -käytännöt pysyivät miehisyyttä suosivana. Tästä seurasi se, että miestyöntekijät toimivat arvostetummissa ja paremmissa työtehtävissä ja saivat parempaa palkkaa kuin naiset huolimatta siitä, että naisten työhön osallistuminen lisääntyi vuosikymmenten aikana. Yleisenä suuntauksena maiden välillä oli havaittavissa myös se, että maat ensin säätivät sukupuolten tasa-arvoisesta asemasta työelämässä ja myöhemmässä vaiheessa ne säätivät sukupuolten oikeudesta samaan palkkaan. Laissa määrätty samapalkkaisuus siirtyi tutkimusjakson aikana enenevästi kohti samapalkkaisuuden todellisen toimeenpanon vaatimusta.
Vaikka maiden lainsäädännöissä olevat samapalkkakäsitteet ja samapalkkaisuuden soveltamisalat lähestyivät tutkimusjakson aikana ILO:n samapalkkaperiaatetta, ne kuitenkin harvoin vastasivat ILO:n vaatimuksia. Useimmat kehittyneet maat laajensivat asteittain samapalkkaperiaatteen soveltamisalan naisten ja miesten samanarvoisiin töihin, jolloin heidän työtehtävänsä ja ammattinsa voivat olla samanlaisia tai erilaisia mutta samanarvoisiksi arvioituja. Useimmat kehittyvät maat sovelsivat periaatetta ainoastaan naisten ja miesten samankaltaisiin töihin ja ammatteihin, jolloin erilaista mutta samanarvoista työtä tekevät naiset ja miehet jäivät periaatteen soveltamisen ulkopuolelle. Lisäksi periaatetta sovellettiin useimmissa maissa työntekijöihin, jotka työskentelivät samassa työpaikassa, mutta ei eri työpaikoissa työskenteleviin työntekijöihin. Nämä rajoitteet olivat ongelmallisia työmarkkinoiden eriytymisen vuoksi. Suurin osa naisista työskenteli naisvaltaisilla aloilla ja miehistä miesvaltaisilla aloilla ja siten usein eri työtehtävissä ja eri työpaikoilla. Tämän vuoksi suuri osa kehittyvien maiden työntekijöistä ei ollut samapalkkamääräysten piirissä, sillä naisten ja miesten töiden vertailua ei voitu suorittaa heidän aloillaan olevien palkkaerojen pienentämiseksi. Naisten ja miesten töiden vertailu tulisi ulottaa erilaisiin työtehtäviin ja aloihin, kuten myös eri työpaikkojen ja työnantajien väliseksi toiminnaksi.
Samapalkkaisuutta edistäviin menetelmiin alettiin kiinnittää varsinaisesti huomiota 1980-luvun alussa, jonka jälkeenkin menetelmien käyttö oli aika harvinaista. Ne myös sisälsivät usein syrjiviä piirteitä. Yksi rajoite niiden käyttöönottoon oli se, että työnantajat eivät sijoittaneet niihin tarpeeksi resursseja. Sen lisäksi naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen ominaisuuksia ja piirteitä ei arvostettu samalla tavalla useissa käyttöönotetuissa menetelmissä. Esimerkiksi useissa työnarviointimenetelmissä miesvaltaisille aloille tyypillisiä taitoja ja ominaisuuksia arvostettiin enemmän kuin naisvaltaisille aloille tyypillisiä taitoja ja ominaisuuksia. Tämä johti usein siihen, että naistyöntekijät sijoitettiin alemmille työtä ja palkkaa koskeville luokituksille ja miestyöntekijät vastaavasti ylemmille luokituksille. Samapalkkaisuuden edistäminen oli harvoin käyttöönotettujen menetelmien varsinaisena tavoitteena. Esimerkiksi työnarviointimenetelmiä käytettiin usein ensisijaisesti tuottavuuden lisäämiseksi.
Samapalkkasäännösten valvontakoneisto oli tavallisesti tehoton tai riittämätön. Syynä oli se, että työtarkastusviranomaisten vastuualueet olivat liian laajat, sillä heidän tehtävänään oli usein valvoa laajemman työlainsäädännön ja työhön liittyvien määräysten noudattamista. Näin ollen heillä ei ollut tarpeeksi resursseja samapalkkasäännösten noudattamisen valvontaan. Sen lisäksi tarkastusviranomaisten ensisijaisena kohteena usein olivat työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyvät kysymykset, ja palkkoihin liittyviä epäkohtia pidettiin liian abstrakteina ja vaikeina valvoa. Erityisesti ennen 1980-lukua palkkaepätasa-arvoon liittyviä kysymyksiä pidettiin tarkastusviranomaisten vastuualueen merkityksettömimpinä asioina. Sen jälkeen useassa maassa alettiin siirtää samapalkkasäännösten valvontaa erityisille viranomaisille, jolloin myös naisten ja miesten palkkaerot alkoivat tulla enemmän julkiseen keskusteluun. Nämä perustetut viranomaiset olivat kuitenkin ensisijaisesti vastuussa laajemmista ihmisoikeuksiin tai työelämän tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä samapalkkaisuuden ollessa yhtenä vastuualueena. Perustetuista viranomaisista huolimatta palkkasyrjintään liittyvät valitukset ja kanteet pysyivät maissa vähäisinä.
Maiden työmarkkinaosapuolten rooli muuttui tutkimusjakson aikana työehtosopimusjärjestelmissä tapahtuvien muutosten vuoksi. Keskitetty työehtosopiminen vähentyi ja hajautettu yritystasoinen sopiminen lisääntyi, mikä siirsi valtaa ja vastuuta palkkojen sopimisesta yksittäisille työnantajille. Tämä puolestaan vaikutti siihen, että lainsäädännön ja sen valvontakoneiston merkitys kasvoi. Työmarkkinaosapuolten roolin muuttuessa heidän toimintansa osaksi tuli työnantajien tietoisuuden lisääminen samapalkkaperiaatteesta ja työntekijöiden tietoisuuden lisääminen heidän oikeudestaan samapalkkaisuuteen. Työmarkkinaosapuolten politiikassa ja toiminnassa samapalkkaperiaatteelle annettiin kuitenkin vähäinen huomio heidän toimintansa keskittyessä enemmän yleisiin sukupuolten välisiin työelämän tasa-arvokysymyksiin.
Vaikka useassa maassa otettiin erilaisia menetelmiä käyttöön ja lainsäädäntöä uudistettiin, ILO:n periaate naisten ja miesten oikeudesta samaan palkkaan samanarvoisesta työstä ei täysin toteutunut missään maassa. Haasteena on mm. olemassa olevien ja uusien menetelmien käytön lisääminen ja lainsäädäntöön tehtävien muutosten hyväksyminen ja toimeenpano kaikilla tasoilla. Näin ollen palkkaepätasa-arvo pysyy merkittävänä työmarkkinailmiönä, joka ansaitsee enemmän huomiota päätöksentekijöiltä ja muilta tahoilta.
Tutkimus tarkastelee kansainvälisen ja kansallisen tason samapalkkapolitiikkaa. Siinä tutkitaan, kuinka samapalkkaisuuden periaatteellinen idea asteittain kehittyi Kansainvälisen työjärjestön (ILO) samapalkkasopimukseksi no. 100 ja kuinka samapalkkaisuus liitettiin erilaisiin poliittisiin keskusteluihin kansainvälisellä tasolla vuosina 1848-2000. Samapalkkasopimuksen mukaan naisille ja miehille tulee maksaa samaa palkkaa samanarvoisesta työstä ilman sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Sen lisäksi sopimus määrittelee mm. menetelmät ja työmarkkinaosapuolten yhteistyön samapalkkaisuuden edistämiseksi. Tutkimusaineistona käytettiin ILO:n elinten (kansainvälinen työkonferenssi, hallintoneuvosto ja pääjohtaja) ja kansainvälisten naisjärjestöjen tuottamia dokumentteja. Lisäksi tutkitaan, kuinka samapalkkasopimuksen periaatteita on toimeenpantu yhdeksässä erilaisessa maassa. Tutkimuksessa mukana olevia kehittyneitä maita ovat Australia, Iso-Britannia, Kanada, Suomi ja Uusi-Seelanti ja kehittyviä maita Filippiinit, Ghana, Intia ja Sambia. Maita vertailtiin sopimuksen toimeenpanossa esiintyvien samanlaisuuksien ja erilaisuuksien löytämiseksi sopimuksen ratifioinnista vuoteen 2000 asti. Aineistona olivat hallitusten ILO:lle toimittamat raportit, kansallinen lainsäädäntö ja ILO:n asiantuntijakomitean kommentit.
Tutkimus osoittaa, että samapalkkaperiaate on ollut muuttuva ilmiö sekä kansainvälisellä että kansallisella tasolla. Kansainvälisellä tasolla naisten ja miesten samapalkkaperiaate on liitetty eri aikoina erilaisiin politiikkakeskusteluihin. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä se liitettiin naisten ja miesten erilaisista oikeuksista käytävään keskusteluun. Keskustelun luonne muuttui pikkuhiljaa naisten ja miesten samoista oikeuksista käytävään keskusteluun, jolloin myös naisten ja miesten samapalkkasopimuksen kehittely sai alkunsa ILO:ssa johtaen sopimuksen hyväksymiseen vuonna 1951. Tämän jälkeen samapalkkakysymystä pohdittiin työelämän syrjintään liittyvien kysymysten yhteydessä ja myöhemmin 1980-luvulla työelämän yhtäläisiin oikeuksiin ja mahdollisuuksiin liittyvien kysymysten yhteydessä. 1990-luvulla esiin nostettiin sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen työelämän rakenteisiin ja käytäntöihin, ja sen yhtenä tavoitteena oli naisten ja miesten samapalkkaisuus. Nämä eri aikoina esiintyneet lähestymistavat muokkasivat samapalkkapoliittista keskustelua määritellen sen edistämiseksi hyväksyttyjen strategioiden ja menetelmien luonteen. Samanaikaisesti naistyöntekijän asema muuttui kansainvälisessä keskustelussa mieselättäjästä riippuvaisesta, perheen tuloja täydentävästä yksilöstä itsenäisemmäksi ja tasa-arvoisemmaksi työntekijäksi.
Tutkimus osoittaa myös, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajilla ILO:n eri elimissä oli erilaiset ja usein ristiriitaiset näkemykset samapalkkaperiaatteesta ja sen tarpeellisuudesta. Työnantajajärjestöjen edustajat asettivat samapalkkaperiaatteen tarpeellisuuden ja sen edistämisen kyseenalaiseksi vetoamalla taloudellisiin intresseihin. Työntekijäjärjestöjen edustajat puolestaan pitivät naisten ja miesten samapalkkaisuuden edistämistä tarpeellisena työhön ja työehtoihin liittyvin perustein, vaikkakaan ei aina sukupuolten tasa-arvoa edistävin perustein.
Kansallisella tasolla tapahtunut samapalkkapoliittinen keskustelu seurasi kansainvälisellä tasolla tapahtuvia muutoksia vaikuttaen maiden samapalkkapoliittisiin toimiin. Huolimatta tutkittavien maiden institutionaalisista eroista samanlaisia samapalkkaperiaatteen toimeenpanon malleja ja prosesseja löytyi. Maiden yhteisenä piirteenä oli se, että niiden työmarkkinarakenteet ja -käytännöt pysyivät miehisyyttä suosivana. Tästä seurasi se, että miestyöntekijät toimivat arvostetummissa ja paremmissa työtehtävissä ja saivat parempaa palkkaa kuin naiset huolimatta siitä, että naisten työhön osallistuminen lisääntyi vuosikymmenten aikana. Yleisenä suuntauksena maiden välillä oli havaittavissa myös se, että maat ensin säätivät sukupuolten tasa-arvoisesta asemasta työelämässä ja myöhemmässä vaiheessa ne säätivät sukupuolten oikeudesta samaan palkkaan. Laissa määrätty samapalkkaisuus siirtyi tutkimusjakson aikana enenevästi kohti samapalkkaisuuden todellisen toimeenpanon vaatimusta.
Vaikka maiden lainsäädännöissä olevat samapalkkakäsitteet ja samapalkkaisuuden soveltamisalat lähestyivät tutkimusjakson aikana ILO:n samapalkkaperiaatetta, ne kuitenkin harvoin vastasivat ILO:n vaatimuksia. Useimmat kehittyneet maat laajensivat asteittain samapalkkaperiaatteen soveltamisalan naisten ja miesten samanarvoisiin töihin, jolloin heidän työtehtävänsä ja ammattinsa voivat olla samanlaisia tai erilaisia mutta samanarvoisiksi arvioituja. Useimmat kehittyvät maat sovelsivat periaatetta ainoastaan naisten ja miesten samankaltaisiin töihin ja ammatteihin, jolloin erilaista mutta samanarvoista työtä tekevät naiset ja miehet jäivät periaatteen soveltamisen ulkopuolelle. Lisäksi periaatetta sovellettiin useimmissa maissa työntekijöihin, jotka työskentelivät samassa työpaikassa, mutta ei eri työpaikoissa työskenteleviin työntekijöihin. Nämä rajoitteet olivat ongelmallisia työmarkkinoiden eriytymisen vuoksi. Suurin osa naisista työskenteli naisvaltaisilla aloilla ja miehistä miesvaltaisilla aloilla ja siten usein eri työtehtävissä ja eri työpaikoilla. Tämän vuoksi suuri osa kehittyvien maiden työntekijöistä ei ollut samapalkkamääräysten piirissä, sillä naisten ja miesten töiden vertailua ei voitu suorittaa heidän aloillaan olevien palkkaerojen pienentämiseksi. Naisten ja miesten töiden vertailu tulisi ulottaa erilaisiin työtehtäviin ja aloihin, kuten myös eri työpaikkojen ja työnantajien väliseksi toiminnaksi.
Samapalkkaisuutta edistäviin menetelmiin alettiin kiinnittää varsinaisesti huomiota 1980-luvun alussa, jonka jälkeenkin menetelmien käyttö oli aika harvinaista. Ne myös sisälsivät usein syrjiviä piirteitä. Yksi rajoite niiden käyttöönottoon oli se, että työnantajat eivät sijoittaneet niihin tarpeeksi resursseja. Sen lisäksi naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen ominaisuuksia ja piirteitä ei arvostettu samalla tavalla useissa käyttöönotetuissa menetelmissä. Esimerkiksi useissa työnarviointimenetelmissä miesvaltaisille aloille tyypillisiä taitoja ja ominaisuuksia arvostettiin enemmän kuin naisvaltaisille aloille tyypillisiä taitoja ja ominaisuuksia. Tämä johti usein siihen, että naistyöntekijät sijoitettiin alemmille työtä ja palkkaa koskeville luokituksille ja miestyöntekijät vastaavasti ylemmille luokituksille. Samapalkkaisuuden edistäminen oli harvoin käyttöönotettujen menetelmien varsinaisena tavoitteena. Esimerkiksi työnarviointimenetelmiä käytettiin usein ensisijaisesti tuottavuuden lisäämiseksi.
Samapalkkasäännösten valvontakoneisto oli tavallisesti tehoton tai riittämätön. Syynä oli se, että työtarkastusviranomaisten vastuualueet olivat liian laajat, sillä heidän tehtävänään oli usein valvoa laajemman työlainsäädännön ja työhön liittyvien määräysten noudattamista. Näin ollen heillä ei ollut tarpeeksi resursseja samapalkkasäännösten noudattamisen valvontaan. Sen lisäksi tarkastusviranomaisten ensisijaisena kohteena usein olivat työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyvät kysymykset, ja palkkoihin liittyviä epäkohtia pidettiin liian abstrakteina ja vaikeina valvoa. Erityisesti ennen 1980-lukua palkkaepätasa-arvoon liittyviä kysymyksiä pidettiin tarkastusviranomaisten vastuualueen merkityksettömimpinä asioina. Sen jälkeen useassa maassa alettiin siirtää samapalkkasäännösten valvontaa erityisille viranomaisille, jolloin myös naisten ja miesten palkkaerot alkoivat tulla enemmän julkiseen keskusteluun. Nämä perustetut viranomaiset olivat kuitenkin ensisijaisesti vastuussa laajemmista ihmisoikeuksiin tai työelämän tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä samapalkkaisuuden ollessa yhtenä vastuualueena. Perustetuista viranomaisista huolimatta palkkasyrjintään liittyvät valitukset ja kanteet pysyivät maissa vähäisinä.
Maiden työmarkkinaosapuolten rooli muuttui tutkimusjakson aikana työehtosopimusjärjestelmissä tapahtuvien muutosten vuoksi. Keskitetty työehtosopiminen vähentyi ja hajautettu yritystasoinen sopiminen lisääntyi, mikä siirsi valtaa ja vastuuta palkkojen sopimisesta yksittäisille työnantajille. Tämä puolestaan vaikutti siihen, että lainsäädännön ja sen valvontakoneiston merkitys kasvoi. Työmarkkinaosapuolten roolin muuttuessa heidän toimintansa osaksi tuli työnantajien tietoisuuden lisääminen samapalkkaperiaatteesta ja työntekijöiden tietoisuuden lisääminen heidän oikeudestaan samapalkkaisuuteen. Työmarkkinaosapuolten politiikassa ja toiminnassa samapalkkaperiaatteelle annettiin kuitenkin vähäinen huomio heidän toimintansa keskittyessä enemmän yleisiin sukupuolten välisiin työelämän tasa-arvokysymyksiin.
Vaikka useassa maassa otettiin erilaisia menetelmiä käyttöön ja lainsäädäntöä uudistettiin, ILO:n periaate naisten ja miesten oikeudesta samaan palkkaan samanarvoisesta työstä ei täysin toteutunut missään maassa. Haasteena on mm. olemassa olevien ja uusien menetelmien käytön lisääminen ja lainsäädäntöön tehtävien muutosten hyväksyminen ja toimeenpano kaikilla tasoilla. Näin ollen palkkaepätasa-arvo pysyy merkittävänä työmarkkinailmiönä, joka ansaitsee enemmän huomiota päätöksentekijöiltä ja muilta tahoilta.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4847]