Ethano-induced alterations in the nervous system of rat
Riikonen, Jarno (2004)
Riikonen, Jarno
Tampere University Press
2004
Gerontologia - Gerontology
Lääketieteellinen tiedekunta - Faculty of Medicine
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2004-04-02
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:isbn:951-44-5925-3
https://urn.fi/urn:isbn:951-44-5925-3
Tiivistelmä
Epidemiologiset tutkimukset ovat osoittaneet runsaan alkoholin käytön lisäävän kuolleisuutta ja syövän ilmaantuvuutta sekä vaurioittavan hermostoa. Toisaalta kohtalainen alkoholin kulutus vähentää sepelvaltimotautikuolleisuutta, ja maltillisesti alkoholia käyttävillä myös kokonaiskuolleisuus on pienempi kuin absolutisteilla. Ihmisaineistossa esiintyvät huomattavat geneettiset variaatiot ja erot elintavoissa tekevät kuitenkin pelkän alkoholin vaikutusten arvioinnin ihmisillä vaikeaksi.
Tässä väitöskirjatyössä käytettiinkin kolmea erilaista koe-eläinmallia pitkäaikaisen alkoholialtistuksen vaikutusten arvioimiseksi. 1) Uros- ja naarasrotat joivat etanolia keskeytyksettä 21 kuukautta. Tutkimuksessa oli sekä geneettisesti alkoholia suosivia (AA) että vieroksuvia (ANA) rottia, joiden sairastavuutta ja mortaliteettia seurattiin altistuksen aikana sekä ylemmän kaulaganglion (SCG) morfologia tutkittiin altistuksen jälkeen.
2) Alkoholipreferenssin suhteen jalostamattomien Wistar-urosrottien SCG:n morfologia ja pikkuaivojen mikrogliojen määrä tutkittiin 5,5 kuukautta kestäneen säännöllisen tai jaksoittaisen alkoholin käytön jälkeen.
3) Wistar-rotat altistettiin suurille etanoliannoksille ja viikottaisille vieroituksille 5 viikon ajan, jonka jälkeen sytokromioksidaasientsyymin aktiivisuus tutkittiin locus coeruleuksesta, pikkuaivoista ja isoaivokuorelta. Sytokromioksidaasi on tärkeä entsyymi hermosolun energia aineenvaihdunnalle ja sen aktiivisuus kertoo hermosolun aktiviteetista.
Tutkimuksissa todettiin, että pitkäaikainen alkoholialtistus ei lisännyt rottien kuolleisuutta, mutta lisäsi syövän ilmaantuvuutta. Sekä alkoholia käyttäneet että kontrolliryhmässä olleet ANA-rotat kuolivat merkittävästi nuorempina kuin AA-rotat. Syynä tähän oli ANA-rottien korkeampi munuaissairauksien, sydän- ja verisuonisairauksien sekä hyvänlaatuisten kasvainten ilmaantuvuus. Jatkuva 5,5 kk tai 21 kk alkoholialtistus ei vaikuttanut SCG:n neuronien määrään, mutta 5,5 kk kestänyt jaksoittainen alkoholin käyttö vähensi neuroneja 22% jatkuvasti juoneisiin ja 28% vain vettä juoneisiin verrattuna. Vaikuttikin siltä, että toistuvat alkoholivieroitukset ovat haitallisempia SCG:n hermosoluille kuin keskeytymätön alkoholialtistus. Jaksoittainen alkoholin käyttö aiheutti myös pikkuaivoissa mikroglioosia, jota voidaan pitää merkkinä käynnissä olevasta hermoston vaurioitumisesta. Sytokromioksidaasientsyymin aktiivisuus väheni toistuvien etanoli-intoksikaatioiden ja vieroitusten aikana kaikilla tutkituilla keskushermoston alueilla.
Altistustapa vaikuttaakin olevan tärkeä tekijä arvioitaessa alkoholin vaikutusta hermostoon, eli etanoli vieroitusvaihe saattaa olla vaarallisempi hermostolle kuin alkoholialtistus itsessään. Aiempi oletus naisten suuremmasta herkkyydestä alkoholin aiheuttamille hermostovaurioille ei saanut tukea tässä kokeellisesta tutkimuksesta. ANA-rottien aikaistuneet kuolemat ja lisääntyneet munuaissairaudet on otettava huomioon arvioitaessa sekä aikaisempia että tulevia AA- ja ANA-rotilla tehtäviä tutkimuksia.
Tässä väitöskirjatyössä käytettiinkin kolmea erilaista koe-eläinmallia pitkäaikaisen alkoholialtistuksen vaikutusten arvioimiseksi. 1) Uros- ja naarasrotat joivat etanolia keskeytyksettä 21 kuukautta. Tutkimuksessa oli sekä geneettisesti alkoholia suosivia (AA) että vieroksuvia (ANA) rottia, joiden sairastavuutta ja mortaliteettia seurattiin altistuksen aikana sekä ylemmän kaulaganglion (SCG) morfologia tutkittiin altistuksen jälkeen.
2) Alkoholipreferenssin suhteen jalostamattomien Wistar-urosrottien SCG:n morfologia ja pikkuaivojen mikrogliojen määrä tutkittiin 5,5 kuukautta kestäneen säännöllisen tai jaksoittaisen alkoholin käytön jälkeen.
3) Wistar-rotat altistettiin suurille etanoliannoksille ja viikottaisille vieroituksille 5 viikon ajan, jonka jälkeen sytokromioksidaasientsyymin aktiivisuus tutkittiin locus coeruleuksesta, pikkuaivoista ja isoaivokuorelta. Sytokromioksidaasi on tärkeä entsyymi hermosolun energia aineenvaihdunnalle ja sen aktiivisuus kertoo hermosolun aktiviteetista.
Tutkimuksissa todettiin, että pitkäaikainen alkoholialtistus ei lisännyt rottien kuolleisuutta, mutta lisäsi syövän ilmaantuvuutta. Sekä alkoholia käyttäneet että kontrolliryhmässä olleet ANA-rotat kuolivat merkittävästi nuorempina kuin AA-rotat. Syynä tähän oli ANA-rottien korkeampi munuaissairauksien, sydän- ja verisuonisairauksien sekä hyvänlaatuisten kasvainten ilmaantuvuus. Jatkuva 5,5 kk tai 21 kk alkoholialtistus ei vaikuttanut SCG:n neuronien määrään, mutta 5,5 kk kestänyt jaksoittainen alkoholin käyttö vähensi neuroneja 22% jatkuvasti juoneisiin ja 28% vain vettä juoneisiin verrattuna. Vaikuttikin siltä, että toistuvat alkoholivieroitukset ovat haitallisempia SCG:n hermosoluille kuin keskeytymätön alkoholialtistus. Jaksoittainen alkoholin käyttö aiheutti myös pikkuaivoissa mikroglioosia, jota voidaan pitää merkkinä käynnissä olevasta hermoston vaurioitumisesta. Sytokromioksidaasientsyymin aktiivisuus väheni toistuvien etanoli-intoksikaatioiden ja vieroitusten aikana kaikilla tutkituilla keskushermoston alueilla.
Altistustapa vaikuttaakin olevan tärkeä tekijä arvioitaessa alkoholin vaikutusta hermostoon, eli etanoli vieroitusvaihe saattaa olla vaarallisempi hermostolle kuin alkoholialtistus itsessään. Aiempi oletus naisten suuremmasta herkkyydestä alkoholin aiheuttamille hermostovaurioille ei saanut tukea tässä kokeellisesta tutkimuksesta. ANA-rottien aikaistuneet kuolemat ja lisääntyneet munuaissairaudet on otettava huomioon arvioitaessa sekä aikaisempia että tulevia AA- ja ANA-rotilla tehtäviä tutkimuksia.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4864]