Liikunta elämäntapana ja henkisen kasvun välineenä: filosofinen tutkimus liikunnan merkityksestä, esimerkkeinä jooga ja zen-budo (Physical Exercise as a Way of Life And a Method for Spiritual Growth with Yoga And Zen-budo as Examples) )
Koski, Tapio (2000)
Koski, Tapio
Tampere University Press
2000
Filosofia - Philosophy
Taloudellis-hallinnollinen tiedekunta - Faculty of Economics and Administration
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2000-09-15
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:isbn:951-44-4911-8
https://urn.fi/urn:isbn:951-44-4911-8
Tiivistelmä
Tapio Kosken kirjassa Liikunta elämäntapana ja henkisen kasvun välineenä tarkastellaan joogaa ja zen-filosofiaan perustuvia budo-lajeja länsimaisen filosofian avulla. Tutkimuksessa valaistaan sitä, mitä muita kuin biologis-fyysisiä vaikutuksia liikunnalla ja urheilulla on. Liikkuvaa ihmistä lähestytään ottamalla huomioon hänen henkilökohtaiset kokemuksensa ja huomioimalla liikunnan tuottamat hienovireiset tuntemukset. Näkökulmana ovat sellaiset liikkumisen tavat, joiden avulla voi tutkia itseä, tavoitella hyvää elämää, mielenrauhaa ja viisautta -aina ajankohtaisia perimmäisiä inhimillisen elämän ideaaleja. Oman tiensä etsijää tukee liikuntamuotojen taustalla oleva filosofia, jonka avulla omia kokemuksia voi tulkita ja ymmärtää ja saattaa ne näin laajempaan inhimilliseen yhteyteen. Näin omakohtaisesti koettu ja filosofia ovat elävässä vuorovaikutuksessa keskenään. Harjoittelusta tulee elämäntapa kun harjoituksien kautta saadut myönteiset kokemukset ja itseymmärryksen kasvu liittyvät rakentavasti yksilön elämään, mikä puolestaan kannustaa harjoituksen jatkamiseen. Teoksessa esitetään vaihtoehtoinen tapa ymmärtää liikkuva ihminen. Siitä hyötyvät kaikki liikunnannasta ja filosofiasta kiinnostuneet ja varsinkin joogan ja budo-lajien harrastajat. Tutkimuksen tulokset palvelevat suomalaista liikuntakulttuuria tarjotessaan kokonaisvaltaisen näkökulman liikkuvaan ihmiseen. Tutkimus auttaa ymmärtämään myös sitä hiljaisuutta ja sisäistä rauhaa, ihmisen syvähenkisyyttä, jota ihmiset ovat aina tavoitelleet.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4967]