Sureva mieli sanoin ja kuvin. Läheisensä menettäneen lapsen kokemus Riitta jalosen ja Kristiina Louhen kuvakirjoissa
Kokko, Mirja (2012)
Kokko, Mirja
Tampere University Press
2012
Suomen kirjallisuus - Finnish Literature
Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö - School of Language, Translation and Literary Studies
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2012-03-10
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-8722-4
https://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-8722-4
Tiivistelmä
Tutkimus käsittelee kuoleman teemaa ja läheisensä menettäneen lapsen surun, ikävän ja toipumisen esittämistä kertovassa fiktiossa. Keskeiset tutkimuskysymykset ovat seuraavat: 1) miten lapsen surun ja ikävän kokemusta kuvataan oman perheenjäsenen kuolemaa käsittelevissä kuvakirjoissa, 2) kuinka lapsen subjektiivinen kokemus tulee esiin erilaisten kielellisten ja kuvallisten kerronnallisten strategioiden ja esittämisen kautta, 3) mistä kuolema-aiheisissa lastenkirjoissa löytyy lohdutus, ja kuinka rakentuu kuva lapsen selviytymisestä suuren menetyksen jälkeen? Valitulle lähestymistavalle luo perustan Monika Fludernikin (1996) ajatus siitä, että kertomuksen aihe on pohjimmiltaan aina inhimillinen kokemuksellisuus. Analyysin lähtökohtana ovat sekä klassisen narratologian että uudemman kognitiivisen kerronnan teorian oletukset kertovan tekstin rakenteesta.
Tutkimuksen kohdeteksteinä on neljä teosta kirjailija Riitta Jalosen ja kuvittaja Kristiina Louhen tuotannosta, joissa käsitellään lapselle läheisen ihmisen kuolemaa, siihen liittyvää surua ja kaipausta sekä surusta toipumista. Välittömästä surun ajasta kerrotaan teoksissa Elisabet, nalle ja pikkuveli, jota ei ole (1994) ja Tyttö ja naakkapuu (2004). Tyttö ja naakkapuu on Jalosen ja Louhen kuvakirjatrilogian ensimmäinen osa, jota ovat seuranneet teokset Minä, äiti ja tunturihärkki (2005) sekä Revontulilumi (2006). Kuolema on keskusaiheena ainoastaan teoksessa Tyttö ja naakkapuu, mutta myös jatko-osat kytkeytyvät sekä aiheen että teeman osalta lapsen menetyksen kokemukseen. Lisäksi Tyttö-trilogian jatko-osat tuovat lohdutuksen ja lapsen toipumisen kokemuksen tarkastelun kohteeksi.
Tajunnankuvaus yhtenä fiktion tutkimuksen peruskysymyksenä nousee tarkastelun keskiöön. Toinen keskeinen painopistealue on kuvakirjan ja kuvitetun kirjan poetiikka, jossa olennaista on kuvan ja sanan kiinteä vuorovaikutus. Kielellisen ja kuvallisen esittämisen vuorovaikutuksen analyysi ei sulje pois sitä, että sanaa ja kuvaa on mahdollista tarkastella myös erillisinä kerronnallisina elementteinä. Lapsen surun ja ikävän kuvausten tulkinnoissa tavoitteena on vuorovaikutteisuus, jossa sekä rakenteelliset että temaattiset piirteet otetaan huomioon. Yhtäältä tarkoitus on kiinnittää huomiota sellaisiin kielellisiin ja kuvallisiin keinoihin, jotka helpottavat kertomusten lukemista luotettavina ja mimeettisenä kuvauksina surevan lapsen maailmasta. Toisaalta mielenkiinnon kohteena ovat myös fiktion mahdollistamat kerronnalliset tilanteet, joiden voi olettaa palvelevan erityisesti kuolema-aiheen käsittelyä.
Tutkimuksen rakentumista ohjaa dialogisuuden periaate. Vuorovaikutteisen dialogin toteutumista tarkastellaan kuudella eri tasolla, jotka muodostuvat seuraavista vastapareista: 1) teoria ja tulkinta, 2) muodolliset ja temaattiset piirteet, 3) sana ja kuva, 4) taiteenmuodon ja tosielämän skriptit (kerronnallistaminen taiteen konventioiden ja luonnollistamisen välillä liikkuvana toimintana), 5) kuvakirjan sarjallisuus ja jaksollisuus sekä 6) lapsen surua kuvaava teos ja ympäröivä todellisuus. Teoksissa käytetyt erilaiset kerronnan keinot, niiden moninaisuus ja kerronnan kognitiivinen kerroksellisuus heijastelevat surun hahmottomuutta ja hallitsemattomuutta. Tässä mielessä näen dialogin muodon ja temaattisten piirteiden välillä toimivana. Aivan samaan tapaan kuin kohdeteosten monitasoiset kerronnalliset ratkaisut vastustavat ja testaavat luokittelua ja lokerointia eivätkä asetu siististi valmiisiin kategorioihin tai kerronnan laatikkomalleihin, temaattisesti suru ja sen kuvaaminen kertovassa fiktiossa on hyvin moniulotteista. Erityisesti kielellisen kerronnan analyysin lopputuloksena syntyy usein tulkinta, joka jää eri kategorioiden ja kehysten välitilaan edustamatta yhtä tiettyä kerronnallista strategiaa. Tämän vuoksi kerronnan muotojen systemaattista luokittelua mielekkäämpää on ollut pohtia, miksi kerronta on rakentunut niin kuin on ja mihin näillä kerronnallisilla ratkaisuilla mahdollisesti on pyritty.
Kuolema ja siihen liittyvä suru ovat lastenkirjan aiheina erittäin vaativia. Riitta Jalosen kerronnalle tyypillinen aukkoisuus ja Kristiina Louhen pelkistetty kuvitus jättävät runsaasti tilaa lukijan tulkinnoille. Kerronnan aukkoisuus edistää dialogia surua kuvaavan teoksen ja yksittäisen lukijan tulkinnan välillä. Se, että lukijalle ei esitetä yhtä ainoaa totuutta asioista, vaan tarjotaan useita mahdollisia tulkintapositioita, joista valita, toimii lukijaa aktivoivana keinona. Tällaisissa kysymyksiä herättävissä kohdissa lastenkirja voi toimia välineenä ja välittäjänä, joka johdattaa keskusteluun vaikeasta ja ahdistavastakin aiheesta. Kun kuolemaa käsitellään lastenkirjan fiktiivisessä tarinamaailmassa, vaikea aihe etääntyy vähän kauemmas lapsen arjen todellisuudesta ja ahdistavaa asiaa voi olla helpompi lähestyä. Niin verbaalisen kuin visuaalisen kerronnan aukkopaikkoja täyttäessään lukija voi ikään kuin myös itse osallistua tarinan kertomiseen.
Kertova fiktio antaa mahdollisuuden päästä kuvitteellisesti kokemaan asioita, joihin ihmisellä ei tosielämässä ole pääsyä. Tässä toteutuu ajatus kvalian käsitteestä, jonka avulla mielenfilosofiassa on kuvattu, miltä tuntuisi kokea erilaisia tunteita ja mielentiloja. Sekä Tyttö ja naakkapuun että teoksen Elisabet, nalle ja pikkuveli, jota ei ole kerronnassa avautuu sellaisia mahdollisia maailmoja, joihin tosielämässä kukaan ei pääse katsomaan. Visuaalisissa kuvissa kuolemaan ja suruun liittyvät ei-näkyvät, kokemuksen ulottumattomiin jäävät ja aineettomat sisällöt konkretisoituvat. Samastuminen taivaalla lentävään tyttöön tai vilkuttaminen tuonpuoleiseen matkaavalle isälle ovat kirjan kuvituksen katsojalle mahdollistamia tilanteita. Kvaliaan liittyy suuria kysymyksiä niin kielellisen kuin kuvallisen kerronnan kohdalla erityisesti teosten kuolema- ja surutematiikan näkökulmasta. Mahdollisuus nähdä surevan lapsen mieleen syntyy kuvan ja sanan kiinteässä vuorovaikutuksessa ja yhteistoiminnassa.
Visuaalisen kerronnan osalta analyysi keskittyy sekä yksittäisen kuvan kertoviin keinoihin että kuvien sarjaan kertomuksena. Näyttämällä fiktiivisen maailman ulkoiset tilanteet ja tapahtumat kuvitus auttaa lukijaa asemoimaan itsensä suhteessa tarinamaailman ajallisiin, tilallisiin ja paikallisiin kehyksiin. Kuvien sarjallisuuden analyysi osoittautuu tarkoituksenmukaiseksi tavaksi tutkia kuvakirjan kokonaisuuden rakentumista. Erityisesti kertomusten ajallisten tasojen hahmottamisessa sarjallisuuteen perustuva lukutapa on toimiva metodi. Yhtenä merkittävimmistä havainnoistani pidän sitä, että tarkastelun keskittyessä kuvien sarjallisuuteen, myös sen vastapari, kerronnan jaksollisuus, nousee korostetusti esille. Jaksottaminen väliotsikoiden avulla korostaa tavallaan esityksen ei-kertovuutta. Väliotsikot tukevat kuvakirjan episodimaista luonnetta, joka syntyy siitä, että aukeamat edustavat valittuja näkymiä kertomuksen fiktiiviseen maailmaan. Tämä episodimaisuus vahvistaa edelleen kerronnan lyyrisiä piirteitä. Merkittävää lisäarvoa tutkimukselle tuovat uudet tulkinnat, jotka ovat syntyneet kuvien sarjallisessa analyysissa. Näiden tulkintojen perustana ovat yhteydet kuvien välillä. Kun analyysissa irtaudutaan yksittäisestä kuvasta kohti laajempaa kuvallista materiaalia, muiden kuvien muodostaman visuaalisen kontekstin merkitys kasvaa. Kuva saa tulkintansa ja merkityksellistyy suhteessa edeltäviin ja myös seuraaviin kuviin. Kuvien sarjallisuuden tarkastelussa paitsi jäsentyy kuvakirjan kokonaisuus, myös havainnollistuu kuvakirjan moniulotteisuus ja sen yhteydet muihin medioihin: sarjakuvaan, elokuvaan, musiikkiin ja teatteriin.
Erilaiset tulkinnat voivat saada lukijan näkemään kertomuksen uudella tavalla tai uudesta näkökulmasta. Käytännön tasolle ulotettuna nämä tulkinnat ehdottavat uusia, vaihtoehtoisia tapoja käsitellä kuolemaa ja surua kirjallisuuden avulla. Konkreettista hyötyä tästä on esimerkiksi vanhemmille, opettajille ja muille lasten kanssa työskenteleville. Fiktiivinen mieli voi myös toimia vertailukohteena ja kognitiivisena mallina todellisen surevan lapsen mielestä. Tällöin tarinamaailman sureva lapsi tarjoaa tärkeän samastumiskohteen, joka parhaimmillaan muodostuu jopa eräänlaiseksi kirjalliseksi tai kuvalliseksi vertaistueksi todellisessa elämässä omaa menetystään surevalle lapselle.
Tutkimuksen kohdeteksteinä on neljä teosta kirjailija Riitta Jalosen ja kuvittaja Kristiina Louhen tuotannosta, joissa käsitellään lapselle läheisen ihmisen kuolemaa, siihen liittyvää surua ja kaipausta sekä surusta toipumista. Välittömästä surun ajasta kerrotaan teoksissa Elisabet, nalle ja pikkuveli, jota ei ole (1994) ja Tyttö ja naakkapuu (2004). Tyttö ja naakkapuu on Jalosen ja Louhen kuvakirjatrilogian ensimmäinen osa, jota ovat seuranneet teokset Minä, äiti ja tunturihärkki (2005) sekä Revontulilumi (2006). Kuolema on keskusaiheena ainoastaan teoksessa Tyttö ja naakkapuu, mutta myös jatko-osat kytkeytyvät sekä aiheen että teeman osalta lapsen menetyksen kokemukseen. Lisäksi Tyttö-trilogian jatko-osat tuovat lohdutuksen ja lapsen toipumisen kokemuksen tarkastelun kohteeksi.
Tajunnankuvaus yhtenä fiktion tutkimuksen peruskysymyksenä nousee tarkastelun keskiöön. Toinen keskeinen painopistealue on kuvakirjan ja kuvitetun kirjan poetiikka, jossa olennaista on kuvan ja sanan kiinteä vuorovaikutus. Kielellisen ja kuvallisen esittämisen vuorovaikutuksen analyysi ei sulje pois sitä, että sanaa ja kuvaa on mahdollista tarkastella myös erillisinä kerronnallisina elementteinä. Lapsen surun ja ikävän kuvausten tulkinnoissa tavoitteena on vuorovaikutteisuus, jossa sekä rakenteelliset että temaattiset piirteet otetaan huomioon. Yhtäältä tarkoitus on kiinnittää huomiota sellaisiin kielellisiin ja kuvallisiin keinoihin, jotka helpottavat kertomusten lukemista luotettavina ja mimeettisenä kuvauksina surevan lapsen maailmasta. Toisaalta mielenkiinnon kohteena ovat myös fiktion mahdollistamat kerronnalliset tilanteet, joiden voi olettaa palvelevan erityisesti kuolema-aiheen käsittelyä.
Tutkimuksen rakentumista ohjaa dialogisuuden periaate. Vuorovaikutteisen dialogin toteutumista tarkastellaan kuudella eri tasolla, jotka muodostuvat seuraavista vastapareista: 1) teoria ja tulkinta, 2) muodolliset ja temaattiset piirteet, 3) sana ja kuva, 4) taiteenmuodon ja tosielämän skriptit (kerronnallistaminen taiteen konventioiden ja luonnollistamisen välillä liikkuvana toimintana), 5) kuvakirjan sarjallisuus ja jaksollisuus sekä 6) lapsen surua kuvaava teos ja ympäröivä todellisuus. Teoksissa käytetyt erilaiset kerronnan keinot, niiden moninaisuus ja kerronnan kognitiivinen kerroksellisuus heijastelevat surun hahmottomuutta ja hallitsemattomuutta. Tässä mielessä näen dialogin muodon ja temaattisten piirteiden välillä toimivana. Aivan samaan tapaan kuin kohdeteosten monitasoiset kerronnalliset ratkaisut vastustavat ja testaavat luokittelua ja lokerointia eivätkä asetu siististi valmiisiin kategorioihin tai kerronnan laatikkomalleihin, temaattisesti suru ja sen kuvaaminen kertovassa fiktiossa on hyvin moniulotteista. Erityisesti kielellisen kerronnan analyysin lopputuloksena syntyy usein tulkinta, joka jää eri kategorioiden ja kehysten välitilaan edustamatta yhtä tiettyä kerronnallista strategiaa. Tämän vuoksi kerronnan muotojen systemaattista luokittelua mielekkäämpää on ollut pohtia, miksi kerronta on rakentunut niin kuin on ja mihin näillä kerronnallisilla ratkaisuilla mahdollisesti on pyritty.
Kuolema ja siihen liittyvä suru ovat lastenkirjan aiheina erittäin vaativia. Riitta Jalosen kerronnalle tyypillinen aukkoisuus ja Kristiina Louhen pelkistetty kuvitus jättävät runsaasti tilaa lukijan tulkinnoille. Kerronnan aukkoisuus edistää dialogia surua kuvaavan teoksen ja yksittäisen lukijan tulkinnan välillä. Se, että lukijalle ei esitetä yhtä ainoaa totuutta asioista, vaan tarjotaan useita mahdollisia tulkintapositioita, joista valita, toimii lukijaa aktivoivana keinona. Tällaisissa kysymyksiä herättävissä kohdissa lastenkirja voi toimia välineenä ja välittäjänä, joka johdattaa keskusteluun vaikeasta ja ahdistavastakin aiheesta. Kun kuolemaa käsitellään lastenkirjan fiktiivisessä tarinamaailmassa, vaikea aihe etääntyy vähän kauemmas lapsen arjen todellisuudesta ja ahdistavaa asiaa voi olla helpompi lähestyä. Niin verbaalisen kuin visuaalisen kerronnan aukkopaikkoja täyttäessään lukija voi ikään kuin myös itse osallistua tarinan kertomiseen.
Kertova fiktio antaa mahdollisuuden päästä kuvitteellisesti kokemaan asioita, joihin ihmisellä ei tosielämässä ole pääsyä. Tässä toteutuu ajatus kvalian käsitteestä, jonka avulla mielenfilosofiassa on kuvattu, miltä tuntuisi kokea erilaisia tunteita ja mielentiloja. Sekä Tyttö ja naakkapuun että teoksen Elisabet, nalle ja pikkuveli, jota ei ole kerronnassa avautuu sellaisia mahdollisia maailmoja, joihin tosielämässä kukaan ei pääse katsomaan. Visuaalisissa kuvissa kuolemaan ja suruun liittyvät ei-näkyvät, kokemuksen ulottumattomiin jäävät ja aineettomat sisällöt konkretisoituvat. Samastuminen taivaalla lentävään tyttöön tai vilkuttaminen tuonpuoleiseen matkaavalle isälle ovat kirjan kuvituksen katsojalle mahdollistamia tilanteita. Kvaliaan liittyy suuria kysymyksiä niin kielellisen kuin kuvallisen kerronnan kohdalla erityisesti teosten kuolema- ja surutematiikan näkökulmasta. Mahdollisuus nähdä surevan lapsen mieleen syntyy kuvan ja sanan kiinteässä vuorovaikutuksessa ja yhteistoiminnassa.
Visuaalisen kerronnan osalta analyysi keskittyy sekä yksittäisen kuvan kertoviin keinoihin että kuvien sarjaan kertomuksena. Näyttämällä fiktiivisen maailman ulkoiset tilanteet ja tapahtumat kuvitus auttaa lukijaa asemoimaan itsensä suhteessa tarinamaailman ajallisiin, tilallisiin ja paikallisiin kehyksiin. Kuvien sarjallisuuden analyysi osoittautuu tarkoituksenmukaiseksi tavaksi tutkia kuvakirjan kokonaisuuden rakentumista. Erityisesti kertomusten ajallisten tasojen hahmottamisessa sarjallisuuteen perustuva lukutapa on toimiva metodi. Yhtenä merkittävimmistä havainnoistani pidän sitä, että tarkastelun keskittyessä kuvien sarjallisuuteen, myös sen vastapari, kerronnan jaksollisuus, nousee korostetusti esille. Jaksottaminen väliotsikoiden avulla korostaa tavallaan esityksen ei-kertovuutta. Väliotsikot tukevat kuvakirjan episodimaista luonnetta, joka syntyy siitä, että aukeamat edustavat valittuja näkymiä kertomuksen fiktiiviseen maailmaan. Tämä episodimaisuus vahvistaa edelleen kerronnan lyyrisiä piirteitä. Merkittävää lisäarvoa tutkimukselle tuovat uudet tulkinnat, jotka ovat syntyneet kuvien sarjallisessa analyysissa. Näiden tulkintojen perustana ovat yhteydet kuvien välillä. Kun analyysissa irtaudutaan yksittäisestä kuvasta kohti laajempaa kuvallista materiaalia, muiden kuvien muodostaman visuaalisen kontekstin merkitys kasvaa. Kuva saa tulkintansa ja merkityksellistyy suhteessa edeltäviin ja myös seuraaviin kuviin. Kuvien sarjallisuuden tarkastelussa paitsi jäsentyy kuvakirjan kokonaisuus, myös havainnollistuu kuvakirjan moniulotteisuus ja sen yhteydet muihin medioihin: sarjakuvaan, elokuvaan, musiikkiin ja teatteriin.
Erilaiset tulkinnat voivat saada lukijan näkemään kertomuksen uudella tavalla tai uudesta näkökulmasta. Käytännön tasolle ulotettuna nämä tulkinnat ehdottavat uusia, vaihtoehtoisia tapoja käsitellä kuolemaa ja surua kirjallisuuden avulla. Konkreettista hyötyä tästä on esimerkiksi vanhemmille, opettajille ja muille lasten kanssa työskenteleville. Fiktiivinen mieli voi myös toimia vertailukohteena ja kognitiivisena mallina todellisen surevan lapsen mielestä. Tällöin tarinamaailman sureva lapsi tarjoaa tärkeän samastumiskohteen, joka parhaimmillaan muodostuu jopa eräänlaiseksi kirjalliseksi tai kuvalliseksi vertaistueksi todellisessa elämässä omaa menetystään surevalle lapselle.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4985]