Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Menetelmät rasva- ja öljypitoisten yhdyskuntajätevesien määrän vähentämiseksi viemäriverkostossa

Ruotanen, Venla (2025)

 
Avaa tiedosto
RuotanenVenla.pdf (25.54Mt)
Lataukset: 



Ruotanen, Venla
2025

Ympäristö- ja energiatekniikan DI-ohjelma - Programme in Environmental and Energy Engineering
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering and Natural Sciences
Hyväksymispäivämäärä
2025-10-07
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202510069698
Tiivistelmä
Rasvat ja öljyt aiheuttavat viemäriverkostossa monenlaisia ongelmia. Tyypillisimmin ne kovettuvat koviksi kerrostumiksi putkien ja pumppaamoiden seinämiin, joiden puhdistaminen ja siivoaminen aiheuttaa huoltokustannuksia. Huoltokustannusten lisäksi kerrostumat muodostavat turvallisuusriskin, jos putki tai pumppaamo tukkeutuu ja jätevesi purkautuu läheiseen ympäristöön.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vesilaitoksen näkökulmasta, mitä ongelmia rasvat ja öljyt aiheuttavat viemäriverkostossa ja mistä ongelmat johtuvat. Lisäksi tavoitteena oli tutkia, mitkä menetelmät ovat tehokkaimpia rasvanerotukseen ennen kuin rasvat ja öljyt johdetaan viemäriverkostoon. Tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoituja haastatteluita, joiden avulla selvitettiin, mitä ongelmia rasvoista ja öljyistä aiheutuu viemäriverkostossa, mitkä ovat niiden todennäköisimmät syyt ja mitä menetelmiä ongelmien ratkaisemiseksi on käytetty. Aineisto litteroitiin ja koodattiin, jonka jälkeen analyysia jatkettiin aineistolähtöisellä ja teorialähtöisellä analyysilla. Lopuksi laadullisen tutkimuksen uskottavuus varmistettiin vielä osallistujatarkistuksella.

Tutkimuksen perusteella rasva- ja öljypitoiset yhdyskuntajätevedet ovat peräisin monista lähteistä kuten ravintoloista, grilleistä ja elintarviketeollisuudesta. Ongelmiksi tunnistettiin rasvakerrostumat, tukokset ja ylivuodot. Merkittävimmäksi tekijäksi ongelmien taustalla kerrottiin olevan rasvanerottimien huoltamattomuus. Muita syitä olivat tilanpuute, pesuaineet, rasvanerottimien alimitoittaminen, tietämättömyys, kiinteistön käyttötarkoituksen muutokset sekä aiheutuvat kustannukset.

Tavallisesti pienemmille toimijoille, kuten ravintoloille, vaatimuksena on rasvanerotin, jolla rasvan ja öljyn pääsyä viemäriverkostoon voidaan rajoittaa. Lisäksi rasvanerotin tulee huoltaa asianmukaisesti, mutta muita laillisia velvoitteita ei juurikaan ole. Elintarviketeollisuuden puolella rasvojen ja öljyjen kuormitus on suurempi, jolloin tarvitaan kehittyneempiä jäteveden puhdistusmenetelmiä, kuten flotaatiota. Elintarviketeollisuuden puolella lakien, määräysten ja sopimusten tuomat velvoitteet ovat tiukemmat ja ne ohjaavat jätevesien käsittelyä.

Viestintää ja kampanjointia tehdään aiheeseen liittyen säännöllisesti eri viestintäkanavissa. Tiedotteet painottuvat jouluun ja vappuun, jolloin muistutetaan paistorasvojen oikeaoppisesta hävittämisestä. Myös rasvanerottimien kiinteistökohtainen valvonta, keskustelu ja sopiminen sekä poliittiset ohjauskeinot ovat olleet menetelmiä ongelmien vähentämiseksi, mutta niiden toteutus vaatisi vielä kehittämistä. Rasvoista ja öljyistä aiheutuvien ongelmien vähentäminen edellyttääkin kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa yhdistyvät niin teknologia, osaaminen, rahoitus, viestintä kuin poliittiset ohjauskeinotkin.
 
Fat, oil and grease (FOG) cause various problems in sewer networks. Most commonly they harden into FOG deposits on pipe walls and pumping stations causing cleaning and maintenance costs. In addition to these costs, the deposits pose a safety risk if a pipe or pumping station becomes clogged and wastewater is discharged into the surrounding environment causing a sanitary sewer overflow.

The aim of the study was to examine, from the perspective of a water utility, what problems fats and oils cause in the sewer network and what the underlying reasons for these problems are. The study also sought to identify which methods are most effective for removing fats before they enter the sewer network. The topic was studied using semi-structured interviews. These interviews provided a comprehensive understanding of the problems caused by FOG in the sewer network, their most likely causes, and the methods used to solve these problems. The data was transcribed and coded, after which the analysis continued using both data-driven and theory-driven approaches. Finally, the credibility of the qualitative research was verified through participant validation.

Based on the study, municipal wastewater containing FOG mainly originates from restaurants, grills, and the food industry. The problems identified included FOG deposits and blockages, as well as overflows in the sewer network. The most significant factor behind these problems was reported to be the lack of maintenance of grease interceptors. Other causes included lack of space, detergents, undersized grease interceptors, lack of awareness, changes in property use, and associated costs.

Typically, smaller operators such as restaurants are required to have a grease interceptor to limit the entry of fats and oils into the sewer network. In addition, the grease interceptor must be properly maintained, but there are few other legal obligations. In the food industry, the load of fats and oils is greater, requiring more advanced wastewater treatment methods such as flotation. In the food industry, the obligations imposed by laws, regulations, and agreements are stricter and guiding and defining wastewater treatment.

Communication and campaigning on the topic are carried out regularly through various communication channels. Announcements are concentrated around Christmas and May Day, when people are reminded of the proper disposal of cooking fats. Property-specific monitoring of grease interceptors, dialogue and agreements, as well as political steering tools, have also been used as methods to reduce problems, but their implementation still requires further development. Reducing problems caused by fats and oils therefore requires a comprehensive approach that combines technology, expertise, funding, communication, and political steering tools.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [41201]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste