Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kokoonpanolinjan manuaalisesti syötetyn pysäytysdatan oikeellisuuden ja käsittelyn kehittäminen

Korte, Helena (2025)

 
Avaa tiedosto
KorteHelena.pdf (861.0Kt)
Lataukset: 



Korte, Helena
2025

Tietotekniikan DI-ohjelma - Master's Programme in Information Technology
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta - Faculty of Information Technology and Communication Sciences
Hyväksymispäivämäärä
2025-06-06
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202505175705
Tiivistelmä
Data on merkittävä resurssi yrityksille nyky-yhteiskunnassa. Se on tärkeä tiedon lähde ja mahdollistaa konkreettiseen näyttöön perustuvan päätöksenteon ja toiminnan kehittämisen. Kuitenkin data, jonka laadussa on puutteita, voi johtaa virheellisiin johtopäätöksiin. Siksi, jos dataa kerätään, on tärkeää pitää huoli, että data pitää paikkansa. Jos datan käsittely ei ole sujuvaa ja tuota jatkokäyttökelpoista dataa, ei dataa päästä hyödyntämään. Pysäytysdatan avulla voidaan saada tärkeää tietoa kokoonpanolinjan pysäytyksistä. Pysäytysten hallinta on tärkeää, sillä jopa satoja henkilöitä työllistävän tuotantolinjan pysäyttäminen on todella kallista.
Diplomityön tavoitteena oli selvittää, miten kohdeyrityksen manuaalisesti syötetyn pysäytysdatan oikeellisuutta ja käsittelyä voidaan kehittää. Diplomityössä tehtiin laadullinen haastattelututkimus pysäytysdatan oikeellisuuden lähtötilanteen selvittämiseksi, ja kehitystarvetta havaittiin. Kokoonpanolinjan pysäytyksen syy, eli esimerkiksi työn valuminen tai materiaalin puuttuminen, ei määräytynyt yhtenevällä tavalla datan kirjaajasta riippumatta. Tämä teki datasta epäluotettavaa ja harhaanjohtavaa.
Lisäksi datan käsittelyssä havaittiin puutteita, mikä johti siihen, että osa pysäytysdatasta oli käyttökelvottomassa muodossa. Pysäytyksen aiheuttaneen työvaiheen kirjaaminen tuotannonohjausjärjestelmään oli monivaiheista ja vaivalloista. Käyttökelpoista dataa siitä, mikä työvaihe kohtaa linjan pysäyttämiseen johtavia haasteita, ei näin ollen ollut saatavilla. Diplomityössä tehtiin kirjallisuuskatsaus manuaalisesti syötetyn datan oikeellisuuden ja datan käsittelyn kehittämisen keinoista.
Diplomityö jakautuu kahteen konstruktiivisella tutkimusmenetelmällä kehitettävään osa-alueeseen. Työssä kehitetään manuaalisesti syötetyn pysäytysdatan oikeellisuutta sekä datan käsittelyä. Datan oikeellisuutta kehitettiin laatimalla pysäytysohjeet, sillä teoreettisen tiedon perusteella se on sopiva tapa parantaa datan oikeellisuutta kohdeyrityksen tilanteessa, jossa manuaalisesti syötettävään dataan liittyy päätöksentekoa eikä passiivista datan syöttöä.
Pysäytysdatan käsittelyä, eli pysäytyksen aiheuttaneen työvaiheen vaiheittaista kirjaamista tuotannonohjausjärjestelmään, kehitettiin suunnittelemalla uusi toimintatapa. Uudessa toimintatavassa pysäytyksen aiheuttanut työvaihe valitaan suoraan terminaalipäätteestä, jolla linja pysäytetään. Lisäksi laadittiin vaihtoehtoinen toimintatapa, jolla nykyisiä menetelmiä voidaan optimoida ilman tarvetta järjestelmätason muutoksille. Kehitystavat perustuivat välivaiheiden ja manuaalisen työn määrän minimointiin sekä yhdenmukaisen, jatkokäyttökelpoisessa muodossa olevan datan luontiin. Sekä pysäytysdatan käsittelyn kehitystoimia että pysäytysohjeiden vaikusta datan oikeellisuuteen arvioitiin diplomityössä laadittujen vaatimusten avulla.
Diplomityön tuloksena laadittiin pysäytysohjeet, joiden avulla erityisesti pysäytyksen syyn kertovan datan paikkansa pitävyyttä saadaan kehitettyä merkittävästi paremmaksi. Ohjeilla saadaan yhdenmukaistettua toimintatapoja, ja tehtyä pysäytyksen syyn kertovasta datasta luotettavampaa. Datan käsittelyyn kehitettiin tapa, joka poistaa viidestä käsittelyvaiheesta neljä säästäen toimihenkilöiden aikaa ja vaivaa. Tapa mahdollistaa pysäytyksen aiheuttaneiden työvaiheiden tunnistamisen pysäytysdatan perusteella. Näin voidaan saada selville, mitkä työvaiheet kohtaavat eniten haasteita työn suorittamisessa, ja kohdistaa kehitystoimia niihin pysäytysten vähentämiseksi.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40554]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste