Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Environmental Exposures, Gut Microbiota and Child Health in Rural Malawi

Kortekangas, Emma (2025)

 
Avaa tiedosto
978-952-03-3959-3.pdf (8.679Mt)
Lataukset: 



Kortekangas, Emma
Tampere University
2025

Lääketieteen, biotieteiden ja biolääketieteen tekniikan tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine, Biosciences and Biomedical Engineering
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2025-05-30
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3959-3
Tiivistelmä
Lasten aliravitsemus on edelleen hyvin yleistä etenkin matalan tulotason ja keskitulon maissa. Aliravitsemus johtaa lisääntyneeseen sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen lapsuudessa ja sillä on pitkäaikaisvaikutuksia, muun muassa lisääntynyt ei-tarttuvien tautien riski ja heikentynyt taloudellinen tuottavuus. Liian vähäisen ravinnonsaannin lisäksi tulehdustilat altistavat aliravitsemukselle. Sekä akuutit infektiot, että krooniset tulehdustilat voivat aiheuttaa aliravitsemusta vaikuttamalla aineenvaihduntaan ja kasvuhormonien toimintaan. Yleinen syy krooniselle tulehdustilalle aliravitsemuksen yhteydessä on ympäristöperäinen enteropatia, joka on subkliininen suolistotulehdus.

Tämän lisäksi suoliston mikrobiston on todettu vaikuttavan aliravitsemuksen syntyyn. Ensimmäiset elinvuodet ovat erityisen tärkeät mikrobiston kehityksen kannalta ja tänä aikana mikrobiston koostumus muuttuu nopeasti. Ympäristötekijöiden tiedetään vaikuttavan mikrobiston koostumukseen, mutta tarkempaa tietoa mikrobistoon vaikuttavista tekijöistä on vain vähän, varsinkin matalan tulotason maista. Suoliston mikrobiston on myös todettu olevan yhteydessä etenkin suoliston infektiosairauksiin. Lasten yleisen sairastuvuuden ja suoliston mikrobiston yhteyttä on kuitenkin tutkittu vain vähän. Ympäristöperäisen enteropatian oletetaan johtuvan huonon hygienian johdosta saaduista patogeenisistä bakteereista, jotka johtavat suoliston ja koko elimistön tulehdustilaan, sekä suoliston seinämän vaurioitumiseen ja epiteelin tiiviyden heikkenemiseen. Vaikka tiettyjen bakteerien yhteys ympäristöperäiseen enteropatiaan on todettu lukuisissa tutkimuksissa, suoliston mikrobiston ja ympäristöperäisen enteropatian yhteys on epäselvä.

Tämän tutkimuksen tavoite oli tutkia mahdollisia suoliston mikrobiston määrittäjiä, sekä yhteyttä mikrobiston ja lasten sairastuvuuden ja ympäristöperäisen enteropatian välillä populaatiossa, jossa lasten aliravitsemus on yleistä. Tässä tutkimuksessa käytetty data kerättiin osana iLiNS-DYAD –tutkimusta Malawin maaseudulla eteläisessä Afrikassa. iLiNS-DYAD:ssa tutkittiin maapähkinäpohjaisen lisäravinnon vaikutusta sikiöaikaiseen ja lasten kasvuun. Tutkimuksen aikana kerättiin sosioekonomista ja kliinistä dataa useina ajankohtina, lasten sairastuvuutta mittaavaa dataa kerättiin viikoittain syntymän ja 18 kuukauden iän välillä. Lisäksi ulostenäytteitä kerättiin 6, 12, 18 ja 30 kuukauden ikäisiltä lapsilta ja 16S rRNA sekvensointia käytettiin mikrobiston koostumuksen määritykseen. Mikrobiston koostumusta kuvaavat muuttujat olivat mikrobiston kypsyys, mikrobiston diversiteetti (Shannon Index), beetadiversiteetti mitattuna UniFrac-etäisyyksinä ja yksittäisten taksonomisten yksiköiden suhteellinen määrä. Ympäristöperäistä enteropatiaa mitattiin ulosteesta mitatuilla kalprotektiinin, alpha-1-antitrypsiinin ja REG1B:n –pitoisuuksilla.

Ympäristötekijöiden ja mikrobiston yhteyttä tutkivissa analyyseissä äitien koulutustaso oli kääntäen verrannollinen mikrobiston kypsyyteen ja diversiteettiin. Yhteyttä haitallisten ympäristötekijöiden ja alentuneen mikrobiston kypsyyden tai diversiteetin välillä ei havaittu. Vuodenaika oli yhteydessä UniFrac-etäisyyksiin ja useat ympäristötekijät, lähinnä vuodenaika, juomaveden lähde sekä sosioekonominen tausta olivat yhteydessä yksittäisten taksonomisten yksiköiden suhteelliseen määrään. Lasten sairastuvuus ei ollut johdonmukaisesti yhteydessä mikrobiston koostumukseen, mutta ripuli ulostenäytteen ottoa edeltävän kuukauden aikana oli käänteisesti verrannollinen mikrobiston kypsyyteen ja diversiteettiin 12 kuukauden iässä. Lisäksi ripuli oli yhteydessä UniFrac-etäisyyksiin 6 ja 12 kuukauden iässä ja suurempi mikrobiston kypsyys ja diversiteetti kuuden kuukauden iässä olivat yhteydessä vähäisempään kuumeen ilmaantumiseen. Mikrobiston kypsyys ja diversiteetti olivat käänteisesti verrannollisia kaikkiin kolmeen ympäristöperäistä enteropatiaa mittaavaan muuttujaan. Nämä muuttujat olivat myös yhteydessä UniFrac- etäisyyksiin 6 ja 30 kuukauden iässä ja useiden yksittäisten taksonomisten yksiköiden suhteelliseen määrään.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tässä tutkimuspopulaatiossa, joka koostui eteläisessä Afrikassa maaseudulla elävistä nuorista lapsista, haitalliset ympäristötekijät eivät ole yhteydessä alentuneeseen mikrobiston kypsyyteen tai diversiteettiin. Mikrobiston koostumus tosin vaihtelee vuodenajan mukaan. Lasten sairastuvuus ei yleisesti ottaen ole yhteydessä mikrobiston koostumukseen, mutta ripuli saattaa vaikuttaa mikrobiston kypsyyteen, diversiteettiin ja yleiseen koostumukseen 12 kuukauden iässä tässä populaatiossa. Mikrobiston kypsyys ja diversiteetti ovat yhteydessä matalampiin ympäristöperäistä enteropatiaa mittavien muuttujien pitoisuuksiin ja nämä muuttujat ovat yhteydessä lukuisiin yksittäisiin taksonomisiin yksiköihin. On kuitenkin epäselvää, onko havaituissa yhteyksissä kyse syy-seuraussuhteista ja lisätutkimuksia tarvitaan näiden yhteyksien arvioimiseksi eri populaatioissa.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [5027]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste