Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Näkyville piilotetut : Lapset ja lapsen oikeudet aseellisissa konflikteissa suomalaisten rauhanturvaajien haastatteluissa

Salomäki, Anna-Riitta (2025)

 
Avaa tiedosto
978-952-03-3896-1.pdf (3.990Mt)
Lataukset: 



Salomäki, Anna-Riitta
Tampere University
2025

Yhteiskuntatutkimuksen tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Social Sciences
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2025-05-24
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3896-1
Tiivistelmä
Tutkimuksessa tarkastellaan sitä, miten lapsen oikeudet tulevat määritellyksi ja kuinka niitä toteutetaan sotilaallisen kriisinhallinnan käytännöissä. Samalla tutkimuksessa tarkastellaan myös sitä, millaisille lapsuuskäsityksille ja toimijoiden itseymmärryksille omasta roolistaan lapsen oikeudet ja niiden toteuttaminen perustuvat. Tutkimukseni aineistona on vuosina 2020–2022 suomalaisilta, sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin osallistuneilta henkilöiltä kerätty laadullinen haastatteluaineisto (21).

Lasten yhteiskunnalliseen ja oikeudelliseen asemaan liittyvät muutokset tarkoittavat, että yhä uudet toimijat, myös ne, joilla lapset eivät ole institutionaalinen päätehtävä, joutuvat huomioimaan työssään lapset ja heidän oikeutensa. Lapset ja aseelliset konfliktit ovat olleet YK:n turvallisuusneuvoston asialistalla 1990-luvulta lähtien ja kansainvälinen keskustelu lasten huomioimisesta osana siviilien suojelua ja rauhanturvaamista on voimistunut. Tämä liittyy itse rauhanturvaamisessa tapahtuneisiin muutoksiin. Operaatioiden toimintaympäristö on muuttunut entistä kompleksisemmaksi ja tullut lähelle siviiliväestöä, eli myös lapsia ja lasten tavanomaisia arkiympäristöjä. Tämä tarkoittaa, että rauhanturvaajat yhä todennäköisemmin kohtaavat työssään lapsia ja heidän oikeuksiinsa liittyviä kysymyksiä.

Tutkimus on muodoltaan monografia. Tutkimuksen empiiristä osiota on pohjustettu teoreettisilla luvuilla, jotka kontekstoivat ja tuovat näkyviin tutkimuskysymykseen liittyviä ulottuvuuksia. Tutkimuksen ensimmäisessä teoreettisessa pääluvussa tarkastellaan lapsuutta, lapsen oikeuksia ja lapsen oikeuksia aseellisissa konflikteissa. Tutkimuksen toisessa teoreettisessa pääluvussa tarkastellaan sodankäynnin muutosta, rauhanturvaamista sekä lapsen asemaa aseellisissa konflikteissa. Lapsen asemaa aseellisissa konflikteissa jäsennetään erilaisten tutkimuskirjallisuudesta paikannettujen kehystysten, kuten suojelun ja osallisuuden, kautta. Aseellisten konfliktien vaikutuksia lapsiin tarkastellaan myös eri lapsiryhmien näkökohdista.

Tapa, jolla tutkimuksessa hahmotetaan tutkimuksen ontologisia ja epistemologisia lähtökohtia, on saanut vaikutteita kriittisestä realismista. Tutkimuksessa sosiaalista todellisuutta tarkastellaan sekä materiaalisena että sosiaalisena. Kohtaamiset lasten kanssa ja niistä tehdyt tulkinnat kantavat mukanaan erilaisia kerrostumia. Tutkimus-menetelmäksi on valittu temaattinen analyysi. Empiiriset, rauhanturvaajien haastatteluaineistoon perustuvat tulokset esitetään kahdessa pääluvussa. Ensimmäinen näistä on nimeltään Rauhanturvaajana lasten parissa. Luvussa käsitellään sitä, miten rauhanturvaajat määrittelevät itseään suhteessa lapsiin ja lapsia, joihin heidän tekemänsä työ kohdistuu, sekä kertovat lapsiin kohdistuvasta työstään. Toinen empiirinen pääluku käsittelee lapsen oikeuksia koskevaa puhetta. Lapsen oikeuksia koskevaa puhetta tarkastellaan sekä sanoitettujen oikeuksien että piiloisemman lapsen oikeuksia koskevan puheen kautta.

Tutkimuksessa lapsen oikeuksia aseellisissa konflikteissa tarkasteltiin arjessa realisoituvina käytäntöinä. Tämä tarkoittaa, että lapsen oikeudet saavat sisältönsä ja merkityksensä niissä konteksteissa, joissa niitä toteutetaan. Sitä, miten lapset ja lapsen oikeudet tulivat määritellyksi ja tarkastelluksi, määrittivät niin institutionaalinen konteksti ja sen reunaehdot, aikuisten ottamat positiot suhteessa lapsiin, kuin erilaiset lapsuuskäsitykset. Lapset tulivat huomioiduksi esimerkiksi erilaisten kehollista vuorovaikutusta koskevien ohjeistusten kautta. Samalla sekä lapsiin että heidän oikeuksiinsa liittyi erilaisia ristiriitaisia elementtejä. Esimerkiksi konkreettisen työn nähtiin kohdistuvan muualle, silti lapsia kohdattiin ja heidän kerrottiin olevan koko ajan läsnä. Yksi tutkimuksen keskeisistä havainnoista oli, että sekä lapset että heidän oikeutensa olivat sotilaallisessa kriisinhallinnassa kysymyksiä, jotka olivat eri tavoilla näkyville piilotettuja. Lapsen oikeuksia havaittiin usein tilanteissa, joihin liittyi vakavia lapsen oikeuksien rikkomuksia tai niitä yhdistettiin lapsiryhmiin, joiden oikeudet, kuten oikeus käydä koulua, eivät toteutuneet. Arkisen työn, kuten raportoinnin tai miinavalistuksen, yhdistäminen lapsen oikeuksiin oli vähemmän selkeää.

Yksi lapsen oikeuksia koskevan keskustelun erityispiirre on se, miten yhä uudet lapsiryhmät ja kysymykset tulevat näkyviksi. Aseellisia konflikteja kohdanneet lapset ovat yksi tällainen ryhmä. Lapsen oikeuksien huomiointi vaatii siis yhä tarkempaa räätälöintiä, erilaisten tekijöiden huomiointia ja osaamista. Tämä asettaa haasteita lapsen oikeuksiin perustuville tarkastelutavoille. Toimijoilta vaaditaan monenlaista tietoa ja taitoa, jotta aseellisia konflikteja kokeneiden lasten oikeudet tulevat realisoiduksi niissä käytännöissä ja tilanteissa, joissa tehdään lapsia koskevia päätöksiä. Tämän tueksi tarvitaan näkemystä siitä, mitä aseellisia konflikteja kohdanneiden lasten oikeuksien huomiointi ja sen pohjaksi tarvittava tieto tarkoittaa eri konteksteissa ja niissä institutionaalisissa käytännöissä, joissa lapsen oikeuksia toteutetaan. Näkemystä tarvitaan myös siitä, millaisiin käsityksiin lapsuudesta ja aseellisia konflikteja kohdanneiden lasten tilanteista lasten oikeuksia koskevat tulkinnat perustuvat.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [5027]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste