Training Professional Skills in and for Safety-Critical Mobility Systems : A Multimodal Analysis of Air Traffic Control Apprenticeship
Koskela, Inka (2025)
Koskela, Inka
Tampere University
2025
Yhteiskuntatutkimuksen tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Social Sciences
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2025-04-25
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3854-1
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3854-1
Tiivistelmä
Lennonjohtojärjestelmä ja -palvelu nojaa ammattilaisten osaamiseen ja kyvykkyyksiin työskennellä yhteistyössä turvallisuus- ja aikakriittisissä olosuhteissa. Merkittävä osa lennonjohtajien koulutuksesta tapahtuu käytännön harjoitteluna todellisissa tai simuloiduissa lennonjohdon työtehtävissä ja -ympäristöissä, joissa koulutettavat saavat käytännön kokemusta ilmaliikenteen johtamisesta kouluttajien valvonnassa ja ohjauksessa. Lennonjohtajien koulutusta voikin luonnehtia mestari-kisällisuhteessa tapahtuvaksi opettamiseksi ja oppimiseksi (engl. apprenticeship). Kiinnostavia kysymyksiä ovat, miten lennonjohtajakoulutettavia ohjataan niin, että he pystyvät johtamaan lentoliikennettä turvallisesti ja tehokkaasti tulevissa tehtävissään lennonjohdon ammattilaisina, ja miten itse koulutustilanteet on järjestetty niin, että lentoliikenteen ja lennonjohtojärjestelmän turvallisuusnäkökohdat ja vaatimukset tulevat huomioitua.
Neljästä tutkimusartikkelista ja yhteenvedosta koostuvassa väitöskirjassani kuvaan vuorovaikutuksen ja multimodaalisen toiminnan järjestymistä lennonjohtajien koulutuksessa. Tutkimuksen keskeisiä käsitteitä ovat ammatillinen osaaminen ja taidot sekä taitojen opettaminen mestari-kisällivuorovaikutussuhteessa. Aiemmin ammatillista osaamista ja oppimista mestari-kisällioppimisessa on teoretisoitu ja empiirisesti tutkittu pääasiassa kasvatustieteissä, organisaatiotutkimuksessa ja psykologiassa. Tutkimuksessa on kuitenkin aukkoja, sillä esimerkiksi mestari-kisällioppimista koskevissa lähestymistavoissa ei eksplisiittisesti tarkastella käytännön harjoitteluun liittyviä ohjauksen ja opetuksen käytäntöjä.
Omassa tutkimuksessani nojaan etnometodologiseen keskustelunanalyysiin, vuorovaikutuksen multimodaaliseen analyysiin ja etnografian menetelmiin. Tarkastelen lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjausta sosiaalisesti järjestyneenä toimintana. Tutkin, miten lennonjohtokoulutettava ja -kouluttaja parina toteuttavat käytännön harjoittelua ja koulutustoimintaa simuloiduissa ja todellisissa työympäristöissä. Väitöskirjani liittyy kahteen yhteiskuntatieteelliseen tutkimusperinteeseen: sosiologiseen työpaikkatutkimukseen ja mikroanalyyttiseen tutkimukseen noviisin ja ekspertin vuorovaikutuksesta erilaisissa oppimisen konteksteissa. Tutkimuksen ensisijaisena aineistona hyödynnän koulutustilanteiden videotallenteita. Näistä ensimmäinen osa on kerätty koulutusyksikön lennonjohtosimulaattorissa (N = 12 tuntia) ja toinen osa lennonjohtajakoulutettavien työssäoppimisjaksolla kahdessa suomalaisessa lennonjohtoyksikössä (N = 26 tuntia). Etnografinen tieto on tarjonnut tärkeää taustaymmärrystä lennonjohdosta järjestelmänä ja työnä sekä tulkinallisia apuvälineitä ymmärtää osallistujien omia, tilanteessa rakentuvia orientaatioita nopeasti muuttuvissa liikenneolosuhteissa.
Tutkimuksen ensimmäinen keskeinen tulos on, että ilmaliikenteen hallinta toimii sekä koulutustoiminnan kontekstina että sen kohteena, mistä seuraa, että kouluttajien on sovitettava ohjaustaan yhtäältä ilmaliikennejärjestelmän ajallisiin, mobiileihin ja käytännöllisiin olosuhteisiin ja toisaalta työhön liittyviin ammatillisiin standardeihin ja normeihin. Kouluttajien on huolehdittava siitä, että he muotoilevat ja ajoittavat ohjaustoimintaansa siten, että se ei vaaranna lentoliikenteen turvallisuutta tai sujuvuutta. Toinen keskeinen tulos on, että kouluttajan ohjauskäytännöt eivät ole irrallisia ja itsenäisiä toimintoja, vaan sekventiaalisesti sidosteisia yhtäältä lennonjohtojärjestelmän sosio-materiaalisiin olosuhteisiin ja ilmaliikenteessä tapahtuviin muutoksiin ja toisaalta koulutettavan viiveeseen tai ongelmiin vastata liikenteen tai järjestelmän vaatimuksiin lennonjohtotehtävän muotoilun kautta. Kolmanneksi tuon tutkimuksessani esiin, että lennonjohtajakouluttajat käyttävät säännönmukaisesti viittä ohjauskäytäntöä: käskyjä, testikysymyksiä, ohjeita, tiedonjakoja ja koulutettavan puheentuoton ongelmia korjaavia täydennyksiä. Neljänneksi osoitan työssäni, että koulutuettavan osaamisen arviointi on sekventiaalisesti järjestynyttä toimintaa ja kietoutunut meneillään olevaan työ- ja koulutustoimintaan. Osaaminen tulee vuorovaikutuksessa näkyväksi esimerkiksi sitä kautta, miten koulutettava omalla toiminnallaan osoittaa ymmärtävänsä ilmaliikenteessä tapahtuvia muutoksia ja niiden relevanssia työtehtävien muotoilussa.
Väitöskirjassani tuon esiin teoreettisia, metodologisia ja käytännöllisiä kontribuutioita kolmelle itsenäiselle alueelle: 1) ohjaus- ja opetusvuorovaikutukseen kohdistuvalle etnometodologiselle ja keskusteluanalyyttiselle tutkimukselle, 2) kasvatustieteelliselle mestari-kisällioppimisen ja työssäoppimisen tutkimukselle sekä 3) lennonjohtokoulutukseen ja sen pedagogiikkaan käytäntönä. Mikroanalyyttiseen ohjaus- ja opetusvuorovaikutuksen tutkimuksen osalta väitöskirjani tulokset täydentävät ymmärrystä siitä, millä tavoin ohjausta - ja koulutettavan ohjattua toimintaa- muotoillaan käytännön harjoitteluun kytkeytyvissä oppimistilanteissa. Tuon väitöskirjassani esiin ohjauskäytäntöjä, jotka ovat ominaisia työtehtävien harjoittelulle monimutkaisissa ja suurissa liikenteen ohjaus- ja koordinaatiojärjestelmissä. Osoitan, että käytännön harjoittelu lennonjohdon koulutuksessa tapahtuu toimintaympäristössä, jossa on paljon yhtäaikaisia ja päällekkäisiä toimintoja sekä monenkeskistä vuorovaikusta eri toimijoiden välillä, ja jossa työtä ja koulutusta toteutetaan suhteessa ilmaliikennejärjestelmän reaaliaikaisiin turvallisuusvaatimuksiin.
Suhteessa kasvatustieteelliseen teorioihin ja tutkimukseen mestari- kisällioppimista ja työssäoppimisesta väitöskirjatutkimukseni kontribuoi kahdella tavalla. Yhtäältä tulokset kyseenalaistavat aikaisempien mestari-kisällioppimista koskevien teorioiden välinpitämättömyyttä opetus- ja ohjauskäytäntöjä ja niiden merkitystä kohtaan, ja toisaalta ne haastavat aikaisempia ohjauksen käsitteellistämisen tapoja. Tutkimuksessani osoitan, että ohjaus on tehtäväkeskeisessä oppimisympäristössä ohjaajan ja ohjattavan vastavuoroista, yhteistoiminnallista ja vuorovaikutuksessa aktualisoituvaa toimintaa. Johtopäätöksenä ehdotan, että jatkossa mestari-kisällioppimiseen ja työssäoppimiseen kohdistuva kasvatustieteellinen tutkimus voisi hyötyä etnometodologisesta ja multimodaalisesta keskustelunanalyyttisistä lähestymistavoista. Ne mahdollistavat mestari-kisälliohjauksen ja laajemmin työpaikkaoppimiseen liittyvän pedagogiikan tarkastelun vuorovaikutuksellisena, multimodaalisena ja sekventiaalisesti järjestyneenä toimintana.
Suhteessa lennonjohtokoulutuksen pedagogiikkaan käytäntönä tuon esiin, että lennonjohtokoulutus rakentuu kahden institutionaalisen kehyksen ja näitä ohjaavien agendojen varaan. Yhtäältä, lennonjohtokoulutuksen tavoitteena on edistää ammatillisen koulutuksen agendaa ja toisaalta tuottaa ja uusintaa turvallisuus- ja aikakriittisen työn järjestystä ja sujuvuutta. Väitän, että nämä kaksi institutionaalista agendaa eivät ole keskenään ristiriidattomia. Pikemminkin näiden erilaisten agendojen yhteensovittaminen voi vaatia vuorovaikutuksen tasolla kouluttajilta hienovaraista ohjauksen muotoilua ja valintaa sen suhteen, tulisiko a) koulutettavan toimintaa aktiivisesti ohjata kohti lennonjohtotyötä ohjaavia ammatillisia standardeja, vai b) tukea koulutettavan itseohjautuvuutta ja autonomiaa työtehtävien suorittamisessa viivyttämällä tai välttämällä suoraa ohjausta samalla kuitenkin huomioiden, että c) ilmaliikenteen turvallisuus ja operatiivinen sujuvuus ei vaarannu. Jos koulutustoimintaa rakennetaan pelkästään koulutettavan itseohjautuvuuden edistämisen ideaalista käsin ja tämän seurauksena suoraa ohjaustoimintaa vältellään, voi tällä paradoksaalisesti olla ei-toivottavia seurauksia ilmaliikenteen turvallisuudelle ja lennonjohdon operatiiviselle toiminnalle.
Neljästä tutkimusartikkelista ja yhteenvedosta koostuvassa väitöskirjassani kuvaan vuorovaikutuksen ja multimodaalisen toiminnan järjestymistä lennonjohtajien koulutuksessa. Tutkimuksen keskeisiä käsitteitä ovat ammatillinen osaaminen ja taidot sekä taitojen opettaminen mestari-kisällivuorovaikutussuhteessa. Aiemmin ammatillista osaamista ja oppimista mestari-kisällioppimisessa on teoretisoitu ja empiirisesti tutkittu pääasiassa kasvatustieteissä, organisaatiotutkimuksessa ja psykologiassa. Tutkimuksessa on kuitenkin aukkoja, sillä esimerkiksi mestari-kisällioppimista koskevissa lähestymistavoissa ei eksplisiittisesti tarkastella käytännön harjoitteluun liittyviä ohjauksen ja opetuksen käytäntöjä.
Omassa tutkimuksessani nojaan etnometodologiseen keskustelunanalyysiin, vuorovaikutuksen multimodaaliseen analyysiin ja etnografian menetelmiin. Tarkastelen lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjausta sosiaalisesti järjestyneenä toimintana. Tutkin, miten lennonjohtokoulutettava ja -kouluttaja parina toteuttavat käytännön harjoittelua ja koulutustoimintaa simuloiduissa ja todellisissa työympäristöissä. Väitöskirjani liittyy kahteen yhteiskuntatieteelliseen tutkimusperinteeseen: sosiologiseen työpaikkatutkimukseen ja mikroanalyyttiseen tutkimukseen noviisin ja ekspertin vuorovaikutuksesta erilaisissa oppimisen konteksteissa. Tutkimuksen ensisijaisena aineistona hyödynnän koulutustilanteiden videotallenteita. Näistä ensimmäinen osa on kerätty koulutusyksikön lennonjohtosimulaattorissa (N = 12 tuntia) ja toinen osa lennonjohtajakoulutettavien työssäoppimisjaksolla kahdessa suomalaisessa lennonjohtoyksikössä (N = 26 tuntia). Etnografinen tieto on tarjonnut tärkeää taustaymmärrystä lennonjohdosta järjestelmänä ja työnä sekä tulkinallisia apuvälineitä ymmärtää osallistujien omia, tilanteessa rakentuvia orientaatioita nopeasti muuttuvissa liikenneolosuhteissa.
Tutkimuksen ensimmäinen keskeinen tulos on, että ilmaliikenteen hallinta toimii sekä koulutustoiminnan kontekstina että sen kohteena, mistä seuraa, että kouluttajien on sovitettava ohjaustaan yhtäältä ilmaliikennejärjestelmän ajallisiin, mobiileihin ja käytännöllisiin olosuhteisiin ja toisaalta työhön liittyviin ammatillisiin standardeihin ja normeihin. Kouluttajien on huolehdittava siitä, että he muotoilevat ja ajoittavat ohjaustoimintaansa siten, että se ei vaaranna lentoliikenteen turvallisuutta tai sujuvuutta. Toinen keskeinen tulos on, että kouluttajan ohjauskäytännöt eivät ole irrallisia ja itsenäisiä toimintoja, vaan sekventiaalisesti sidosteisia yhtäältä lennonjohtojärjestelmän sosio-materiaalisiin olosuhteisiin ja ilmaliikenteessä tapahtuviin muutoksiin ja toisaalta koulutettavan viiveeseen tai ongelmiin vastata liikenteen tai järjestelmän vaatimuksiin lennonjohtotehtävän muotoilun kautta. Kolmanneksi tuon tutkimuksessani esiin, että lennonjohtajakouluttajat käyttävät säännönmukaisesti viittä ohjauskäytäntöä: käskyjä, testikysymyksiä, ohjeita, tiedonjakoja ja koulutettavan puheentuoton ongelmia korjaavia täydennyksiä. Neljänneksi osoitan työssäni, että koulutuettavan osaamisen arviointi on sekventiaalisesti järjestynyttä toimintaa ja kietoutunut meneillään olevaan työ- ja koulutustoimintaan. Osaaminen tulee vuorovaikutuksessa näkyväksi esimerkiksi sitä kautta, miten koulutettava omalla toiminnallaan osoittaa ymmärtävänsä ilmaliikenteessä tapahtuvia muutoksia ja niiden relevanssia työtehtävien muotoilussa.
Väitöskirjassani tuon esiin teoreettisia, metodologisia ja käytännöllisiä kontribuutioita kolmelle itsenäiselle alueelle: 1) ohjaus- ja opetusvuorovaikutukseen kohdistuvalle etnometodologiselle ja keskusteluanalyyttiselle tutkimukselle, 2) kasvatustieteelliselle mestari-kisällioppimisen ja työssäoppimisen tutkimukselle sekä 3) lennonjohtokoulutukseen ja sen pedagogiikkaan käytäntönä. Mikroanalyyttiseen ohjaus- ja opetusvuorovaikutuksen tutkimuksen osalta väitöskirjani tulokset täydentävät ymmärrystä siitä, millä tavoin ohjausta - ja koulutettavan ohjattua toimintaa- muotoillaan käytännön harjoitteluun kytkeytyvissä oppimistilanteissa. Tuon väitöskirjassani esiin ohjauskäytäntöjä, jotka ovat ominaisia työtehtävien harjoittelulle monimutkaisissa ja suurissa liikenteen ohjaus- ja koordinaatiojärjestelmissä. Osoitan, että käytännön harjoittelu lennonjohdon koulutuksessa tapahtuu toimintaympäristössä, jossa on paljon yhtäaikaisia ja päällekkäisiä toimintoja sekä monenkeskistä vuorovaikusta eri toimijoiden välillä, ja jossa työtä ja koulutusta toteutetaan suhteessa ilmaliikennejärjestelmän reaaliaikaisiin turvallisuusvaatimuksiin.
Suhteessa kasvatustieteelliseen teorioihin ja tutkimukseen mestari- kisällioppimista ja työssäoppimisesta väitöskirjatutkimukseni kontribuoi kahdella tavalla. Yhtäältä tulokset kyseenalaistavat aikaisempien mestari-kisällioppimista koskevien teorioiden välinpitämättömyyttä opetus- ja ohjauskäytäntöjä ja niiden merkitystä kohtaan, ja toisaalta ne haastavat aikaisempia ohjauksen käsitteellistämisen tapoja. Tutkimuksessani osoitan, että ohjaus on tehtäväkeskeisessä oppimisympäristössä ohjaajan ja ohjattavan vastavuoroista, yhteistoiminnallista ja vuorovaikutuksessa aktualisoituvaa toimintaa. Johtopäätöksenä ehdotan, että jatkossa mestari-kisällioppimiseen ja työssäoppimiseen kohdistuva kasvatustieteellinen tutkimus voisi hyötyä etnometodologisesta ja multimodaalisesta keskustelunanalyyttisistä lähestymistavoista. Ne mahdollistavat mestari-kisälliohjauksen ja laajemmin työpaikkaoppimiseen liittyvän pedagogiikan tarkastelun vuorovaikutuksellisena, multimodaalisena ja sekventiaalisesti järjestyneenä toimintana.
Suhteessa lennonjohtokoulutuksen pedagogiikkaan käytäntönä tuon esiin, että lennonjohtokoulutus rakentuu kahden institutionaalisen kehyksen ja näitä ohjaavien agendojen varaan. Yhtäältä, lennonjohtokoulutuksen tavoitteena on edistää ammatillisen koulutuksen agendaa ja toisaalta tuottaa ja uusintaa turvallisuus- ja aikakriittisen työn järjestystä ja sujuvuutta. Väitän, että nämä kaksi institutionaalista agendaa eivät ole keskenään ristiriidattomia. Pikemminkin näiden erilaisten agendojen yhteensovittaminen voi vaatia vuorovaikutuksen tasolla kouluttajilta hienovaraista ohjauksen muotoilua ja valintaa sen suhteen, tulisiko a) koulutettavan toimintaa aktiivisesti ohjata kohti lennonjohtotyötä ohjaavia ammatillisia standardeja, vai b) tukea koulutettavan itseohjautuvuutta ja autonomiaa työtehtävien suorittamisessa viivyttämällä tai välttämällä suoraa ohjausta samalla kuitenkin huomioiden, että c) ilmaliikenteen turvallisuus ja operatiivinen sujuvuus ei vaarannu. Jos koulutustoimintaa rakennetaan pelkästään koulutettavan itseohjautuvuuden edistämisen ideaalista käsin ja tämän seurauksena suoraa ohjaustoimintaa vältellään, voi tällä paradoksaalisesti olla ei-toivottavia seurauksia ilmaliikenteen turvallisuudelle ja lennonjohdon operatiiviselle toiminnalle.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4980]