Association of Dietary Factors With Gastrointestinal Symptoms During Pregnancy and Pregnancy Outcome : The role of dietary fiber and vegetarian and gluten-free diet
Reijonen, Johanna (2025)
Reijonen, Johanna
Tampere University
2025
Lääketieteen tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2025-04-25
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3852-7
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3852-7
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ravitsemustekijöiden, erityisesti ravintokuidun yhteyksiä (osatyöt I ja II) yleisiin ruoansulatuskanavan oireisiin: pahoinvointiin tai oksenteluun raskauden aikana (nausea and vomiting during pregnancy, NVP), närästykseen ja ummetukseen. Lisäksi tutkittiin yhteyksiä raskauden ennusteeseen (osatyö II). Erityisruokavalioiden (kasvisruokavalio tai gluteeniton) yhteyttä raskauteen ja raskauden ennusteeseen tutkittiin osatöissä III ja IV.
Ruoansulatuskanavan oireet, kuten NVP, närästys ja ummetus ovat yleisiä raskauden aikana. Pahoinvointia esiintyy jopa 85 %:lla ja oksentelua noin 50 %:lla raskaana olevista naisista. Nämä oireet heikentävät elämänlaatua ja vaikuttavat negatiivisesti raskaana olevien naisten jokapäiväiseen perhe- ja sosiaaliseen elämään. NVP:n patofysiologiaa ei tunneta, mutta sen on ehdotettu olevan monitekijäinen ja sisältävän hormonaalisia muutoksia. Toisen yleisen ruoansulatuskanavan oireen, närästyksen, esiintyvyyden on raportoitu vaihtelevan 17 %:n ja 80 %:n välillä. Raskauteen liittyvien närästyksen riskitekijöiden on havaittu olevan monisynnyttäjyys ja ennen raskautta esiintynyt närästys. Närästystä on todettu esiintyvän vähiten raskauden alussa ja eniten kolmannella raskauskolmanneksella. Ummetuksen oireet ovat yleisimpiä ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikana, ja ne vähenevät kolmannella kolmanneksella. Esiintymisasteen on raportoitu vaihtelevan 11 % ja 40 % välillä. Ummetuksen riskitekijöitä ovat monisynnyttäjyys, liikunnan puute, vähäinen kuidun saanti, riittämätön nesteen saanti, rautalisä ja edellinen keisarinleikkaus. Ravintokuidun tiedetään vähentävän ummetusta ja närästystä ei- raskaana olevilla, mutta raskauden ajalta näyttöä on vähän, eikä ravintokuidun ja NVP:n välisestä yhteydestä ole tutkimusnäyttöä. Ravintokuidun ja muiden elämäntapatekijöiden ja ruoansulatuskanavan oireiden yhteyksien selvittäminen raskauden aikana on tärkeää raskaana olevien naisten oireiden lievittämiseksi ja sopivan ravitsemustuen tarjoamiseksi.
Erityisruokavaliot, mm. gluteeniton ruokavalio (gluten-free diet, GFD) ja kasvisruokavaliot ovat tulossa yhä suositummiksi, erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. GFD on tullut suosituksi myös niiden keskuudessa, joilla ei ole diagnosoitua keliakiaa. Keliakiaa on tutkittu runsaasti, mutta tutkimuksia on tehty vähemmän ihmisistä, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota ilman keliakiadiagnoosia. Onko GFD sopiva raskauden aikana, on jäänyt epäselväksi. Kasvisruokavalion käyttöä raskauden aikana koskevat suositukset ovat ristiriitaisia. Sen on oletettu lisäävän sikiön kasvuhäiriön riskiä, mutta useimpien tutkimusten mukaan raskauden lopputulos on ollut suotuisa.
Osatöiden I ja II ensisijaisena tavoitteena oli selvittää ravintokuidun saannin ja muiden elämäntapatekijöiden yhteyksiä NVP:hen, ummetukseen ja närästykseen sekä testata hypoteesia, että suurempi ravintokuidun kulutus liittyisi näiden ruoansulatuskanavan oireiden vähenemiseen. Toissijaisena tavoitteena tutkittiin raskaana olevien naisten ravintokuidun saannin yhteyttä raskauden ennusteeseen. Osatöissä III ja IV arvioitiin kasvisruokavalion ja GFD:n yhteyttä raskauden kulkuun ja raskauden ennusteeseen. Osatyössä III testattiin hypoteesia kasvisruokavalioon liittyvästä vastasyntyneen pienemmästä syntymäpainosta.
Osatöissä I (n=188) ja II (n=173) osallistujat täyttivät kyselylomakkeet, jotka sisälsivät kysymyksiä koskien tilannetta ennen raskautta, I-III raskauskolmanneksella ja synnytyksen jälkeen. Kyselylomakkeissa kysyttiin tietoa suolen toiminnasta, NVP:n esiintymisestä, kuidun saannista ja elämäntavoista. Tiedot synnytyksistä ja perinataalisista tuloksista kerättiin Tampereen yliopistollisen sairaalan arkistoista. Osatöissä III ja IV tiedot kerättiin takautuvasti Tampereen yliopistollisen sairaalan arkistoista. Tutkimusjakso oli tammikuusta 2015 huhtikuuhun 2021. Ruokavalio oli itseilmoitettu. Osatyössä III 150 naista noudatti kasvisruokavaliota ja 300 naista sekaravintoa. Sekaravintoakäyttävät muodostivat kontrolliryhmän. Osatyöhön IV otettiin mukaan kaikki naiset, jotka käyttivät gluteenitonta ruokavaliota (n=370). Heistä 21 %:lla oli keliakia ja 79 %:lla GFD ilman keliakiadiagnoosia. Kontrolliryhmään kuului 456 sekaravintoa käyttävää. Tutkimuksissa tuloksia verrattiin erityisruokavalioryhmien (GFD ja kasvissyöjä) ja sekaravintoa käyttävien välillä.
Osatyössä I raskausajan pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsivät naiset (n = 91, 48 %) kuluttivat merkittävästi enemmän viljatuotteista saatua kuitua (liukenematon ravintokuitu) ja kokonaiskuitua raskautta edeltävänä aikana verrattuna naisiin, joilla ei ollut pahoinvointia tai oksentelua (n=97, 52 %). Tutkimusryhmien välillä ei havaittu merkitseviä eroja raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Molemmissa ryhmissä kokonaiskuidun ja hedelmistä ja vihanneksista peräisin olevan kuidun (liukoinen ravintokuitu) saanti lisääntyi ensimmäisen kolmanneksen aikana. Näin ollen ravintokuidun saanti ei suojannut NVP:tä vastaan, vaan päinvastoin, naiset, joilla oli NVP, käyttivät enemmän kuitua ennen raskautta kuin naiset, joilla ei ollut NVP:tä. NVP:stä kärsivät naiset pystyivät kuitenkin säilyttämään kuidun saantinsa. Normaalipainoisilla naisilla (BMI <25 kg/m2) oli merkitsevästi enemmän NVP:tä kuin ylipainoisilla naisilla (BMI ≥25 kg/m2) (p=.007).
Osatyössä II naiset luokiteltiin raskauden aikaisen kuidun ja nesteiden saannin perusteella. Vähäisen kuidun ja vähäisen nesteen saannin yhdistelmä lisäsi ummetuksen riskiä raskauden aikana. Närästys lisääntyi merkitsevästi raskauden edetessä, ja suurin esiintyvyys oli kolmannen kolmanneksen aikana. Ravintokuitujen, närästyksen ja ummetuksen välillä ei havaittu yhteyttä. Vähäinen kuidun saanti (<22 g/vrk) liittyi yhdistetyn ennustemuuttujan (keisarileikkaus, ennenaikainen synnytys, raskauden kestoon nähden pienipainoisuus) suurempaan esiintyvyyteen.
Osatyössä III kasvissyöjäryhmässä raskauden kestoon nähden pienipainoisten vastasyntyneiden osuus oli pienempi ja mediaanisyntymäpaino oli korkeampi kuin kontrolliryhmässä. Tämä havainto oli ristiriidassa alkuperäisen hypoteesin kanssa. Raskausdiabetes oli yleisempää kasvissyöjäryhmässä, mutta raskauden kestoon nähden suuripainoisten vastasyntyneiden määrät eivät eronneet tutkimusryhmien välillä. Synnytyksen käynnistäminen oli yleisempää ja synnytyksen toinen vaihe oli pidempi kasvissyöjäryhmässä. Ennenaikaiset synnytykset (< 32+0 ja < 37+0 raskausviikkoa) olivat yleisempiä kontrolliryhmässä. Keskimääräisessä napavaltimon pH-arvossa, 1 ja 5 minuutin Apgar-pisteissä tai vastasyntyneiden teho-osastolle ja vastasyntyneiden osastolle siirrettyjen vastasyntyneiden lukumäärissä ei havaittu eroja.
Osatyössä IV raskauskomplikaatioiden ilmaantuvuus ei eronnut ryhmien välillä. Synnytyksiä käynnistettiin useammin ja synnytyksen kesto oli pidempi GFD-ryhmässä, erityisesti niillä, jotka noudattivat gluteenitonta ruokavaliota ilman keliakiadiagnoosia. Ryhmien välillä ei kuitenkaan havaittu eroja sektiosynnytysten määrissä. Syntymäpainon mediaani oli GFD-ryhmässä suurempi verrattuna kontrolleihin, mutta raskauden kestoon nähden pieni- tai suuripainoisten vastasyntyneiden ilmaantuvuudessa ei ollut eroja tutkimusryhmien välillä.
Yhteenveto: Ravintokuidun saanti ennen raskautta ei vähentänyt raskauspahoinvoinnin tai oksentelun esiintyvyyttä. Kuitua kuitenkin siedettiin hyvin NVP:n aikana, ja tätä havaintoa voidaan mahdollisesti käyttää annettaessa ruokavalioneuvontaa NVP:stä kärsiville naisille. Riittävä kuidun ja nesteen saanti voi suojata raskauteen liittyvältä ummetukselta, ja DF näytti myös liittyvän parempaan raskauden ennusteeseen, kun mittarina käytettiin keisarileikkauksen, ennenaikaisen synnytyksen ja raskauden kestoon nähden pienipainoisen vastasyntyneen yhdistelmämuuttujaa.
Pirkanmaalaisen potilasaineiston perusteella sekä kasvisruokavalio että gluteeniton ruokavalio vaikuttivat turvallisilta raskauden aikana. Niihin ei liittynyt lisääntynyttä raskauden tai vastasyntyneiden komplikaatioiden riskiä.
Ruoansulatuskanavan oireet, kuten NVP, närästys ja ummetus ovat yleisiä raskauden aikana. Pahoinvointia esiintyy jopa 85 %:lla ja oksentelua noin 50 %:lla raskaana olevista naisista. Nämä oireet heikentävät elämänlaatua ja vaikuttavat negatiivisesti raskaana olevien naisten jokapäiväiseen perhe- ja sosiaaliseen elämään. NVP:n patofysiologiaa ei tunneta, mutta sen on ehdotettu olevan monitekijäinen ja sisältävän hormonaalisia muutoksia. Toisen yleisen ruoansulatuskanavan oireen, närästyksen, esiintyvyyden on raportoitu vaihtelevan 17 %:n ja 80 %:n välillä. Raskauteen liittyvien närästyksen riskitekijöiden on havaittu olevan monisynnyttäjyys ja ennen raskautta esiintynyt närästys. Närästystä on todettu esiintyvän vähiten raskauden alussa ja eniten kolmannella raskauskolmanneksella. Ummetuksen oireet ovat yleisimpiä ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikana, ja ne vähenevät kolmannella kolmanneksella. Esiintymisasteen on raportoitu vaihtelevan 11 % ja 40 % välillä. Ummetuksen riskitekijöitä ovat monisynnyttäjyys, liikunnan puute, vähäinen kuidun saanti, riittämätön nesteen saanti, rautalisä ja edellinen keisarinleikkaus. Ravintokuidun tiedetään vähentävän ummetusta ja närästystä ei- raskaana olevilla, mutta raskauden ajalta näyttöä on vähän, eikä ravintokuidun ja NVP:n välisestä yhteydestä ole tutkimusnäyttöä. Ravintokuidun ja muiden elämäntapatekijöiden ja ruoansulatuskanavan oireiden yhteyksien selvittäminen raskauden aikana on tärkeää raskaana olevien naisten oireiden lievittämiseksi ja sopivan ravitsemustuen tarjoamiseksi.
Erityisruokavaliot, mm. gluteeniton ruokavalio (gluten-free diet, GFD) ja kasvisruokavaliot ovat tulossa yhä suositummiksi, erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. GFD on tullut suosituksi myös niiden keskuudessa, joilla ei ole diagnosoitua keliakiaa. Keliakiaa on tutkittu runsaasti, mutta tutkimuksia on tehty vähemmän ihmisistä, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota ilman keliakiadiagnoosia. Onko GFD sopiva raskauden aikana, on jäänyt epäselväksi. Kasvisruokavalion käyttöä raskauden aikana koskevat suositukset ovat ristiriitaisia. Sen on oletettu lisäävän sikiön kasvuhäiriön riskiä, mutta useimpien tutkimusten mukaan raskauden lopputulos on ollut suotuisa.
Osatöiden I ja II ensisijaisena tavoitteena oli selvittää ravintokuidun saannin ja muiden elämäntapatekijöiden yhteyksiä NVP:hen, ummetukseen ja närästykseen sekä testata hypoteesia, että suurempi ravintokuidun kulutus liittyisi näiden ruoansulatuskanavan oireiden vähenemiseen. Toissijaisena tavoitteena tutkittiin raskaana olevien naisten ravintokuidun saannin yhteyttä raskauden ennusteeseen. Osatöissä III ja IV arvioitiin kasvisruokavalion ja GFD:n yhteyttä raskauden kulkuun ja raskauden ennusteeseen. Osatyössä III testattiin hypoteesia kasvisruokavalioon liittyvästä vastasyntyneen pienemmästä syntymäpainosta.
Osatöissä I (n=188) ja II (n=173) osallistujat täyttivät kyselylomakkeet, jotka sisälsivät kysymyksiä koskien tilannetta ennen raskautta, I-III raskauskolmanneksella ja synnytyksen jälkeen. Kyselylomakkeissa kysyttiin tietoa suolen toiminnasta, NVP:n esiintymisestä, kuidun saannista ja elämäntavoista. Tiedot synnytyksistä ja perinataalisista tuloksista kerättiin Tampereen yliopistollisen sairaalan arkistoista. Osatöissä III ja IV tiedot kerättiin takautuvasti Tampereen yliopistollisen sairaalan arkistoista. Tutkimusjakso oli tammikuusta 2015 huhtikuuhun 2021. Ruokavalio oli itseilmoitettu. Osatyössä III 150 naista noudatti kasvisruokavaliota ja 300 naista sekaravintoa. Sekaravintoakäyttävät muodostivat kontrolliryhmän. Osatyöhön IV otettiin mukaan kaikki naiset, jotka käyttivät gluteenitonta ruokavaliota (n=370). Heistä 21 %:lla oli keliakia ja 79 %:lla GFD ilman keliakiadiagnoosia. Kontrolliryhmään kuului 456 sekaravintoa käyttävää. Tutkimuksissa tuloksia verrattiin erityisruokavalioryhmien (GFD ja kasvissyöjä) ja sekaravintoa käyttävien välillä.
Osatyössä I raskausajan pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsivät naiset (n = 91, 48 %) kuluttivat merkittävästi enemmän viljatuotteista saatua kuitua (liukenematon ravintokuitu) ja kokonaiskuitua raskautta edeltävänä aikana verrattuna naisiin, joilla ei ollut pahoinvointia tai oksentelua (n=97, 52 %). Tutkimusryhmien välillä ei havaittu merkitseviä eroja raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Molemmissa ryhmissä kokonaiskuidun ja hedelmistä ja vihanneksista peräisin olevan kuidun (liukoinen ravintokuitu) saanti lisääntyi ensimmäisen kolmanneksen aikana. Näin ollen ravintokuidun saanti ei suojannut NVP:tä vastaan, vaan päinvastoin, naiset, joilla oli NVP, käyttivät enemmän kuitua ennen raskautta kuin naiset, joilla ei ollut NVP:tä. NVP:stä kärsivät naiset pystyivät kuitenkin säilyttämään kuidun saantinsa. Normaalipainoisilla naisilla (BMI <25 kg/m2) oli merkitsevästi enemmän NVP:tä kuin ylipainoisilla naisilla (BMI ≥25 kg/m2) (p=.007).
Osatyössä II naiset luokiteltiin raskauden aikaisen kuidun ja nesteiden saannin perusteella. Vähäisen kuidun ja vähäisen nesteen saannin yhdistelmä lisäsi ummetuksen riskiä raskauden aikana. Närästys lisääntyi merkitsevästi raskauden edetessä, ja suurin esiintyvyys oli kolmannen kolmanneksen aikana. Ravintokuitujen, närästyksen ja ummetuksen välillä ei havaittu yhteyttä. Vähäinen kuidun saanti (<22 g/vrk) liittyi yhdistetyn ennustemuuttujan (keisarileikkaus, ennenaikainen synnytys, raskauden kestoon nähden pienipainoisuus) suurempaan esiintyvyyteen.
Osatyössä III kasvissyöjäryhmässä raskauden kestoon nähden pienipainoisten vastasyntyneiden osuus oli pienempi ja mediaanisyntymäpaino oli korkeampi kuin kontrolliryhmässä. Tämä havainto oli ristiriidassa alkuperäisen hypoteesin kanssa. Raskausdiabetes oli yleisempää kasvissyöjäryhmässä, mutta raskauden kestoon nähden suuripainoisten vastasyntyneiden määrät eivät eronneet tutkimusryhmien välillä. Synnytyksen käynnistäminen oli yleisempää ja synnytyksen toinen vaihe oli pidempi kasvissyöjäryhmässä. Ennenaikaiset synnytykset (< 32+0 ja < 37+0 raskausviikkoa) olivat yleisempiä kontrolliryhmässä. Keskimääräisessä napavaltimon pH-arvossa, 1 ja 5 minuutin Apgar-pisteissä tai vastasyntyneiden teho-osastolle ja vastasyntyneiden osastolle siirrettyjen vastasyntyneiden lukumäärissä ei havaittu eroja.
Osatyössä IV raskauskomplikaatioiden ilmaantuvuus ei eronnut ryhmien välillä. Synnytyksiä käynnistettiin useammin ja synnytyksen kesto oli pidempi GFD-ryhmässä, erityisesti niillä, jotka noudattivat gluteenitonta ruokavaliota ilman keliakiadiagnoosia. Ryhmien välillä ei kuitenkaan havaittu eroja sektiosynnytysten määrissä. Syntymäpainon mediaani oli GFD-ryhmässä suurempi verrattuna kontrolleihin, mutta raskauden kestoon nähden pieni- tai suuripainoisten vastasyntyneiden ilmaantuvuudessa ei ollut eroja tutkimusryhmien välillä.
Yhteenveto: Ravintokuidun saanti ennen raskautta ei vähentänyt raskauspahoinvoinnin tai oksentelun esiintyvyyttä. Kuitua kuitenkin siedettiin hyvin NVP:n aikana, ja tätä havaintoa voidaan mahdollisesti käyttää annettaessa ruokavalioneuvontaa NVP:stä kärsiville naisille. Riittävä kuidun ja nesteen saanti voi suojata raskauteen liittyvältä ummetukselta, ja DF näytti myös liittyvän parempaan raskauden ennusteeseen, kun mittarina käytettiin keisarileikkauksen, ennenaikaisen synnytyksen ja raskauden kestoon nähden pienipainoisen vastasyntyneen yhdistelmämuuttujaa.
Pirkanmaalaisen potilasaineiston perusteella sekä kasvisruokavalio että gluteeniton ruokavalio vaikuttivat turvallisilta raskauden aikana. Niihin ei liittynyt lisääntynyttä raskauden tai vastasyntyneiden komplikaatioiden riskiä.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [5026]