Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • TUNICRIS-julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • TUNICRIS-julkaisut
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Multivariate statistical analysis for the identification of potential seafood spoilage indicators

Kuuliala, L.; Abatih, E.; Ioannidis, A. G.; Vanderroost, M.; De Meulenaer, B.; Ragaert, P.; Devlieghere, F. (2017-02-01)

 
Avaa tiedosto
Kuuliala_FC_2018_84.pdf (1.127Mt)
Lataukset: 



Kuuliala, L.
Abatih, E.
Ioannidis, A. G.
Vanderroost, M.
De Meulenaer, B.
Ragaert, P.
Devlieghere, F.
01.02.2017

Food Control
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
doi:10.1016/j.foodcont.2017.07.018
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201802141218

Kuvaus

Peer reviewed
Tiivistelmä
<p>Volatile organic compounds (VOCs) characterize the spoilage of seafood packaged under modified atmospheres (MAs) and could thus be used for quality monitoring. However, the VOC profile typically contains numerous multicollinear compounds and depends on the product and storage conditions. Identification of potential spoilage indicators thus calls for multivariate statistics. The aim of the present study was to define suitable statistical methods for this purpose (exploratory analysis) and to consequently characterize the spoilage of brown shrimp (Crangon crangon) and Atlantic cod (Gadus morhua) stored under different conditions (selective analysis). Hierarchical cluster analysis (HCA), principal components analysis (PCA) and partial least squares regression analysis (PLS) were applied as exploratory techniques (brown shrimp, 4 °C, 50%CO<sub>2</sub>/50%N<sub>2</sub>) and PLS was further selected for spoilage marker identification. Evolution of acetic acid, 2,3-butanediol, isobutyl alcohol, 3-methyl-1-butanol, dimethyl sulfide, ethyl acetate and trimethylamine was frequently in correspondence with changes in the microbiological quality or sensory rejection. Analysis of these VOCs could thus enhance the detection of seafood spoilage and the development of intelligent packaging technologies.</p>
Kokoelmat
  • TUNICRIS-julkaisut [20711]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste