Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • TUNICRIS-julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • TUNICRIS-julkaisut
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Microbiological, chemical and sensory spoilage analysis of raw Atlantic cod (Gadus morhua) stored under modified atmospheres

Kuuliala, L.; Al Hage, Y.; Ioannidis, A. G.; Sader, M.; Kerckhof, F. M.; Vanderroost, M.; Boon, N.; De Baets, B.; De Meulenaer, B.; Ragaert, P.; Devlieghere, F. (2017-10-24)

 
Avaa tiedosto
Kuuliala_FM_2018_70.pdf (949.1Kt)
Lataukset: 



Kuuliala, L.
Al Hage, Y.
Ioannidis, A. G.
Sader, M.
Kerckhof, F. M.
Vanderroost, M.
Boon, N.
De Baets, B.
De Meulenaer, B.
Ragaert, P.
Devlieghere, F.
24.10.2017

Food Microbiology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
doi:10.1016/j.fm.2017.10.011
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201802141217

Kuvaus

Peer reviewed
Tiivistelmä
<p>During fish spoilage, microbial metabolism leads to the production of volatile organic compounds (VOCs), characteristic off-odors and eventual consumer rejection. The aim of the present study was to contribute to the development of intelligent packaging technologies by identifying and quantifying VOCs that indicate spoilage of raw Atlantic cod (Gadus morhua) under atmospheres (%v/v CO<sub>2</sub>/O<sub>2</sub>/N<sub>2</sub>) 60/40/0, 60/5/35 and air. Spoilage was examined by microbiological, chemical and sensory analyses over storage time at 4 or 8 °C. Selected-ion flow-tube mass spectrometry (SIFT-MS) was used for quantifying selected VOCs and amplicon sequencing of the 16S rRNA gene was used for the characterization of the cod microbiota. OTUs classified within the Photobacterium genus increased in relative abundance over time under all storage conditions, suggesting that Photobacterium contributed to spoilage and VOC production. The onset of exponential VOC concentration increase and sensory rejection occurred at high total plate counts (7–7.5 log). Monitoring of early spoilage thus calls for sensitivity for low VOC concentrations.</p>
Kokoelmat
  • TUNICRIS-julkaisut [20711]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste