Kasvikuntapainotteisuuden lisääminen lasten ja nuorten ruokavaliossa tuo terveys- ja ympäristöhyötyjä
Vepsäläinen, Henna; Meinilä, Jelena; Freese, Riitta; Korkalo, Liisa; Virtanen, Suvi; Erkkola, Maijaliisa (2023)
Vepsäläinen, Henna
Meinilä, Jelena
Freese, Riitta
Korkalo, Liisa
Virtanen, Suvi
Erkkola, Maijaliisa
2023
Duodecim
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202311089496
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202311089496
Kuvaus
Peer reviewed
Tiivistelmä
Kestävä ruokavalio sisältää runsaasti täysjyväviljaa, palkokasveja, kasviksia sekä villikalaa ja korkeintaan kohtalaisesti muita eläinkunnan tuotteita sekä vähäravinteisia elintarvikkeita. Ympäristövaikutuksiin ja terveyteen liittyvät ravitsemushaasteet, kuten suosituksia vähäisempi kasvisten ja suosituksia runsaampi eläinperäisten ruokien käyttö, ovat suomalaislasten ruokavalioissa osittain päällekkäisiä. Siirtyminen kohti kasvikuntapainotteisempaa syömistä parantaisi siten lasten ja nuorten ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua. Päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavan ruoan muuttaminen kasvikuntapainotteisemmaksi on vaikuttava keino lisätä kasviperäisten ruokien osuutta sosiaalisesti kestävällä tavalla. Vieraampien raaka-aineiden ja ruokalajien hyväksyttävyyttä on kuitenkin tuettava. Kestävyysmurroksen seurantaan, arviointiin ja edistämiseen tarvitaan systemaattisesti kerättyä tietoa lasten ja nuorten ruoankäytöstä, ravinnonsaannista ja ravitsemustilasta.
Kokoelmat
- TUNICRIS-julkaisut [20711]