Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sanoin kuviteltu kuolema : Väkivalta- ja onnettomuuskuolemien julkinen käsittely Suomessa 1920-1930-luvuilla

Huhtala, Anna (2025)

 
Avaa tiedosto
978-952-03-3825-1.pdf (14.87Mt)
Lataukset: 



Huhtala, Anna
Tampere University
2025

Historian tohtoriohjelma - Doctoral Programme in History
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2025-03-29
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3825-1
Tiivistelmä
Poikkeuksellinen, äkillinen kuolema on aina erityinen haaste yhteisölle. Se muistuttaa kuoleman arvaamattomuudesta, asettaa yhteisön arvot ja asenteet erityiselle koetukselle ja saattaa vaikeuttaa myös perinteisten kuolemanrituaalien suorittamista. Tämän väitöstutkimuksen päätavoite on tutkia 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien julkista käsittelyä analysoimalla tutkimusajankohtana julkisuudessa laajasti käsiteltyjä tapauksia ja avata siten kuoleman julkisen käsittelyn moninaista suhdetta yhteiskunnallisiin ja poliittisiin hierarkioihin, rakenteisiin, tavoitteisiin, arvoihin ja asenteisiin. Päätavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksen alussa asetetaan kolme tarkempaa tutkimuskysymystä, joissa huomio kiinnitetään muun muassa tapausten julkisessa ritualisoinnissa ja merkityksellistämisessä käytettyihin teemoihin, symboleihin ja tunteisiin sekä niiden kohteisiin ja kohteista päättäviin. Päälähteinä ovat modernia viestintää edustaneet sanomalehdet ja hiipumassa olevaa kansanperinnettä edustaneet arkkiveisut. Yhdessä ne tarjoavat erinomaisen pohjan tarkastella modernisoituvan yhteiskunnan julkista kuoleman käsittelyä.

Julkisen kuoleman käsittelyn määrittelen muodostuvan kuoleman julkisesta ritualisoinnista ja merkityksellistämisestä, vallitsevasta kuolemankulttuurista, valtasuhteista sekä aikakauden tiedotusvälineiden konventioista, teknisistä mahdollisuuksista ja journalistisista tavoitteista. Tämä julkisen kuoleman käsittelyn määritelmä on muotoutunut tutkimusprosessin tuloksena ja luo samalla myös kontekstin, jossa arkkiveisu- ja sanomalehtiaineistoon kohdistetun sisällönanalyysin tulokset merkityksellistetään. Tutkimuksen teoreettinen kehys rakentuu suomalaisen kuolemankulttuurin historiasta, kuoleman rituaalien merkityksestä, kuoleman julkisen ritualisoinnin määritelmästä sekä tunteiden historiasta. Tutkimus kiinnittyy osaksi niin kuoleman historiaa, mediahistoriaa, poliittista historiaa kuin tunteidenkin historiaa.

Tutkimus rakentuu neljästä eri tapausluokasta, jotka ovat muodostuneet aineistoanalyysin tuloksena: puolustusvoimia koskeneet onnettomuudet, siviilionnettomuudet, poliittiset murhat sekä henkirikokset, joiden julkiseen käsittelyyn liittyi vaatimus kuolemanrangaistuksesta. Yhdessä neljä pääkäsittelylukua muodostavat päätapausten osalta kronologisesti etenevän väitöskirjatutkimuksen. Päätapauksina ovat torpedovene S2:n haaksirikko vuonna 1925, höyrylaiva Kurun onnettomuus vuonna 1929 ja Onni Happosen murha vuonna 1930. Kuolemanrangaistusvaatimusta tarkastelevassa luvussa päätapauksia on useampia: neljä nuoren naisen seksuaalimurhaa vuosilta 1932 ja 1938 sekä ammattiautoilijoihin kohdistuneet henkirikokset 1920–1930-luvuilta. Kronologia mahdollistaa tapauskohtaisten erityisyyksien ja tapausten välisten eroavaisuuksien lisäksi myös teemojen ja rituaalien ajallisen muutoksen tarkastelun, sekä lehdistön teknisen kehityksen ja poliittisten valtasuhteiden huomioimisen.

Väitöstutkimus osoittaa, että maailmansotien välisen Suomen arvaamattomien kuolemien julkisessa käsittelyssä keskeisiksi merkityksen rakentaviksi ja lohdutuksen tarjoaviksi teemoiksi, tunteiksi ja symboleiksi muodostuivat yleisön ja esimerkiksi poliittisten tahojen vaikutuksen myötä muun muassa suru, viha, uskonto, isänmaallisuus, uhrautuvaisuus, ja lippu. Lisäksi sanomalehdistön kasvava kilpailu sekä visuaalisuuden lisääntyminen valokuvien yleistymisen myötä muokkasivat osaltaan sanomalehdistön kykyä visualisoida haluttuja teemoja ja symboleita.

Arvaamattomien kuolemien julkisen käsittelyn historia avaa monia näkökulmia aika- kauden yhteiskunnallisiin, poliittisiin ja moraalisiin arvostuksiin, ristiriitaisuuksiin ja muutoksiin. Sen kautta on mahdollista tarkastella niin valtaa, traditioita, uskomuksia kuin esimerkiksi sukupuolihistoriaa. Tutkimus haastaa näkemystä siitä, että median tuottajilla olisi yksistään valta päättää kuolemaan liitetyistä ilmiöistä ja näkökulmista. Vallitseva kuolemankulttuuri, valtasuhteet, teknologia ja toisaalta yleisön toiveet asettavat aina omat raaminsa ja ehtonsa tapausten käsittelylle hämärtäen samalla uutisoinnin taustalla olevia poliittisia ja yhteiskunnallisia voimia. Kuolemiin liitetyt lohduttavat merkityksenannot, symbolit ja tunteet eivät myöskään ole vain tämän ajan ilmiöitä vaan niiden käyttäminen mahdollistuu niiden historian saatossa muodostuneen tuttuuden kautta. Jos tämä historia ei ole tunnettu, on niiden käyttäminen mielivaltaisesti omaa agendaa tukien helpompaa ja samalla yksilöiden liittäminen ajankohtaisiin ilmiöihin heidän yksityisestä tragediastaan välittämättä aina vain suoraviivaisempaa.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [5026]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste