Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Height, Weight, Gestational Weight Gain, and Their Impact on Gestational Diabetes and Neonatal Outcomes Among Women in India

Deshpande, Swapna (2025)

 
Avaa tiedosto
978-952-03-3812-1.pdf (9.710Mt)
Lataukset: 



Deshpande, Swapna
Tampere University
2025

Doctoral Programme in Epidemiology and Public Health
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2025-03-14
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3812-1
Tiivistelmä
Tutkimuksen yleisenä tavoitteena oli tarkastella intialaisten naisten pituuden ja painon trendejä, arvioida raskaudenaikaisen painonmuutoksen vaikutusta raskausdiabetekseen ja vastasyntyneiden terveyteen sekä kuvata äidin painoon vaikuttavia keskeisiä tekijöitä (ravinnon saanti sekä fyysinen aktiivisuus) raskauden aikana. Tavoitteen saavuttamiseksi 1) arvioin pituuden, painon ja painoindeksin (BMI) muutosta syntymäkohorteittain 15-30-vuotiailla intialaisilla naisilla (osajulkaisu I), 2) tutkin alkuraskauden painon ja raskaudenaikaisen painonnousun nopeuden yhteyttä varhaiseen (<24 raskausviikolla todettuun) raskausdiabetekseen raskaana olevilla naisilla Punen kaupungissa Intiassa (osajulkaisu II), 3) tutkin äidin alkuraskauden BMI:n ja raskaudenaikaisen painonnousun nopeuden yhteisvaikutusta vastasyntyneen vastemuuttujiin (pieni suhteessa sikiöikään, matala syntymäpaino ja ennenaikaisesti syntynyt) (osajulkaisu III) ja 4) tutkittiin ravinnon saantia, ruokavalion monipuolisuutta, fyysistä aktiivisuutta ja riittävän monipuoliseen ruokavalioon yhteydessä olevia tekijöitä slummeissa asuvien raskaana olevien naisten keskuudessa Punen kaupungissa Intiassa (osajulkaisu IV).

Osajulkaisussa I tutkittiin 437753 ei-raskaana olevaa naista, jotka olivat iältään 15-30-vuotiaita. Aineisto saatiin Intian kansallisesti edustavasta perheiden terveystutkimuksesta (National Family Health Survey). Pituuden ja painon trendejä tutkittaessa naisten pituutta ja painoa mallinnettiin yhdessä kovarianssirakenteen avulla monimuuttujaregressiomallissa, käyttäen syntymäkohorttia ja ikää selittävinä muuttujina. Osajulkaisussa II aineistona käytettiin raskaana olevilta (n=645) yksityisessä sairaalassa prospektiivisesti kerättyä aineistoa. Varhaisen raskausdiabeteksen riskiä mallinnettiin binomiregressiolla, jotta voitiin arvioida raskautta edeltävän painon vaikutusta varhaisen raskausdiabeteksen riskiin. Osajulkaisussa III ja IV aineistona oli slummeissa asuvien raskaana olevien naisten (n=551) kohorttitutkimusaineisto, mikä kerättiin julkisen äitiysneuvolan kautta. Osajulkaisua III varten laadittiin äitien raskauden aikaiset painokäyrät ryhmittelemällä (clustering techniques) ja näin muodostettujen ryhmien mahdollista yhteyttä vastasyntyneen vastemuuttujiin tutkittiin tässä kohortissa. Osajulkaisua IV varten kerättiin ruoankäyttötiedot (24 tunnin ruoankäyttöhaastattelu) ja laskettiin ravinnon monipuolisuuspisteet (DDS, vaihteluväli 1-10) ja epäterveellisten ruokien ryhmien (makeat välipalat, makeat juomat, paistetut ja suolaiset ruoat) pisteet (vaihteluväli 0-3) FAO:n ohjeiden mukaisesti. Ravinnon riittävää monipuolisuutta (DSS≥5) määrittäviä tekijöitä analysoitiin monen selittävän muuttujan logistisella regressiolla.

Pituuden, painon ja BMI:n pitkän aikavälin trendit vaihtelivat 1968–2001 syntymäkohorttien välillä. Paino suureni nopeammin kuin pituus, mikä selittää BMI:n suurenemisen myöhemmillä syntymäkohorteilla. Varhaisimmassa syntymäkohortissa keskimääräinen pituuden muutos oli pienin (β=0,995, 95 % luottamusväli 0,993-0,997) ja keskimääräinen painonmuutos oli suurin (β=0,898, 95% luottamusväli 0,894-0,901) verrattuna vertailukohorttiin (1988-1992 syntyneet). Nousevat trendit olivat johdonmukaisesti havaittavissa myös, kun analyysit ositettiin asuinpaikan (maaseutu, kaupunki) ja siviilisäädyn ja synnyttäneisyyden (naimaton, naimisissa oleva lapseton, naimissa ja lapsia) suhteen.

Yksityissairaalassa Punen kaupungissa kerätyssä aineistossa noin 15 % raskaana olevilla naisilla diagnosoitiin varhainen raskausdiabetes. Äidin paino ennen raskautta, mutta ei painonnousu ensimmäisten 12 raskausviikon aikana, oli suoraan yhteydessä varhaisenraskausdiabeteksen riskiin. Äidin pituus oli käänteisesti yhteydessä alkuraskauden raskausdiabetekseen.

Noin 25 %:lla raskaana olevista slummissa asuvista naisista oli alipainoisuutta ja 36%:lla oli ylipainoisuutta tai lihavuutta. Tutkimuksessa tunnistettiin neljä kliinisesti merkityksellistä ryhmää. Ryhmille tunnusomaista oli 1) samankaltaiset alkuraskauden painot mutta erilaiset raskaudenaikaiset painonnousun nopeudet (ryhmä 2 ja ryhmä 4), 2) erilaiset alkuraskauden painot mutta samankaltaiset raskaudenaikaiset painonnousun nopeudet (ryhmä 1 ja ryhmä 2) sekä 3) korkeampi lähtöpaino mutta matala painonnousu raskauden aikana (ryhmä 3). Ryhmässä 2 (naiset, joilla alipainoa tai normaali paino), joiden keskimääräinen painonnousun nopeus raskaudenaikana oli 0,31 kg/viikko, oli suurempi riski synnyttää lapsi, joka oli ennenaikainen ja pieni suhteessa sikiöikään verrattuna ryhmän 1 naisiin (naiset, joilla normaali paino tai ylipainoa). Ryhmän 3 naisilla (naiset, joilla ylipainoa tai lihavuutta), joiden keskimääräinen raskaudenaikainen painonnousun nopeus oli 0,17 kg/viikko, oli suurempi ennenaikaisten synnytysten riski kuin ryhmän 1 naisilla. Ryhmän 4 naisilla ei havaittu korkeampaa riskiä synnyttää sikiöikään nähden pientä lasta, synnyttää lasta jolla oli matala syntymäpaino, tai synnyttää ennenaikaisesti verrattuna ryhmään 1.

Slummeissa asuvista raskaana olevista naisista vain 37 % sai ruoastaan riittävästi energiaa (kcal/päivä) ja 54 % sai riittävästi proteiinia (g/päivä) kun saantia verrataan arvioituun keskimääräiseen tarpeeseen (EAR). Lisäksi heidän mikroravintoaineiden saantinsa oli vähäistä. Keskimääräinen ruokavalion monipuolisuusindeksi (DDS) oli 4,2 (SD 1,2) ja vain 37 %:lla slummissa asuvista naisista oli riittävän monipuolinen ruokavalio (DDS≥5). Noin 60 % slummeissa asuvista raskaana olevista naisista söi vähintään kahdesta ravitsemuksellisesti heikkolaatuisesta elintarvikeryhmästä (paistetut ja suolaiset välipalat, makeat välipalat ja makeat juomat). Perheen eniten ansaitsevien jäsenien korkeampi koulutus ja ammatillinen asema sekä raskaana olevien naisten pienempi lapsiluku olivat yhteydessä monipuolisempaan ruokavalioon. Suurin osa slummeissa asuvista raskaana olevista naisista oli kotiäitejä, joten he kuluttivat eniten energiaa kotitöissä ja toisia hoivatessa.

Syntymäkohorttien väliset erot selittävät BMI:n nousua intialaisten nuorten naisten keskuudessa. Ylipaino on laajalle levinnyt ongelma myös kaupungeissa asuvien köyhien naisten keskuudessa Intiassa. Tutkimustuloksemme mukaan on tärkeää huomioida raskautta edeltävä paino ja seurata raskaudenaikaista painoa säännöllisesti, jotta raskaus menisi hyvin. Nuorten intialaisten naisten keskuudessa olisi tärkeää edistää normaalipainoisuutta ennen raskautta, sopivaa raskaudenaikaista painonnousua ja terveellistä ruokavaliota, hyödyntäen helposti saatavilla olevia paikallisia ravinteikkaita ruoka-aineita. Globaalin muuttoliikkeen aikakaudella näitä tuloksia voidaan mahdollisesti soveltaa myös muihin Etelä-Aasian maihin ja Etelä-Aasiasta muualle muuttaneihin ihmisiin.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [5027]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste