Low-Grade Inflammation in Obesity : Beneficial Effects of Lingonberry Supplementation
Ryyti, Riitta (2024)
Ryyti, Riitta
Tampere University
2024
Lääketieteen, biotieteiden ja biolääketieteen tekniikan tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine, Biosciences and Biomedical Engineering
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2024-08-23
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3552-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3552-6
Tiivistelmä
Lihavuus on maailmanlaajuisesti kasvava terveysongelma. Siihen liittyy elimistön systeeminen matala-asteinen tulehdus, joka edeltää useita metabolisia häiriöitä ja sairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta, rasvamaksan kehittymistä sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Ruokavalio on terveellisten elintapojen ja painonhallinnan lisäksi tärkeässä asemassa ehkäisemään lihavuuteen liittyvien liitännäissairauksien kehittymistä. Runsaasti polyfenolipitoisia kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävällä ruokavaliolla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Puolukka (Vaccinium vitis-idaea L.) on pohjoisella pallonpuoliskolla villinä kasvava metsämarja, joka sisältää runsaasti useita fenolisia yhdisteitä, erityisesti proantosyanidiineja, antosyaaneja, flavonoleja ja fenolisia happoja. Puolukalla on osoitettu olevan tulehdusta hillitseviä ja antioksidatiivisia ominaisuuksia. Esitimme tämän perusteella hypoteesin, että puolukka voisi hidastaa tai estää lihavuuden aiheuttamien tulehduksellisten ja metabolisten muutosten kehittymistä.
Tämän väitöskirjan tavoitteena oli tutkia eläinmallissa puolukkalisän vaikutusta tulehduksellisiin ja metabolisiin muutoksiin, joita runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttama lihavuus saa elimistössä aikaan. Tutkimme lisäksi puolukan mahdollisia vaikuttavia ainesosia in vitro -malleilla. Tutkimuksen materiaaleina käytettiin ilmakuivattua puolukkajauhetta, puolukan kuoriuutetta sekä kahtatoista puolukassa tutkitusti esiintyvää fenolista yhdistettä. Koeasetelmana oli yleisesti käytetty hiirimalli sekä lisäksi hiiren ja ihmisen makrofagisoluja. Makrofagisolujen polarisaatio tulehdusta voimistavaan (M1) tai tulehdusta rauhoittavaan (M2) suuntaan on ilmiö, joka liittyy keskeisesti matala-asteisen tulehduksen syntyyn, ja joka voidaan havaita muuttuneena tulehdustekijöiden tuottona. Tätä ilmiötä tutkittiin myös tässä väitöskirjatyössä.
Puolukkajauheen lisäyksellä rasvaiseen ruokavalioon oli painon nousua ja sisäelinrasvan määrän lisääntymistä estävä vaikutus. Lisäksi se esti rasvaisen ruokavalion aiheuttamia haitallisia muutoksia veren kolesteroli- ja sokeritasoissa. Verinäytteistä mitattujen seerumin amyloidi A:n (SAA), alaniiniaminotransferaasientsyymin (ALT) sekä leptiinin tasot olivat puolukkaryhmän hiirillä merkittävästi alemmat kuin rasvaista ruokavaliota saaneilla kontrolliryhmän hiirillä.
Puolukkalisä vaikutti myös useiden geenien ilmentymiseen maksassa, mikä havaittiin NGS- pohjaisella koko genomin laajuisella ekspressioanalyysillä. Rasvainen ruokavalio muutti useiden rasva- ja glukoosiaineenvaihduntaan sekä tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä, ja puolukkalisäys osittain esti näitä muutoksia. Puolukka voi siten suojata rasvaisen ruokavalion aiheuttamilta haitallisilta muutoksilta, jotka liittyvät ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin kehittymiseen. Tässä tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että myös puolukan kuoriuutteella oli rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa painon nousua ja sisäelinrasvan määrän lisääntymistä hillitsevä vaikutus. Puolukan kuoriuute lievensi myös rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa sokeriaineenvaihdunnan häiriötä sekä paastoverensokeritasojen nousua.
Kahdentoista puolukassa esiintyvän fenolisen yhdisteen tai -ryhmän vaikutusta tulehdukseen tutkittiin hiiren ja ihmisen makrofagisoluissa. Polarisaation muutosta tutkittiin mittaamalla useita tulehduksen merkkiaineiden tasoja. Resveratroli, kemferoli ja proantosyanidiinit saivat aikaan makrofagien polarisaation tulehdusta rauhoittavan M2 fenotyypin suuntaan. Lisäksi resveratroli ja kemferoli vähensivät tulehdusta voimistavaa M1-tyyppistä aktivaatiota. Kun tutkittiin taustalla olevia mekanismeja, havaittiin, että resveratroli ja kemferoli lisäsivät PPARγ:n ilmentymistä ja proantosyanidiinit lisäsivät STAT6:n fosforylaatiota, mikä osoittaa näiden puolukan yhdisteiden toisiansa täydentävää vaikutusta.
Tämän väitöstutkimuksen tulokset tuovat uutta tietoa puolukan hyödyllisistä vaikutuksista tulehduksellisiin ja metabolisiin muutoksiin, joita lihavuus aiheuttaa. Lisätutkimusta tarvitaan vahvistamaan näiden tulosten merkitys myös ihmisen lihavuudessa ja määrittelemään riittävä annostus, sekä löytämään puolukan vaikuttavia ainesosia ja niiden toimintamekanismeja. Tällä välin tulokset kannustavat nauttimaan puolukkaa osana terveellistä ruokavaliota.
Tämän väitöskirjan tavoitteena oli tutkia eläinmallissa puolukkalisän vaikutusta tulehduksellisiin ja metabolisiin muutoksiin, joita runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttama lihavuus saa elimistössä aikaan. Tutkimme lisäksi puolukan mahdollisia vaikuttavia ainesosia in vitro -malleilla. Tutkimuksen materiaaleina käytettiin ilmakuivattua puolukkajauhetta, puolukan kuoriuutetta sekä kahtatoista puolukassa tutkitusti esiintyvää fenolista yhdistettä. Koeasetelmana oli yleisesti käytetty hiirimalli sekä lisäksi hiiren ja ihmisen makrofagisoluja. Makrofagisolujen polarisaatio tulehdusta voimistavaan (M1) tai tulehdusta rauhoittavaan (M2) suuntaan on ilmiö, joka liittyy keskeisesti matala-asteisen tulehduksen syntyyn, ja joka voidaan havaita muuttuneena tulehdustekijöiden tuottona. Tätä ilmiötä tutkittiin myös tässä väitöskirjatyössä.
Puolukkajauheen lisäyksellä rasvaiseen ruokavalioon oli painon nousua ja sisäelinrasvan määrän lisääntymistä estävä vaikutus. Lisäksi se esti rasvaisen ruokavalion aiheuttamia haitallisia muutoksia veren kolesteroli- ja sokeritasoissa. Verinäytteistä mitattujen seerumin amyloidi A:n (SAA), alaniiniaminotransferaasientsyymin (ALT) sekä leptiinin tasot olivat puolukkaryhmän hiirillä merkittävästi alemmat kuin rasvaista ruokavaliota saaneilla kontrolliryhmän hiirillä.
Puolukkalisä vaikutti myös useiden geenien ilmentymiseen maksassa, mikä havaittiin NGS- pohjaisella koko genomin laajuisella ekspressioanalyysillä. Rasvainen ruokavalio muutti useiden rasva- ja glukoosiaineenvaihduntaan sekä tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä, ja puolukkalisäys osittain esti näitä muutoksia. Puolukka voi siten suojata rasvaisen ruokavalion aiheuttamilta haitallisilta muutoksilta, jotka liittyvät ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin kehittymiseen. Tässä tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että myös puolukan kuoriuutteella oli rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa painon nousua ja sisäelinrasvan määrän lisääntymistä hillitsevä vaikutus. Puolukan kuoriuute lievensi myös rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa sokeriaineenvaihdunnan häiriötä sekä paastoverensokeritasojen nousua.
Kahdentoista puolukassa esiintyvän fenolisen yhdisteen tai -ryhmän vaikutusta tulehdukseen tutkittiin hiiren ja ihmisen makrofagisoluissa. Polarisaation muutosta tutkittiin mittaamalla useita tulehduksen merkkiaineiden tasoja. Resveratroli, kemferoli ja proantosyanidiinit saivat aikaan makrofagien polarisaation tulehdusta rauhoittavan M2 fenotyypin suuntaan. Lisäksi resveratroli ja kemferoli vähensivät tulehdusta voimistavaa M1-tyyppistä aktivaatiota. Kun tutkittiin taustalla olevia mekanismeja, havaittiin, että resveratroli ja kemferoli lisäsivät PPARγ:n ilmentymistä ja proantosyanidiinit lisäsivät STAT6:n fosforylaatiota, mikä osoittaa näiden puolukan yhdisteiden toisiansa täydentävää vaikutusta.
Tämän väitöstutkimuksen tulokset tuovat uutta tietoa puolukan hyödyllisistä vaikutuksista tulehduksellisiin ja metabolisiin muutoksiin, joita lihavuus aiheuttaa. Lisätutkimusta tarvitaan vahvistamaan näiden tulosten merkitys myös ihmisen lihavuudessa ja määrittelemään riittävä annostus, sekä löytämään puolukan vaikuttavia ainesosia ja niiden toimintamekanismeja. Tällä välin tulokset kannustavat nauttimaan puolukkaa osana terveellistä ruokavaliota.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4929]