Tasa-arvopolitiikan ylikansalliset ohjelmat ja paikallinen todellisuus : Gender mainstreaming -politiikka muuttuvissa suomalaisissa yliopistoissa
Lätti, Johanna (2024)
Lätti, Johanna
Tampereen yliopisto
2024
Kasvatus ja yhteiskunta -tohtoriohjelma - Doctoral Programme of Education and Society
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta - Faculty of Education and Culture
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2024-06-08
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3480-2
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3480-2
Tiivistelmä
Kasvatusalan väitöskirja käsittelee sukupuolten tasa-arvon edistämistä suomalaisissa yliopistoissa viimeisimmän yliopistouudistuksen kontekstissa. Tutkimus kohdistuu siihen, miten sukupuolinäkökulman valtavirtaistamispolitiikkaa (gender mainstreaming) on tulkittu ja sovellettu yliopistoissa sekä miten tasa-arvo-ohjelmien perustelut, tavoitteet ja toteuttamisen käytännöt vastaavat yliopistotyöntekijöiden kokemuksia (epä)tasa-arvosta. Tutkimusaineistona käytetään yliopistojen tasa-arvo-ohjelmia, virallisia asiakirjoja, päätöksiä ja mietintöjä, neljästä yliopistosta kerättyjä tasa-arvotoimijoiden haastatteluja sekä yliopistoissa toteutettuja tasa-arvoselvityksiä.
Vuonna 2010 voimaantulleen yliopistolain ja sitä seuranneiden organisatoristen muutosten myötä yliopistoista tuli julkisoikeudellisia yhteisöjä tai säätiöitä. Muutosten jälkeen rahoitus- ja johtamisjärjestelmät noudattavat entistä enemmän tulosjohtamisen periaatteita. Lakia valmisteltaessa ja rakenneuudistuksia toteutettaessa monet tärkeät kysymykset jäivät hyvin vähälle huomiolle tai ne sivuutettiin ilman keskustelua. Esimerkiksi juuri muutosten sukupuolivaikutuksia ei arvioitu käytännössä lainkaan. Vaikka yliopistoja on Suomessa tutkittu paljon yliopistokentän muutoksen jälkeen, tasa-arvopolitiikan näkökulmasta tutkimusta on suhteessa vähemmän.
Ylikansallisesti suositellun gender mainstreaming -politiikan mukaisesti yliopistot ovat sitoutuneet tarkastelemaan kaikkea päätöksentekoa sukupuolinäkökulmasta, ja niitä velvoittavat tasa-arvolain vaatimukset. Tasa-arvo-ohjelmista huolimatta suku- puolijakaumat tasoittuvat hitaasti: suurimmalla osalla aloista naisten osuus on suurempi opiskelijoissa ja alemmissa uravaiheissa, kun taas ylemmille tasoille siirryttäessä miesten suhteellinen osuus kasvaa. Yliopistot ovat jokseenkin jakautuneet naisisiin ja miehisiin aloihin, ja työsuhteen luonnetta verrattaessa naisia on suhteessa enemmän määräaikaisissa tehtävissä sekä työnjaollisesti tarkasteltuna opetuspainotteisissa töissä. Näiden ilmiöiden ymmärtämiseksi tarvitaan tutkimusta, joka tarkastelee samanaikaisesti sekä vallitsevan ylikansallisen tasa-arvopolitiikan sisältöjä että yliopis- toissa paikallisesti vaikuttavia todellisia käytäntöjä ja kokemuksia.
Gender mainstreaming -politiikan periaatteita ja tulkintoja tutkitaan suhteessa tasa- arvotyön käytäntöihin sekä kokemuksiin suomalaisissa uudistuneissa yliopistoissa.
Tutkimusteemassa yhdistyy kaksi ylikansallista politiikkavaikutusta, yhtäältä tasa-arvopolitiikan gender mainstreaming -periaate ja toisaalta tiede- ja koulutuspoliittisen muutoksen kansainvälisten suositusten, mallien ja vaikutteiden hallitsevuus suomalaisen yliopistojärjestelmän kehittämisessä. Teoreettinen viitekehys muodostuu käsitteellisestä, käytännöllisestä ja eettisestä näkökulmasta, joista ylikansallisen tasa-arvo-ohjelman ja paikallisen toteuttamisen suhdetta analysoidaan. Tutkimusongelma on, miten ylikansallista gender mainstreaming -politiikkaa tulkitaan suomalaisessa yliopistokontekstissa, millaisia ongelmia sen paikallisessa toteuttamisessa esiintyy ja miten tasa-arvo-ohjelmien tulkinnat tasa-arvosta vastaavat yliopistotyöntekijöiden kokemuksia.
Väitöstutkimus koostuu neljästä empiirisestä osatutkimuksesta sekä teoreettisen ja metodologisen viitekehyksen avaavasta johdanto- ja yhteenveto-osiosta. Yhteenveto sisältää myös tutkimustehtävää taustoittavan laajan kirjallisuuskatsauksen, jossa kartoitan gender mainstreaming -politiikan aiempaa tutkimusta. Empiiristen osatutkimusten tulokset on julkaistu englanniksi neljässä artikkelissa kasvatusalan kansainvälisissä vertaisarvioiduissa aikakauslehdissä. Tutkimuskysymyksiin tasa-arvopolitiikan paikallisesta soveltamisesta vastaan suomalaisesta yliopistokontekstista kerätyllä empiirisellä aineistolla, joka koostuu dokumenteista ja avainhenkilöhaastatteluista.
Tulosten pohjalta esitän kolme näkökulmaa siihen, miksi nykyiset tasa-arvo-ohjelmat eivät onnistu tuomaan toivottuja parannuksia sukupuolten tasa-arvoon yli- opistoissa. Ensinnä, gender mainstreaming -periaatteesta huolimatta tasa-arvo ei ole enää (koulutus)poliittisen keskustelun ytimessä. Korkeakoulupolitiikan linjauksissa tasa-arvo esiintyy harvoin ja vain silloin, kun sen avulla pyritään parantamaan kilpailukykyä, tuottavuutta ja laatua. Tasa-arvon välineellisissä perusteluissa sukupuolten tasa-arvo jää helposti irralliseksi lausumaksi. Ylikansallisten vaikutusten myötä tasa-arvo saa myös yliopistoissa entistä yksilöllisemmän tulkinnan, joka eroaa perinteisestä pohjoismaisesta tasa-arvokäsityksestä. Tulkintaeroja syntyy myös gender-termistä, sillä sosiaalisen sukupuolen sijaan tasa-arvoindikaattorit vertaavat miesten ja naisten ryhmiä toisiinsa. Lisäksi sukupuolinäkökulma liitetään yliopistoissakin usein naisiin.
Toiseksi yliopistojen sisäisen tasa-arvotyön ongelmat ovat käytännöllisiä. Toimijat pitävät tiedonsaantia, resursseja ja mandaattia puutteellisina. Tasa-arvotoimet koetaan hallinnollisina muodollisuuksina, tavalliset työntekijät tuntevat tasa-arvosuunnittelua huonosti, eikä yliopistoyhteisön moninaista osallistamista ja kokemusten kuulemista juuri tueta. Yliopistojen tasa-arvopolitiikan toteuttamiskäytännöt ovat pikemminkin integroivia kuin muuttavia, ja muodolliset tasa-arvovelvoitteet sisällytetään hallinnon prosesseihin ja välineisiin. Tasa-arvon asiantuntijoina ovat henkilöstöhallinnon työntekijät, ja akateemisten työntekijöiden edustus järjestäytyneistä ammattiyhdistysten kautta on purettu. Yliopistouudistuksen yhteydessä tasa-arvo- työstä on tullut entistä strategisempaa, mitä gender mainstreaming -politiikka vahvistanut. Tasa- arvotyössä esiintyy kuitenkin myös muutoksen tähtääviä aloitteita ja toimia, jotka edellyttävät eri ryhmien osallisuuden ja kokemusten kuulemisen.
Kolmanneksi yliopistoissa toteutettava gender mainstreaming -politiikka ei pureudu riittävän tarkasti juuri yliopistoympäristöön. Ylhäältä määriteltävät tavoitteet toimen- piteineen ja indikaattoreineen eivät kaikilta osin vastaa yliopistoissa työskentelevien kokemuksia epäkohdista. Lisäksi ongelmissa on eroja alojen ja henkilöstöryhmien välillä. Esimerkiksi perhevapaille jääminen on riski varsinkin työuran alkuvaiheessa ja pätkätyösuhteessa oleville, ja tämä koskee enenevässä määrin myös miehiä. Toisaalta palkitsemisen ja meritoitumisen kriteerit koetaan osin epäoikeudenmukaisiksi, sillä ne korostavat tuottavaa julkaisutoimintaa ja ulkoisen rahoituksen hakemista enemmän kuin opetusta ja työyhteisöön liittyviä tehtäviä. Hoiva ja huolenpito, sekä akateemisen että yksityisen perheen osalta, onkin monesti taloudellisesti ja ammatillisesti epäedullista. Kokemukset osoittavat, että rakenteellisen uudelleenjaon ja tunnustamisen kysymykset liittyvät yliopistoissa toisiinsa, ja etenkin naistapaisen työn koetaan saavan vähemmän arvostusta.
Tutkimus osoittaa, että gender mainstreaming -periaatteen toteuttamiseen suomalaisessa yliopistokontekstissa liittyy sekä käsitteellisiä, käytännöllisiä että eettisiä tulkintaeroja ja haasteita. Tasa-arvosuunnittelu ei huomioi riittävästi yliopistotyön ongelmakohtia tai pyri korjaamaan käytäntöjä, mekanismeja ja kriteerejä, jotka asettavat miehiä ja naisia ja toisaalta mies- ja naisvaltaisia aloja ja tehtäviä eriarvoiseen asemaan. Yliopistojen muutokset tuottavat myös uusia tasa-arvokysymyksiä, ja jatkossa olisi tärkeä paneutua siihen, miten eri alojen rahoitus sekä muuttuvat meritoitumisen kriteerit vaikuttavat sukupuolten tasa-arvoon. Jos tasa-arvokysymykset sivuutetaan, muutokset saattavat paikoin vahvistaa eriarvoistavia käytäntöjä ennemmin kuin purkaa niitä. Niin kauan kuin tutkimusalat ja -aiheet, sisäinen työnjako sekä perhevapaiden ja -vastuiden vaikutukset ovat sukupuolittuneita, sukupuolten tasa-arvo on relevantti kysymys yliopistojen päätöksenteossa. Juuri uudistusprosesseissa olisi kriittisen tärkeää tutkia muutosten vaikutuksia eri kanteilta, sillä niillä voi olla kauaskantoisia seurauksia sukupuolten tasa-arvolle, suuntaan tai toiseen.
Vuonna 2010 voimaantulleen yliopistolain ja sitä seuranneiden organisatoristen muutosten myötä yliopistoista tuli julkisoikeudellisia yhteisöjä tai säätiöitä. Muutosten jälkeen rahoitus- ja johtamisjärjestelmät noudattavat entistä enemmän tulosjohtamisen periaatteita. Lakia valmisteltaessa ja rakenneuudistuksia toteutettaessa monet tärkeät kysymykset jäivät hyvin vähälle huomiolle tai ne sivuutettiin ilman keskustelua. Esimerkiksi juuri muutosten sukupuolivaikutuksia ei arvioitu käytännössä lainkaan. Vaikka yliopistoja on Suomessa tutkittu paljon yliopistokentän muutoksen jälkeen, tasa-arvopolitiikan näkökulmasta tutkimusta on suhteessa vähemmän.
Ylikansallisesti suositellun gender mainstreaming -politiikan mukaisesti yliopistot ovat sitoutuneet tarkastelemaan kaikkea päätöksentekoa sukupuolinäkökulmasta, ja niitä velvoittavat tasa-arvolain vaatimukset. Tasa-arvo-ohjelmista huolimatta suku- puolijakaumat tasoittuvat hitaasti: suurimmalla osalla aloista naisten osuus on suurempi opiskelijoissa ja alemmissa uravaiheissa, kun taas ylemmille tasoille siirryttäessä miesten suhteellinen osuus kasvaa. Yliopistot ovat jokseenkin jakautuneet naisisiin ja miehisiin aloihin, ja työsuhteen luonnetta verrattaessa naisia on suhteessa enemmän määräaikaisissa tehtävissä sekä työnjaollisesti tarkasteltuna opetuspainotteisissa töissä. Näiden ilmiöiden ymmärtämiseksi tarvitaan tutkimusta, joka tarkastelee samanaikaisesti sekä vallitsevan ylikansallisen tasa-arvopolitiikan sisältöjä että yliopis- toissa paikallisesti vaikuttavia todellisia käytäntöjä ja kokemuksia.
Gender mainstreaming -politiikan periaatteita ja tulkintoja tutkitaan suhteessa tasa- arvotyön käytäntöihin sekä kokemuksiin suomalaisissa uudistuneissa yliopistoissa.
Tutkimusteemassa yhdistyy kaksi ylikansallista politiikkavaikutusta, yhtäältä tasa-arvopolitiikan gender mainstreaming -periaate ja toisaalta tiede- ja koulutuspoliittisen muutoksen kansainvälisten suositusten, mallien ja vaikutteiden hallitsevuus suomalaisen yliopistojärjestelmän kehittämisessä. Teoreettinen viitekehys muodostuu käsitteellisestä, käytännöllisestä ja eettisestä näkökulmasta, joista ylikansallisen tasa-arvo-ohjelman ja paikallisen toteuttamisen suhdetta analysoidaan. Tutkimusongelma on, miten ylikansallista gender mainstreaming -politiikkaa tulkitaan suomalaisessa yliopistokontekstissa, millaisia ongelmia sen paikallisessa toteuttamisessa esiintyy ja miten tasa-arvo-ohjelmien tulkinnat tasa-arvosta vastaavat yliopistotyöntekijöiden kokemuksia.
Väitöstutkimus koostuu neljästä empiirisestä osatutkimuksesta sekä teoreettisen ja metodologisen viitekehyksen avaavasta johdanto- ja yhteenveto-osiosta. Yhteenveto sisältää myös tutkimustehtävää taustoittavan laajan kirjallisuuskatsauksen, jossa kartoitan gender mainstreaming -politiikan aiempaa tutkimusta. Empiiristen osatutkimusten tulokset on julkaistu englanniksi neljässä artikkelissa kasvatusalan kansainvälisissä vertaisarvioiduissa aikakauslehdissä. Tutkimuskysymyksiin tasa-arvopolitiikan paikallisesta soveltamisesta vastaan suomalaisesta yliopistokontekstista kerätyllä empiirisellä aineistolla, joka koostuu dokumenteista ja avainhenkilöhaastatteluista.
Tulosten pohjalta esitän kolme näkökulmaa siihen, miksi nykyiset tasa-arvo-ohjelmat eivät onnistu tuomaan toivottuja parannuksia sukupuolten tasa-arvoon yli- opistoissa. Ensinnä, gender mainstreaming -periaatteesta huolimatta tasa-arvo ei ole enää (koulutus)poliittisen keskustelun ytimessä. Korkeakoulupolitiikan linjauksissa tasa-arvo esiintyy harvoin ja vain silloin, kun sen avulla pyritään parantamaan kilpailukykyä, tuottavuutta ja laatua. Tasa-arvon välineellisissä perusteluissa sukupuolten tasa-arvo jää helposti irralliseksi lausumaksi. Ylikansallisten vaikutusten myötä tasa-arvo saa myös yliopistoissa entistä yksilöllisemmän tulkinnan, joka eroaa perinteisestä pohjoismaisesta tasa-arvokäsityksestä. Tulkintaeroja syntyy myös gender-termistä, sillä sosiaalisen sukupuolen sijaan tasa-arvoindikaattorit vertaavat miesten ja naisten ryhmiä toisiinsa. Lisäksi sukupuolinäkökulma liitetään yliopistoissakin usein naisiin.
Toiseksi yliopistojen sisäisen tasa-arvotyön ongelmat ovat käytännöllisiä. Toimijat pitävät tiedonsaantia, resursseja ja mandaattia puutteellisina. Tasa-arvotoimet koetaan hallinnollisina muodollisuuksina, tavalliset työntekijät tuntevat tasa-arvosuunnittelua huonosti, eikä yliopistoyhteisön moninaista osallistamista ja kokemusten kuulemista juuri tueta. Yliopistojen tasa-arvopolitiikan toteuttamiskäytännöt ovat pikemminkin integroivia kuin muuttavia, ja muodolliset tasa-arvovelvoitteet sisällytetään hallinnon prosesseihin ja välineisiin. Tasa-arvon asiantuntijoina ovat henkilöstöhallinnon työntekijät, ja akateemisten työntekijöiden edustus järjestäytyneistä ammattiyhdistysten kautta on purettu. Yliopistouudistuksen yhteydessä tasa-arvo- työstä on tullut entistä strategisempaa, mitä gender mainstreaming -politiikka vahvistanut. Tasa- arvotyössä esiintyy kuitenkin myös muutoksen tähtääviä aloitteita ja toimia, jotka edellyttävät eri ryhmien osallisuuden ja kokemusten kuulemisen.
Kolmanneksi yliopistoissa toteutettava gender mainstreaming -politiikka ei pureudu riittävän tarkasti juuri yliopistoympäristöön. Ylhäältä määriteltävät tavoitteet toimen- piteineen ja indikaattoreineen eivät kaikilta osin vastaa yliopistoissa työskentelevien kokemuksia epäkohdista. Lisäksi ongelmissa on eroja alojen ja henkilöstöryhmien välillä. Esimerkiksi perhevapaille jääminen on riski varsinkin työuran alkuvaiheessa ja pätkätyösuhteessa oleville, ja tämä koskee enenevässä määrin myös miehiä. Toisaalta palkitsemisen ja meritoitumisen kriteerit koetaan osin epäoikeudenmukaisiksi, sillä ne korostavat tuottavaa julkaisutoimintaa ja ulkoisen rahoituksen hakemista enemmän kuin opetusta ja työyhteisöön liittyviä tehtäviä. Hoiva ja huolenpito, sekä akateemisen että yksityisen perheen osalta, onkin monesti taloudellisesti ja ammatillisesti epäedullista. Kokemukset osoittavat, että rakenteellisen uudelleenjaon ja tunnustamisen kysymykset liittyvät yliopistoissa toisiinsa, ja etenkin naistapaisen työn koetaan saavan vähemmän arvostusta.
Tutkimus osoittaa, että gender mainstreaming -periaatteen toteuttamiseen suomalaisessa yliopistokontekstissa liittyy sekä käsitteellisiä, käytännöllisiä että eettisiä tulkintaeroja ja haasteita. Tasa-arvosuunnittelu ei huomioi riittävästi yliopistotyön ongelmakohtia tai pyri korjaamaan käytäntöjä, mekanismeja ja kriteerejä, jotka asettavat miehiä ja naisia ja toisaalta mies- ja naisvaltaisia aloja ja tehtäviä eriarvoiseen asemaan. Yliopistojen muutokset tuottavat myös uusia tasa-arvokysymyksiä, ja jatkossa olisi tärkeä paneutua siihen, miten eri alojen rahoitus sekä muuttuvat meritoitumisen kriteerit vaikuttavat sukupuolten tasa-arvoon. Jos tasa-arvokysymykset sivuutetaan, muutokset saattavat paikoin vahvistaa eriarvoistavia käytäntöjä ennemmin kuin purkaa niitä. Niin kauan kuin tutkimusalat ja -aiheet, sisäinen työnjako sekä perhevapaiden ja -vastuiden vaikutukset ovat sukupuolittuneita, sukupuolten tasa-arvo on relevantti kysymys yliopistojen päätöksenteossa. Juuri uudistusprosesseissa olisi kriittisen tärkeää tutkia muutosten vaikutuksia eri kanteilta, sillä niillä voi olla kauaskantoisia seurauksia sukupuolten tasa-arvolle, suuntaan tai toiseen.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4905]