Uudelleenkäytettävien pikaruokapakkausten hiilijalanjälki verrattuna kertakäyttöisiin pakkauksiin
Kaura, Sofia (2024)
Kaura, Sofia
2024
Teknisten tieteiden kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Engineering Sciences
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering and Natural Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2024-05-08
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202404294783
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202404294783
Tiivistelmä
Jätteen määrän kasvu on yksi näkyvimmistä ongelmista maapallolla. Hiilidioksidipäästöistä tällä hetkellä 3 % syntyy jätteiden käsittelystä. Jätettä syntyy monesta paikasta ja yksi niistä on tuotteiden pakkaukset. Pakkausjätettä syntyy vuosi vuodelta enemmän lisääntyvien tuotantomäärien takia. Pakkausten ja pakkausjätteen määriä on pyrittävä vähentämään niiden aiheuttamien ilmaston lämpenemisen ja muiden ympäristövaikutusten takia.
Euroopassa jätelakia halutaan muun muassa edellä mainitusta syystä päivittää. Muutosehdotuksista yksi on pakkausten uudelleenkäytön lisääminen. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi pika-ruokaravintoloiden kertakäyttöpakkauksien korvaamista uudelleenkäytettävillä. Muutoksella olisi vaikutusta pikaruokapakkausten elinkaareen, sillä käyttövaihe pitenisi ja materiaali vaihtuisi joissain tapauksissa kokonaan, mikä muuttaisi myös tuotantoprosessia. Kuitupakkauksesta kestomuovipakkaukseen vaihtaminen vaikuttaa merkittävissä määrin myös elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin. Selkeimpinä muutosalueina ovat vedenkulutus sekä energian-kulutus. Tämä johtuu siitä, että uudelleenkäytettävät pakkaukset tarvitsevat pestä käyttövaiheessa mahdollisesti kymmeniä kertoja. Lisääntynyt vedenkäyttö ja energiankulutus ovat siis merkittäviä hiilijalanjäljen aiheuttajia.
Ympäristövaikutuksia selvittävän elinkaariarvion avulla saadaan koottua kokonaiskuva elinkaaren aikaisista päästöistä standardien mukaisesti. Tällä hetkellä tulokset näyttävät uudelleenkäytettävien pakkausten puolesta heikoilta. Kuitupakkauksilla on huomattavasti parempi kierrätysaste verrattuna muoviin, mikä yhdessä uudelleenkäytettävien pakkausten käyttövaiheen merkittävillä päästöillä korostaa kertakäyttöiset kuitupakkaukset monella päästömittarilla paremmaksi. Uudelleenkäytettävät pakkaukset vaatisivat mahdollisimman hyvän käyttöasteen ja optimoidun pesujärjestelmän, jotta ne olisi ympäristöä ajatellen kannattava ottaa käyttöön.
Ranskassa lakimuutos on tullut jo voimaan, mikä on pakottanut ravintolat luopumaan kerta-käyttöisistä pakkauksista. Vuoden 2023 alusta asti uudelleenkäytettäviä pakkauksia käyttäneet ravintolat ovat huomanneet, ettei asiakkaiden ole helppo tottua systeemiin ja vaadittuja käyttökertoja ei saavuteta. Kyseessä on siis vielä paljon kehitystyötä vaativa konsepti, jos sen todella halutaan pienentävän jätteen aiheuttamaa ympäristökuormaa.
Euroopassa jätelakia halutaan muun muassa edellä mainitusta syystä päivittää. Muutosehdotuksista yksi on pakkausten uudelleenkäytön lisääminen. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi pika-ruokaravintoloiden kertakäyttöpakkauksien korvaamista uudelleenkäytettävillä. Muutoksella olisi vaikutusta pikaruokapakkausten elinkaareen, sillä käyttövaihe pitenisi ja materiaali vaihtuisi joissain tapauksissa kokonaan, mikä muuttaisi myös tuotantoprosessia. Kuitupakkauksesta kestomuovipakkaukseen vaihtaminen vaikuttaa merkittävissä määrin myös elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin. Selkeimpinä muutosalueina ovat vedenkulutus sekä energian-kulutus. Tämä johtuu siitä, että uudelleenkäytettävät pakkaukset tarvitsevat pestä käyttövaiheessa mahdollisesti kymmeniä kertoja. Lisääntynyt vedenkäyttö ja energiankulutus ovat siis merkittäviä hiilijalanjäljen aiheuttajia.
Ympäristövaikutuksia selvittävän elinkaariarvion avulla saadaan koottua kokonaiskuva elinkaaren aikaisista päästöistä standardien mukaisesti. Tällä hetkellä tulokset näyttävät uudelleenkäytettävien pakkausten puolesta heikoilta. Kuitupakkauksilla on huomattavasti parempi kierrätysaste verrattuna muoviin, mikä yhdessä uudelleenkäytettävien pakkausten käyttövaiheen merkittävillä päästöillä korostaa kertakäyttöiset kuitupakkaukset monella päästömittarilla paremmaksi. Uudelleenkäytettävät pakkaukset vaatisivat mahdollisimman hyvän käyttöasteen ja optimoidun pesujärjestelmän, jotta ne olisi ympäristöä ajatellen kannattava ottaa käyttöön.
Ranskassa lakimuutos on tullut jo voimaan, mikä on pakottanut ravintolat luopumaan kerta-käyttöisistä pakkauksista. Vuoden 2023 alusta asti uudelleenkäytettäviä pakkauksia käyttäneet ravintolat ovat huomanneet, ettei asiakkaiden ole helppo tottua systeemiin ja vaadittuja käyttökertoja ei saavuteta. Kyseessä on siis vielä paljon kehitystyötä vaativa konsepti, jos sen todella halutaan pienentävän jätteen aiheuttamaa ympäristökuormaa.
Kokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [8933]