Suomalaisten nuorten aikuisten terveyskokemuksia vegaanisesta ruokavaliosta
Mäki, Milja (2024)
Mäki, Milja
2024
Kansanterveystieteen maisteriohjelma - Master's Programme in Public Health
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2024-05-20
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202404244287
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202404244287
Tiivistelmä
Suomessa vegaaninen ruokavalio on muodostunut ruokavaliotrendiksi. Vegaaninen ruokavalio poissulkee kaiken eläinperäisen ruokavaliosta ja sen takia veganismi pystyy vastaamaan moneen nykyajan syömiseen liittyvään tavoitteeseen: eettisyyteen, ympäristöystävällisyyteen ja terveellisyyteen. Vegaanisen sekä muiden kasvipohjaisten ruokavalioiden terveysvaikutuksista on saatu entistä enemmän näyttöä. Lisääntyneen terveystietoisuuden takia vegaanista ruokavaliota noudatetaan yhä enemmän terveysperusteisin syin.
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia laadullisesti vegaanisesta ruokavaliosta koettuja terveyskokemuksia. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia terveyskokemuksia hyvien ja huonojen kokemuksien näkökulmista. Tutkimuksen toisena tarkoituksena oli selvittää, mikä vegaanisessa ruokavaliossa koettiin selittävän terveyskokemuksia. Tutkittavana aineistona toimi Helsingin Sanomien ruokakysely, joka kerättiin poikkileikkausmenetelmällä 1.-1.9.2020 välisenä aikana. Tutkittavana kohteena oli 18–30-vuotiaitten nuorten suomalaisten aikuisten avovastaukset veganismin hyvistä (N=116) ja huonoista (N=30) terveyskokemuksista. Aineisto tutkittiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin mukaisesti.
Tutkimuksen tuloksien mukaan hyviä terveyskokemuksia vegaanisesta ruokavaliosta olivat kohentunut yleishyvinvointi, parempi mielenterveys, terveempi iho, parempi vatsan toiminta ja monipuolisempi syömiskäyttäytyminen. Hyviä terveyskokemuksia selittivät vegaanisen ruokavalion monipuolisuus, oman arvomaailman mukainen syöminen ja lisääntynyt ravitsemustietoisuus veganismilla. Huonoja terveyskokemuksia vegaanisesta ruokavaliosta olivat lisääntyneet vatsaongelmat, puutostilat ravitsemuksessa, mielenterveysongelmat, heikentynyt fyysisen terveys ja allergian tai sairauden puhkeaminen veganismilla. Huonoja terveyskokemuksia selittivät haasteet liittyen vegaanisen ruokavalion koostamiseen riittävän ravitsemuksellisesti, yliherkkyydet ja allergiat eläinperättömiin tuotteisiin sekä vegaanisen ruokavalion rajoittava luonne sen poissulkiessa kaiken eläinperäisen ruokavaliosta.
Yhteenvetona tuloksista voidaan todeta, että pitkälti vegaanisesta ruokavaliosta saadut fyysiset sekä psyykkiset terveyskokemukset koettiin vastakkaisina kokemuksina samasta oireesta. Vegaanisen ruokavalion hyviä ja huonoja terveyskokemuksia selitti eniten ravitsemusosaamisen määrä, joka vaikutti yksilön taitoihin koostaa vegaaninen ruokavalio terveyttä tukevaksi tai heikentäväksi. Myös terveyskokemuksia selittivät erilaiset kokemukset ruokavalion eläinperättömyydestä. Huonoissa kokemuksissa eläinperättömyys koettiin rajoittavana syömisenä, vastaavasti hyvissä kokemuksissa eläinperättömyys koettiin arvopohjaisena syömisenä.
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia laadullisesti vegaanisesta ruokavaliosta koettuja terveyskokemuksia. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia terveyskokemuksia hyvien ja huonojen kokemuksien näkökulmista. Tutkimuksen toisena tarkoituksena oli selvittää, mikä vegaanisessa ruokavaliossa koettiin selittävän terveyskokemuksia. Tutkittavana aineistona toimi Helsingin Sanomien ruokakysely, joka kerättiin poikkileikkausmenetelmällä 1.-1.9.2020 välisenä aikana. Tutkittavana kohteena oli 18–30-vuotiaitten nuorten suomalaisten aikuisten avovastaukset veganismin hyvistä (N=116) ja huonoista (N=30) terveyskokemuksista. Aineisto tutkittiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin mukaisesti.
Tutkimuksen tuloksien mukaan hyviä terveyskokemuksia vegaanisesta ruokavaliosta olivat kohentunut yleishyvinvointi, parempi mielenterveys, terveempi iho, parempi vatsan toiminta ja monipuolisempi syömiskäyttäytyminen. Hyviä terveyskokemuksia selittivät vegaanisen ruokavalion monipuolisuus, oman arvomaailman mukainen syöminen ja lisääntynyt ravitsemustietoisuus veganismilla. Huonoja terveyskokemuksia vegaanisesta ruokavaliosta olivat lisääntyneet vatsaongelmat, puutostilat ravitsemuksessa, mielenterveysongelmat, heikentynyt fyysisen terveys ja allergian tai sairauden puhkeaminen veganismilla. Huonoja terveyskokemuksia selittivät haasteet liittyen vegaanisen ruokavalion koostamiseen riittävän ravitsemuksellisesti, yliherkkyydet ja allergiat eläinperättömiin tuotteisiin sekä vegaanisen ruokavalion rajoittava luonne sen poissulkiessa kaiken eläinperäisen ruokavaliosta.
Yhteenvetona tuloksista voidaan todeta, että pitkälti vegaanisesta ruokavaliosta saadut fyysiset sekä psyykkiset terveyskokemukset koettiin vastakkaisina kokemuksina samasta oireesta. Vegaanisen ruokavalion hyviä ja huonoja terveyskokemuksia selitti eniten ravitsemusosaamisen määrä, joka vaikutti yksilön taitoihin koostaa vegaaninen ruokavalio terveyttä tukevaksi tai heikentäväksi. Myös terveyskokemuksia selittivät erilaiset kokemukset ruokavalion eläinperättömyydestä. Huonoissa kokemuksissa eläinperättömyys koettiin rajoittavana syömisenä, vastaavasti hyvissä kokemuksissa eläinperättömyys koettiin arvopohjaisena syömisenä.