Engineering of Norovirus-like Particles for Vaccine Applications
Lampinen, Vili (2024)
Lampinen, Vili
Tampere University
2024
Lääketieteen, biotieteiden ja biolääketieteen tekniikan tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine, Biosciences and Biomedical Engineering
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2024-03-08
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3321-8
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3321-8
Tiivistelmä
Rokottaminen on lääketieteelliseksi keksinnöksi jo vanha, mutta sen merkitys on vain kasvanut vuosien saatossa. Tiiviissä ja globaalissa nyky-yhteiskunnassa leviämiskykyisimmät tartuntataudit pääsevät hetkessä jokaiseen maailmankolkkaan. Näitä uusia tauteja vastaan tarvitaan uusia rokoteteknologioita, joiden kehittäminen olisi nopeampaa ja varastointi ja kuljettaminen helpompaa kuin nykyisissä jo aikaa sitten kehitetyissä ratkaisuissa. Eräs kiinnostavimmista moderneista rokoteteknologioista on viruksen kaltaisiin partikkeleihin perustuvat rokotteet. Niiden koostumusta voidaan säädellä tarkasti ja sitä voidaan myös muokata tarpeen mukaan. Viruksen kaltaiset partikkelit eivät voi aiheuttaa tartuntaa, mutta ne muistuttavat fyysisiltä ominaisuuksiltaan alkuperäistä virusta, ja ne ovatkin siis jo itsessään turvallisia mutta tehokkaita rokotteita. Viime aikoina viruksen kaltaisia partikkeleita on päällystetty muihin tauteihin liittyvien antigeenien osilla, jolloin viruksen kaltainen partikkeli toimii rokotteessa immuunijärjestelmän aktivaattorina, joka ohjaa järjestelmän kohdeantigeeniä vastaan. Tällöin kohdeantigeenin ei tarvitse itse olla erityisen immunogeeninen, jolloin kohteeksi voidaan valikoida pieniä osia antigeeneistä tai jopa osia kehon omista proteiineista. Noroviruksen kaltaisen partikkelin tiedetään olevan erityisen stabiili ja helposti käsiteltävissä, mutta sen käyttöä rokotealustana ei ole kattavasti tutkittu. Tämän tutkimuksen aikana muokkasimme noroviruksen kaltaista partikkelia geneettisesti ja päällystimme sen erikokoisilla antigeeneillä jaettuihin proteiinipareihin perustuvan SpyCatcher- konjugaation avulla. Tutkimukset johtivat rokotealustaan, jossa SpyTag-peptidillä päällystetty noroviruksen kaltainen partikkeli voidaan pinnoittaa SpyCatcher- fuusioiduilla antigeeneillä sekoittamalla komponentit yhteen liuoksessa. Käytimme rokotealustaa uusien influenssarokotekandidaattien ja kehon omia proproteiinikonvertaasientsyymejä vastaan toimivien rokotekandidaattien valmistamiseen. Lupaavimpia kandidaatteja voitaisiin tulevaisuudessa käyttää ”universaalien”, eli laaja- ja pitkävaikutteisten influenssarokotteiden kehittämisessä. Näytimme hiirissä, että noroviruksen kaltaiseen partikkeliin perustuvaa rokotealustaa voidaan käyttää kehon omien proteiinien inhiboimiseen, mistä voisi olla hyötyä esimerkiksi uusien syöpähoitojen ja veren kolesterolin alentamisen yhteydessä.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4966]