Secondary Disabilities in Finnish Youth with Prenatal Substance Exposure : A longitudinal register-based cohort study on secondary education, financial difficulties and mood and neurotic disorders in youth with prenatal substance exposure
Nissinen, Niina-Maria (2023)
Nissinen, Niina-Maria
Tampere University
2023
Terveystieteiden tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Health Sciences
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2023-10-13
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3068-2
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3068-2
Tiivistelmä
Altistuminen päihteille (ml. alkoholi ja laittomat huumeet) raskaudenaikana on merkittävä riskitekijä sikiön kehitykselle, erityisesti sikiön keskushermoston ja aivojen kehitykselle. Altistuksen aiheuttamat keskushermostovauriot voivat ilmetä erilaisina häiriöinä kognitiivisissa taidoissa ja käyttäytymisessä. Näitä häiriöitä kutsutaan yleisesti englanninkielisellä termillä “primary disabilities”, suomennettuna primaariset häiriöt. Nämä häiriöt voivat altistaa päihteille raskaudenaikana altistuneen lapsen muille haasteille nuoruudessa, kuten mielenterveyden ongelmille, koulutuksen haasteille, sekä haasteille itsenäistymisessä. Näitä nuoruusiällä ilmeneviä haasteita kuvataan englanninkielisellä termillä ”secondary disabilities”, suomennettuna sekundaariset häiriöt.
Raskaudenaikaisten riskitekijöiden lisäksi myös lapsuusajan kasvuympäristön psykososiaalisilla tekijöillä on vaikutuksia yksilön kasvuun ja kehitykseen. Lapset, jotka ovat altistuneet äidin merkittävälle päihteidenkäytölle raskaudenaikana, altistuvat usein myös muille epäsuotuisille ja huono-osaisuutta kuvaaville tekijöille lapsuuden kasvuympäristössä ja suuri osa näistä lapsista on sijoitettu kodin ulkopuolelle jo varhaislapsuudessa. Toisin sanoen, sekundaariset häiriöt päihteille raskaudenaikana altistuneilla nuorilla voivat siis kuvastaa eri riskitekijöiden kasautumista. Tutkimustietoa sekundaarisista häiriöistä päihteille raskaudenaikana altistuneilla nuorilla sekä siitä, miten muut riskitekijät, eritysesti kasvuympäristön epäsuotuisuutta ja huono-osaisuutta kuvaavat tekijät, ja kodin ulkopuolinen sijoitus ovat yhteydessä sekundaarisiin häiriöihin, on vain vähän.
Tämän tutkimuksen päätavoitteena oli tutkia sekundaarisia häiriöitä suomalaisilla nuorilla, jotka ovat altistuneet päihteille raskaudenaikana. Tavoitteena oli tutkia päihteille raskaudenaikana altistuneiden nuorten (1) toisen asteen koulutuksen suorittamista (osatutkimus 1), (2) taloudellisia vaikeuksia, jotka määriteltiin pitkäaikaisena toimeentulotuen tarpeena (osatutkimus 2), sekä (3) mielialahäiriöitä ja neuroottisia häiriöitä, jotka määriteltiin erikoissairaanhoidon hoitojaksona (ml. vuodeosasto ja poliklinikka) mielialahäiriötä tai neuroottisia häiriötä kuvaavalla diagnoosilla. Kaikissa osatutkimuksissa tavoitteena oli lisäksi tutkia raskaudenaikaisen päihdealtistuksen, nuorta kuvaavien tekijöiden, sekä äitiin liittyvien epäsuotuisaa kasvuympäristöä ja huono-osaisuutta kuvaavien tekijöiden ja kodin ulkopuolisen sijoituksen yhteyttä tutkittuihin sekundaarisiin häiriöihin.
Tämä tutkimus pohjautui ADEF Helsinki (Alcohol and/or Drug Exposure During Fetal Life) -tutkimukseen, joka on pitkittäinen, rekisteriaineistoon pohjautuva kohorttitutkimus. Tutkimusjoukko koostui 615 päihteille raskaudenaikana altistuneesta nuoresta (altistunut kohortti) sekä 1787 kaltaistetusta verrokkinuoresta, joilla ei ollut rekisterimerkintää, joka viittaisi raskaudenaikaiseen päihdealtistukseen (verrokkikohortti). Päihteille raskaudenaikana altistuneet nuoret syntyivät vuosina 1992–2001 naisille, joiden raskautta seurattiin pääkaupunkiseudun HAL-äitiyspoliklinikoilla tunnistetun merkittävän raskaudenaikaisen päihteidenkäytön vuoksi. Verrokkinuoret syntyivät vuosina 1992–2001 naisille, joilla ei ollut rekisteröityä tietoa päihteidenkäytöstä vuosi ennen lapsen syntymää tai lapsen syntymähetkellä. Kohortit kaltaistettiin viiden äitiin liittyvän tekijän mukaan. Näitä tekijöitä olivat äidin ikä lapsen syntymähetkellä, parititeetti, sikiöiden lukumäärä, lapsen syntymäkuukausi sekä synnytyssairaala indeksilapsen mukaan. Rekisteriaineistoa kerättiin identtisesti molempien kohorttien äiti-lapsi-pareille lapsen syntymästä seurannan loppuun saakka vuoteen 2016.
Kaikissa osajulkaisuissa käytössä olivat monimuuttuja-analyysit. Osajulkaisussa 1 toisen asteen koulutuksen suorittamista tutkittiin logistisella regressioanalyysillä. Osajulkaisussa II taloudellisia vaikeuksia tutkittiin yleistetyllä lineaarisella mallilla sekä mediaatioanalyysilla. Mielialahäiriöitä ja neuroottisia häiriöitä tutkittiin osajulkaisussa III Coxin regressionanalyysillä sekä mediaatioanalyysilla.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että päihteille raskaudenaikana altistuneilla nuorilla oli suurentunut todennäköisyys sekundaarisille häiriöille verrokkinuoriin verrattuna. Kuvailevien ja univariaatti analyysitulosten mukaan verrokkinuoriin verrattuna: (1) päihteille raskausaikana altistuneet nuoret suorittivat toisen asteen koulutus myöhemmin ja yleisesti koulutuksen suorittaneiden määrä oli vähäisempi (osajulkaisu I), (2) heillä oli suurentunut taloudellisten vaikeuksien todennäköisyys (osajulkaisu II) ja (3) he olivat kaksi kertaa useammin erikoissairaanhoidossa mielialahäiriöistä ja neuroottisista häiriöistä johtuen (osajulkaisu III).
Tulokset myös osoittivat, että: (4) äidin merkittävä raskaudenaikainen päihteidenkäyttö oli yhteydessä epäsuotuisaa kasvuympäristöä ja äidin huono-osaisuutta kuvaavien tekijöihin kasautumiseen ja suuri osa raskaudenaikana päihteille altistuneista lapsista oli sijoitettu kodin ulkopuolelle varhaislapsuudessa. Näillä tekijöillä oli merkittävä yhteys tutkittuihin sekundaarisiin häiriöihin, pois lukien toisen asteen koulutus. Monimuuttuja-analyysien tulokset myös osoittivat: (5) raskaudenaikainen päihdealtistus ei ollut itsenäisesti yhteydessä toisen asteen koulutuksen suorittamiseen, kun muiden koulutusta ennustavien tekijöiden vaikutus vakioitiin. Nuoren mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt itsenäisesti vähensivät toisen asteen koulutuksen suorittamisen todennäköisyyttä. (6) Raskaudenaikainen päihdealtistus ei itsenäisesti selittänyt nuoren taloudellisia vaikeuksia ja merkittävinä selittävinä tekijöinä nuoren taloudellisille vaikeuksille olivat nuoren mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ja toisen asteen koulutuksen puuttuminen, sekä äidin taloudelliset vaikeudet ja kodin ulkopuolinen sijoitus, joka myös medioi merkittävän osan raskaudenaikaisen päihdealtistuksen ja nuoren taloudellisten vaikeuksien välisestä yhteydestä. (7) Raskaudenaikainen päihdealtistus ei ollut itsenäisesti yhteydessä mielialahäiriöihin ja neuroottisiin häiriöihin vaan mielialahäiriöiden ja neuroottisten häiriöiden riskiä selittivät äitiin liittyvien huono-osaisuutta kuvaavien tekijöiden kasautuminen ja kodin ulkopuolinen sijoitus sekä naissukupuoli. Kodin ulkopuolinen sijoitus medioi merkittävän osan raskaudenaikaisen päihdealtistuksen ja tutkittujen häiriöiden välisestä yhteydestä.
Tutkimuksen tulosten valossa päihteille raskausaikana altistuneet nuoret näyttävät olevan erityisen haavoittuvat ryhmä vältettävissä oleville sekundaarisille häiriöille, ottaen huomioon riskitekijöiden kasautumisen näissä populaatioissa sekä eri riskitekijöiden yhteydet sekundaarisiin häiriöihin.
Tutkimus osoitti jatkotutkimustarpeita, kuten tarpeen sekundaarisia häiriöitä käsitteleville tutkimuksille, joissa tietoa kerätään myös primaarisista häiriöistä ja näiden häiriöiden yhteyksistä nuoruusiän sekundaarisiin häiriöihin. Lisäymmärrys eri tekijöistä, jotka lisäävät sekundaaristen häiriöiden riskiä, antaisi suuntaviivoja näiden häiriöiden ennaltaehkäisyyn. Tutkimus osoitti myös tarpeen lisätutkimuksille, joissa tietoa kerätään lapsuusajan kasvuympäristön eri tekijöistä ja näiden tekijöiden yhteyksistä sekundaarisiin häiriöihin. Tutkimuksen tulokset osoittivat myös tarpeen moniammatillisille ehkäiseville toimenpiteille eri tasoilla. Toimia tarvitaan niin raskaudenaikaisen päihteidenkäytön ehkäisemiseksi kuin varhaisen ja pitkäkestoisen, yksilön tarpeet huomioon ottavan tuen edistämiseksi. Tämä vaatisi myös eri ammattiryhmien osaamisen ja tietämyksen lisäämistä ja kouluttamista. Tulokset myös korostavat ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tarvetta turvallisen ja vakaan lapsuusajan kasvuympäristön turvaamiseksi, erityisesti lapsilla ja nuorilla, jotka ovat olleet sijoitettuina kodin ulkopuolelle.
Raskaudenaikaisten riskitekijöiden lisäksi myös lapsuusajan kasvuympäristön psykososiaalisilla tekijöillä on vaikutuksia yksilön kasvuun ja kehitykseen. Lapset, jotka ovat altistuneet äidin merkittävälle päihteidenkäytölle raskaudenaikana, altistuvat usein myös muille epäsuotuisille ja huono-osaisuutta kuvaaville tekijöille lapsuuden kasvuympäristössä ja suuri osa näistä lapsista on sijoitettu kodin ulkopuolelle jo varhaislapsuudessa. Toisin sanoen, sekundaariset häiriöt päihteille raskaudenaikana altistuneilla nuorilla voivat siis kuvastaa eri riskitekijöiden kasautumista. Tutkimustietoa sekundaarisista häiriöistä päihteille raskaudenaikana altistuneilla nuorilla sekä siitä, miten muut riskitekijät, eritysesti kasvuympäristön epäsuotuisuutta ja huono-osaisuutta kuvaavat tekijät, ja kodin ulkopuolinen sijoitus ovat yhteydessä sekundaarisiin häiriöihin, on vain vähän.
Tämän tutkimuksen päätavoitteena oli tutkia sekundaarisia häiriöitä suomalaisilla nuorilla, jotka ovat altistuneet päihteille raskaudenaikana. Tavoitteena oli tutkia päihteille raskaudenaikana altistuneiden nuorten (1) toisen asteen koulutuksen suorittamista (osatutkimus 1), (2) taloudellisia vaikeuksia, jotka määriteltiin pitkäaikaisena toimeentulotuen tarpeena (osatutkimus 2), sekä (3) mielialahäiriöitä ja neuroottisia häiriöitä, jotka määriteltiin erikoissairaanhoidon hoitojaksona (ml. vuodeosasto ja poliklinikka) mielialahäiriötä tai neuroottisia häiriötä kuvaavalla diagnoosilla. Kaikissa osatutkimuksissa tavoitteena oli lisäksi tutkia raskaudenaikaisen päihdealtistuksen, nuorta kuvaavien tekijöiden, sekä äitiin liittyvien epäsuotuisaa kasvuympäristöä ja huono-osaisuutta kuvaavien tekijöiden ja kodin ulkopuolisen sijoituksen yhteyttä tutkittuihin sekundaarisiin häiriöihin.
Tämä tutkimus pohjautui ADEF Helsinki (Alcohol and/or Drug Exposure During Fetal Life) -tutkimukseen, joka on pitkittäinen, rekisteriaineistoon pohjautuva kohorttitutkimus. Tutkimusjoukko koostui 615 päihteille raskaudenaikana altistuneesta nuoresta (altistunut kohortti) sekä 1787 kaltaistetusta verrokkinuoresta, joilla ei ollut rekisterimerkintää, joka viittaisi raskaudenaikaiseen päihdealtistukseen (verrokkikohortti). Päihteille raskaudenaikana altistuneet nuoret syntyivät vuosina 1992–2001 naisille, joiden raskautta seurattiin pääkaupunkiseudun HAL-äitiyspoliklinikoilla tunnistetun merkittävän raskaudenaikaisen päihteidenkäytön vuoksi. Verrokkinuoret syntyivät vuosina 1992–2001 naisille, joilla ei ollut rekisteröityä tietoa päihteidenkäytöstä vuosi ennen lapsen syntymää tai lapsen syntymähetkellä. Kohortit kaltaistettiin viiden äitiin liittyvän tekijän mukaan. Näitä tekijöitä olivat äidin ikä lapsen syntymähetkellä, parititeetti, sikiöiden lukumäärä, lapsen syntymäkuukausi sekä synnytyssairaala indeksilapsen mukaan. Rekisteriaineistoa kerättiin identtisesti molempien kohorttien äiti-lapsi-pareille lapsen syntymästä seurannan loppuun saakka vuoteen 2016.
Kaikissa osajulkaisuissa käytössä olivat monimuuttuja-analyysit. Osajulkaisussa 1 toisen asteen koulutuksen suorittamista tutkittiin logistisella regressioanalyysillä. Osajulkaisussa II taloudellisia vaikeuksia tutkittiin yleistetyllä lineaarisella mallilla sekä mediaatioanalyysilla. Mielialahäiriöitä ja neuroottisia häiriöitä tutkittiin osajulkaisussa III Coxin regressionanalyysillä sekä mediaatioanalyysilla.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että päihteille raskaudenaikana altistuneilla nuorilla oli suurentunut todennäköisyys sekundaarisille häiriöille verrokkinuoriin verrattuna. Kuvailevien ja univariaatti analyysitulosten mukaan verrokkinuoriin verrattuna: (1) päihteille raskausaikana altistuneet nuoret suorittivat toisen asteen koulutus myöhemmin ja yleisesti koulutuksen suorittaneiden määrä oli vähäisempi (osajulkaisu I), (2) heillä oli suurentunut taloudellisten vaikeuksien todennäköisyys (osajulkaisu II) ja (3) he olivat kaksi kertaa useammin erikoissairaanhoidossa mielialahäiriöistä ja neuroottisista häiriöistä johtuen (osajulkaisu III).
Tulokset myös osoittivat, että: (4) äidin merkittävä raskaudenaikainen päihteidenkäyttö oli yhteydessä epäsuotuisaa kasvuympäristöä ja äidin huono-osaisuutta kuvaavien tekijöihin kasautumiseen ja suuri osa raskaudenaikana päihteille altistuneista lapsista oli sijoitettu kodin ulkopuolelle varhaislapsuudessa. Näillä tekijöillä oli merkittävä yhteys tutkittuihin sekundaarisiin häiriöihin, pois lukien toisen asteen koulutus. Monimuuttuja-analyysien tulokset myös osoittivat: (5) raskaudenaikainen päihdealtistus ei ollut itsenäisesti yhteydessä toisen asteen koulutuksen suorittamiseen, kun muiden koulutusta ennustavien tekijöiden vaikutus vakioitiin. Nuoren mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt itsenäisesti vähensivät toisen asteen koulutuksen suorittamisen todennäköisyyttä. (6) Raskaudenaikainen päihdealtistus ei itsenäisesti selittänyt nuoren taloudellisia vaikeuksia ja merkittävinä selittävinä tekijöinä nuoren taloudellisille vaikeuksille olivat nuoren mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ja toisen asteen koulutuksen puuttuminen, sekä äidin taloudelliset vaikeudet ja kodin ulkopuolinen sijoitus, joka myös medioi merkittävän osan raskaudenaikaisen päihdealtistuksen ja nuoren taloudellisten vaikeuksien välisestä yhteydestä. (7) Raskaudenaikainen päihdealtistus ei ollut itsenäisesti yhteydessä mielialahäiriöihin ja neuroottisiin häiriöihin vaan mielialahäiriöiden ja neuroottisten häiriöiden riskiä selittivät äitiin liittyvien huono-osaisuutta kuvaavien tekijöiden kasautuminen ja kodin ulkopuolinen sijoitus sekä naissukupuoli. Kodin ulkopuolinen sijoitus medioi merkittävän osan raskaudenaikaisen päihdealtistuksen ja tutkittujen häiriöiden välisestä yhteydestä.
Tutkimuksen tulosten valossa päihteille raskausaikana altistuneet nuoret näyttävät olevan erityisen haavoittuvat ryhmä vältettävissä oleville sekundaarisille häiriöille, ottaen huomioon riskitekijöiden kasautumisen näissä populaatioissa sekä eri riskitekijöiden yhteydet sekundaarisiin häiriöihin.
Tutkimus osoitti jatkotutkimustarpeita, kuten tarpeen sekundaarisia häiriöitä käsitteleville tutkimuksille, joissa tietoa kerätään myös primaarisista häiriöistä ja näiden häiriöiden yhteyksistä nuoruusiän sekundaarisiin häiriöihin. Lisäymmärrys eri tekijöistä, jotka lisäävät sekundaaristen häiriöiden riskiä, antaisi suuntaviivoja näiden häiriöiden ennaltaehkäisyyn. Tutkimus osoitti myös tarpeen lisätutkimuksille, joissa tietoa kerätään lapsuusajan kasvuympäristön eri tekijöistä ja näiden tekijöiden yhteyksistä sekundaarisiin häiriöihin. Tutkimuksen tulokset osoittivat myös tarpeen moniammatillisille ehkäiseville toimenpiteille eri tasoilla. Toimia tarvitaan niin raskaudenaikaisen päihteidenkäytön ehkäisemiseksi kuin varhaisen ja pitkäkestoisen, yksilön tarpeet huomioon ottavan tuen edistämiseksi. Tämä vaatisi myös eri ammattiryhmien osaamisen ja tietämyksen lisäämistä ja kouluttamista. Tulokset myös korostavat ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tarvetta turvallisen ja vakaan lapsuusajan kasvuympäristön turvaamiseksi, erityisesti lapsilla ja nuorilla, jotka ovat olleet sijoitettuina kodin ulkopuolelle.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4993]