Microbial Seromarkers in Coeliac Disease
Viitasalo, Liisa (2023)
Viitasalo, Liisa
Tampere University
2023
Lääketieteen ja biotieteiden tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine and Life Sciences
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2023-09-22
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2986-0
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2986-0
Tiivistelmä
Keliakia on krooninen immuunivälitteinen tauti, jossa ravinnon gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvovaurion geneettisesti alttiilla henkilöillä. Taudinkuvaan liittyy usein myös vasta-ainemuodostus gluteenia sekä elimistön omia antigeenejä, kuten tyypin 2 transglutaminaasia ja endomysiumia, kohtaan. Keliakia on asteittain kehittyvä sairaus, jonka varhaiseen vaiheeseen liittyy vain suolen limakalvon tulehdus ja / tai vasta-ainemuodostus, joita seuraa kryptahyperplasian sekä villusatrofian kehittyminen. Nykyään keliakian ainoa tiedeyhteisön hyväksymä hoitomuoto on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Vaikka gluteenin poistaminen ruokavaliosta yleensä johtaa ohutsuolen limakalvon parantumiseen, osalla potilaista vaurio ei korjaudu, ja keliakiaan liittyvät oireet jatkuvat, kuten hoitoon reagoimattomassa keliakiassa.
Keliakialla ajatellaan olevan monitekijäinen tausta, jossa sekä geneettiset että ympäristötekijät vaikuttavat taudin puhkeamiseen. Lähes kaikilla keliakiapotilailla on HLA-DQ2- ja/tai HLA-DQ8-haplotyypit, ja lisäksi tunnetaan yli 40 HLA-alueen ulkopuolista kohonneeseen sairastumisriskiin liitettyä lokusta. Kuitenkin vain pieni osa geneettisessä riskissä olevista sairastuu keliakiaan, mikä viittaa ympäristötekijöiden merkitykseen. Suolistomikrobeilla tiedetään olevan keskeinen rooli suolen immuunijärjestelmän kehityksessä ja toiminnassa. Keliakiapotilailla on kuvattu muutoksia suolistomikrobistossa verrattuna ei keliakiaa sairastaviin kontrolleihin. Aktiivisessa keliakiassa on myös kuvattu lisääntynyttä vasta- ainemuodostusta suolistossa esiintyviä mikrobeja, kuten Saccharomyces cerevisiae -hiivaa sekä Pseudomonas fluorescens -ja Bacteroides caccae -bakteereja kohtaan. Vasta-ainetasot laskevat gluteenittoman dieetin ja suolen limakalvon parantumisen myötä. On hyvin vähän tutkimustietoa siitä, missä vaiheessa tautiprosessia kyseisiä mikrobivasta- aineita alkaa muodostua, ja onko vasta-ainepositiivisuudella yhteyttä keliakian taudinkuvaan. Kyseisiä vasta-aineita ei juurikaan ole tutkittu keliakiapotilaiden ensimmäisen asteen sukulaisilla, joilla on kohonnut riski sairastua keliakiaan sairastuneen perheenjäsenen kanssa jaettujen geneettisten ja usein myös ympäristön riskitekijöiden kanssa.
Tämän väitöskirjan tavoitteena oli tutkia seerumin vasta-aineita Saccharomyces cerevisiae -hiivaa sekä Pseudomonas fluorescens -ja Bacteroides caccae -bakteereja kohtaan keliakiapotilailla taudin eri vaiheissa ja erilaisissa taudinkuvissa, keliakiapotilaiden ensimmäisen asteen sukulaisilla sekä verenluovuttajilla, jotka eivät sairasta keliakiaa. Lisäksi tutkittiin vasta-ainepositiivisuuden yhteyttä keliakialle altistaviin HLA-DQ2- ja HLA-DQ8-haplotyyppeihin sekä vasta-ainepositiivisuuden jakautumista perheiden sisällä ja perheiden välillä. Väitöskirja koostuu kolmesta eri osatyöstä.
Osatyössä I mikrobivasta-aineita tutkittiin 44 potilaalla, joilla oli alkava keliakia. Määritykset toistettiin 16:lla potilaalla, kun heillä oli tähystyksessä todettu ohutsuolen limakalvovaurio, ja 33:lla vuosi gluteenittoman dieetin aloittamisen jälkeen. Viisi kuudesta keliakiavasta-ainenegatiivisesta alkavaa keliakiaa sairastavasta potilaasta oli jo seropositiivinen vähintään yhdelle mikrobivasta-aineelle. ASCA-positiivisten osuus laski merkitsevästi verrattaessa alkavan keliakian ja gluteenittoman dieetin ajanhetkiä. Sekä ASCA– että anti-OmpW-vasta-ainetasot myös laskivat merkitsevästi, kun taas anti-I2-vasta-ainepitoisuudet olivat korkeammat ainoastaan 16 potilaalla limakalvovaurion kehittymisen aikaan verrattuna ajankohtaan vuosi gluteenittoman dieetin aloittamisen jälkeen.
Osatyössä II mikrobivasta-aineita mitattiin 20:lta ruokavaliohoitoon reagoimattomalta keliakiapotilaalta, jotka olivat olleet tarkalla gluteenittomalla dieetillä keskimäärin 3.5 vuotta. Tuloksia verrattiin 58 keliakiapotilaaseen diagnoosihetkellä ennen ruokavaliohoidon aloittamista sekä 55:een heistä vuosi tautia lieventäneen ruokavaliohoidon aloittamisen jälkeen sekä 80:een ei keliakiaa sairastavaan verenluovuttajaan. ASCA-positiivisuus oli kaikista yleisintä hoitoon reagoimattomilla keliakiapotilailla, ja sekä IgA- että IgG-luokan vasta-ainetasot olivat korkeammat kuin ruokavaliohoitoon suotuisasti reagoineilla potilailla ja kontrolleilla. Anti-I2- ja anti-OmpW-vasta-aineet eivät erottaneet hoitoon reagoimattomia keliakiapotilaita muista keliaakikoista, vaikka anti-I2-vasta-ainetasot olivat korkeammat kuin kontrolleilla.
Osatyössä III mikrobivasta-aineita mitattiin 463:lta keliakiapotilaiden ensimmäisen asteen sukulaiselta, joista 49 oli keliakiavasta-ainepositiivisia. Tuloksia verrattiin osatyön II 58 hoitoon reagoineen keliakiapotilaan sekä 80 kontrollin vasta- ainepitoisuuksiin. Mikrobivasta-ainetasot olivat korkeammat keliakiavasta- ainepositiivisilla kuin vasta-ainenegatiivisilla. Mikrobivasta-ainepositiivisuus oli yleisempää myös seronegatiivisilla sukulaisilla kuin kontrolleilla, mutta harvinaisempaa kuin keliakiapotilailla. ASCA- ja anti-I2-vasta-ainetasot olivat kaikilla sukulaisilla korkeammat kuin kontrolleilla, mutta anti-OmpW-tasot olivat korkeammat ainoastaan keliakiavasta-ainepositiivisilla sukulaisilla. Seropositiivisuus mikrobivasta-aineille ei ollut yhteydessä tiettyyn HLA-haplotyyppiin.
Tämä väitöskirjatutkimus osoitti, että mikrobivasta-ainemuodostusta voi esiintyä jo alkavassa keliakiassa ennen suolen limakalvovaurion syntymistä, osalla jo ennen keliakiavasta-aineita. Myös keliakiavasta-ainenegatiivisilla sukulaisilla esiintyi lisääntynyttä mikrobivasta-ainemuodostusta. Mikrobivasta-aineet voisivat siten mahdollisesti auttaa tunnistamaan ne geneettisesti alttiit henkilöt, joilla on erityisen korkea riski sairastua keliakiaan, mahdollisesti jo ennen keliakiavasta-aineiden muodostumista. Eri mikrobivasta-aineiden yhdistäminen lisää riskissä olevien tunnistamista. ASCA-positiivisuus oli kaikista yleisintä hoitoon reagoimattomassa keliakiassa, kun taas vasta-ainetasot laskevat suolen limakalvon paranemisen myöstä. ASCA voisi siten olla mahdollinen ei-invasiivinen markkeri keliakian hoitovasteen seurannassa. Se, onko mikrobivasta-aineilla tai niiden kohdemikrobeilla rooli keliakian patogeneesissä vaatii lisätutkimuksia.
Keliakialla ajatellaan olevan monitekijäinen tausta, jossa sekä geneettiset että ympäristötekijät vaikuttavat taudin puhkeamiseen. Lähes kaikilla keliakiapotilailla on HLA-DQ2- ja/tai HLA-DQ8-haplotyypit, ja lisäksi tunnetaan yli 40 HLA-alueen ulkopuolista kohonneeseen sairastumisriskiin liitettyä lokusta. Kuitenkin vain pieni osa geneettisessä riskissä olevista sairastuu keliakiaan, mikä viittaa ympäristötekijöiden merkitykseen. Suolistomikrobeilla tiedetään olevan keskeinen rooli suolen immuunijärjestelmän kehityksessä ja toiminnassa. Keliakiapotilailla on kuvattu muutoksia suolistomikrobistossa verrattuna ei keliakiaa sairastaviin kontrolleihin. Aktiivisessa keliakiassa on myös kuvattu lisääntynyttä vasta- ainemuodostusta suolistossa esiintyviä mikrobeja, kuten Saccharomyces cerevisiae -hiivaa sekä Pseudomonas fluorescens -ja Bacteroides caccae -bakteereja kohtaan. Vasta-ainetasot laskevat gluteenittoman dieetin ja suolen limakalvon parantumisen myötä. On hyvin vähän tutkimustietoa siitä, missä vaiheessa tautiprosessia kyseisiä mikrobivasta- aineita alkaa muodostua, ja onko vasta-ainepositiivisuudella yhteyttä keliakian taudinkuvaan. Kyseisiä vasta-aineita ei juurikaan ole tutkittu keliakiapotilaiden ensimmäisen asteen sukulaisilla, joilla on kohonnut riski sairastua keliakiaan sairastuneen perheenjäsenen kanssa jaettujen geneettisten ja usein myös ympäristön riskitekijöiden kanssa.
Tämän väitöskirjan tavoitteena oli tutkia seerumin vasta-aineita Saccharomyces cerevisiae -hiivaa sekä Pseudomonas fluorescens -ja Bacteroides caccae -bakteereja kohtaan keliakiapotilailla taudin eri vaiheissa ja erilaisissa taudinkuvissa, keliakiapotilaiden ensimmäisen asteen sukulaisilla sekä verenluovuttajilla, jotka eivät sairasta keliakiaa. Lisäksi tutkittiin vasta-ainepositiivisuuden yhteyttä keliakialle altistaviin HLA-DQ2- ja HLA-DQ8-haplotyyppeihin sekä vasta-ainepositiivisuuden jakautumista perheiden sisällä ja perheiden välillä. Väitöskirja koostuu kolmesta eri osatyöstä.
Osatyössä I mikrobivasta-aineita tutkittiin 44 potilaalla, joilla oli alkava keliakia. Määritykset toistettiin 16:lla potilaalla, kun heillä oli tähystyksessä todettu ohutsuolen limakalvovaurio, ja 33:lla vuosi gluteenittoman dieetin aloittamisen jälkeen. Viisi kuudesta keliakiavasta-ainenegatiivisesta alkavaa keliakiaa sairastavasta potilaasta oli jo seropositiivinen vähintään yhdelle mikrobivasta-aineelle. ASCA-positiivisten osuus laski merkitsevästi verrattaessa alkavan keliakian ja gluteenittoman dieetin ajanhetkiä. Sekä ASCA– että anti-OmpW-vasta-ainetasot myös laskivat merkitsevästi, kun taas anti-I2-vasta-ainepitoisuudet olivat korkeammat ainoastaan 16 potilaalla limakalvovaurion kehittymisen aikaan verrattuna ajankohtaan vuosi gluteenittoman dieetin aloittamisen jälkeen.
Osatyössä II mikrobivasta-aineita mitattiin 20:lta ruokavaliohoitoon reagoimattomalta keliakiapotilaalta, jotka olivat olleet tarkalla gluteenittomalla dieetillä keskimäärin 3.5 vuotta. Tuloksia verrattiin 58 keliakiapotilaaseen diagnoosihetkellä ennen ruokavaliohoidon aloittamista sekä 55:een heistä vuosi tautia lieventäneen ruokavaliohoidon aloittamisen jälkeen sekä 80:een ei keliakiaa sairastavaan verenluovuttajaan. ASCA-positiivisuus oli kaikista yleisintä hoitoon reagoimattomilla keliakiapotilailla, ja sekä IgA- että IgG-luokan vasta-ainetasot olivat korkeammat kuin ruokavaliohoitoon suotuisasti reagoineilla potilailla ja kontrolleilla. Anti-I2- ja anti-OmpW-vasta-aineet eivät erottaneet hoitoon reagoimattomia keliakiapotilaita muista keliaakikoista, vaikka anti-I2-vasta-ainetasot olivat korkeammat kuin kontrolleilla.
Osatyössä III mikrobivasta-aineita mitattiin 463:lta keliakiapotilaiden ensimmäisen asteen sukulaiselta, joista 49 oli keliakiavasta-ainepositiivisia. Tuloksia verrattiin osatyön II 58 hoitoon reagoineen keliakiapotilaan sekä 80 kontrollin vasta- ainepitoisuuksiin. Mikrobivasta-ainetasot olivat korkeammat keliakiavasta- ainepositiivisilla kuin vasta-ainenegatiivisilla. Mikrobivasta-ainepositiivisuus oli yleisempää myös seronegatiivisilla sukulaisilla kuin kontrolleilla, mutta harvinaisempaa kuin keliakiapotilailla. ASCA- ja anti-I2-vasta-ainetasot olivat kaikilla sukulaisilla korkeammat kuin kontrolleilla, mutta anti-OmpW-tasot olivat korkeammat ainoastaan keliakiavasta-ainepositiivisilla sukulaisilla. Seropositiivisuus mikrobivasta-aineille ei ollut yhteydessä tiettyyn HLA-haplotyyppiin.
Tämä väitöskirjatutkimus osoitti, että mikrobivasta-ainemuodostusta voi esiintyä jo alkavassa keliakiassa ennen suolen limakalvovaurion syntymistä, osalla jo ennen keliakiavasta-aineita. Myös keliakiavasta-ainenegatiivisilla sukulaisilla esiintyi lisääntynyttä mikrobivasta-ainemuodostusta. Mikrobivasta-aineet voisivat siten mahdollisesti auttaa tunnistamaan ne geneettisesti alttiit henkilöt, joilla on erityisen korkea riski sairastua keliakiaan, mahdollisesti jo ennen keliakiavasta-aineiden muodostumista. Eri mikrobivasta-aineiden yhdistäminen lisää riskissä olevien tunnistamista. ASCA-positiivisuus oli kaikista yleisintä hoitoon reagoimattomassa keliakiassa, kun taas vasta-ainetasot laskevat suolen limakalvon paranemisen myöstä. ASCA voisi siten olla mahdollinen ei-invasiivinen markkeri keliakian hoitovasteen seurannassa. Se, onko mikrobivasta-aineilla tai niiden kohdemikrobeilla rooli keliakian patogeneesissä vaatii lisätutkimuksia.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4946]