Etätyön vaikutukset työntekijän elintapoihin
Mäki, Emmi (2023)
Mäki, Emmi
2023
Terveystieteiden kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Health Sciences
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2023-06-01
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202305256150
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202305256150
Tiivistelmä
Työelämä on viimeisen vuosikymmenen aikana kokenut muutoksia. Yhtenä syynä voidaan pitää digitalisaation nopeaa kehittymistä, joka on mahdollistanut työn tekemisen muuallakin kuin työpaikalla. Työn tekemistä työpaikan ulkopuolella kutsutaan etätyöksi. Etätyö vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin ja päivittäiseen elämään, tuomalla joustavuutta työntekoon sekä mahdollistamalla työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen, mutta myös lisäämällä yksinäisyyttä, kuormittuneisuutta sekä perhe-elämän ristiriitoja. Etätyö saattaa myös vaikuttaa työntekijän elintapoihin, sillä elintavat, kuten liikunta, ruokailu ja päihteiden käyttö, ovat osa päivittäistä elämää.
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia vaikutuksia etätyöllä on työntekijän elintapoihin. Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmaan valittiin 10 tutkimusartikkelia, joissa etätyön todettiin vaikuttavan sekä positiivisesti että negatiivisesti työntekijän syömiskäyttäytymiseen ja ruokailutottumuksiin, fyysiseen aktiivisuuteen ja paikallaanoloon, päihteiden käyttöön sekä uneen ja nukkumiseen. Vain kahdessa tutkimuksessa etätyön todettiin vaikuttavan työntekijän elintapoihin positiivisesti. Tulosten perusteella voidaan todeta, että etätyön tekemisellä saattaa olla vaikutusta työntekijän elintapoihin. Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittavat epäjohdonmukaista näyttöä etätyön vaikutuksista työntekijän elintavoille.
Etätyön vaikutusten yhteyksistä työntekijän elintavoille tarvitaan lisää tutkimustietoa, jotta yhteydet voidaan selvittää. Aihetta tulisi tulevaisuudessa tutkia erityisesti pitkittäistutkimuksilla ja normaalissa maailmantilanteessa, sillä tuloksissa saattaa näkyä koronapandemian vaikutukset elintavoille. Tällöin saataisiin selvitettyä, millaiset ovat etätyön todelliset vaikutukset työntekijän elintavoille. Jos etätyön tekemisellä havaitaan olevan yhteys työntekijän elintavoille, olisi tärkeää tutkia edelleen, mitkä tekijät etätyön tekemisessä erityisesti vaikuttavat elintapoihin, jotta näihin tekijöihin voidaan vaikuttaa. Saatua tietoa tulisi hyödyntää työpaikoilla ja työterveyshuollossa, jotta osataan tukea työntekijöiden terveyttä tarjoamalla oikeanlaisia palveluja sekä kannustaa työntekijöitä huolehtimaan terveydestään.
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia vaikutuksia etätyöllä on työntekijän elintapoihin. Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmaan valittiin 10 tutkimusartikkelia, joissa etätyön todettiin vaikuttavan sekä positiivisesti että negatiivisesti työntekijän syömiskäyttäytymiseen ja ruokailutottumuksiin, fyysiseen aktiivisuuteen ja paikallaanoloon, päihteiden käyttöön sekä uneen ja nukkumiseen. Vain kahdessa tutkimuksessa etätyön todettiin vaikuttavan työntekijän elintapoihin positiivisesti. Tulosten perusteella voidaan todeta, että etätyön tekemisellä saattaa olla vaikutusta työntekijän elintapoihin. Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittavat epäjohdonmukaista näyttöä etätyön vaikutuksista työntekijän elintavoille.
Etätyön vaikutusten yhteyksistä työntekijän elintavoille tarvitaan lisää tutkimustietoa, jotta yhteydet voidaan selvittää. Aihetta tulisi tulevaisuudessa tutkia erityisesti pitkittäistutkimuksilla ja normaalissa maailmantilanteessa, sillä tuloksissa saattaa näkyä koronapandemian vaikutukset elintavoille. Tällöin saataisiin selvitettyä, millaiset ovat etätyön todelliset vaikutukset työntekijän elintavoille. Jos etätyön tekemisellä havaitaan olevan yhteys työntekijän elintavoille, olisi tärkeää tutkia edelleen, mitkä tekijät etätyön tekemisessä erityisesti vaikuttavat elintapoihin, jotta näihin tekijöihin voidaan vaikuttaa. Saatua tietoa tulisi hyödyntää työpaikoilla ja työterveyshuollossa, jotta osataan tukea työntekijöiden terveyttä tarjoamalla oikeanlaisia palveluja sekä kannustaa työntekijöitä huolehtimaan terveydestään.
Kokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [8683]