Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Implementing Preventive Tobacco Policies : The role of contextual factors in policy implementation at school and national levels

Linnansaari, Anu (2023)

 
Avaa tiedosto
978-952-03-2907-5.pdf (6.659Mt)
Lataukset: 



Linnansaari, Anu
Tampere University
2023

Terveystieteiden tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Health Sciences
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2023-06-10
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2907-5
Tiivistelmä
Terveyden edistämiseen tähtäävät poliittiset toimet, kuten lait ja säädökset, ovat keskeisiä väestön terveydelle ja hyvinvoinnille, sillä ne auttavat rakentamaan terveyttä tukevia ympäristöjä. Poliittisten toimien vaikutukset riippuvat kuitenkin siitä, miten ne on toimeenpantu. Esimerkiksi globaalit tupakkapoliittiset toimet voivat vähentää nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä vain, jos ne sisällytetään kansalliseen lainsäädäntöön ja sääntelyyn ja jos niitä toteutetaan osana organisaatioiden, kuten koulujen, arkea. Koulut ovat yksi keskeisistä terveyden edistämisen ja tupakkatuotteiden käytön ehkäisyn ympäristöistä, koska ne tavoittavat lähes kaikki nuoret. Vaikka ennaltaehkäisevät tupakkapoliittiset toimet ovat ratkaisevan tärkeitä kansanterveyttä edelleen rasittavan tupakkaepidemian lopettamiseksi, maiden välillä ja maiden sisällä koulujen välillä on huomattavia eroja siinä, miten kattavasti nämä toimet on implementoitu ja miten johdonmukaisesti niitä toteutetaan. Huolimatta tupakkapoliittisten toimien kattavamman ja johdonmukaisemman toimeenpanon tarpeesta tupakkatutkimus ei ole toistaiseksi juurikaan keskittynyt toimeenpanon tutkimiseen.

Tämän väitöstutkimuksen tavoitteena oli selittää ennaltaehkäisevien tupakkapoliittisten toimien implementointia kouluissa ja kansallisella tasolla. Tutkimus keskittyi seuraaviin Maailman terveysjärjestön tupakoinnin torjuntaa koskevan puitesopimuksen (WHO FCTC) mukaisiin toimiin: savuttomat ympäristöt, verotus, tuotesääntely, pakkausmerkinnät, mainonta- ja markkinointikiellot sekä ikärajat. Väitöskirja koostuu neljästä kansainvälisestä artikkelista ja yhteenvedosta. Tutkimuksessa hyödynnettiin monikansallista tutkimusasetelmaa ja laadullisia tutkimusmenetelmiä, joiden tieteenfilosofisena lähtökohtana on kriittinen realismi. Ensimmäinen artikkeli oli realistinen katsaus, joka selitti koulun henkilökunnan tupakointikieltojen toteuttamista (artikkeli I). Katsauksen tuottamaa ymmärrystä täydennettiin analysoimalla kouluhenkilökunnan haastatteluja (n=84) seitsemästä Euroopan maasta temaattisen analyysin avulla (artikkelit II ja III). Neljännessä artikkelissa arvioitiin ja vertailtiin narratiivisen katsauksen avulla pohjoismaisen tupakkalainsäädännön ja sääntelyn kattavuutta ja sen toimeenpanoon vaikuttavia syitä (artikkeli IV). Yhteenvetoartikkelissa tulokset koostettiin ohjelmateoriaksi, joka selittää miten konteksti on vuorovaikutuksessa poliittisten toimien kanssa ja vaikuttaa niiden toimeenpanoon tiettyjen mekanismien kautta. Analyysia ohjasi monitieteinen käsitteellinen viitekehys toimeenpanosta. Se auttoi selittämään muun muassa kontekstitekijöiden roolia osana kompleksisia toimeenpanoprosesseja.

Koulun henkilökunnan tupakointikieltojen toteuttamista selitti kolme mekanismia: velvollisuudentunto, motivaatio ja itseluottamus. Erilaiset kontekstitekijät vaikuttivat näiden mekanismien aktivoitumiseen, ja niistä yksi keskeisimmistä oli henkilökunnan toiminnan yhdenmukaisuus kieltojen toteuttamisessa. Toiminnan yhdenmukaisuutta haastoi kuitenkin kaksi asiaa. Ensinnäkin osa henkilökunnasta jätti puuttumatta sääntörikkeisiin, koska he eivät luottaneet selviytyvänsä oppilaiden kielteisten reaktioiden kanssa. Henkilökunnan itseluottamusta tukivat kuitenkin tietyt kontekstitekijät. Sääntörikkeisiin puuttuminen oli helpompaa silloin, kun henkilökunta koki oman toimintansa olevan legitimoitua, uskoi pystyvänsä rakentavaan vuorovaikutukseen opiskelijan kanssa ja luotti saavansa kollegiaalista tukea mahdollisiin haasteisiin. Toinen henkilökunnan yhdenmukaista toimintaa haastavista tekijöistä oli haavoittuvassa asemassa olevat opiskelijat, jotka toistuvasti rikkoivat tupakointikieltoja. Tulokset osoittivat, että henkilökunnan jäsenet eivät puuttuneet näiden opiskelijoiden sääntörikkeisiin, kun he kokivat kieltojen toteuttamisen olevan ristiriidassa opiskelijoiden koulumenestyksen tukemisen kanssa, kun he odottivat tiukempien kurinpitokeinojen olevan tehottomia ja aiheuttavan vakavampia ongelmia tai kun he eivät kokeneet saavansa tukea nuorten tupakointiin keskeisesti vaikuttavilta sidosryhmiltä, kuten vanhemmilta.

Pohjoismaiden vertailu osoitti, että WHO FCTC sekä tupakkatuotteita, verotusta ja mainontaa koskevat Euroopan unionin (EU) direktiivit ovat yhdenmukaistaneet tupakkapoliittisten toimien implementointia eri maissa. Niillä on varmistettu, että keskeiset ehkäisevät toimet, kuten sisätilojen tupakointikiellot ja 18 vuoden ostoikäraja, on sisällytetty kansalliseen lainsäädäntöön. WHO FCTC ja EU-direktiivit selittivät kuitenkin myös eri maiden yhteisiä lainsäädännöllisiä heikkouksia, jotka näkyivät erityisesti savuttomien ja uusien tupakka- ja nikotiinituotteiden vaihtelevassa ja puutteellisessa sääntelyssä. Kansalliset tupakkapoliittiset toimijat, kuten terveysministeriö ja kansanterveysjärjestöt, ja näiden välinen yhteistyö olivat keskeisiä syitä kattavaan ennaltaehkäisevien tupakkapoliittisten toimien implementointiin. Nämä toimijat ovat myös mahdollistaneet sen, että useat Pohjoismaat ovat ottaneet käyttöön edistyksellisiä tupakkapoliittisia toimia jopa maailman ensimmäisten maiden joukossa. Tällaisia toimia olivat esimerkiksi sähkösavukkeiden makuainekiellot Suomessa ja kattavat ulkoalueiden tupakointikiellot Ruotsissa.

Neljän artikkelin tulokset yhdistävä ohjelmateoria havainnollistaa, miten kontekstitekijät ovat vuorovaikutuksessa tupakkapoliittisten toimien kanssa ja näin vaikuttavat kansalliseen ja koulutason toimeenpanoon tiettyjen mekanismien kautta. Nämä kausaaliprosessit auttavat ymmärtämään, miten toimeenpanoa voitaisiin tukea kontekstitekijöitä vahvistamalla. Suosituksissa korostuu se, että toimijoiden välisen yhteistyön vahvistaminen on tärkeää eri toimeenpanotasoilla ja niiden välillä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Yhteistyön vahvistaminen voi auttaa ratkaisemaan nykyisiä toimeenpanohaasteita, edistää kattavampien tupakkapoliittisten toimien implementointia ja tukea sellaisten keinojen löytämistä, joiden avulla eri toimeenpanotasot voisivat parhaalla mahdollisella tavalla tukea toinen toisiaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi: nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi ja tupakkaepidemian lopettamiseksi.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [5026]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste