Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Finnish Adolescents Treated in Psychiatric Inpatient Care from 1980 to 2010 and Their Long-term Life Situations

Holttinen, Timo (2023)

 
Avaa tiedosto
978-952-03-2715-6.pdf (5.496Mt)
Lataukset: 



Holttinen, Timo
Tampere University
2023

Lääketieteen ja biotieteiden tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine and Life Sciences
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2023-01-27
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2715-6
Tiivistelmä
Nuoruusiän mielenterveyshäiriöt ovat usein hyvin monimuotoisia ja muuttuvia sekä usein ne jatkuvat aikuisuuteen tai uusiutuvat myöhemmin. Niillä voi olla myös huomattava vaikutus nuoren tulevaisuuteen, kun aiemmissa tutkimuksissa ne on liitetty esimerkiksi alhaisempaan koulutustasoon ja sosioekonomiseen asemaan sekä lisääntyneeseen rikollisuuteen, kuolleisuuteen ja sairaalahoidon käyttöön. Suomessa on etenkin 1980-luvulta lähtien rakennettu ainutlaatuista, ikävaihespesifillä tavalla mielenterveyshäiriöitä hoitavaa nuorisopsykiatrisen palvelujärjestelmää, jonka on odotettu parantavan nuoruusiän mielenterveyshäiriöiden ennustetta.

Mielenterveyshäiriöiden ennusteen sekä siten esim. syrjäytymisen ehkäisemiseksi tarvitaan laaja-alaisia seurantatutkimuksia. Tässä väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin rekisteritutkimuksen keinoin Suomessa vuosien 1980–2010 aikana nuoruusiässä (13– 17 v) ensimmäistä kertaa psykiatriseen sairaalahoitoon joutuneiden (N 17112) myöhempää psykiatrisen sairaalahoidon käyttöä, rikollisuutta, koulutusta, kuolleisuutta sekä skitsofrenian esiintyvyyttä ja ilmaantuvuutta. Tutkimuksessa tutkittavia seurattiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Eläketurvakeskuksen sekä Tilastokeskuksen rekistereissä vuoden 2014 loppuun saakka.

Tutkimuksessa havaittiin nuorisopsykiatrisen sairaalahoidon määrän lisääntyneen 1990-luvun puolivälistä lähtien kasvun ollessa erityisen voimakasta 2000-luvun loppupuolella ikäryhmästään yhä useamman nuoren, erityisesti tyttöjen, oltua hoidettavana nuorisopsykiatrisella osastolla. Mielialahäiriödiagnoosin osuus hoidon syynä kasvoi merkittävästi, mutta tämä ei ole selitettävissä epidemiologisin syin vaan todennäköisesti taustalla on yhteiskunnan muutokset ja terveyspoliittiset tekijät. Sairaalahoitojaksot lyhenivät erityisesti 80- ja 90-luvuilla, mutta tämä ei näytä huonontaneen ennustetta tai lisänneen uudelleen sairaalahoitoon joutumisen riskiä.

Nuorisopsykiatrista sairaalahoitoa edellyttävillä mielenterveyshäiriöllä oli havaittavissa negatiivinen vaikutus hoidossa olleiden nuorten tulevaisuuteen. Sairaalahoidossa olleiden koulutustaso jäi muuta samanikäistä väestöä huonommaksi, kun vain 50% hoidossa olleista oli suorittanut peruskoulun jälkeisen koulutuksen verrattuna 85% vastaavan ikäisestä väestöstä. Erityisessä riskissä alhaiseen koulutustasoon olivat externalisoivan häiriön (päihdehäiriö, käytöshäiriö, persoonallisuushäiriö) tai skitsofreniaryhmän psykoosin vuoksi sairaalahoidossa
olleet., minkä lisäksi eksternalisoivan häiriön vuoksi sairaalahoidossa olleet olivat myös kohonneessa riskissä syyllistyä rikoksiin. Nuorisopsykiatrisessa sairaalahoidossa olleilla oli myös suuri riski saada myöhemmin skitsofreniadiagnoosi. Vaikka viimeisten vuosikymmenten aikana nuorisopsykiatristen palveluita ja muita tukimuotoja onkin kehitetty aktiivisesti sekä niiden saatavuus on parantunut huomattavasti, kuitenkaan nuoruusiässä sairaalahoitoa edellyttäneiden mielenterveyshäiriöiden ennuste ei näytä silti parantuneen huomattavasti.

Vakavat mielenterveyden häiriöt vaarantavat normaalia nuoruusiän kehitystä, lisäävät riskiä antisosiaaliselle kehityssuunnalle sekä syrjäytymiselle vaikuttamalla negatiivisesti mm. kouluttautumiseen. Sen vuoksi on syytä kiinnittää huomiota riittävään arjen tukeen, psykiatriseen hoitoon, opiskelun tukemiseen erityisesti nuorisopsykiatrisessa sairaalahoidossa olleiden kohdalla. Hyödyllistä olisi pyrkiä mahdollisimman lyhyisiin osastojaksoihin ja siirtää nuoren hoidon ja kuntoutuksen fokus mahdollisimman lähelle nuoren normaalia arjen toimintaympäristöä.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [4496]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste