Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto (Limited access)
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto (Limited access)
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Supply unit delivery capability : Managing the demand and the delivery quality

Häme, Juhana (2022)

 
Avaa tiedosto
HämeJuhana.pdf (1.698Mt)
Lataukset: 

Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, aineisto on luettavissa vain Tampereen yliopiston kirjastojen opinnäytepisteillä. The author has not given permission to publish the thesis online. The thesis can be read at the thesis point at Tampere University Library.

Häme, Juhana
2022

Konetekniikan DI-ohjelma - Master's Programme in Mechanical Engineering
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering and Natural Sciences
This publication is copyrighted. Only for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2022-11-18
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202211078241
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen motivaationa oli viedä tutkittavan tuotantoyksikön osalta ERP transformaatiota eteenpäin niin, että ERP:n avulla voidaan palvella asiakasta asiakastarpeen ja tuotantostrategian mukaisesti. Tutkimusongelmana oli, kuinka tuotantoyksikön kysynnän ja toimitusten hallintaa voidaan parantaa yrityksen toiminnanohjausjärjestelmää hyödyntäen nopeatahtisessa MTO-tuotannossa end-to-end prosessissa. Prosesseja ja transformaatiota lähestyttiin toimitusvarmuuden kautta, koska toimitusvarmuus on suora linkki asiakastarpeen ja tuotantostrategian välillä.
Tutkimus on tehty kahdessa osassa. Ensin tehtiin empiriaa ja sitten siihen liittyvää kirjallisuustutkimusta. Tutkimus on empirialähtöinen, koska tutkimuskysymysten muodostaminen ja aiheen rajaaminen vaativat syventymistä tutkittavan tuotantoyksikön toimintaan ja ongelmiin. Tutkimusongelmaan oli muutamia hypoteeseja, joita testaamalla ja tutkimalla voitiin jäsennellä neljä tutkimuskysymystä. Kirjallisuuden avulla tutkittiin tutkimuskysymyksiin liittyvää teoriaa, jonka avulla tehtiin muutoksia tuotantoon ja annettiin kehitysehdotuksia toiminnan jatkokehittämiseen.
Aluksi tehtiin empiiristä tutkimusta tutkimusongelmaan liittyen. Empiria aloitettiin prosessien ja tavoitteiden tutkimuksella ja rajattiin koskemaan tuotantoyksikön kahta tuoteryhmää. Empirian alussa havaittiin ongelmakohtia, joita muuttamalla kysynnän ja toimitusten hallintaa uskottiin voivan parantaa. Havaintojen perusteella tehtiin tutkimuskysymyksiä, joiden pohjalta empiria rakentui. Empiria jakaantui kysyntäprosessin ongelmiin, tuotantostrategian ristiriitoihin ja kapasiteetinhallintaan toiminnanohjausjärjestelmän avulla.
Empiirinen tutkimus oli haastatteluita tuotantoyksikön johdolle, ylemmälle johdolle, tuotepäällikölle, kysynnänhallinnalle ja muutamille muille sidosryhmille. Kaikki haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina, koska haastatteluiden lähtökohtana oli selvittää olemassa olevia ongelmia teemoihin liittyen. Haastatteluissa ilmenneiden ongelmien perusteella kerättiin dataa ERP:stä, tuotantopäällikön Exceleistä ja Power Bi:stä. Toimintatapoja verrattiin kohdeyrityksen intranetissä oleviin ohjeisiin ja prosessikaavioihin Tutkimuksen aikana havainnoitiin toimintaa muutamissa vastaavissa tuotantoyksiköissä, joita käytettiin referensseinä.
Tuotantoyksikön kysynnän ja toimitusten hallinnan tutkiminen aloitettiin end-to-end prosessin alusta, eli kysyntäprosessista. Kysyntäprosessin keskeisimmäksi ongelmaksi havaittiin ERP:n datan luotettavuus erityisesti tuotantokapasiteettiin liittyen. Kysyntäprosessia ei voitu toteuttaa yrityksen ohjeistuksen mukaisesti, koska resurssikalenterin avoimeen kapasiteettiin eikä suunniteltuihin raaka-ainetilausten toimituspäiviin voitu luottaa. Raaka-aineiden toimitusketjun luotettavuuden ongelmat ovat osin tilapäisiä maailman epävakaan tilanteen takia. Resurssikalenterin luotettavuuteen on kuitenkin yksinkertaisempaa vaikuttaa ja tutkimus keskittyi siihen.
Haastatteluiden perusteella sidosryhmien tavoitteissa havaittiin ristiriitoja, jotka liittyivät tuotantostrategiaan. Tuotannon suorituskykytekijöistä erityisesti joustavuuden rajat herättivät keskustelua. Joustavuudelle toimitusajoissa ja joustavuudelle tuotevariaatiossa ei olla tehty rajoja ja se lisää kompleksisuutta raaka-ainevarastojen hallintaan, tuotenimikkeiden hallintaan ja tuotannonohjaukseen.
Empirian tuloksena saatiin jäsenneltyjä toimitusvarmuuteen vaikuttavia ongelmia. Kirjallisuustutkimus muodostui tutkimuskysymyksien ympärille MPC:n viitekehyksessä. Tutkimuksen aikana tehtiin jatkuvaa synteesiä kirjallisuuden teorian ja empirian välillä, mistä saatiin kehitysehdotuksia kysynnän ja toimitusten hallinnan parantamiseksi. Muutamia datan luotettavuuteen ja toiminnan läpinäkyvyyteen liittyviä toimenpiteitä implementoitiin tuotantoon ja tehtiin suunnitelmia ERP:n käytön muutoksista kapasiteetinhallinnassa. Tutkimuksessa saatiin tavoitteiden mukaisia kehitysehdotuksia kysynnän ja toimitusten tasapainottamiseksi, mutta tulokset ovat hyödyllisiä lähes pelkästään kohdeyrityksen tarpeisiin.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto (Limited access) [3567]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste