"Tämä lihantuotanto alkaa olla niin sanotusti latna moro" : Lihantuottajiin ja lihantuotantoon liittyvät diskurssit Maaseudun Tulevaisuus ja Helsingin Sanomat -verkkolehdissä
Holma, Saara (2022)
Holma, Saara
2022
Viestinnän monitieteinen kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Multidisciplinary Communication Studies
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta - Faculty of Information Technology and Communication Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2022-05-06
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202204263737
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202204263737
Tiivistelmä
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia diskursseja lihantuottajista ja lihantuotannosta Maaseudun Tulevaisuusja Helsingin Sanomat -verkkolehdissä esiintyy. Lihantuotannosta ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista on tehty paljon aikaisempaa tutkimusta, mutta lihantuotannon ja lihantuottajien mediarepresentaatioita on tutkittu vähemmän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on täyttää tätä aukkoa aikaisemmassa tutkimuksessa. Lisäksi tutkielma tarkastelee eroavaisuuksia Maaseudun Tulevaisuuden ja Helsingin Sanomien lihantuottaja- ja lihantuotantodiskurssien välillä.
Tutkimusaineistoksi kerättiin yhteensä kymmenen lihantuottajia tai lihantuotantoa käsittelevää artikkelia Maaseudun Tulevaisuuden ja Helsingin Sanomien verkkosivuilta. Artikkelit on julkaistu verkkosivuilla vuosien 2018–2021 välillä. Jotta tutkimuksessa pystyttiin tarkastelemaan lihantuottajiin ja lihantuotantoon liittyviä puhetapoja mediassa, analyysimenetelmäksi valikoitui diskurssianalyysi.
Tutkimuksen tuloksena aineistosta eriteltiin yhteensä kuusi toisistaan eroavaa diskurssia: ahdinkodiskurssi, ilmastodiskurssi, innovaatiodiskurssi, eettisyysdiskurssi, ammattiylpeysdiskurssi ja perinnönsuojeludiskurssi. Ahdinkodiskurssia esiintyy artikkeleissa eniten; sitä voidaan kuvailla puhetapana, joka korostaa lihantuottajien talousongelmista ja huonoista viljasadoista johtuvaa vaikeaa tilannetta tai kriisiä. Muut diskurssit ottavat kantaa esimerkiksi lihantuotannon vaikutuksiin ja ongelmien ratkaisuun (ilmastodiskurssi, eettisyysdiskurssi ja innovaatiodiskurssi) tai painottavat lihantuottajan ammatin ainutlaatuisuutta (ammattiylpeysdiskurssi ja perinnönsuojeludiskurssi). Suurin osa diskursseista antaa lihantuottajista joko myönteisen, sympatiaa herättävän tai vastuullisuuteen pyrkivän kuvan – kriittiset äänet ovat aineistoartikkeleissa vähäisempiä.
Maaseudun Tulevaisuuden ja Helsingin Sanomien lihantuottaja- ja lihantuotantodiskurssit eroavat analyysin perusteella toisistaan. Helsingin Sanomat keskittyy tiedottamaan lihantuottajien tilanteesta ja avaamaan lihantuotannon ilmastovaikutuksia lukijoilleen yleisellä tasolla, kun taas Maaseudun Tulevaisuus käsittelee aiheita tuottajalähtöisemmästä näkökulmasta ja korostaa lihantuottajien ammattiylpeyttä. Molemmissa verkkolehdissä painotetaan toiminnan kehityksen tärkeyttä lihantuotannon tulevaisuuden kannalta.
Tutkimusaineistoksi kerättiin yhteensä kymmenen lihantuottajia tai lihantuotantoa käsittelevää artikkelia Maaseudun Tulevaisuuden ja Helsingin Sanomien verkkosivuilta. Artikkelit on julkaistu verkkosivuilla vuosien 2018–2021 välillä. Jotta tutkimuksessa pystyttiin tarkastelemaan lihantuottajiin ja lihantuotantoon liittyviä puhetapoja mediassa, analyysimenetelmäksi valikoitui diskurssianalyysi.
Tutkimuksen tuloksena aineistosta eriteltiin yhteensä kuusi toisistaan eroavaa diskurssia: ahdinkodiskurssi, ilmastodiskurssi, innovaatiodiskurssi, eettisyysdiskurssi, ammattiylpeysdiskurssi ja perinnönsuojeludiskurssi. Ahdinkodiskurssia esiintyy artikkeleissa eniten; sitä voidaan kuvailla puhetapana, joka korostaa lihantuottajien talousongelmista ja huonoista viljasadoista johtuvaa vaikeaa tilannetta tai kriisiä. Muut diskurssit ottavat kantaa esimerkiksi lihantuotannon vaikutuksiin ja ongelmien ratkaisuun (ilmastodiskurssi, eettisyysdiskurssi ja innovaatiodiskurssi) tai painottavat lihantuottajan ammatin ainutlaatuisuutta (ammattiylpeysdiskurssi ja perinnönsuojeludiskurssi). Suurin osa diskursseista antaa lihantuottajista joko myönteisen, sympatiaa herättävän tai vastuullisuuteen pyrkivän kuvan – kriittiset äänet ovat aineistoartikkeleissa vähäisempiä.
Maaseudun Tulevaisuuden ja Helsingin Sanomien lihantuottaja- ja lihantuotantodiskurssit eroavat analyysin perusteella toisistaan. Helsingin Sanomat keskittyy tiedottamaan lihantuottajien tilanteesta ja avaamaan lihantuotannon ilmastovaikutuksia lukijoilleen yleisellä tasolla, kun taas Maaseudun Tulevaisuus käsittelee aiheita tuottajalähtöisemmästä näkökulmasta ja korostaa lihantuottajien ammattiylpeyttä. Molemmissa verkkolehdissä painotetaan toiminnan kehityksen tärkeyttä lihantuotannon tulevaisuuden kannalta.
Kokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [8261]