Miksi liha maistuu?: Neljän miehen ajatuksia lihasta
Hirvinen, Tea (2022)
Hirvinen, Tea
2022
Yhteiskuntatutkimuksen kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Social Sciences
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2022-05-03
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202204253590
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202204253590
Tiivistelmä
Tässä tutkielmassa selvitetään neljän miehen lihalle ja lihankulutukselle antamia merkityksiä. Tutkielman tarkoituksena on kartoittaa, miten lihankulutusta jäsennellään suhteessa kasvisruokaan, käsityksiä kunnon ruoasta ja lihalle annettavia merkityksiä. Tutkielman tavoitteena on kartoittaa lihaan liitettyjä merkityksen antoja kirjallisuuteen tutustumalla sekä haastattelujen avulla.
Laadullinen aineisto koostuu neljästä puolistrukturoidusta teemahaastattelusta, jotka toteutettiin lokakuun 2021 aikana. Haastateltavat olivat haastattelujen aikaan 52–60-vuotiaita. Aineiston analyysimenetelmänä toimii laadullinen sisällönanalyysi ja analyysi etenee teoriaohjaavasti haastattelun teemojen kautta. Tutkielmassa ei ole yhtä ohjaavaa teoriaa, vaan aineistoa käsiteltiin useammasta näkökulmasta. Tärkeimpinä tutkielman analyysia pohjustavina ajatuksina toimivat Jared Piazzan kollegoineen laatima 4N:n malli, sekä Johanna Mäkelän ravitsemussosiologiset tutkimukset.
Ruoanlaitto näyttäytyy aineistossa sukupuolittuneena, pitkälti naisten kotityönä. Ruoan hankinta kuten metsästys tai kalastus puolestaan koetaan miehisenä toimena. Kunnon ruokaan liitetään tärkeänä osana kasvikset, kuitenkin lisukkeena eikä pääruokana. Liha nähdään tarpeellisena osana monipuolista ruokavaliota turvaamassa riittävää proteiinin ja ravintoaineiden saantia. Merkittävin syy kuluttaa lihaa on tämän aineiston perusteella sen maku ja koostumus. Lihan ominaisuuksia on hankala jäljitellä, eivätkä kasvisvaihtoehdot näyttäydy houkuttelevina vaihtoehtoina lihalle. Lihan kulutukseen vaikuttaa myös sen normatiivisuus osana ruokavaliotamme sekä tottumus lihaa sisältävien tuotteiden valitsemiseen ja valmistustapoihin.
Aineiston perusteella lihan kulutukseen liittyy fyysisen nälän tyydyttämisen lisäksi henkilökohtaisia, sosiaalisia sekä yhteiskunnallisia rakenteita. Liharuokiin yhdistyy tunteita ja muistoja, ruoka jaetaan perheen tai ystävien kanssa. Samaan aikaan lihan nähdään yhteiskunnassamme normaalina osana ruokavaliota. Miellyttävä maku, tuttuus, helppous ja hyvä suutuntuma ohjaavat valitsemaan lihatuotteita.
Laadullinen aineisto koostuu neljästä puolistrukturoidusta teemahaastattelusta, jotka toteutettiin lokakuun 2021 aikana. Haastateltavat olivat haastattelujen aikaan 52–60-vuotiaita. Aineiston analyysimenetelmänä toimii laadullinen sisällönanalyysi ja analyysi etenee teoriaohjaavasti haastattelun teemojen kautta. Tutkielmassa ei ole yhtä ohjaavaa teoriaa, vaan aineistoa käsiteltiin useammasta näkökulmasta. Tärkeimpinä tutkielman analyysia pohjustavina ajatuksina toimivat Jared Piazzan kollegoineen laatima 4N:n malli, sekä Johanna Mäkelän ravitsemussosiologiset tutkimukset.
Ruoanlaitto näyttäytyy aineistossa sukupuolittuneena, pitkälti naisten kotityönä. Ruoan hankinta kuten metsästys tai kalastus puolestaan koetaan miehisenä toimena. Kunnon ruokaan liitetään tärkeänä osana kasvikset, kuitenkin lisukkeena eikä pääruokana. Liha nähdään tarpeellisena osana monipuolista ruokavaliota turvaamassa riittävää proteiinin ja ravintoaineiden saantia. Merkittävin syy kuluttaa lihaa on tämän aineiston perusteella sen maku ja koostumus. Lihan ominaisuuksia on hankala jäljitellä, eivätkä kasvisvaihtoehdot näyttäydy houkuttelevina vaihtoehtoina lihalle. Lihan kulutukseen vaikuttaa myös sen normatiivisuus osana ruokavaliotamme sekä tottumus lihaa sisältävien tuotteiden valitsemiseen ja valmistustapoihin.
Aineiston perusteella lihan kulutukseen liittyy fyysisen nälän tyydyttämisen lisäksi henkilökohtaisia, sosiaalisia sekä yhteiskunnallisia rakenteita. Liharuokiin yhdistyy tunteita ja muistoja, ruoka jaetaan perheen tai ystävien kanssa. Samaan aikaan lihan nähdään yhteiskunnassamme normaalina osana ruokavaliota. Miellyttävä maku, tuttuus, helppous ja hyvä suutuntuma ohjaavat valitsemaan lihatuotteita.
Kokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [8683]